Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kanatika

kiedy przekłuć uszy dziecku

Polecane posty

Ja Mani zrobiłam kolczyki jak miała jakieś 1,5 roku. W sumie szybko się jej zagoiło i było ok. Zosi na razie nie planuje. Ma długie włosy nawet nie widać jej tych uszu zza nich. Kiedyś pewnie przyjdzie i powie ze chce kolczyki to wtedy pójdziemy do kosmetyczki i zrobimy. Ale to pewnie jeszcze trochę czasu minie bo jak na razie to mówi tylko "tata" o kolczykach ani słowa ;) Osobiście nie popieram kolczyków u niemowlaków i uważam ze i Mania miała je zrobione za wcześnie. Nie dlatego żeby jej w czymś przeszkadzały, ale taka była biedna nieświadoma tego co się dzieje. Szkoda bo pewnie gdybym poczekała z rok czy dwa to już by miała z tego większą radość. Może się mylę, ale takie mam właśnie zdanie na temat kolczyków. I nie przekonuje mnie to co usłyszałam od koleżanki która przebiła uszki 2 miesięcznej córci - że wtedy mniej boli1 Jak to mniej boli? To że dzieciątko jest czegoś nieświadome nie znaczy ze je to nie boli :( I tak ma w pierwszym roku tego kłucia tyle- szczepienia, pobieranie krwi itd. Nacierpi się wystarczająco jak na takie malutkie ciałko. Kolczyki nie uciekną. Zochna też dostała na chrzest przeróżne złote, srebrne itd. Poczekają ;) Metale szlachetne mają to do siebie ze nie znikają od długiego leżenia i nie mają terminu ważności ;) No i moja Zosieńka jest tak piękna ze wszystkie kolczyki świata tracą przy niej blask hahaha :) Mania też jest i była piękna! Tylko głupią matkę miała i musiało dziecko za to odpokutować ;)

Gość crystella
to na chrzciny teraz kupuje sie kolczyki? na to bym nie wpadla... kolczyki u maluchow z jednej strony mi sie podobaja, ale z drugiej strony to mysle ze niemowleta powinny jeszcze wygladac jak male dzieci a nie panienki na wydaniu wiec nie jestem zdecydowana, moja corka ma rok i znajduje wiecej minusow. mysle, ze jezeli ktos ma lyse dziecko bo jak widze wiekszosc taka jest to moze dlatego chce pokazac, ze to dziewczynka. moja ma dlugie wloski od urodzenia i twarz dziewczeca wiec nawet jakbym ja ubrala po chlopsku to i tak wygaladala by na dziewczynke....

Gość terazjaaaaa
Ja przekułam córce w wieku 6 mies. i super się zagoiło nie było żadnego problemu, mała nie była ciekawa jak w przypadku dzieci starszych i nie dotykała. I gdy będziesz przekuwać proponuję metodą szokową. Jest to taka metoda co na raz są przekuwane oba uszka, przez dwie Panie.

Gość crystella
jezeli w ogole przekluwacie to nigdy nie robcie tego pistoletem. zapytajcie o rade specjaliste od piercingu. moze pilegniarka lub doswiadczona kosmetyczka zrobi igla. jest to mniej bolesne i przebija sie cienka igla a nie samym kolczykiem jak w pistolecie ktory po prostu rozrywa ucho. wydaje mi sie ze jest pozniej wielka brzydka dziura i przy zdjeciu kolczykow wyglada oblesnie. znajoma specjalistka od piercingu twierdzi, ze zaden normalny profesjonalista nie podejmie sie przeklucia ucha malemu dziecku. pochodzi z hiszpani gdzie jest to niestety praktykowane i popularne. sama ma mnostwo kolczykow ale dziecku nigdy by nie zrobila bo ma o tym pojecie. dziecko jeszcze rosnie i zmienia sie. nie nalezy tego robic. zmienia sie ucho, skora itp. ja nie chcialabym bym moja mala miala ohydnie rozciagniete ucho jak podrosnie. mamy nie maja pojecia co robia. robia to dla wlasnego oka. specjlaista szkoli sie kilka lat a mama tylko zobaczy u corki znajomej i juz decyzja gotowa. he.

Moja córka ma 2.5 roku i już kilka razy prosiła o to, że chce kolczyki nosić - pewnie dlatego, że ja bardzo lubię i ona widzi jak codziennie wybieram i zakładam, często prosi żebym jej dała obejrzeć. Mimo to, nie mam zamiaru jej uszu przekłuwać póki co i myślę, że pewnie dopiero jak do szkoły będzie szła. Moim zdaniem idiotycznie malutkie dzieci z kolczykami wyglądają...

Gość do crystella
mieszkam w Hiszpanii i nikomu sie tu uszy od kolczykow nie rozciagaja, gorszej bzdury juz nie moglas wymyslic! Moja corka ma przeklute uszy praktycznie od urodzenia, dzis ma 10 lat, dziurka jest malutka, prawie jej nie widac. Cora jak chce nosi kolczyki, a czasem dlugo nie nosi, ma wybor. Jest zadowolona z dziurek, wsztkie dziewczynki jakie znam maja przeklute uszy, nie znam zadnej, ktora mialaby jakos problem z uszami czy gojeniem dziurek.

Gość crystella
jak u twojej jest ok to sie ciesz. strzelalas jej pistoletem czy igla robilas? ja uwazam, ze dziecko powinno byc dzieckiem a na bizuterie ma jeszcze czas. dzieci w kolczykach, naszyjnikach, bransoletach to troche przesada. nawet do modelingu wybieraja dzieci bez bizuterii. widocznie bardziej dzieci przypominja jezeli sa bez niej.

Gość crystella
kwestie niestosownosci kolczykow do dzieciecego ciala przedstawila mi fachowa osoba, ktora pracuje w piercingu od 20 lat. to chyba jej zdanie ma jakis sens. ja nie kwestionuje gojenia gdyz przeklucie ucha to pestka i nie stanowi zadnego problemu chyba u nikogo. bardziej kontrowersyjny jest wyglad niemowlaka w kolczykach. ja po urodzeniu corki mialam inne pomysly w glowie i na glowei i na kolczykowanie jej bym nawet nie wpadla. teraz ma rok i poznalam mame, ktorej corka w podobnym wieku ma kolczyki a ja nigdy na to nie wpadlabym zeby tak malemu dziecku przekluc uszy. myslalam ze w polsce przeklute uszy miewaly tylko cyganskie dzieci (za moich czasow) oraz niektore inne kultury, np hindusi. nie mieszkam w polsce, ale widze ze tam teraz jakas moda na to a ja chyba jakas glupia bylam bo nawet nie mialam pojecia, ze niemowleta kolczykuja w Polsce. Oj, jakas glupia nienowoczesna baba jestem chyba? hehe.

Gość do crystella
Pistoletem. A ja Ci mogę napisać dlaczego lepiej przekłuć uszy gdy dziecko jest malutkie, to mi wyjaśniała pielęgniarka, która w szpitalu jeszcze założyła kolczyki mojej córce. I co ? Będziemy się licytować kto mś rację? Sama miałam przekłuwane uszy gdy miałam ok.9 lat i pamiętam ból i strach do dziś, cieszę się, że córka przez coś takiego nie musiała przechodzić, dla niej dziurki są czymś co ma od zawsze, a w"używa" gdy ma ochotę .

Gość fuggus
a ja ide w poniedzialek przekluc corce uszy...ma 6 miesiec.... i nie poccie sie niepotrzepnie bobmam wasze zdanie gleboko w dupie

sorry ale nie zgodze sie z zadna opinia mamusiek ktore uwazaja, ze ich dziewczynka musi miec koniecznie kolczyki. to jest idiotyzm dla mnie bo po pierwsze nie znacie zdania swoich corek (moja kolezanka nigdt nie miala przekluwanych uszu i nie chce miec!), po drugie dla mnie idiotycznie wyglada jak maluch ma jakies zelastwo w uszach - uszka maluchow sa tak sliczne, nie potrzebuja w tym orkesie jakis ozdob i po trzecie - demonizujecie pojscie w wieku 7 czy 9 lat pojscie do kosmetyczki na przeklucie uszu. Strach? bol? niezle z was ksiezniczki. ja mialam dwa razy przekluwane uszy w wieku 9 i 11 lat i ani troche sie tego tak nie balam, jak zastrzykow w szpitalu co trzy godziny i pobierania calej strzykawy mojej krwi do badan! sa naprawde gorsze rzeczy i "traumy" niz przeklucie uszu. Trwa to chwile. A opinia o tym ze dziecko nie jest swiadome bolu??:D chyba snicie. To dlatego tak zazarcie sie broni zycia poczetego przed aborcja? Bo dziecko w lonie matki tez jest nieswiadome bolu?:))) Nie wierze w to co czytam. choc nie - wierze, bo widze co sie na ulicach dzieje. Zrobcie takim maluchom tez tatuaz🖐️

fuggus bukkkkkkkkkk@tlen.pl'; a ja ide w poniedzialek przekluc corce uszy...ma 6 miesiec.... i nie poccie sie niepotrzepnie bobmam wasze zdanie gleboko w dupie x x x przede wszysktkim w dupie masz zdanie swojego dziecka:)

Uważam, że kolczyki w uszach u dzieci są w bardzo złym guście, nawet u starszych dziewczynek - myślę, że warto poczekać do wieku nastoletniego. Ale to tylko moje zdanie, oczywiście.

Gość Markowe ubranka
Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą na allegro.pl Śliczne SUKIENKI Same markowe ubranka dla dzieci Znajdziesz u nas takie firmy jak: NEXT DISNEY H&M C&A TOPOLINO MINI MODE GEORGE ZARA KIDS PUMA NIKE i wiele innych http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us _id=28845496 Zapraszamy Przy większych zakupach zawsze dodajemy GRATIS!!!

wiosenna mama Ja Mani zrobiłam kolczyki jak miała jakieś 1,5 roku. W sumie szybko się jej zagoiło i było ok. Zosi na razie nie planuje. Ma długie włosy nawet nie widać jej tych uszu zza nich. Kiedyś pewnie przyjdzie i powie ze chce kolczyki to wtedy pójdziemy do kosmetyczki i zrobimy. Ale to pewnie jeszcze trochę czasu minie bo jak na razie to mówi tylko "tata" o kolczykach ani słowa Osobiście nie popieram kolczyków u niemowlaków i uważam ze i Mania miała je zrobione za wcześnie. Nie dlatego żeby jej w czymś przeszkadzały, ale taka była biedna nieświadoma tego co się dzieje. Szkoda bo pewnie gdybym poczekała z rok czy dwa to już by miała z tego większą radość. Może się mylę, ale takie mam właśnie zdanie na temat kolczyków. I nie przekonuje mnie to co usłyszałam od koleżanki która przebiła uszki 2 miesięcznej córci - że wtedy mniej boli1 Jak to mniej boli? To że dzieciątko jest czegoś nieświadome nie znaczy ze je to nie boli I tak ma w pierwszym roku tego kłucia tyle- szczepienia, pobieranie krwi itd. Nacierpi się wystarczająco jak na takie malutkie ciałko. Kolczyki nie uciekną. Zochna też dostała na chrzest przeróżne złote, srebrne itd. Poczekają Metale szlachetne mają to do siebie ze nie znikają od długiego leżenia i nie mają terminu ważności No i moja Zosieńka jest tak piękna ze wszystkie kolczyki świata tracą przy niej blask hahaha Mania też jest i była piękna! Tylko głupią matkę miała i musiało dziecko za to odpokutować piekna wypowiedz i piekne dzieci:) pozazdroscic uroku i urody!

Gość crystella
przekluwalam uszy w wieku 14 lat u pielegniarki i zadnego bolu nie pamietam gdyz kiedys zmrazali uszy przed zabiegiem, nie pamietam jak to robili. nie pamietam tez zadnego gojenia. po prostu mialam i tyle. moge jednak nosic kolczyki tylko z metali szlachetnych gdyz czerwienia mi i swedza gdy zakladalam z innych metali. wciaz powtarzam ze nie kwestionuje bolu ani gojenia gdyz to zalezy od progu bolu danej osoby i od organizmu. dla jednych rodzenie to koszmar - dla innych nic takiego - przyklad ekstremalny.

Gość crystella
zgadzam sie z lawlii ze dziewczynka wyglada idiotycznie i tylko to kwestionuje. bol jest zaden i gojenie tez. to chyba najprostszy zabieg jaki istnieje.

Gość powerbe
ja miałam przekłute uszy w wieku 6 lat, ale sama tego chciałam :) Ja bym poczekała do tego wieku szkolnego.

Gość crystella
o gustach sie nie dyskutuje, ale kolczyki u maluchow rzeczywiscie sa w zlym guscie i jak wyczytalam na innym forum robili je zawsze ludzie z nizin spolecznych, moze teraz jest zmiana - tego nie wiem. dla mnie nie ma to jednaj zadnej wartosci - tak jak muzyka disco polo, w ktorej niektorzy gustuja rowniez (ale trudno to muzyka nazwac). po co dziewczynce malutkiej odbierac wyglad niemowlecia, ktore jest sliczne same w sobie, przeciez to taki krotki okres. kto wie czy za 30 lat nie beda juz u maluchow pepki przekluwac...

Gość fgfggrfrfg
nie kumam po co niemowlakowi kolczyki? po co je tak okaleczac i narazac na stres i bol? tyko po to żeby zaspokoić prozność mamusi no i dla ozdoby bo przeciez to super mieć taka malenką laleczke w falbanach rzu i kolczykach, toz to takie słłłłittt jest. Szok. dla mnie to jest chore i taka matka ma siano zamiast mózgu. Jak dziecko urosnie to samo zadecyduje czy cche czy nie

Gość fgfggrfrfg
a na dodatek taki niemowlak z kolczykami wygląda jak stara malutka, jak dziecko cygana.

Gość autorko na rozstepy kup
ja pitole, moja córa ma roczek i czesto łapie sie za uszka ( z pewnoscia nie to ze ja bolą bo sprawdzailismy u lekarza po prostu tak ma). juz widze ze jakby miała kolczyki to by życ nie dała swoim uszkom i mogłoby to sie skonczyc jakims oberwaniem. dlatego nie wyobrazam sobie jak mozna zakładac kolczyki tak małemu dziecku. moja córcia jak widzi ze ja mam kolczyki to juz je łapie i ciągnie a nie daj boze jej cos załozyc na głowke czy uszka. kurde bałabym sie ze wyciagnie sobie tego kolczyka i jeszcze go połknie! pomijajac wszelkie infekcje itp. ale widze ze głupota niektórych mamusiek to nie ma granic. poza tym nie wyobrazam sobie by narazac tak małe dziecko na ból. jak to niemowlak jest nieswiadomy bólu? trzeba byc kretynem aby tak myslec. moja córa przy kazdeym szczepieniu tak płakała ze ja razem z nia. nigdy bym je uszu nie przekuła bo mam takie widzimisie. przeciez to tez ból dla dziecka!

Gość julia bez romeo
przekłuj kiedy chcesz,mądtrych rad tu nie znajdziesz bo taki poziom niestety polskich mam

Gość ja mieszkam w de
i tu nie widze kolczykow u tak malych dzieci wrecz przeciwnie raz u lekarza widzialam dziewczynke ok 4 letnia i miala zlote kolczyki szczerze ? jak to ohydnie brzydko wygladalo naprawde te kolczyki na uszach tego dziecka wygladaly jakby z marsa byla , zero dzieciecego wyrazu jakos :O a i jedna polke znam ktora rowniez przebila uszy swojej corce corka ma 2,5 lata , i jedyna z calego przedszkola nosi kolczyki jakos mi sie to u tych dzieci nie podoba wyglada nienaturalnie:O:O

takie rzeczy się robi od razu... potem będzie ból pamiętało!

Gość crystella
jaki bol? jaki to bol przy przekluwaniu uszu by byl problem. ja takiego nie pamietam. a co do malych dzieci to straszne jest przekluwanie uszu nie ze wzgledu na bol ale zdrowy rozsadek (to sa dzieci a nie laleczki jak ktos okreslil). moze u niektorych z was byl problem po przekluwaniu i pozniej bo przekluwalyscie pistoletem. w Niemczech z tego co czytalam nigdzie nie zrobia dziecku ponizej 3 lat. te kobiety pewnie robily za granica.

Gość crystella
jakas dziwna moda na kolczyki u tych ktorzy sa za przekluwaniem u niemowlat. troche mi to przypomina obrzezanie u zydow zaraz po urodzeniu. wyglada na to, ze dla niektorych to sprawa z gory oczywista ze tak ma byc - jakby dziewczynka musiala miec kolczyki. moja corka ma rok a ja dopiero dowiedzialam sie ze ludzie w Polsce przekluwaja niemowletom uszka. widzialam to tylko u hindusow i cyganow. moze nie zwracalam na to uwagi, ale nigdy bym nie wpadla na to zeby corce przekluc uszka. skad te pomysly wpadaja niektorym w polsce. u moich znajomych dziewczynki nie maja przeklutych ale one sa z wiekszych miast. moze na wsiach sie robi - tak mysle stad ja chyba na innych falach nadaje.

Gość bsgwgs
Durne baby, najlepiej może przekłujcie im jeszcze nosy, pępki i cholera wie jeszcze co, jak nie będą chciały to nie bedą nosic kolczyków1 No żesz co za tępe dzidy z was. dziecko to nie wystawka waszej próżności, obrzydliwe sa takie noworodki z kolczykami. Po prostu jedziecie z daleka wiochą.

Gość mamuska2013
co za bzdury!!!! po co te komentarze-jak będzie chciała to poprosi... ja też mam 3-miesięczną córeczkę i też od początku zastanawiam sie kiedy przekłuć jej uszy. myślę że poczekam jeszcze miesiąc i to zrobię- bo nawet kosmetyczki mówią że lepiej jak dziecko jest mniejsze bo później płacze i jest ciężko cokolwiek zrobić przy tych uszach. Ja tez miałam późno kolczyki bo w 1 klasie podstawówki i zawsze chciałam je mieć od najmłodszych lat a jak wspominam to przekłuwanie? masakra-wolałbym tego nie pamiętać, więc zaoszczędze tego mojej niuni.!!!!

Gość mamuska2013
co za bzdury!!!! po co te komentarze-jak będzie chciała to poprosi... ja też mam 3-miesięczną córeczkę i też od początku zastanawiam sie kiedy przekłuć jej uszy. myślę że poczekam jeszcze miesiąc i to zrobię- bo nawet kosmetyczki mówią że lepiej jak dziecko jest mniejsze bo później płacze i jest ciężko cokolwiek zrobić przy tych uszach. Ja tez miałam późno kolczyki bo w 1 klasie podstawówki i zawsze chciałam je mieć od najmłodszych lat a jak wspominam to przekłuwanie? masakra-wolałbym tego nie pamiętać, więc zaoszczędze tego mojej niuni.!!!!