Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bdhsbd

załamałam się, mam zepsutą lewa siodemke totalnie.. dopiero teraz to zobaczylam

Polecane posty

Gość bdhsbd
ja mam dobrą dentystke ale ceny ma wysokie.. cały czas biegam do lustra i ogladam tego mojego nieszczesnego zęba :/ jest w strasznym stanie, kanałowe bedzie na bank, modle sie tylko aby nie trzeba go bylo wyrywac

Gość jest dosyć duża grupa
mycie zębów to jedno, pytanie czy dobrze wyjesz zęby??? Ja w wieku 26 lat dowiedziałem się dopiero jak powinno się myć zęby, mimo że wcześnie mnie uczyli rodzice, potem w szkole. Najwięcej dziur robi się na powierzchni styczne pomiędzy zębami i tu niezbędna jest nić dentystyczna, najlepsza szczoteczka nie da rady. :-)

mycie zębów to jedno, pytanie czy dobrze wyjesz zęby??? Ja w wieku 26 lat dowiedziałem się dopiero jak powinno się myć zęby, mimo że wcześnie mnie uczyli rodzice, potem w szkole. Najwięcej dziur robi się na powierzchni styczne pomiędzy zębami i tu niezbędna jest nić dentystyczna, najlepsza szczoteczka nie da rady. :-)

Gość już dwano mama
Kasa jest, a smietnik w gebie...;) Co za kretynka:) Ja mam kase na to zeby raz na poł roku płacić u dentysty 100 zł za kontrolną wizytę + 200 za piaskowanie, a nie na to zeby zgniliznę ratować latając co tydzięn do dentysty:o 16 zębów spróchniałych...ale ci musi walić z japy:o

Gość mef
czy ja wiem czy 180 zł to tak duzo za odkamienianie? ja płacę 200 w prywatnej klinice i jakoś nie wydaję mi się to drogie -.- chociaz nie mam wiele kasy.

no pokazała mi jak się myje zęby szczoteczka pod kątem 45 stopni i z góry na dól jakby taką łopatką ... ciężko mi wyjaśnić

całkiem możliwe, że dobra, nie wiem do jakiej chodzisz. W warszawie wbrew pozorom cena nie zawsze idzie z jakością, z najdroższych gabinetów ludzie przychodzą i trzeba im zęby poprawiać. Nie ma reguły, więc nie ma co się jarać. Możesz zapłacić najdrożej w Polsce, a i tak Ci spartaczą. Dowiesz się tego jak będzie za późno, tudzież może wyjść na zdjęciu, pantomogramie. Generalnie dentysta rzadko kiedy powiem, że inny coś spieprzył, mają taką zasadę, że nie mówi się o pracy kolegi/koleżanki po fachu.

całkiem możliwe, że dobra, nie wiem do jakiej chodzisz. W warszawie wbrew pozorom cena nie zawsze idzie z jakością, z najdroższych gabinetów ludzie przychodzą i trzeba im zęby poprawiać. Nie ma reguły, więc nie ma co się jarać. Możesz zapłacić najdrożej w Polsce, a i tak Ci spartaczą. Dowiesz się tego jak będzie za późno, tudzież może wyjść na zdjęciu, pantomogramie. Generalnie dentysta rzadko kiedy powiem, że inny coś spieprzył, mają taką zasadę, że nie mówi się o pracy kolegi/koleżanki po fachu.

byl taki czas ze musialem ukrywac sie przed rodzicami ze myje zeby zeby nie pomysleli ze jestem pedziem zalezy dla kogo co jest wazne dla niektorych dbanie o zeby kupowanie pasty chodzenie do dentysty to zbytek albo wrecz jakas fanaberia zalezy od swiadomnosci rodzicow

fakt, przy tylu dziurach musi walić z PASZCZY :-P :-P :-P

Gość LalkaWcaleNieDuza
Jest dosyć duża grupa--- niestety zgadzam sie z tym co piszesz. Sama przez prawie 5lat miałam stomatologa z super kliniki-och i ach ceny z kosmosu. I to ile szkód narobił swoimi praktykami to głowa mała. Robił mi m.in. plomby z nawisami, po których leczenie kanałowe 5zębów wcale z nie dużymi ubytkami. Trafiłam na lekarza w małym przyjemnym gabinecie, który ratował zęby jak mógł mówił wprost, ze partactwo dopóki nie powiedziałam u kogo robiłam i czy mógłby świadczyć w sądzie, bo byłam gotowa zakładać sprawę. Wtedy nagle zaczęły sie tłumaczenia, ze no tak źle to nie było, że nie wiadomo czy to tamten stomatolog robił źle-zupełnie inna wersja. Więc też przestańcie jechać, ze ktoś ma masakrę bo ileś tam zębów do zrobienia. Jasne co innego jak się nie dba, nie chodzi na kontrolę. Ale ja znam wiele osób, któe miały duże problemy stworzone przez niewłaściwe praktyki stomatologów.

prawda jest taka, że jak się myje żeby, używa nici i płynu do płukania ust, to można chodzić do dentysty raz do roku, na czyszczenie i przegląd, jeśli będzie już jakaś dziura to myślę, że max. 1-2 i do tego małe w 30min lekarz obie opędzi i spokój do następnego roku.

Dżeny z żołądka to jedna choroba a z zębów i z bakterii beztlenoywch, które szaleją między zębami rozkłądając resztki niewyszczotkowanego jedzenia to wali strasznie. Zresztą powąchaj sobie swój oddech rano jak wstajesz to zaobaczysz, żę SŁOŃ by padł jakby niuchnął TRĄBĄ. :-P

Gość LalkaWcaleNieDuza
I tak i nie. Ja miałam czas studiów kiedy piłam sporo %, do tego jedzenie fast foodów i mimo iż dbałam o nie jak teraz-dla niektórych przesadnie ubytki próchnicze szły jeden po drugim. Żywienie jest bardzo ważne dla kondycji zębów, o czym się nie często nie mówi. Do tego lekarstwa i choroby-znam takich parę przypadków, gdzie zęby leciały jeden po drugim po długiej chorobie (nie piszę o grypie). Uwarunkowania genetyczne również są ważne. Sporo jest czynników, któe wpływają na nasze zęby.

Gość lalalalalalallala
jak usunac swoj temat z kafeteri?

Gość lalalalalalallala
pomozcie prosze

Gość LalkaWcaleNieDuza
Owszem czyszczenie przestrzeni międzyzebowych, ale równie ważniejszy jest język! mało kto wie, że należy go myć i szczotkować (takim szmiesznym czyścikiem a nie szczoteczką do zębów)! Z niego bierze się w głownej mierze świeży oddech

Prawda, że na dobrego dentystę ciężko trafić. Ja mam to szczęście, że akurat do dentysty to wiem, do którego warto iść, z innymi lekarzami to już nie miałbym tak fajnie, bo ich nie znam. Zawsze jest też tak, że jak się trafi do jakiejś przychodni leczenia zębów to z reguły co lekarz to inny poziom usług, jeden robi super, a inny na fotelu obok robi do dupy. Nie miejsce robienia zębów a człowiek decyduje o fachowości swojej pracy.

racja język mało kto czyści, a trzeba też to robić. Sprawa chorób wpływających na uszkodzenie zębów to oddzielna historia. Jedzenie też ma wpływ ale dużo miejszy (słodycze chyba największy), pijąc wódkę czy jedząć fastfoody i myjąc zęby po posiłkach, można zminimalizować uszkodzenia. Predyspozycje genetyczne to zgadzam się, mam kolegę któremu żeby psują się bardzo dziwnie. mała dziurka z zewnątrz, a im dalej tym gorzej, rozwiercając zęba dopiero to widać. :-)

Gość LalkaWcaleNieDuza
Właśnie mycie zębów zaraz po piciu % nie jest dobrym rozwiązaniem o czym dowiedziałam się po latach. To samo dotyczy mycia po jedzeniu owoców-głównie jabłek i cytrusów. Szkliwo jest wtedy rozmiękczone i myjąc zwyczajnie się zdziera!

Gość LalkaWcaleNieDuza
Do autorki tematu-- usuwanie zębów w tych czasach to naprawdę totalna ostateczność! Jeśli piszesz o siódemce, czyli trzonowcu ząb po leczeniu kanałowym będzie trzeba zrobić na wkładzie i okoronować-koszt spory, ale gwarant, ze ząb wytrzyma i np nie pęknie. Wszystko kwestia środków którymi dysponujesz i dobrego stomatologa! Nie ma rzeczy niemożliwych :)

to jest fakt, że teraz to rzadko się usuwa zęby, ja byłam zaskoczona jak mi dentystka wsadziła plombę w 8, wiecie jakoś zęby mądrości raczej nie są nikomu potrzebne, a mnie to już wyjątkowo, bo mam ich za dużo. Poza tym dobry dentysta to jest podstawa jeśli chodzi o leczenie zębów, ja bardzo polubiłam dra Rozwadowskiego, jest miły, sympatyczny, dokładny wytłumaczy wszystko i najważniejsze pyta się, czy ktoś miał jakieś traumy z dentystą, jak się ktoś boi to potraktuje luźniej.