Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze doradzcie..............

jak przyrządzacie mleko na wieczor swoim dzieciom - zagęszczanie kaszka

Polecane posty

Corka skonczyla pol roku, karmilam wylacznie piersia, a chcialabym dokarmiac ja wieczorem kaszka. Czy moglybyscie mi poradzic jak to zrobic? Mam wrazenie, ze jak dodam tyle wody co jest przewidziane na opakowaniu kaszka bedzie bardzo gesta. Czy dolewac wody? Ile mililitrow wypijaja wasze dzieci wieczorem? Myslalam, zeby przygotowywac mm i zagesczac kaszka, ale nie wiem jaka i ile. Prosze poradzcie.

Gość xcsdz
ja podaje mm , nigdy nie podawałam sztucznego zapychacza,

Gość xcsdz
a jezeli tak bardzo chcesz tuczyc dziecko, to próbuj, na 180 ml na początek 2 łyzki kaszki, i zobacz czy nie za gęsta, itd

ale kochana po co dziecko dokarmiać? można je niepotrzebnie podtuczyć przez takie dokarmianie ja nigdy nie dosypywałam do mleka kaszek ani kleików, a w sumie młody jadł i tak sporo w ciągu dnia wprowadź jej różne potrawy i dziecko będzie najedzone i z odpowiednią ilością mam nadzieję witamin i minerałów w nocy brzuszek powinien raczej odpoczywac i organizm również, a nie zajmowac się trawieniem tego wszystkiego

A czy to naprawde jest utuczanie dzieci? Chcialabym, zeby byla syta i przesypiala calą noc.

w tym wieku to różnie z tym przesypianiem jest, często mimo dodania do mleka czegoś tam dziecko i tak sie budzi, a lepiej dać brzuszkowi odpocząć, ale oczywiście sama zadecydujesz co robić

Ja dosypywałam kaszki na 180 ml mleka modyfikowanego 4 łyżeczki kaszki. Moje dzieci jakoś nie są utuczone a mają 2 latka i nadal daję mimo kolacji na noc 240 ml mleka NAN i 4 miarki kaszki bobo vita. Na pewno kaszka nie zaszkodzi a moje dzieci zaczęły przesypiać całą noc. Lepiej dać kaszkę na noc niż dwa razy w nocy mleko. Żołądek odpoczywa po ok 4 godzinach czy to kaszka czy samo mleko. Najlepiej daj kaszkę ryżową jest bardziej lekkostrawna niż manna.

kompletnie nie mam doswiadczenia i bardzo mnie to przeraza. Bardzo nie chcialabym jej utuczyc. I fakt lepiej niech ma zdrowe nawyki, a nie objada sie na noc. Tylko czy porcja mm jej wystarczy? Jak sciągałam mleko i podawałam z butelki to wypijała ok 220 ml. Dodam, ze moze to wiecej, ale Mala jest przyzwyczajona do 4 posiłkow w ciagu dnia o 8.30, 12, 16, i 19.30 i jednego w nocy o 2.

Gość kolooooooooo
taaa sam słód i sztuczne to to tak tuczcie dalej

ja tez w tym wieku musiałam podac młodemu o 2,3 w nocy mleko, jak dla mnie normalna sprawa, z czasem ta godzina się wydłużała i teraz daję ok 6 rano, ale widze, że młody już tak bardzo się nie dopomina z rana, wiec wkrótce zaprzestanę

Asiamt - a ile Twoj synek ma miesięcy?

Gość moja tez jadła
na noc kaszkę i w sumie ciągle je ma 3 lata i teraz wciąga mannę na kolacje łyżeczką ja robiłam zwykłe mleko o tego dodawałam na początku kleik kukurydziany , potem ryżowy później kaszkę ryżową jak kończyła lata zaczęłam mann gotować

Gość eee tam.......
moj jadl co 1,5 h i ciagle byl glodny a w nocy budzil sie 4-6 razy. jak skończył 4 miesiace to zaczelam mu zageszczac kaszka ryzowa bobovita z jabłkami konkretnie. Najpierw tylko na noc i prawie od razu zaczal przesypiac noce z jedna tylko przerwa a nie szescioma jak przedtem. Zaczał w koncu byc szczesliwy i odmowil picia samego mleka. Teraz je w dzien tylo 4 razy ale tylko z kaszka. Ja robie tak ze do 180 ml wody w butli dosypuje odpowiednia ilosc miarek mleka, a potem 4 te same miarki kaszki (absolutnie plaskie) i konsystencja jest ok. I na pewno nie robi sie od tego gruby. moj starszy syn jadl na noc lyzeczką duzo gesciejsza i przesypial calutka noc, ale on nie lubil butli i w 5 miesiacu odmowil picia z niej i juz tylko lyzeczka byla w uzyciu. Natomiast mlodszy ma 5 m-cy i nie lubi lyzki, wiec kaszka z butli.