Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myśląca nad...

Mamy, jak Wy to robicie, że macie w dzień tyle czasu?

Polecane posty

Gość myśląca nad...

Tak się zastanawiam jak Wy to robicie? Ciągle widać te same osoby na kafe, które piszą o różnych porach dnia, a w stopkach mają dzieci. Ja mam jedno dziecko 15 miesięczne i kompletnie w ciągu dnia nie znajduje czasu żeby chociaż na chwilę usiąść przed komputerem i nie wiem czy to brak organizacji chociaż tego raczej bym sobie nie zarzucała, czy po prostu szkoda mi czasu na internet i jakoś nie staram sobie zorganizować czasu tak żeby mieć na to chwilę :o Codziennie gotuje, jeźdzę do miasta i robię zakupy, chodzę z dzieckiem na spacer, piorę, sprzatam do tego pomagam Mężowi w sprawach formalnych w jego firmie, nie mam sztabu pomocników i nikt nie zajmuje sie moim dzieckiem oprócz mnie, zawsze wszędzie jest ze mną, no chyba, że pogoda jest kiepska wtedy wpada Mąż i zostaje z Synkiem, a ja jadę do miasta.

U mnie o 10:00-11:00 pobudka :D Robie mojej 6latce sniadanko,potem idzie ogladac bajki,a ja w tym czasie przejrze sobie neta. Za jakas godzine badz dwie ona przychodzi do mnie i albo czyta cos,albo sie uczy pisac. A jak marudzi i jej sie nie chce to idzie sie bawic. Godz 14:00-15:00 obiad 16:00 - plac zabaw 18:00 - kapiel,pizama,kolacja i ogladamy jakies bajki na necie. Czasem woli isc porysowac,pobawic sie lalkami i przewaznie ok 23:00 idzie spac Ja wtedy mam czas siedziec do 2:00-3:00 Czasem w dzien jak fajna pogoda miedzy 13:00-19:00 jestesmy nad morzem

pisze się z doskoku, pomiedzy tym co się robi:) gotuję codziennie, ale najchętniej co drugi dzień, jeżdżę na zakupy dwa razy w tygodniu (po cholerę codziennie???), pranie się wstawi i rozwiesi gdzieś pomiędzy, olałam prasowanie, sprzątam w miarę na bieżąco, spacery codziennie, dziś był ogród tylko, bo nie mogłam za bardzo oddalać się od toalety, nie muszę cały czas wszystkiego robić z dziećmi, bo potrafią same się bawić - razem czytamy, układamy puzzle, bawimy się w ogrodzie, starszy jest w przedszkolu trzy dni w tygodniu, a młodsza śpi dwa razy dziennie do 2h i fakt, że niewiele teraz pracuję, ale już niedługo;)

organizujemy się dobrze :D naucz dziecko smaodzielnej zabawy i będziesz miała czas ;) ja uczyłam od 6 mca że rano bawi się sam i mam czas ;) tzn.rozkłądałam koc na podłodze,dawałam zabawki i malucha na nie,starszaka jednak trochę inaczej się uczy :) A gdzie Twój maż skoro musi wpaśc by z dzieckiem zostać ? :P Ja też jestem cały dzień sama z dzieckiem i jeszcze mam sporo czasu dla siebie,bo nei biegam wokół niego jak wokół jajka które się moż eroozbić...moze dlatego :)

Jak córka była niemowlakiem to życie kręciło się wokół niej. Miałam to szczęście, że mogłam jej poświęcić dużo czasu i praktycznie całe dni spędzałyśmy na spacerach, placach zabaw. Gotowałam najczęściej wieczorem na dwa dni. Z reguły miałam gar rosołu i na jego bazie robiłam różne zupy (co znacznie przyspiesza sprawę), do tego jakieś drugie danie. Robię tak w dalszym ciągu. Jak podrosła zaczęłam ją włączać w życie domowe i angażować do codziennych spraw. Pomagała mi przy gotowaniu, sprzątaniu (do tej pory lubi myć okna :) ). Zakupy łączymy ze spacerami lub pobytem na placu zabaw. W ramach odpoczynku zazwyczaj siadałysmy z książką i czytałam (teraz już czytamy wspólnie albo robi to sama). Nie musisz przecież robić wszystkiego z dzieckiem, bo się potem od niego nie uwolnisz. Pozwól, by samo się sobą zajęło - ma przecież jakieś zabawki,kl ocki. Jeśli bardzo lubi spędzać z tobą czas to np.w czasie gotowania rozłóż mu w kuchni koc i niech na nim się bawi. Od czasu do czasu możesz mu włączyć bajkę - nie ma z tym co przesadzać, ale z umiarem można.

Tak samo jak saleminka ;) wiadomo cos tam sie bawimy a raczej pokazuje mu jak sie tym bawic albo on obok mnie i mu mówie co ma robic ;) ma 15 mcy prawie . on wogole ujmie sie sam soba zajac od zawsze , tylko zeby do niego mowic nawet nie musi widziec ?CHodzi za mnas caly czas, ale caly czas do niego mowie pokazuje co robie , Sam je wszystko wiec znowu troszke wiecej czasu mam ;) I dobra organizacja , gdy maluch spi wieszam tylko pranie i zamiatam . Sprzatam jak maly juz spi tzn myje podlłogi , sprzatam łazienke , ładuje automat a rano tylko go muszę nastawic . W ciągu dnia tylko na bierząco sprzatam tzn odkładam wszystko czego uzywalismy na miejsce , mały umie sprzatac po sobie hmmm moze nie sprzatac ale mowie odłóż to do pudełka i to robi . Obiad robię na dwa dni . Są dni kiedy wcale na necie nie siedzę bo jedziemy do Krakowa czy np ostatnie 3 dni na ogrodku bylismy tylko wieczorem wracalismy . Zakupy raz na tydzień czasem raz na 2 tygodnie . A jakies drobiazgi to 5 minut mi zajmują . ja mam wlasna firme i tez pisze faktury , wprowadzam zakup i jeżdze do ksiegowej . I mysle nad 2 dzieckiem bo mam za duzo wolnego czasu .

Ja też jestem z dzieckiem ciągle, jeździ ze mną wszędzie do urzędów na zakupy itd. Mąż pracuje do późna, wiec wszystko jest na mojej głowie. Sprzątamy razem, mał dostaje swoją szmatkę i "pomaga". Odkurza też ze mną, teraz ma drzemkę a ja sobie siedzę na necie i piję herbatkę, obiad się gotuje w tym czasie, zupka jest na dwa dni u nas. Zakupy robię zw 2 razy w tygodniu takie mniejsze, jak idziemy na spacer to przy okazji. Pranie - samo sie pierze, ręcznie mało rzeczy pierzemy. Prasowanie mam 2 x w tygodniu, wtedy jak mały już śpi, nie pracuję więc wiele rzeczy nie mam jakoś non stop do prania, póki co. Także jakoś idzie, a mały umie też pobawic się sam, mam stos zabawek na podłodze i się ładnie bawi.

Gość mamama27
bez przesady - ja też mam mega żywego 1,5 roczniaka - przecież zakupy, panie, prasowanie nie codziennie - obiad zaczynam robić rano przy śniadaniu - synek goni po parterze a ja stawiam jakąś zupe czy coś żeby potem tylko dokończyć, koło 10 spacer: jakieś małe zakupy, poczta czy co tam trzeba - od 12 synek śpi 2 godziny - potem jemy obiad, znów spacer, wieczorem sprzątamy: synek uwielbia odkurzacz więc patrzy z zaciekawiem no i kolo 19 stały rytuał kąpiel, jedzenia, bajka, mycie zębów, książeczka i 20 śpi.. synek ma sporo zabawek więc raz za czas zajmie sie sam czymś to wchodze na neta - puszczam mu bajkę to siedzi jak zaczarowany - zwłaszcza teletubisie i dobranocny ogród - chrupka w dłoń i mam chwile - i nie mam ciśnienia mega higienicznego porządku tylko staram się orazu sprzątać np. jak gotuje to odrazu wszystko chowam i mam obiad i czysto w kuchni, prasuje tylko to co faktycznie wymaga prasowania, zakupy większe z mężem raz w tygodniu z listą, obiad jak nie mam czasu to coś szybkiego a nie jakieś mega skomplikowane menu, i często robie obiad przy śniadaniu czy kolacji - i tak stoję w kuchni więc pilnuję też tego co się gotuje - i też jestem sama z synkiem, mąż pracuje, mama i teściowa też - z doskoku w wekend go przypilnują ale do rzadkości, tak to jestem z synkiem non stop

Gość 6-latka nie chodzi ani do
przedszkola ani do szkoły??????

Ja piszę kiedy dziecko śpi, albo kiedy bawi się samo na dywanie w pobliżu mnie :) a że mam akurat to szczęście że jak mój synek dopadnie do klocków, puzzli albo różnych zajmujących zabawek np z FP wydzielanych pojedynczo to bawi sie każdą rzeczą z pół godziny albo dłużej a ja mogę spokojnie udzielać się na kafe albo gdzie indziej, a także posprzątać i ugotować obiad :) no i nie nauczyłam dziecka tego że bawię sie z nim tylko pokazuję jak można sie czymś bawić a dalej bawi sie już sam. Co ciekawe, u większości rodzin z dziećmi widzę że mają całą górę zabawek do dyspozycji i w efekcie latają od jednej rzeczy do drugiej nie bawiąc sie tak naprawdę niczym :o dlatego ja wydzielam zabawki co pomaga dziecku skupić sie na danej zabawce i odkrywaniu mozliwości zabawy :) radzę spróbować tym, którzy jeszcze na to nie wpadli

e no bez przsady, przecie takie dziecko potrafi na chwile zajać się sobą np przy wyciąganiu garnków i pojemników ja mu kompletnie do szczęścia nie jestem potrzebna :P Też nie mam sztabu pomocników ale jeszcze mam męża który się małym zajmuje :P Zakupy raz w tyg, ewentualnie tylko pieczywo w sklepie na dole przy okazji spaceru, nie sprzątam ciąglę, tylko jak już artystyczny nieład osiągnie apogeum razem z młodym zabieram się za ogarniecie bajzlu. wielkie porzadki raz w tyg. Jak młody w końcu zaśnie ( a śpi raz w dzień ) to robie milion rzeczy jednocześnie by potem mieć spokój. No i jakoś tak przy tym systemie znajduje czas by napić się kawy i siąść z lapkiem :)

no i wlasnie tak jak mowi mama27 - utrzymanie porządku jest łatwe, tylko trzeba od razu zgarnąć co trzeba. Jak przestaje sie interesować garnkami i ucieka do pokoju po autko to od razu chowam garnki, naczynia umyte na bieżąco, przy gotoqaniu obiadu szystko od razu chowam i dzieki temu mam ład i porządek, a i czas dla małego i siebie :-)

Mother MOnster - fajnie masz, że się wyśpisz:) ze starszym też było fajne, bo sypiał do 9-9 30, ale młodsza zarządza pobudkę o 7 i wszyscy wstają i plus jest taki, że do 10 już jest w miarę wszystko ogarnięte:) ale czasem się nie chce wstaaaać;)

Sprzątnięcie domu z rana zajmuje mi godzinkę, potem zostaje tylko powiesić pranie, ale to max 15 minut. Obiad gotuję normalnie, ale przecież nie muszę stać nad garnkiem by się gotowało, tylko co 10-15 min. zajrzeć a w tym czasie mogę na 5 minut zajrzeć tu. Tyle starczy by przelecieć tematy, lub przeczytać jakiś topik czy odpisać. Nie trzeba tu siedzieć godzinami by być na bieżąco. Dzieci zwykle wolą bawić się same a jak chcą bym się z nimi bawiła to też nie trwa to pół dnia tylko kilkanaście minut i one wymyślają coś innego, gdzie ja już nie jestem potrzebna. Spacery są rano jak starszą zaprowadzam do przedszkola i potem jak ją odbieram, wtedy też idziemy do sklepu po chleb (większe zakupy 1 w tygodniu). W międzyczasie jak im się zachce mogą iść bawić się na ogródku. A oprócz kafe w ciągu dnia mam jeszcze czas na inne swoje przyjemności i pasje. I zawsze zastanawiam się jak można narzekać siedząc w domu, że nie ma się czasu na nic.Narzekać to można najwyżej na zmęczenie psychiczne przez odseparowanie od świata i posiadanie jako towarzystwo jedynie dzieci. Bo jak się pracuje to rozumiem.

Autorko-bez przesady nikt nie robi generalnego sprzątania, wielkiego prania i prasowania dzień dnia! Ja nie dość,że jestem cały dzień sama z córką to jeszcze na dodatek pracuję w domu... córka ma 2 lata i potrafi usiąść koło mnie i zająć się sobą przez 2-3godziny. Obiad robimy wspólnie. Sprzątam jak mała pójdzie spac. Dół ogarniam codziennie,a górę co 2-3dni,bo tam w zasadzie tylko śpimy. Rano czyli koło 8 idziemy na plażę,wracając robimy zakupy. Potem jak mała wstaje to czasem idę z laptopem do ogrodu,a mała się bawi... da się wszystko zorganizować-trzeba tylko chcieć.

Gość a dla mnie dziecko
Mather Monster ma źle zorganizowany dzień. Po pierwsze dziecko w tym wieku nie powinno chodzić spać o godzinie 23 i spać do południa. Co będzie, gdy dziecko pójdzie do szkoły? Po drugie 6-latka kąpie się o 18? To jak niemowle. Nie rozumiem tej kapieli tak wcześnie, a potem biegania w piżamie przez kilka godzin. Piżama jest do spania. No i dziecko przez pół dnia oglada bajki.

podstawa udanego dnia jest wczesne wstawanie...moja corka ma 18 mies,budzi sie o 7-7.30 wypija mleko, ja w tym czasie robie poranna toalete i ubieram sie,mala ubieram szlafrok i bawi sie,oglada ksiazki,rysuje po swojemu na kartkach, ja wtym czasie sprzatam co zajmuje mi 30 -40 min czasu,gdyz robie to nabiezaco,codziennie. o godz 10 mala zjada drugie sniadanie,myje ja i idzie na drzemke o godz 11. w tym czasie wstawiam obiad i ewentualnie pranie i mam czas dla siebie ok 1 lub 1,5h. potem zjadamy obiad o 13,male przebieranko,makijaz i przed 14 wychodzimy na spacer. zakupy robimy wspolnie z mezem raz w tyg w sobote jak ma wolne. w ciagu tygodnia tylko chleb i jakies drobnostki przy okazji spaceru...nie wiem po co robic zakupy codziennie i prac codziennie?!?!

Gość larysa26
masakra jak by mi dziecko miało chodzić spać o 23.00!!!kiedy bym miała czas dla siebie i męża,na jakieś przytulanie,seks...moja córcia chodzi codziennie po 20 spać.Potem ja w spokoju odpoczywam,ale na kafe nie siedze nigdy w domu,tylko w pracy między 8-16.

Gość pytajaca mamma
Dla mnie siedzenie na necie i pisanie bzdur na forach to nie jest dobry sposób na spędzenie wolnego czasu. Jestem mamą bliźniaków, bardzo samodzielnych a jednak na necie siedzę tylko rano, jak mam coś do załatwienia (rachunki, zakupy, sprawy związane z budową domu) i wtedy, gdy śpią (właśnie w tej chwili tak jest). Chociaż zazwyczaj wolę spać razem z nimi. Rozumiem, o co chodzi autorce. Ona nie narzeka, że nie ma czasu na neta, że chciałaby ale nie może. Jest odwrotnie. Czas pewnie by i znalazła, ale wcale tego nie chce, bo woli iść gdzieś z dzieckiem czy w czasie samodzielnej zabawy zrobić obiad. Przynajmniej tak ją zrozumiałam. Ja już dawno odkryłam, że tkwienie przed kompem i skupianie się na pierdołach (sorry, kafeteria to są pierdoły!) jest złodziejem czasu. Wolę posiedzieć z książką, gazetą, posprzątać, pobawić się z dziećmi czy pooglądać z nimi bajki. To zależy, co kto lubi. Wtedy na to znajdzie się czas, choćby kosztem dziecka. Mam dużo wolnego czasu ale pożytkuję go w inny sposób, dla mnie zamknięty komp może stać nawet parę dni i za nim nie tęsknię.

kazdy robi to co lubi,prawda? po co wiec zadaje tak glupie pytanie...jak niektore z nas to robia,ze maja czas na internet....przeciez zadna z nas nie siedzi tutaj caly dzien!

Gość pytajaca mamma
Nie, ale są mamy, które sprawiają takie wrażenie. Ja na kafe wchodzę od czasu do czasu pytać o różne rzeczy, czy poczytać tematy i widzę te same nicki. Ale mnie to akurat nie przeszkadza, każdy robi to co uważa za słuszne. Jak ktoś jest pomocny i lubi się udzielać to jego broszka, gorzej, jakby dziewczyny spędzały czas tutaj na wyzwiskach itp.

Moja 6latka odkad sie urodzila to uwierzcie,mialam problemy z usypianiem. Potrafila pojsc spac o 1:00 w nocy. Nie bylo na to rady. Moglam w dzien ja wymeczyc a ta i tak szla spac jak chciala. W dzien wogole spac nie chciala. Byla strasznie rozwrzeszczana :o Teraz sie wyrobila i chodzi spac o 23:00 :o Lubila pobudki o 7:00,ale z tym to ja wykombinowalam. Ostatnio wypisalam ja z zerowki i tak ja przyzwyczailam do spania :) Czasem wstanie wczesniej,ale wtedy mowie jej 'chodz do mamy,jeszcze sobie pognijemy troche' :D i sie przytula i jeszcze sobie spimy :D

Gość lubię Jabłka
Monster Monster jesteś pieprznięta.

zgadzam sie z opinia powyzej!!! kobieto jestes nienormalna!!!!!wypisywac dziecko z zerowki zeby sobie ....pognic....?!!!!!dziecko musi miec obowiazki!!!! nie no tragedia!!! szkoda slow na takie postepowanie!!!

A gdzie ja jelopy napisalam ze ja wypisalam zeby sobie pognic? :o Wypisalam ja bo nie mam pracy teraz i nie mialam z czego zaplacic! Wystarczy ze corka ma 50-70% frekwencji ze uczeszczala do zerowki ( a ma tyle) i ja do szkoly przyjeli. Na razie ja w domu ucze to co dzieci przerabiaja w zerowce

Gość aurelia pomarańczowa
"Ciągle widać te same osoby na kafe, które piszą o różnych porach dnia, a w stopkach mają dzieci." a skad to wiesz, skoro nei macz szasu na kafe? :D

Mąż robi duże zakupy, a ja drobne rzeczy których akurat brakuje, albo pieczywo, kupuję po spacerze z synkiem- w pobliskich sklepach. Jak mąż regularnie pracował to wyglądało to tak- pobudka rano- 9-10 godz, śniadanie małego, ubieranie się, spacer. Po powrocie jego drugie śniadanie, ja ze swoim wolałam czekać aż zaśnie bo nie lubię jak dzieć żebrze o jedzenie :) Potem drzemka małego- śpi przeważnie co najmniej 2 godz. Wtedy gotowałam/przygotowywałam obiad, i np. myłam podłogi jeśli trzeba. Właściwie wszystko inne- pranie, odkurzanie itp. można robić przy nim, miał nawet z tego zabawę. Mąż wracał, zjadł obiad, zajmował się małym a ja mogłam zjeść obiad na spokojnie, potem ja z synkiem a mąż odpoczywał czy uczył się. PO 21:00 kąpiel małego i szedł spać, wieczór wolny. Mąż zajmował się prasowaniem. Właściwie mogłabym zająć się czymś pożytecznym w międzyczasie, dalej mam sporo czasu na net albo czytanie książek. Mąż dodatkowo ma szkołę co drugi weekend. Staram się raz w tygodniu jeździć z małym do moich rodziców, mąż czasem jedzie z nami, czasem nie. U Ciebie pewnie zależy ile mąż pracuje i na ile musisz mu pomagać. A po co codziennie do miasta jeździsz?