Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka stomatologii

WYJEŻDZAM NA ŚWIĘTA Z CHŁOPAKIEM- DOŚĆ ŚWIĄT "TRADYCYJYNYCH"

Polecane posty

Od zawsze nie lubiłam świąt- tylko obżarstwo, kościół, sprzeczki rodzinne, potem znowu obżarstwo i tak w kółko. Kiedy zaproponowałam spacer, wszyscy patrzyli na mnie jak na wariatkę DOSYĆ! W te święta zostawiam ten burdel i wyjeżdżam z chłopakiem na wakacje. I wiecie co? jestem dumna z siebie że umiem się przeciwstawić takiej typowo "polskiej" wizji spędzania świat

Gość loryddda
A coz zlego jest w tradycji? Teraz jestes mloda i wiele rzeczy nie rozumiesz, ale kiedys bedziesz matka i zrozumiesz jak wazne jest kultywowanie tradycji, nawet tych "nudnych", bo to jest prawdziwa wartosc, ktora scala rodzine. Na wakacje moglas wybrac sobie inny weekend, albo wziasc pare dni wolnego w innym terminie, ale ty ostentacyjnie wolalas wyjechac w Swieta, bo to takie nowoczesne a tradycje sa przeciez wiesniackie, prawda :O

tradycja jest ważna, o ile jest madra tradycją nie tak dawno bo jakieś 100 lat temu było że noc poślubna musiała się odbywać przy minimum 20 świadkach, mądre i dobre to było? nie, więc dobrze że od tego odeszliśmy a co jest mądrego w 4 dniach obżerania się?

Gość loryddda
Mieszkam za granica i powiem ci, ze tutaj nikt sie nie wstydzi Swiat, ani tradycji, ani gwary i mlodziez dumnie paraduje w ludowych strojach i nikt sie o tym nie wyraza z taka pogarda. A w Polsce niestety wszystko co polskie, co tradycyjne, jest zle.

Ależ nie! Ja nie jestem "nowoczesną europejką". Szanuję mądre tradycje i wogóle. Ale święta po polsku do nich nie należą. A próby zamiany czegokolwiek w mojej rodzinie, jak np zamiast obżerania się nowym daniem co godzinę, pójście na spacer do parku kończą się awanturą. To ja dziękuję za taką tradycję.

Gość loryddda
Popadasz w skrajnosci. Nikt ci nie kaze siedziec i jesc 4 dni. Wczesniej sa przygotowania do Świat, pozniej okazja, zeby spotkac sie z rodzina, porozmawiac, isc na spacer tez nikt ci nie zabroni, co w tym zlego?

lubię zakradać się do pasiek i drażnić pszczoły hitlerowskimi pozdrowieniami, by w końcu uformowały oddziały bojowe i żądliły bezlitośnie w mosznę i odbyt

a ja bym chciała tak poza tematem, jezeli naprawde jestes studentką stomatologii? :P

przygotowania? siedzenie prawie tydzień w kuchni bez przerwy żeby zrobić 10 rodzajów ciast i 8 mięs to ma być przyjemność? spotkanie z rodziną? u mnie to kłótnie o polityce

nie Ferdynand, i tu tez wbrew tradycji postąpie będę lizała jego jajka

Gość loryddda
Skoro tak jest to w twojej rodzinie, ktora zalozysz z chlopakiem mozesz wprowadzic inne zasady.

głupie podszywy- typowe prostactwo, tak studiuję stomatologie, ale to nie ma nic w tym wątku do rzeczy

i bede tylko zęby zagranicznych z Zachodu Europy leczyła bo polskim prostakom to z ust śmierdzi i się brzydzę

to ostatnie to oczywiście też podszyw. Pracowałam w Anglii- Chryste- W stosunku do nich Polacy naprawdę wyjątkowo dbają o zęby

Polacy i Polki maja ładne takie czarne , długie i kręcone zęby. tak ładnych nie mają Anglicy

Gość Halo,to ja...
Też bym chętnie się urwała od tych "tradycji". Problem w tym, że mam męża-tradycjonalistę, dla którego święta, to święta... Trzeba odwiedzić/ugościć rodzinę...I tak mijają zawsze te dwa obrzydliwe dni. Najpierw tydzień przygotowań, po których lecę na pysk-potem dwa dni siedzenia dupą na stołku i narzekaniu, biadoleniu i obżeraniu się...:O I nie jestem nastolatką, która "nie rozumie istoty tradycji", a czterdziestoletnią kobietą...Mam gdzieś takie święta...:O Zawsze marzę, żeby się wreszcie skończyły...:(

no właśnie-wiem ze są dziesiątki tysięcy takich jak ja. Nie warto bać się rodziny. Mądra na pewno zrozumie że do tradycji trzeba podchodzić z szacunkiem, ale też umiarem. I choć moja mama na początku na śmierć się na mnie obraziła, potem przemyślała sprawę i dała mi jeszcze 500euro . Czyli zrozumiała gdy pierwsza złość minęła

Gość Halo,to ja...
Bardzo dobrze Cię rozumiem ;) Też nie miałabym nic przeciwko wyjazdowi mojej córki. Moje nastoletnie dzieci są przy stole tylko na obiedzie, potem-z ulgą- znikają z kuzynostwem i nie pokazują się do wieczora...:D

Gość fhdtfh
Marzę dokładnie o tym samym, żeby się szybko skończyły a najlepiej żeby wcale ich nie bylo! Ale są niestety i tylko brak kasy powoduje, że nie mogę zrobić tak jak autorka, spakować całą rodzinę, wyjechać a nie gnić najpierw przy garach a potem przy stole :o

Gość chyba zabraklo jewdnego
a na boze narodzenie tez wyjezdzacie:?

Gość o widze ze dzieci zabrały głos
"...umiem się przeciwstawić takiej typowo "polskiej" wizji spędzania świat ..." to cholera zrób cos aby swięta wygladały inaczej a nie uciekasz jak szczur!Ja sie postawiłam i zamiast tłustych kotletów mamy na stole więcej owoców i warzyw !Bigosu odrobine i wogóle o wiele mniej jedzenia a dużo ruchu spaceru i teraz -o ile pogoda dopisze wybieramy sie na rowery ...a jak nie dopisze to samochodem w ciekawe miejsce |:P

popieram zwłaszcza święta BN, jakby bardziej związane z kk te są luźniejsze ale w zimie zawsze mam ochotę spakować się i wyjechać na 3 dni tam, gdzie będę mieć święty spokój

ja od chyba 10 lat walczę żeby wszystko przestało ociekać tłuszczem! Nic się nie da zrobić w tej sprawie. Wszystko musi być obrzydliwie tuczące i niezdrowe jak mięso- to tylko karkówka, jak sałatka- to ze słoikiem majonezu, jak bigos- to w środku same tłuste wędliny!

Gość ja tam kocham te polska tradyc
-je i nie wiem czego sie czepiacie !Powiedz zwyczajnie ze masz ochote wyjechac z facetem i sie po prostu bzykać a nie sciemniasz jakies pier doły !:D

Gość noo nasza ewunia jak zawsze
sie popisała !:D :D świeta BN jakby bardziej?!?!?! :D :D no to wiedz kochana ze te świeta nie są JAKBY lużniejsze ale NAJWAŻNIEJSZE w kościele ! :D

Gość muzykoman rockowy
u mnie w swieta czesc czasu z rodzinka a wieczory ze znajomymi - mamy zamiar zrobic miesnego jeza :)

Gość chyba zabraklo jewdnego
nie zrozumialam EWA o co ci chodzi? Bn basrdziej zwiazane z kosciolem niz BN? przeciez ta sa swieta koscielne,a BN wg mnie jest o wiele ;;huczniej'' obchodzone niz wielkanoc.

Gość a dajcie spokój ludzie
każdy ma takie święta jakie tylko chce i nie piszcie ze jest inaczej! Sama robie w domu ale nie stoje przy garach godzinami tylko upieke sernik,ugotuje gar rosołu kurczaka upieke i mase sałaty ,kapusty kiszonej ,warzyw ,sałatki owocowe ,gruszki ....nie ma tu nic strasznego a juz o bigosie nie wspomnę ....Jak robie bigos to naprawde niewiele i NIGDY z obrzydliwą wedliną tylko z miesem ,:)

Gość Halo,to ja...
Trzeba jeszcze przekonać do takiego pomysłu innych-zasuszonych tradycjonalistów, których od stołu niczym nie odciągniesz. :O Jesteśmy w domu-nie da się zostawić gości(rodzice, teściowie) i wyjść na spacer/rower...Idziemy w gości-też nie odejdę od stołu i nie powiem, że idę na spacer...Toż to by była obraza majestatu...:O Musiałabym mieć sojusznika w mężu, a ten wypoczywa tylko przy stole, na zakrapianej uroczystości...:p