Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Uzależniona od Przeszłości

Czy to jest miłość czy to jest Toksyna?

Polecane posty

3 lata temu rozstałam się z byłym narzeczonym. To była milosc mojego zycia - pierwsza i najmocniejsza. Opuścił mnie kilka miesięcy przed ślubem. To odcisnęło piętno na moim teraźniejszym życiu. Rok po rozstaniu wciąż byliśmy wolni spotkalismy się i mielismy 3 miesieczny romans. Ale i to się skonczyło. 10 miesiecy pozniej wyszlam za maz i obecnie jestem w stabilnym dobrym malzenstwie. Nie moge jednak pogodzic sie ze strata tamtego faceta a jednoczesnie nie chcialabym z nim byc. Pragne takiego sporadycznego kontaktu nawet smsowego, nie seksu. Chodze z tym do psychologa i podobno to jakis rodzaj uzaleznienia a nie milosc. Co o tym myslicie? Najgorsze jest to ze ranie męża i mam moralniaka bo przeciez nie powinnam nawet myslec o innym...Narazie to tyle bo wiem jak sie czyta dlugie posty:-)

Gość Gyyhh
Pogodz sie z przeszloscia. Jesli tamten cie opuscil tzn. ze cie nie chcial, wiec nie ma sensu mu wchodzic w dupe. Przestan myslec i szukac kontaktu, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie, masz meza, po co ci to?

Na logikę wiem o tym, że to złe, szkodliwe dla mnie i mojego samopoczucia. Traktuje to również jako lekarstwo przed nudą w małżenstwie. Brakuje mi jakis silnych doznan emocjonalnych, rozmawialam o tym z mezem bo rozmawiamy o wszystkim i mąż też nie robi niczego w tym kierunku by nasze zycie bylo bardziej pikantne. Ale nie chce zwalac na niego winy. Wkrótce zaczniemy starac sie o dziecko, byc moze ten etap raz na zawsze zamknie tamto w mojej psychice, bo moj umysl jakby sie zakodowal na tamtego.

Gość Do uzależnionej
Jakbym czytała o sobie..zostawił mnie a ja jestem od niego uzależniona..kilkadziesiąt razy sprawdzam w ciągu dnia pocztę..szukam jego śladu w internecie bo wiem gdzie może się np logować..jakieś głupie uzależnienie..

Do uzależnionej - to glupie nie? nie chcesz z nim byc bo wiesz ze o Ciebie nie dbał a jednak Cię ciagnie. U mnie też wchodzi w gre takie glupie przekonanie kto z nas kogo pokonal kto te walke "przegral". Czuje ze on mnie zostawil wiec on wygral ja przegralam i jakbym chciala to odwrocic, zobaczyc w jego oczach ze zaluje a nigdy tego nie moglam wyczytac. Na dodatek nie wiem o co mu chodzi bo on tez lubi te kontakty a o seks na pewno mu nie chodzi bo mielismy okazje i zadne z nas nie chcialo...

"Nie moge jednak pogodzic sie ze strata tamtego faceta a jednoczesnie nie chcialabym z nim byc. Pragne takiego sporadycznego kontaktu nawet smsowego, nie seksu. " - no szok, że można mieć tak zryte ego dzięki temu, że Cię ktoś odtrącił. A swoją drogą wiele tu osób nie może się pogodzić z odejściem kogoś z kim był w związku. Nie ważne ile lat, miesięcy.. ;) Trzymacie się tych wyimaginowanych miłości, niespełnionych, jednostronnych i bohatersko marzycie o powrotach, stawiacie im ołtarzyki, kochacie, tęsknicie. Tylko po co ? Jeśli Was samych nie kochają ? :P

Ore Ore to chyba mniej wiecej tak jak palacz rzuca palenie. Wie ze szkodzi wie ze powinien rzucic a nawet chce a nie moze. Choc moje kontakty są rzadkie w przeciagu pol roku widzielismy sie tylko raz. Ja mam tez tak, ze nie umiem zapomniec kogos z kim bylam tak blisko, to jednak cos znaczylo, tak usunac tej osoby jak smiecia wyrzucic, i on tez chyba nie umie. Od zerwania zareczyn jest sam.

Skup się na mężu bo i jego możesz stracić przez swoje fantazjowanie o tym z przeszłości. Jesteś chorym typem kobiety-bluszczu. Dobrze, że chodzisz na terapię, ale marne szanse widzę, poprawy brak ! :P Jeśli nie zamkniesz za sobą, czegoś, co dawno odeszło i nie zajmiesz się teraźniejszością nie ma szansy na to, że zmądrzejesz i odzyskasz sens życia 🖐️

Gość weewwerrt
nie wiem jak mozna wyjsc za mąż bez milosci, zrobilas ogromny błąd. mnie tez zostawil byly, ktorego wtedy kochalam, cierpialam ponad rok, spotykalam sie z innymi facetami, nic nie poczulam. ale minelo kilka lat i poznalam swoja prawdziwą milosc, ktora kocham najbardziej na swiecie, uczucia do bylego to pikus,. ty tez moglas poczekac a nie sie od razu zenic, glupota jak dla mnie, bedziesz tego zalowac.

Gość łoj i kunia batym!
Toksyna to moja była żona! zło w najczystrzej postaci. Bardziej trująca niż rycyna

Ja kocham męża - wiele razem przeszlismy i nie wyobrazam sobie mojego swiata bez Niego. Nie ma i nie będzie lepszego. Tamten nie nadawal sie do malzenstwa.

Gość weewwerrt
czasem lepiej poczekac nawet te 5 czy 10 lat niz sie zenic bez milosci bo czas ucieka, zeby nie by stara panną; trzeba bylo poczekac a nie sie zenic z kims kogo nie kochasz.

Gość weewwerrt
to sama sobie zaprzeczasz, męza kochasz a myslisz o tamtym? ty naprawde masz cos z glową

Gość łoj i kunia batym!
nie warto się żenić z miłości - bo czegoś takiego nie ma! małżeństwo tylko z rozsądku, albo nigdy! dla mnie już za późno ale może inni się uratują!

Gość SmJ
Uzależniona, a ten Twój były jest sam czy w związku? Bo czasem tak jest, że jak były partner się z kimś związuje to jeszcze bardziej nas do niego ciągnie.

Były jest sam od 3 lat - od kiedy się rozstaliśmy. Już o tym pisałam. Jakby się z kimś związał to by mnie wlasnie mniej ciagnelo

Gość SmJ
Teraz doczytałam. U każdego inaczej działają mechanizmy po zerwaniu. Ja zawsze byłam osobą, która odchodziła (nie potrafiłam się zaangażować i dawałam nogę), więc z tym poczuciem wygrania/przegrania po części się z Tobą zgadzam. Ja odczuwałam taki triumf i szukałam kolejnej ofiary, a o poprzednim zapominałam. Na szczęście poznałam mojego męża, który po prostu nie da sobie w kasze napluć. I chyba taki mi był potrzebny. Dobrze, że coś z tym robisz. Nie warto niszczyć małżeństwa przez faceta z przeszłości, do którego w zasadzie nic nie czujesz poza sentymentem. To jest męczące, zwłaszcza dla drugiej strony. Mój mąż miał taką "byłą", ale ona to nam się z buciorami pchała w związek, choć niby nic nie chciała. Był taki moment, że chciałam odejść.

SmJ no robie coś z tym i psychoterapia dała to ,ze dotarło do mnie ze to nie jest mozliwe do wytlumaczenia, co wcale nie sprawia ze jest mi z tym lzej. Rozmawiam o tym takze z moim mezem i chyba glupio robie bo mąż się coraz mocniej irytuje...Jak sie hajtalismy powiedzial mi, że on sie liczy z tym ze o tamtym ciezko mi bedzie zapomniec ale on jest cierpliwy i w koncu zapomne przy nim.

Gość Bluszczyk Kurdybanek34
Autorko, a psycholog nie zwrócił Ci uwagi, że problem może tkwić głównie z Tobie? Może Tobie pasuje taki układ jak ktoś Cię rani, odtrąca, jak jest dużo emocji, często złych. I może dlatego nie możesz zapomnieć o tamtym, a związek z mężem wydaje Ci się nudny?

Bluszczyk - też przez chwile tak myslalam i nawet zasugerowalam to psychologowi ze lubie sie samobiczowac i karac zeby cos komus udowodnic, ale otrzymalam odpowiedz ze nikt nie lubi byc traktowanym w ten sposob kazdy potrzebuje uwagi i milosci i ze ja mam swiadomosc co sie dzieje ale nie akceptuje tego. Psycholog powiedzial tez ze znajomoscia z tamtym rekompensuje sobie braki w obecnym i tu bym sie zgodzila. Z mezem laczy mnie wspanialy seks, ale to nie jest taki zar i namietnosc jak to bylo kiedys, jak to bylo z tamtym i poniewaz maz tez nic z tym nie robi to ciagle tego szukam a tamten jest najblizej...

Gość komiks
jakbym czytała o sobie heheh mam podobnie nie jestem z nim a czuje sie uzalezniona od czego? od akcepacji zeby zwycieżyc zeby zobaczyc bol w jego oczach? ale wiem ze nie zobacze bo mnie nie kochał nigdy

komisks - ja codziennie sobie powtarzam ze gdyby mnie kochal to by znalazl do mnie droge, przeciez 2,5 roku bylam wolna i nigdy nie chcial wrocic. Z kolei jak go pytam czy cos w nim zostalo to mowi "inaczej nie bylbym wciaz sam gdybym nic do Ciebie nie czul" nie wiem czy to nie manipulacja..czasami nic juz nie wiem i dlatego to trudne bo chcialabym wiedziec..

A chcesz być z mężem, czy nie zależy Ci na obecnym związku? Bo jeśli go kochasz i chcesz z nim być, to moze udajcie sie do seksuologa, żeby poprawić życie intymne. Wydaje mi się, że jak skoncentrujecie sie oboje na waszym związku, to nie tylko odżyje namiętność, ale i pamięć o byłym zblednie. Zawsze tak jest, że jak obecnie czegoś nam brakuje, to wracamy pamięcią do dawnych czasów, do kogoś kto nam ten brakujący element zapewniał i często nie zdajemy sobie sprawy, że przez zaszywanie się we wspomnieniach niszczymy to, co jest dobre w teraźniejszości. Dlatego popracujcie z mężem nad namiętnością w związku.

Bluszczyk - ile ja już pracuje nad tą namietnoscia. Sugeruje, na co mam ochote, seksowne stroje, organizuje romantyczne kolacje przy swiecach, zachecam go do tanca, do wyjscia na miasto, do eksperymentów a on wszystko traktuje jak zart - smieje sie ze jestem typowa kobieta i bym chciala tylko romantyzmu i jak na filmach kochanie sie przy kominku cala noc. W kazdym razie jakos temat zawsze sie rozplywa a po nim splywa

Gość komiks
to manimupacja ja z moim bylym miałam jazde bez trzymanki i chyba ta niepewność mnie krecila jezeli chodzi o jego uczucia teraz wiem jakie sa jego uczucia ma mnie gdzies nie odzywa sie od miesiąca bo ma prace zajecie ehhh wykorzysywal mnie a nie kochal i zajmowal mi czas teraz jestem wsciekla na niego nie chce go widziec ale chce sie z nim bzykac heheh czy to normalne? ze chce sie z nim powiem brzydko pieprzyć? akurat seks mielismy mega udany

Jesteśmy po ślubie pół roku. Mysle ze to malzenstwo bylo ratunkiem przed tamtym i przede mna samą bo mam jakies opory przed kontaktami z tamtym a tak to moze bym nie miala i plakalabym

Gość łoj i kunia batym!
to jeszcze z pół roku i rozwód :-) brawooo!

No wlasnie moj byly tez ciagle ma prace zajecie - uzala sie nad soba - ze tak duzo roboty ale takie jest zycie, ze niektorzy jeszcze wiecej pracuja, ze on jest do niczego nieprzydatny, jesli chodzi o seks to tymbardziej blablabla nie wiem po co i w co on gra

Wiesz, powinnaś pojść na terapię razem z mężem. Mam wrażenie, że Ty jesteś po prostu nieszczęśliwa i dlatego tak wracasz myślami do byłego. Ja też mam taką niespełnioną miłość i wiesz kiedy o nim myślę? Jak jestem nieszczęśliwa. Gdy mam szczęście były nie istnieje. Podejrzewam, że tak jest też u Ciebie.