Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dodzik8855

Sposób na podanie antybiotyku 15mies dziecku, pomóżcie!!

Polecane posty

Gość dodzik8855

dajcie rady jak podać antybiotyk dziecku aby wypiło (tak bardzo chce jej zaoszczędzić zastrzyków:() ma zapalenie, antybiotyk w zawiesinie , w czym najlepiej dziecko to wypije? sok? jedzenie nie mam pojęcia...

tylko poczekaj az bedzie bardzo spragnione i dodaj to do np 30ml soku lub malej ilosci zupki

ja rozrabiałam w niewielkiej ilości kaszki i podawałam tą pipetą do leków, ale miałam antybiotyk, który można było podawać z mlekiem. Po podaniu antybiotyku dobrze jest dać coś słodkiego do popicia (rada lekarza u nas się bardzo sprawdziła), dzięki temu szybko znikał gorzki smak leku i mała nie miała odruchu wymiotnego.

U nas niestety nic nie pomagało. Ani dodawanie do soczków, zupek itp. Po prostu wyczuwał od razu i nie chciał później wogóle tknąc tego jedzonka czy picia - nawet jak nie było dodatku z antybiotykiem. Wypluwał wszystko albo zwymiotował. Teraz jak mamy podać mu antybiotyk to podajemy taką specjalną strzykawką (jest przy antybiotykach albo przy przeciwbólowych syropkach dla dzieci). Oczywiście pomalutku z niewielkimi przerwami żeby mógł przełknąć a nie sie zakrztuszał.

Gość dodzik8855
sprobuje do soku:) nigdy nie miala antybiotyku dlatego martwie sie a ona jest taka ze najpierw wacha nawet:0 i próbuje

Gość dodzik8855
a moze wie ktos jaki jest w smaku ten antybiotyk? ZINNAT

Gość dodzik8855
upppp

współczuje mój syn go ma. ma 6 lat więc jemu można wytłumaczyć że trzeba. najpierw jest słodki a jak się przełknie to strasznie gorzki ( jak by Ci się w ustach no-spa rozpuściła)

Gość dodzik8855
miala tez syrop eurespal ktory bez problemu pila z bobofrutem a byl mega gorzki..

Gość dodzik8855
te świeta po prostu będa beznadziejne dziecko chore pogoda tez ma byc kiepska...

Gość mnio
Zinnat, ja dziękuję. Moje dziecko miało po pierwszej dawce zawiesiny ból brzucha i mdłości. Po drugiej niby ok ale po kilku godzinach dostało strasznej biegunki więc odstawiliśmy go.

Gość :;;;;;;;;;;;hmmm
moja też nie chciała brać żadnych syropów nawet przciwgorączkowych :( nie mówiąc już o antybiotykach. Mój sposób to ( pewnie zjadą mnie wszystkie idealne mamuśki) nagroda-kostka czekolady zaraz po podaniu antybiotyku (strzykawką do leków) zabija nieprzyjemny smak. Tylko ten sposób się sprawdził.

Gość gość
u nas ponieważ do antybiotyku dziecko brało osłonowo aciodolac junior (ma kształt miśków i smakuje jak czekolada) to zawsze trochę to traktowało jak nagrodę więc tym się dawało przekonać do antybiotyku (ale ma 4 lata)

Gość gość
tylko, ze probiotykow nie daje sie razem z antybiotykiem, tylko najlepiej 2-3h po

Gość gość
wiem, ale dziecko wiedziało, że po niedobrym antybiotyku dostanie później dobrego misia i dawało się przekonać do zażycia

Gość margotkaa
Ja też swojej małej podaję antybiotyk w strzykawce, dobrze, że jest tego nie dużo, szybko podaję picie i jakoś bez większych problemów udaje się podać cały antybiotyk. Później osłonowo Acidolac i tu też mała pije bez marudzenia.

Gość wifigdańsk
tez bym polecałą strzykawkę (oczywiscie bez igły!!) najlepieju dziecku wlewać małymi kroplami i jakby z boku-między jezykiem a podniebieniem,nigdy wprost do samego gardła!).

Gość mama  3latka
Mój syn nigdy nie miał problemu z piciem żadnych lekarstw aż tu nagle pojawił się zinnat. Ale już dajemy jakoś radę.Ja po dwóch dniach znalazłam swój sposób. Moja pociecha uwielbia danonki więc na łyżeczkę nakładam danonka i w środek wstrzykuję odrobinę antybiotyku i do buźki, popijamy herbatką, oczywiście wyczuwa, że tam jest ale nie ma takiego szoku bo danonek zimny i jakoś troszkę neutralizuje to "paskudztwo". Ponieważ mamy do wypicia 3 ml dzielę strzykawkę na trzy razy. Mam nadzieję że komuś sposób się przyda :)