Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukająca______

Szukam pomocy w trudnej sytuacji.

Polecane posty

Gość szukająca______

Cześć wszystkim. Chciałabym się dowiedzieć czy w moim przypadku mogę starać się o jakieś wsparcie finansowe w gminie lub w mopsie. Otóż tak. Jesteśmy 3-osobową rodziną, gdzie tylko mąż pracuje średni dochód miesięczny to ok. 1300zł, mamy mieszkanie o pow. 45m2, a wydatki to czynsz 270zł, co dwa miesiące rachunki gdzie miesięcznie to wychodzi jakieś 250zł, mąż dodatkowo płaci alimenty w wys. 300zł no i rata pożyczki 200zł. Więc na życie powinno mi zostać około 300zł, ale niestety jeszcze mąż wydaje na bilet miesięczny do pracy. No i sami rozumiecie że potrzebuję jakiegoś okresowego lub stałego wsparcia z różnych instytucji. Wiem że mogę ubiegać się o dodatek mieszkaniowy no i o rodzinne (dziecko ma 1,5roku) ale czy jeszcze jest możliwość jakiegoś wsparcia? Słyszałam że jest , ale nie wiem gdzie trzeba iść się pytać. Czy ktoś starał się o jakieś dofinansowanie / zapomogę (nie wiem dokładnie jak to nazwać). Proszę o jakieś informację, myślę że nie tylko ja borykam się z takimi problemami finansowymi. Odpowiadając na ten post pomożecie nie tylko mi ale i innym rodzinom. Dzięki wielkie za jakąkolwiek pomoc.

Gość 6tyyuuyi
1) czemu nie poszukasz pracy? 2) po co robilas dzieci z takim smiesznym dochodem?

Gość przekraczacie minimum socjalne
ktore wyniosi do 286 zl/os.

Gość przekraczacie minimum socjalne
Mozesz sie starac o dodatek zywnosciowy czyli paczki z jedzeniem.

305 na oosbe przkeraczasz do pomocy społecznej sie nie miescisz, na zasilek specjalny nie masz co liczyc nie choroby długotrwałej, niepłnosprawnosci itp. w rodzinie wiec tylko i wylacznie musisz szukać pracy

Gość szukająca______
dzieci to szczęście więc nie wiem po co ten komentarz. Szukam pracy jednak jak ma się małe dziecko o pracę bardzo trudno. O tych paczkach też słyszałam. :)

Gość 6tyyuuyi
skoro szczescie to po co zakladasz taki temat na forum?

Gość sdfgh
jedyne o co mzoesz sie starac to o dofinansowanie do meiszkania oraz o posilki to u nas 40 zl na osobe , na zasilek okresowy nic ci nie rpzysluguje bo nie mozesz rpzekroczyc 351 na osobe

ale do paczek tez trzba miec niski dochód niestety przynajmnije u nas tak jest popytaj moze w Caritasie

Gość szukająca______
Znalazłam takie coś o zasiłku z pomocy społecznej dla rodzin gdy dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 351zł to znaczy że mogę się ubiegać o to ?

tak możesz co prawda doliczą ci do dochodu zas rodzinny ale byc moze odliczą alimenty płacone przez męza a ty jestes zarejstrowana jako bezrobotna?

i jesli ci nawet wyjdzie zasiłek to bedzie jakeis przez 2 miesiace po 100 zl np.

Gość szukająca______
tak jestem zarewjestrowana jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku

Gość sdfgh
na zasilek okresowy nie ma co liczyc jedynie posilki bo nie ma 504 zeta na osobe

Gość lodzia babcia
nic wam sie nie nalezy za duze dochody i tak prawda spzredac mieszkanie zamieszkac w kawalerce albo wziac sie do roboty proste nikt za ciebie zycia nie nareperuje

Gość moze tak moze nie kto to wie?
idz sama do mopsu. pewnie przemila pani ci wytlumaczy co masz zrobic-napisac wniosek, mzoesz zrobic ot u niej jak bedziesz. wez ze soba zaswiadczenie o zarobkach, itd. nie pamietam jak bylo z rodzinnym,ale chyba jest jeden termin do kladania. 1300 zl na 3 osobowa rodzine, to malo. musisz sie sama dowiedziec co potrzeba,ile dostaniesz. niech bedzie to i 100zl. powodzenia!

Gość szukająca______
Dzięki wielkie za doradzenie. Jednak są osoby chcące pomóc nawet słowem człowiekowi. Wiecie w moim przypadku dobra i stówka, . Zaraz po świętach tak zrobie , pójdę i popytam. :) Dzięki wielkie.

Gość sdfgh
na zasilek okresowy nie ma szans bo 1300 to za duzo na 3 osoby , mzoe byc max 351 na osobe. natomiast mzoe byc posilki tu dochod nie mzoe przekroczyc 504 zł!!

Gość atakajedna
No niestety tak to juz jest w naszym panstwie, że pensje są głodowe. U mnie rodzice mieli ok 1300zł na 4 osoby i pomocy nie był żadnej. Trzeba więc było dorabiać na czarno. Współczuję sytuacji i radzę znaleźć pracę.

Idź do jakiejś organizacji, jakiejkolwiek i poproś eby Cię skierowali na www.siepomaga.pl Temu linkowi ludzie wierzą, na kafeteri się ludziom nie wierzy. Ja bym z chęcią zasponsorowała na przykład roczny bilet do pracy twojemu mężowi, ale mowy nie ma że to zrobię przez kafeterie, przez siepomaga bym pomogła, tu nie.