Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodamamaq

była u mnie położna i naskoczyła na mnie za to, że nie używam

Polecane posty

Gość młodamamaq

przy przeijaniu chusteczek nawilżających. Musiałam zmienić malutkiej pieluchę przy niej i oczywiście miseczka z ciepłą wodą z mydełkiem dla dzieci, płatki kosmetyczne, chusteczki higieniczne i puderek. Po chusteczkach nawilżanych miała strasznie czerwoną skórę i odstawiłam je już w szpitalu. A położna naskoczyła na mnie, że woda z mydłem wysusza skórę, a jak użyję chusteczki to ona jest już z balsamem i nawet kremu żadnego już stosować nie muszę ani pudru. A czerwona pupa na początku u noworodka to normalne, bo musi się przyzwyczaić do pieluchy. No i nie wiem, bo myślę, że ona nie ma racji. To moje pierwsze dziecko i może się nie znam.

Gość olkaakakaka
moim zdaniem powinna Cię pochwalić, że nie idziesz na łatwiznę. Chyba woda i mydełko lepsze, szczególnie przy dziewczynce.

Nie miała prawa na Ciebie naskoczyć. To Twoja indywidualna decyzja. I to nieprawda, że każdy noworodek ma na początku czerwoną pupę. Moje przez pierwsze dwa dni miały gładkie pupcie, dopiero jak dostali antybiotyk, to zaczęły im się pupy paskudnie odparzać.

Gość geeeeeee.......
Durna polozna :O... nie ma nic lepszego niz waciki z woda i delikatnym mydelkiem ... Ja nawet mydla nie stosowalam za kazdym razem tylko przy "grubszych sprawach" ;) )

Gość babeczki
Po kiego grzyba Ci ta położna potrzebna, jak sama sobie super radzisz. Sama ją wezwałaś? Ja też mam pierwsze dziecko, ale żadnej położnej sobie w domu nie życzyłam i nie przyszła.

Gość jablo
No to chyba charakterystyczne, że te położne sśrodowiskowe ą durne. Oczywiście, że woda i wacik jest najlepasza. Chusteczki są nasączone chemią i zabijają dobrą florę bakteryjną w cipkach dziewczynek. Spóbujcie się podcierać przez kilka dni takimi chusteczkami to pewnie zaraz coś się przypałęta. Moja za to na wstępie powiedziała mi, że mogę jeść z warzyw tylko gotowane buraki, ziemniaki i marchew. Nabiału tyle co w plasterku sera. Ryb absolutnie bo jak uczulone to na pogotowie nie zdążę i mi dziecko umrze. Byłam niedoświadczona więc słuchałam. Skutek? Byłam chuda jak szkapa, moje dziecko darło się z głodu (wg położnej kolki) aż w końcu moja Pani Doktor powiedziała mi, żeby się ta położna w głowę mocno puknęła. No ale było już za późno. W 3 miesiącu straciłam pokarm. A moje dziecko w końcu najadło się mm. Pozdrawiam więc położne środowiskowe środkowym palcem.

Jak sie ma czas to mozna sie bawic w mycie pupki ,a jak nie to trzeba sobie radzic inaczej :) Ja uzywam/bede uzywac delikatnych chusteczek typu Bambino naprzyklad i nie uwazam ,zeby cos sie dzialo z tego powodu zlego,wiadomo jak wiekszy klops ;) to wtedy pupke umyjemy...

Gość Mam pytanie_____________
Taaa jasne że mają, ale kupę parabenów i alkoholu. Było jej to powiedzieć, to by się zamknęła. Mydło może faktycznie trochę ściąga skórę, ale możesz czyścić skórę wodą i oliwką albo olejkiem. Dorze robisz, a na położną możesz złożyć zażalenie, że farmazony ludziom opowiada i wprowadza w błąd.

Gość ta baba jest durna.....
Ja mam dwójkę dzieci. Synek super reagował na chusteczki, nigdy czerwonej pupy, więc stosowałam chusteczki Nivea. Córcia jednak właśnie zareagowała zaczerwienieniem pupy i natychmiast odstawiłam chusteczki. Nie używam mydła. Robię tak, że myję pupę przegotowaną wodą, później płatek z kilkoma kroplami Oilatum soft, później woda jeszcze raz i na sucho płatkiem. Szczerze mówiąc położna nic nie mówiła, chociaż też wstawiała mi różne hity. Przychodziła do mnie chyba z 5 razy, już myślałam, że sobie nie odpuści. A przychodziła chyba tylko po to, żeby odfajkować kolejną wizytę w ciągu dnia, bo jak przychodziła to nic w zasadzie nie robiła. Mam dwoje dzieci, wiem, jak postępować z dzieckiem. U nas jest czysto, zadbanie, dziecko zadbane, więc przychodziła bo wizyta trwała 3 minuty, a zawsze to zaliczone w ciągu dnia. Do tego mieszkam prawie po sąsiedzku z przychodnią.

Gość jablo
One muszą przyjść nie trzeba ich zapraszać. Do przychodni przychodzi informacja o noworodku i przychodnia wysyła środowiskową.

Gość myślę że chyba tak
każde dziecko jest inne i nei można generalizować jedno dziecko na dany kosmetyk zareaguje uczuleniem a innemu nic nie zaszkodzi zdrowy rozsądek i tyle

Gość gryczka
Nie przejmuj się, najlepszym ekspertem od własnego dziecka jestes Ty sama. Niech położna sobie gada co chce, a skoro Ty widzisz, że pupa jest w lepszym stanie po mydełku niż po chusteczkach nawilżanych, to nikt nie ma prawa Cię przekonywać, że źle robisz.

My mylismy pupe malej woda i wacikami do konca 3 miesiaca. Potem zaczelismy uzywac chusteczek. Tylko pudru nigdy nie uzywalismy i nie bedziemy uzywac.

To mi położna sama powiedziała żeby używać samej wody z mydłem bo widziała że mała ma czerwoną pupę i używam kremów, ale jak zaczełam używać wody i wacików to miała jeszcze gorzej czerwoną skórę i zmieniłam krem na linomag i dalej stosuje chusteczki i czerwonej pupy nie ma. Moja położna się tak zna na dzieciach że nie zauważyła że dziecko ma problem z bioderkiem tylko mówiła że jest wszystko w porządku i prawie by mi dziecko w szyny włożyli więc nie raz położną trzeba olać.

Gość Alphacentauri
Chusteczki są wygodne. Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu to niech sobie go marnuje na waciki, mydełka i inne duperele.

głupia jest i tyle. ja tam przemywam chusteczkami bambino pupcię bo nic sie po nich nie dzieje, ale jakby sie działo to też bym je odstawiła i próbowała wodą ;/

Gość Alphacentauri
Bardziej niż chusteczki. A jak idziecie do parku to co? Dzieciak leży obsrany aż wrócicie do domu, czy macie ze sobą termosik z gorącą wodą, mydełko i waciki?

Gość geeeeeee.......
Alphacentauri --> chusteczki sa dobre wlasnie w takich przypadkach o jakich piszesz : spacer, wizyta u rodziny czy znajomych. W normalnych warunkach, w domu, nie ma niec lepszego nie wacik i woda. Ja nawet przegotowanej wody nie stosowalam tylko zwykla ciepla wode prosto z kranu. Mialam moze latwiej, bo przewijak w lazience lezal i wszystko co potrzebna pod reka mialam ale u nas sie sprawdzilo rewelacyjnie : nie wiem co do doparzenia, ba, nawet nie wiem co to podrazniona pupa :P...

Gość geeeeeee.......
* odparzenia

ja mysle ze najlepszym sposobem zeby zapobiegac odparzeniom jest czestsze przebieranie pieluszek. nie czekac az dziecko zaleje calego pampersa do konca zeby jak najmniej zuzyc kasy na pieluchy. wtedy i woda i chusteczki sa tak samo super

z mydłem to miała rację, ja syna przemywałam ciepłą wodą i waciki. chusteczek prawie nie uzywałam.

Gość Alphacentauri
Nie idiotyczna a trafna. Należy słuchać mądrzejszych; położna nie jest jakąś tam babą ze straganu z warzywami. A potem wasze dzieci mają zaczerwienienia, odparzenia. A może by tak lepiej się nimi zająć, co?

Gość jjnfjnf
Połozna nie ma prawa na ciebie naskakiwać to raz , bo nie jesteś dzieckiem a dwa twoja położna jest niedouczoną kwoką i wywaliłabym ją z domu. Jedyne co według mnie źle robisz to używanie mydła i tu racja że mydło przesusza posladki dziecka które ma skórę tak cienką a dodatkowo jest w pieluszce co też nadwątla jej zdrowie więc lepiej mieć przygotowaną wodę z rumiankiem . Powiedz tej położnej że chusteczki zawierają substancje które powodują jeszcze większe pieczenie na już podraznionej skórze a zreszta to twoje dziecko więc co ją to onchodzi czy ty stosujesz chsteczki czy nie, przecież to śmieszne jakieś. Po kazdorazowym obmyciu skóry posmaruj ją kremem lub oliwą z oliwek (to ostatnie najlepsze ) i warto pamiętać by smarować skórę idealnie suchą.

Moje dziecko nie mialo i nie ma odparzen- ani po wodzie ani po chusteczkach:) A mala maz sie akurat dzis w wiekszosci zajmuje, ja mam dzien lenia:)

Gość Kochana to w takim
razie ja jako położna z 5 letnią praktyką (może niedługą ale wiedza świeża) że zachowanie twojej położnej jest dość dziwne bo w moim środowisku wręcz odradza się stosowania chusteczek i polecamy je jedynie na wyjścia. Mydło faktycznie przesusza i tego odradzam ale pomysł z wodą i przmemywaniem zamiast chusteczkami jest jak najbardziej odpowiedni i mądry. Polecam przemywać wodą z naparem rumianku jak tu ktoś już wspomniał a jeżeli maluch miałby uczulenie to można przemywać odrobiną delikatnego mydła rozpuszczonego w wodzie (mydło szare marsylskie ( kilka rozmydleń w wodzie )lub płynem do mycia ciała Hipp w jednej miseczce a wodą z drugiej miseczki przetrzeć pupkę wacikami, dobrze osuszyć a potem naoliwić (najlepsze są kosmetyki Weleda które ja zawsze polecam ) albo natłuścić skórę naturalnym olejem i tu sprawdzają się olej migdałowy, oliwa z oliwek (działa przeciwzapalnie) i mają to być oleje tłoczone na zimno z szklanej butelki . Jak masz pytania to pytaj,

Gość wiecie co, to w takim razie
zróbcie eksperyment i weźcie najlepsze czy najdroższe chusteczki i przetrzyjcie nimi mocno podrazniony , zakatarzony noc a wtedy poczujecie co czuje dziecko które ma przecieraną chusteczkami podraznioną pupe ....pieczenie jak cholera. Nawet najlepsze chusteczki (najdelikatniesze) takie jak Hipp a nasączone mleczkiem nie mogą zostać wyprodukowane bez składnika (bazowego) który jest chemią i podraznia skórę, dlatego też dodaje się sporo łagodzących substancji by wyrównać dysproporcję ale pieczenie i tak pzostaje. Ja czytałam artykuł rodem z Niemiec by chusteczki stosować tylko na zdrową skórę i to jedynie na okazję (wyjścia) a jeżeli już nie możemy się bez nich obyć bo załóżmy nie cierpimy na nadmiar czasu jak tu jedna z forumowiczek ;) to kupujemy te nasączone olejkiem a nie mleczkiem i mamy pół chemii mniej .

Gość kjdsafhadshfn
heheheh hahahaha dobre to jest :D a wy za kazdym razem se dupy mydelkami szorujecie jak posracie??? i te chusteczki i te mydla to samo gowno. jak bedziecie dziewczynkom tak dupki szorowac co pare minut to dopiero zobaczycie konsekwencje zabijania naturalnej flory i bakterii ktore tam byc powinny a nie maja szansy bo mamusia z mydelkiem nadciaga. dajcie se spokoj. na spacerek koniecznie pakujcie podgrzanego zywca,zgrzewe waty i koniecznie Dove 5.5-6.5ph:P:P:P bo jak uzyjecie chusteczek to od razu dziecku dupke wypryszczy.