Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem położną i chętnie

odpowiem na każde pytania

Polecane posty

Majóweczka , unikaj kakao i bydyniów. Kakao utrudnia przyswajanie wapnia więc naprawdę jedz jogurty gdyż zawierają białko i wapń bardziej potrzebny niż kakao czy budyń (budynie zapychają żołądek) . Pij soki warzywne! Zjedz jedno kiwi dziennie (to wszystko zapewnie twojemu organizmowi witaminy i minerały!). Pamiętaj o tym by codziennie zjadać warzywo (do każdego posiłku) plus 3 owoce i niech z tego jedno to będzie kiwi . Jeden posiłek zbożowy wystarczy plus jeden lub dwa ciepłe (warzywo gotowane i mięso) . Nie musisz się opychać by zaspokoić tobie i dziecku odpowiednią ilośc witamin , ważne co zjadasz a nie ilość. Żołądek odpocznie już niedługo jak tylko macica opuści się niżej:). Będzie dobrze a skoro przepisane mleczko i tabletki są niezbędne to trudno sie mówi .

Gość witam :):):):):)
mam pytanie odnośnie śluzu w pochwie po porodzie bylo jeszcze ok ale jestem juz 8m po i mam wrazanie ze mam go coraz mniej boli podczas stosunku poniewaz jest za sucho jestem uczulona na zele poza tym coraz czesciej dostaje grzybicy i coraz czesciej pobolewa mnie podbrzusze co jest tego powodem?

DZIEKUJE, juz w poprzedniej ciazy mialam ten problem nie wiem czy dam rade zjesc kiwi,ale warzywa na parze moze tak,ciezko mi zjesc cokolwiek kwasnego czy ostrzejszego bo zaraz masakrycznie pali zgaga no i musze cos zazyc,bo nie idzie funkcjonowac...Sprobuje z jogurtami,choc nie przepadam :(

Marti idź prywatnie tak jak masz w planie:) a USG jest niezbędne . Póki co pamiętaj by podawać dziecku sporą ilośc picia (najlepiej czystą wodę lub herbatkę owocową) gdyż częste wymioty i ulewania mogą go odwodnić , zwłaszcza jeżeli wymioty są chlustające . Niedobrze że lekarz bagatelizuje tą sytuację ale zapewne kieruje się tym że maluch ładnie przybiera na wadze (to jednak nie wyklucza że jest problem). Pozdrawiam :)

witam - ginekolog . Mała ilośc śluzu może być przyczyną hormonalną ale nie bez znaczenia jest picie dużej ilości wody (do 2 litrów na dzień) oraz zielonej herbaty i ekstraktu z wiesiołka (działają śluzotwórczo) ..tak samo działa siemie lniane . Jak najszybciej udaj się biocenozę pochwy (badanie czystości) i dopiero na tej podstawie niech lekarz oceni jakim sposobem cie leczyć i jaki gatunek grzyba ewentualnie ci dokucza natomiast na małą ilośc śluzu zastosuj powyższe przykaldy. Woda jest nieodzowna wiec zastanó się czy nie pijesz jej zbyt mało . Jeżeli cąły organizm ma jej brak to nie wytworzą śłuzu gruczoły za to odpowiedzialne.

Pamiętajcie dziewczyny że nic nie zastąpi badań czy to laboratoryjnych czy USG w diagnozie więlszości tu problemów więc nie wahajcie się prosić o nie lekarza jeżeli są ku temu powody (od tego lekarz jest). Każdy organizm jest inny i pozornie podobne objawy ( u kilku różnych osób) mogą swiadczyć o zupełnie innym źródle problemu dlatego warto zawsze ponekać lekarza o badania (stanowczo).

Gość taka sobie jedna mama
witam ! Mam tsh o wartości 6,02. Czy to jest niedoczynność ?

Dla majóweczki - -Jedne produkty są kwasotwórcze, inne zasadotwórcze. I nie chodzi tu o ich smak czy obecność substancji kwaśnych. Żywność kwasotwórcza nie musi mieć kwaśnego odczynu, ale ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Do tej grupy należą mięso, drób, wędliny, sery, masło, tłuszcze zwierzęce, jajka, słodycze, mąka, ryż, kasza jęczmienna, ziemniaki, alkohol, kawa. Natomiast kwaśne w smaku cytrusy poddane trawieniu działają alkalizująco. Właściwości zasadotwórcze ma większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami gotowanymi i surowymi.

Gość odeszłyśmy od natury
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedno pytanie. Może jestem położną albo ktoś kto tu pisze potrafi odpowiedzieć. Jak wiadomo czlowiek biologicznie nalezy do gatunku ssaków. No więc dlaczego kobiety jako jedyne spośród samic ssaków nie zjadają swojego łożyska po porodzie?? Przecież to byłoby naturalne.

Gość ccccccccccccccv
smacznego :p

własnie, a co z blizna po nacieciu krocza przy porodzie? czy ziarnina tam na miejscu rany po szyciu krocza jest czymś normalnym? ja miałam chodziłam z tym do lekarza, chciałam jakieś leki maści na to cokolwiek żeby sie zagoiło ale on powiedział cytuję "nie wiem czy jest sens ci coś na to dawać bo nie wiem czy ci to wogóle zniknie" dopiero potem pytałam dziewczyn na forum i doradziły mi okłady z rivanolu i maść solsoresyl. po tym ziarnina znikła, przestała krwawic i boleć, jednak została mi w tamtym miejscu blizna która czasem boli przy stosunku i przy dotknięciu jej ręką. no i jest tam takie zgrubnienie? czy to zniknie? a czy ziarnina może mi sie tam odnawiać? bo dziewczyny mi pisały, że może. prawda to? i jeszcze jedno pytanie z innej beczki troszkę- po stosunku od 3 dni swędzą mnie i pieką okolice intymne, szczególnie przy wargach sromowych. co to może być? czy jest na to jakaś maść dotępna bez recepty? po tym jak moj gin potraktował mnie z moją ziarniną zmieniałma lekarza na innego i niestety ale do tego obecnego są dość duże kolejki nawet prywatnie i zapisano mnie dopiero za 3 tyg. boję się czy do tego czasu pieczenie mi się nie pogorszy dlatego pytam.

Gość mama - to ja
W środę 25. kwietnia mały kończy 7. mieś., czy mogę go jeszcze zaszczepić w tym dniu?

No właśnie jak to jest z tym łożyskiem? dziś oglądalam w ddtvn bodajze lub pnś o kapsułkach z łożyska, czy to aby na pewno takie zdrowe. Jak jest z okresem po porodzie? swoje dzieciątko karmię piersią, w lutym dostalam pierwszy okres i pozniej w miare w tym samym terminie w marcu. Teraz wyliczylam na podstawie wczesniejszych zepowinnam dostac okres 9-10kwietnia,a tymczasem cisza. Dzis sroda, robiłam test w niedziele i wyszedl negatywny. Okresu nie ma do dzis dnia. Pytanie jest takie: jak teraz wyliczyc dni plodne i nieplodne? czy mimo negatywnego testu mogę być w ciąży? Nie mam pojecia z powodu przesuniecia i braku okresu kiedy mialabym teraz miec dni plodne. Poza tym czy bedąc w ciazy mozna karmic dziecko piersia? opinie lekarzy sa rozne, jedni ze mozna inni ze mozna ale nie w 3trymestrze.

Gość później wymyslę pseudonim
ja mam do pani pytanie bo zaczynam się już trochę martwić. urodziłam 3 grudnia. około 15 lutego miałam taki jakby okres ( delikatne plamienie, nawet nie potrzebowałam podpaski bo wystarczyła wkładka). w marcu miałam podobnie. ale teraz nie dostałam okresu. dodam że nie karmie piersią. czy to normalne?