Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adelllll

kwas foliowy

Polecane posty

najważniejsze że twój kompleks witamin zawierał kwas foliowy, który ochroni malucha, tak jak mówicie nadmiar witamin wcale nie musi być dla nas taki dobry.

Gość enndrjuska
No właśnie, z witaminami nie ma co przesadzac, poniewaz nie zawsze maja one pozytywny wpływ na rozwijajacy sie płód.

poza tym duża ilość witamin, może się po prostu wykluczać więc ich przyjmowanie w konsekwencji stanie się po prostu bezproduktywna, więc warto to ograniczyć do minimum

Mądra przyszła mama powinna skonsultować z lekarzem co powinna przyjmować, na pewno zaleci kwas foliowy, jeśli nic więcej to nie ma sensu brać nic więcej na własną rękę

Gość psonia
Owoce, warzywa i nic poza tym, jedynie folik powinien być przyjmowany obowiązkowo bo zawiera odpowiednie dawki kwasu foliowego zabezpieczającego przed WCN

Gość marciaaan
Też sie z tym zgadzam ponieważ nie ma co przesadzac z witaminami, zwłaszcza jesli prowadzimy racjonalną diete.

Gość syoss
Macie rację, nie ma co przesadzać, rozsądek i folik są najważniejsze:)

Gość oliwia_brach
Czy myslicie ze kwas foliowy powinno sie przyjmować przez cały okres ciąży ? tak sie zastanawiam czy przerwać po pierwszym trymetrze czy brać nadal ?

myślę że to kwestia indywidualna, poza tym nie masz się co obawiać bo kwasu foliowego nie da się przedawkować, jego nadmierna ilość zostaje wydalana z organizmu.

Gość syoss
@oliwia_brach najlepiej spytaj lekarza. Są kobiety które przyjmują go do końca ciąży bo nic więcej nie potrzebują, ale są takie które muszą łykać preparaty wielowitaminowe, które zawierają również kwas foliowy (a nie ma co dublować).

Gość ammmelia90
Ja przyjmowałam do 3 mc ciąży. Potem nie brałam już zadnych suplementów tylko po prostu zdrowo się odżywiałam i wszystko było dobrze ;)

Gość yolla33
Ja tak samo, ale zaczęłąm przyjmować folik wcześnie, bo już w trakcie łykania tabletek antykoncepcyjnych.

i dobrze zrobiłaś bo tabletki antykoncepcyjne znacznie zmniejszają stężenie kwasu foliowego w organizmie.

Gość syoss
Najlepiej przyjmować go cały czas, czy się planuje dziecko czy nie. Przyjmowanie może zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

Gość looornetka
Dobrze jest własnie czasami wiedzieć o takich właściwościach witamin, bo nieraz nie mamy swiadomości ze warto jest je przyjmować.

Gość sssławska
Jak lekarz mówi ze nie ma sensu przyjmowac sztucznych suplementów tylko prowadzić trzeba zdrowa diete. I to tak naprawde wszystko.

Gość kazadka
Folik to nie suplement, to lek, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Gość eeeskoska
No własnie, wiele osób zwłaszcza kobiet uważa ze jest to suplement. A to nic innego jak lek. O którym nie powinnysmy zapominac na początku ciąży.

Tak naprawdę kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść. Kwas foliowy to inaczej witamina B9 lub witamina B12. Znany jest także jako folacyna, folan i kwas pteroiloglutaminowy.

Gość okkejka
O prosze fajnie poczytać o takich rzeczach, bo człowiek nawet nie ma swiadomości jesli chodzi własnie o to co to takiego ten kwas foliowy.

moim zdaniem ważniejsze jest to przed czym może ochronić Naszego maluszka kwas foliowy, dlatego warto przyswajać wiedzę nawet jeśli w chwili obecnej nie jesteśmy ani nawet nie planujemy ciąży.

Gość de.anna
Zdrowie maluszka nade wszystko, a folik w pełni zabezpiecza zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę i jest lekiem polecanym w ramach profilaktyki WCN.

to prawda, akurat tabletka folika zawiera 0,4 mg kwasu foliowego, czyli zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego, więc jeśli nie jesteśmy w grupie ryzyka to jedna tabletka foliku wystarczy aby ochronić dzieciaczka przed wadami układu nerwowego.

Gość Gosia...
Mi pan w aptece powiedzial ze jedna tabletka dziennie to malo zeby spelnialo swoja role przynajmnie dwie powinno sie łykac dziennie.

o ile nie jesteście w grupie ryzyka, tzn. u Was albo w rodzinie partnera występowały wady układy nerwowego to rzeczywiście mozecie być w grupie ryzyka i wtedy dawkę kwasu foliowego należy sukcesywnie zwiększyć. Wymagana dzienna dawka to 0,4 mg kwasu foliowego na dzień.

Gość alldonkowska
Czy rzeczywiscie 1 tabletka kwasu foliowego dziennie bedzie wystarczająca ?

Gość roosenka7
Spokojnie, zwłaszcza jesli przyjmujesz Folik, bo tu masz dawkę 0,4mg jesli chodzi o kwas foliowy.

Gość emilianko2
Jesli chodzi o ta dawkę to jesli rozłożymy ja na tabletki to jest to 1 tabletka czy 2 ?

Gość ryska33
Jeśli zażywasz folik to jedna tabletka dziennie wystarcza na utrzymanie właściwego poziomu kwasu foliowego w organizmie.

Gość kommornicka8
Czyli ja od jutra ide do apteki i kupuje własnie kwas foliowy. Poprzyjmuje sobie przez 3mc bo jednak od 3lat biore juz tabletki anty a kwasu foliowego nie brałam wcale.