Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wglowiesieniemiesci

taka pierdółka ale jak cieszy ;)

Polecane posty

położyliśmy się z mężem na chwilę drzemki, leżałam na boku i nagle poczułam jak moja dzidziulka się porusza, takie uczucie jakby żmijka się poruszała w brzuszku, albo jak taki mały orzeszek co odbija się od ścianek. jestem w 11tyg. ciąży i jestem w szoku, czy to moja podświadomość czy faktycznie już pierwsze ruchy ;) popłakałam się ze szczęścia, mężowi jak powiedziałam to zaczął głaskać mnie po brzuchu i prosił , że też chce poczuć ;) to jest cudowne.. i taka chwila zrekompensowała mi ostatnie tygodnie mdłości, wymiotów i złego samopoczucia ;) ;) ;)

Gość To prawdaa
:)

Gość gogollinka
Tak to sie odczuwa. co prawda na tym etapie to ja bym raczej stawiala na snsacje w jelitach,ale kto wie :)

Gość to jest duza suma
faktycznie,to baardzo miłe uczucie czuć pierwsze ruchy dzieciątka;) a zobaczysz jak będzie się ruszał jak będziesz w 6-7-8 miesiącu;) jak bedzie się ruszał to będziesz czuła jak łokciem łaskocze cię pod skórą. na brzuchu będzie widac takie górki,a potem opada. coś wspaniałego. gratuluję wam dzidziuni:P 🖐️

Gość to jest duza suma
czy to nie jest piękne,ze w brzuchu powstaje dziecko? I to z czego? Z niewidzialnego plemnika i komórki. a potem rosnie i kształtuje się mały człowieczek:P dla mnie to cud. tak samo jak np poród: organizm daje znać i to wie kiedy jest własciwa pora!!!!!!

ostatnio mam też fazy na różnego rodzaju filmy dokumentalne o tym jak rozwija się maleństwo w Naszych ciałach i potrafię przepłakać cały taki film nawet jak patrzę na te komórki i wirujące plemniki dookoła ;) ach jak te hormony działają ;)

W 11 tc to bardzo malo mozliwe,praktycznie nie mozliwe,tym bardziej w pierwszej ciazy,ale milo ze jest Ci milo,mnie juz nie :P

Gość to jest duza suma
ciąża to był najpiękniejszy okres w moim zyciu. i poród cudownie wspominam też mimo,ze troszkę bolało bardziej niż się spodziewałam,ale to drobiazg. jak się urodził synko to płakałam jak wariatka i go całowałam po tej zakrwawionej głowce,a co tam;)

;) tak jak napisałam może to po prostu moja podświadomość ale nawet jeśli nie, to uczucie i tak jest inne niż do tej pory i stąd moje podejrzenia, że to pierwsze ruchy a raczej odbijanie się groszka ;)

Gość njhjagf
az sie usmiechnelam jak to przeczytalam :) ja jeszcze nie mam dziecka, ani nie jestem w ciazy... sytuacja finansowa mi na to nie pozwala, ale bardzo bym chciala miec juz nasze malenstwo :) zazdroszcze wszystkim kobietom z brzuszkiem :) marze o chwili kiedy bede mogla powiedziec mojemu ze jestem w ciazy i kiedy poczuje jak nasz maluszek sie rusza :) gratuluje Ci!:))

Gość piękne określenie
żmijka umarłam

Gość to jest duza suma
mój się nie daje namówić na drugie:( :( :( :( z drugiej strony go rozumiem,bo widzę jak jest cięzko żyć. ale co tam,dobrze,ze mam chociaż 1 sztukę:P 11 wiosen liczy sobie już ,a pamiętam jak dziś jak chodziłam w ciązy:classic_cool:

Gość to jest duza suma
a jaki dramat przezywają kobiety,które nie mogą mieć dzieci? :( próbują wszystkiego,żeby tylko mieć maleństwo. ja bym była bardzo nieszczęsliwa,gdybym nie miała dziecka. dramat.

Gość njhjagf
ciaza to cos pieknego :)) nie moge sie doczekac kiedy moj brzuch bedzie skakal od ruchow dziecka :)

;) żmijka i "odbijający się orzeszek po ściankach" takie właśnie myśli przeszły mi przez głowę w pierwszej chwili ;) njhjagf u Nas nie tyle finansowa sytuacja co mnie blokowało to, że mąż wyjeżdża na kontrakty i nie ma go np. 3-4 ms a najdłużej pół roku, i bałam się zawsze że będę sama w ciąży i narzekałam, że pewnie sama będę rodzić i właśnie tak się stało jak się bałam, w styczniu mąż mi powiedział, że ma kolejny kontrakt od kwietnia do października a w lutym wyszły 2 krechy ;) wygadałam sobie taką sytuację ;) ale co wszystko trzeba przeżyć dla Naszego szczęścia ;)

Gość kochana, to praca jelit raczej
jeszcze nie było takiego przypadku by w 11 tc poczuć ruchy, wkręcasz się, a twój mąż razem z tobą. Jeśli chce wyczuć ruszającego się malucha powinien uzbroić się w cierpliwość, jeszcze ze 2 miesiące

Gość to jest duza suma
ja też pierwsze ruchy poczułam około 11 tyg. pamiętam,ze w ten dzień miałam wizytę u mojej pani ginekolog i mnie pytała czy czuję już ruchy. powiedziałam,że nie:/ mówiła,zebym połozyła się wieczorem na plecach,zamknęła oczy i zebym wsłuchała się w swoje ciało to w końcu poczuję te 1 ruchy. i faktycznie--wieczorem tego samego dnia połozyłam się i poczułam;) To było takie uczucie,jakby motyl trzepotał skrzydłami mi gdzieś tam w srodku. achhhhh....rozmarzyłam się.

"kochana, to praca jelit raczej" nawet jeśli to praca jelit to skoro było to uczucie tak inne od znanych mi do tej pory to już sama nie wiem ;) najważniejsze, że ogarnęła mnie taka cudowna błogość a mąż doskonale wie, że nie poczuje ruchów tylko się zgrywał i gadał do brzucha ;)

Gość jakoś nie mogę sobie wyobraźić
jak można odrunić ruchy tak małego dziecka od ruchów jelit ? tym bardziej że jelita przypadają dokładnie w tym samym miejscu i sensacje jelitowe są domeną ciąży

Gość njhjagf
faktycznie szkoda ze Twojego meza nie bedzie przy porodzie :( ale ciesz sie, ze bedziesz miala swoja dzidzie!:) ja juz naprawde bardzo bym chciala, nie ma dnia zebym nie myslala o dziecku. ale tak sie u nas w kraju porobilo ze zarabiamy grosze mimo wyksztalcenia i nie stac nas zeby miec dziecko. myslimy o wyjezdzie za granice i wtedy chcielibysmy zrobic sobie dzidzie :)

Gość njhjagf
ale sensacje jelit autorka na pewno miala rowniez i przed ciaza wiec pewnie umie odroznic jelita od dziecka :)

dobra niech tam będzie, może sobie uroiłam ale tak jak napisałam już wyżej ,poczułam coś innego niż do tej pory a nawet jeśli to moja podświadomość to bez znaczenia i tak czuję się wspaniale ;)

Gość njhjagf
poglaskaj brzuszek ode mnie ;)

Gość to jest duza suma
to może poproś mamę,zeby z tobą poszła rodzić? bardzo duzo daje obecnośc kogoś bliskiego. ze mną był mąż,trzymał mnie za rękę jak się rodził synek. potem płakalismy oboje--nie moglismy się powstrzymać--to są tak wielkie emocje,ze puszczają hamulce. no i trzeci płakał syn,ale on to pewnie z innego powodu(głód:P ?)

haha z moją mamą to byłby cyrk na sali, położne prędzej ją by wywiozły z kneblem w ustach do jakiegoś schowka ;) ;) urodzę albo z mężem albo sama ;) najwyżej mąż zadzwoni, ja ustawię głośnomówiący i będę mu ryczeć do słuchawki ;) haha oby nie ;)

Gość śmieszne są niektóre z was
to jest duza suma 11tc płód przypomina teraz dorodną morelę (ma ok. 5-7 cm), ale waży zaledwie tyle, co płaska łyżka mąki - ok. 8 g. - jesteś pewna że czułaś ruchy? :)

Gość libi5555
nie wiem co czułas ,ale ruchy dzidziusia w brzuszku to fantastyczna sprawa.....

Gość Ja pierwsze poczułam
w 15 tym tygodniu ale mam małą genetycznie macicę i lekarka uznała że to dzieki temu , ja natomiast wierzę autorce jak najbardziej tak samo jak wierzę że można poczuć ruchy płodu od tak nawet bez przypadłości jaką ja mam. Ja odczuwałam je leżąć na płasko i prawdę mówiąc było to bardziej przesuwanie się jakby kulki (wybrzuszenie i to jak przesuwało się było widoczne i zabawne) .

Gość gergertgrtg
To faktycznie trochę wcześnie ale właśnie takie to są odczucia... na początku. A potem?! Zobaczysz jak to jest jak się będzie przesuwać taki wzgórek po twoim brzuchu. :) Trzeba się nacieszyć bo ciąża nie trwa tak znów długo a pod koniec maluszek już nie ma tyle miejsca na skoki, fikołki i ćwiczenia rozciągające.