Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość witaminkabezjodu

preparaty bez jodu

Polecane posty

Gość witaminkabezjodu

czy któraś orientuje się jakie preparaty witaminowe nie zawierają jodu. nie mogę go przyjmować a lekarz nie określił konkretnie jaki mam kupić że najlepiej jak się w aptece zapytam. tylko że u mnie w miasteczku jest tylko jedna apteka i starsza pani farmaceutka stwierdziła że ona się nie orientuje. :-\ a nie chce mi się jechać specjalnie kilka km dalej do innej apteki. pomoże ktoś?

Gość witaminkabezjodu
pierwszy trymestr

Cześć jestem w końcówce 2ciąży, po usunięciu guza tarczycy, jod przyjmuję oddzielnie, natomiast witaminy dla kobiet w ciąży bez jodu to elevit, je też łykałam i łykam w jednej i drugiej ciąży, podobno jeszcze jakieś są, ale z doświadczenia-pytając w różnych aptekach, przy obu ciążach jak pytałam, które najlepsze, bez względu na cenę, to jakoś się składało, że zawsze właśnie te mi polecano. Polecam pakę na 100dni, kosztuje 100-110zl, wychodzi taniej niż opakowanie 30szt. Mankament to ich wielkość i czasem uczucie jakby gdzieśc utknęły po drodze, ale wystarczy stosować się do zaleceń z ulotki-popić szklanką wody i najlepiej w trakcie jedzenia-nieprzyjemne uczucie mija:) polecam, dzieci utuczyłam nimi porządnie;) poza tym trafiłam gdzieś w necie na stronę tej firmy i mają zachęcające wyniki badań tam opisane pozdarwiam

Jeśli chodzi o ciążowe to będzie problem. Bo każdy ma jodu bardzo dużo, z powodu profilaktyki braków jodu w Europie. Można poszukać w witaminach ogólnych. http://www.doz.pl/leki/p7766-Bio-Multi_Witaminy_i_mineraly http://www.doz.pl/leki/p2734-Zdrovit_Witaminy_i_mineraly__luteina te np nie mają jodu w składzie. O ten jest dla kobiet w ciąży bez jodu: http://www.doz.pl/leki/p6081-Vitrum_Prevital

Gość witaminkabezjodu
ja mam lekką nadczynność lekko poza granicami normy dlatego niby leczenie nie jest wskazane a jod podobno zachęca tarczycę do wytwarzania większej ilości hormnów które mi i dziecku są zbędne w nadmiarze :-) dzięki za odpowiedź

Witaminko elevit na pewno nie ma jodu w ogóle! tylko czy tak Ci zalecił lekarz? bo w ciąży zmienia się zapotrzebowanie na jod, jest on ważny w 1 trym dla rozwoju min mózgu dziecka z tego co pamietam, kobiety, które nawet nie miały problemów z tarczycą przed ciążą, potrafią mieć rozchwiany ich poziom, najczęściej za mało podobno, osobiście obie ciąże co miesiąć badanie tsh, ft3 i ft4 miałam no i wizyty

Gość witaminkabezjodu
no niby mam się dodatkowo nie karmić jodem. szczególnie że ja mam troszkę za dużo hormonu ft4. następne badania mam dopiero za niecałe 2 tygodnie. więc zobaczymy.