Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xszdnb

Co gotujecie na obiad dzisiaj?

Polecane posty

ex-D.Bill ooo jakie cuda ty dziś serwujesz :) ładnie poproszę o przepis na łososia pod szpinakiem i te tacosy z kurczakiem. Ślina mi cieknie aż po kolana :) - ja dziś tradycyjnie bez szaleństw- paluszki rybne, ziemniaki i kapusta kiszona.

Gość niedlapsakielbasa
nalesniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Gość o mnie dziś będzie
zupa z żółtej fasolki szparagowej a na drugie ryż z warzywami i piersią kurczaka.

Gość bkkkkkkk
grochówka :)

Gość alebezedura
makaron w sosie szpinakowym :)

kobrietta - szpinak przyrządzam zawsze tak samo: na patelnię drobno pokrojona cebula i zmiażdżony ząbek czosnku (albo dwa jak lubisz), do tego szpinak (ja biorę mrożony, ale można też świeży podgotować trochę, pokroić i wrzucić na patelnię), posolic, popieprzyć, trochę gałki muszkatołowej dodać do smaku, jak już płyn odparuje dodać pokrojony w kostkę śmierdziuch (w Polsce ser Lazur może być) - nie za dużo, tak, żeby szpinak przeszedł, wymieszać i nałożyć na płaty łososia na folii... zawinąc folię do góry i zapiekać 20 min. w 190 stopniach, można jeszcze ser na górę dać, albo parmezan po wyjęciu... tacosy z kurczakiem będę robić pierwszy raz:) tacosy mam zLidla gotowe kurczaka podsmażę w przyprawie meksykańskiej z papryką i cebulą, nałożę do 'muszelek' poleję salsą, posypie serem i zapiekę... fakt, że dupa nie maleje od tego;)

Gość mmLena07
nie jedzenie mięsa w piątek to tradycja, nie ma związku z grzechem, tak samo np. święcenie pokarmu na Wielkanoc - tylko w Polsce - tradycja, nic więcej :) u mnie dziś pomidorówka z ryżem, na drugie dla mnie leczo, a dla mojego ukochanego pulpety na bulionie :) jego ulubione, a ja nie przepadam :P

Gość zaraz sie zalogujeeee
dzisiaj robie na obiad Grzybową ze smietaną :)

Gość aasbcnc
zupa brokulowa. Jestem sama z dziecmi, one niewiele jedza wiec jest duza oszczednosc :P

A ja wieczorem odpalam grila i inauguruję sezon :) Tylko cholera właśnie sobie uświadomiłam, że nie włożyłam mięsa do marynaty... marynata radośnie jest w jednej miseczce, mięsko w drugiej. A ja jestem w pracy... :(

żurek i makaron z twarogiem bo dziś piątek i u mnie w domu nigdy nie je sie mięsa w piatki!!

i to nie żadna tradycja nie jeść mięsa w piątek tylko po prostu grzech jeżeli ktoś zje. z tego względu, że w piątek Pan Jezus umarł na krzyżu i przez to w piątki w kościele katolickim obowiązuje post bezmięsny. poczytaj sobie KKK jak mówisz, że nie jedzenia mięsa w piątek to tylko tradycja i nic więcej!! ja jestem katoliczką i tak robię a inni mnie nie obchodzą czy jedzą mięso czy nie, nie interesuje mnie to. ja i moja rodzina robimy tak i już!

po 1 na pamiątkę śmierci Jezusa obchodzimy Wielki Piątek w którym obowiązuje post po 2 kościół zniósł post w piątki i w wigilię B. N.i zostało to tylko jako "dobrowolny" post czyli tzw tradycja nic ponad to. Żaden grzech. Po 3. Ktoś kto pisze o sobie "jestem wierzący, jestem katolikiem" powinien takie rzeczy wiedzieć!

wiosenna mama!!! pOKAŻ MI GDZIE PISZĄ TAKIE BREDNIE!!! NO DALEJ! JA JESTEM PEWNA NA 100% ŻE POST JAK OBOWIĄZYWAŁ TAK DALEJ OBOWIĄZUJE! JESZCZE PISZESZ JAKIEŚ TOTALNE GŁUPOTY ŻE W WIGILIĘ JEST ZNIESIONY POST!!! WIGILIA I WIELKI PIĄTEK TO DWA NAJWAŻNIEJSZE POSTY W ROKU A TY Z JAKIMIŚ ŚMIESZNYMI TEKSTAMI MI TU WYJEŻDZASZ! JESZCZE NIE DAWNO (BODAJZE WŁASNIE PRZED WIGILIĄ) U NAS KSIĄDZ W KOŚCIELE CZYTAŁ LIST EPISKOPATU O POSTACH OBOWIĄZUJĄCYCH W ROKU!! ŻAL MI CIĘ, JAK NIE WIESZ TO SIĘ ZAMKNIJ A NIE WYMĄDRZAJ! NIE JESTEŚ KATOLICZKĄ TO JAK MOŻESZ SIĘ WYPOWIADAC NA TAKI TEMAT, ŻE WIESZ LEPIEJ! WIESZ TYLE CO KOT NAPŁAKAŁ BABO!!!

Gość hahaha hahahaha
Ale pojebuska :D

Zastanawiam się nad ucieczką z pracy w celu przełożenia mięsa w miskę z marynatą...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BCe_Narodzenie a prosze chocby encyklopedia :P Pogadaj z proboszczem moze ci wyjasni czym się rożni "zalecane" i "tradycyjnie" od "obowiązek" i "grzech" ;) Wiesz jakbyś napisala ze nie wiesz to ok, ale mnie wkurzają ludzie ktozy twierdzą ze są mega katolikami a nie znają 5 przykazań kościelnych :-o To są KATOLE a nie katolicy :-o

wiosenna mama: Ja to już chyba rozpoczęłam demencję starczą- wstaliśmy z moim wcześniej- przygotowaliśmy taką fajną czosnkową marynatę z ziołami i druga do rybki, żeby na wieczór przeszło mięsko. I wstawiłam to do lodówki osobno. Lecytyna się kłania :(

Gość nimkalina234
masakra kiedy wy macie czas na robienie 2 daniowego obiadu,właśnie się zareczyłam i od września mam zamieszkac z narzeczonym i nie mam pojęcia jak ogarne te obiady chyba skończy się na tym że bedziemy jadac na mieście

Mąż pewnie też w pracy? W sumie wystarczy 3 godz tego marynowania ale wiadomo ze im dłużej tym lepiej :) Buu ja też chce grilla, ale moze jutro bo dziś "dzień samotnej matki" i obawiam się ze bym nie dala rady odgonić od grilla calej trójki, koniecznie chcieliby pomagać.

Anet_lol: "WIGILIA I WIELKI PIĄTEK TO DWA NAJWAŻNIEJSZE POSTY W ROKU" Gówno prawda, według mnie to Środa Popielcowa i Wielki Piątek, ale co ja tam wiem...

wiosenna mama: To troszkę mnie pocieszyłaś- po powrocie jakieś 3 godzinki będę jeszcze miała :) w tym czasie jakieś sałatki zrobimy. A mój niestety też w pracy, ale wróci wcześniej. Bez niego grilla bym nie odpalała- to jego samcza działka :)

he he he he słabo sie postarałas bo ja znalazłam lepsze skoro juz bazujesz wyłącznie na wikipedii ze sprawdzaniem swoich niepewności :D http://pl.wikipedia.org/wiki/Post nie wciskaj komuś kitu, że to niby zniesiono post w piatki bo tak nie jest. pewnie juz zrozumiałaś swój błąd! mnie tam gówno obchodzi to czy ty jesz czy nie jesz mięsa w piątki. rób sobie co chesz- wali mnie to, ale nie wciskaj komuś ciemnoty i nie rób z siebie idiotki! prosta zasada- nie wiesz to nie mów:)

a watek jest nie o postach więc się wypowiedziałam i zmykam, co gotuje na obiad tez juz napisałam :)