Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trumtutuntu

Czy ma ktoś solary na dachu?

Polecane posty

Gość trumtutuntu

W przyszły poniedziałek mają nam je zakładać na naszym dachu.... ciekawi mnie, czy jest ktoś, kto ma je już długo i jest zadowolony.... ?

Ja mam dopiero od roku.... więc nie wiele pomogę. A o co konkretnie chodzi?

Gość trumtutuntu
A ile masz paneli na ile osób i czy na wodę? Jak się sprawujś?

My mamy 4 panele, chociaż na nasze potrzeby podobno starczyły by 3. Tak, mamy je do grzania wody - latem temp sięga 80 stopni/ Nie ma problemu z brakiem gorącej wody. Zimą wiadomo, to nie to samo, ale woda jest zawsze taka fajna, letnia. Wiadomo, do kąpania nie wystarcza, ale tak do użytku jest ok. Zimą itak trzeba ogrzewać dom, więc i woda jest z tego. Nam głównie o wodę latem chodziło i to jest jak najbardziej ok.

Ja mam od czerwca tamtego roku - Viessmana - 2 płyty. Gorącą wodę miałam we wrześniu, ciepłą w październiku i coś tam w listopadzie (jesień była słoneczna) Już w styczniu, gdy dni były słoneczne solary podgrzewały wodę do 28 stopni. Teraz wrzątek. Polecam serdecznie, super sprawa :-)

Gość trumtutuntu
Dziękuję za wypowiedzi. A czy kroś ma je już ponad 5, 10 lat?

A czy możecie mnie oświecić ile taka impreza kosztuje? Też o tym myślałam ale nie mam pojęcia o kosztach:(

Gość michallllll
u mnie na dachu co roku od ok 4 lat leżą koleżanki mojej siostry. Solary jak mało kto :) całkiem przyjemnie się na nie patrzy i od razu motywują o działania, także polecam :D🖐️

Gość wix
Witam Mam pytanie do osób mających solary. A mianowicie posiadamy zestaw vaillanta zasobnik 300l, 2 panele kolektorów próżniowych. Mieszkamy 2 rok w domu. W zeszłym roku w upalne dni temperatura 35 st. w zbiorniku. Dopiero w tym roku okazało się, że paprochy które robiły całą hydraulikę włącznie z kolektorami robiąc próbę zostawili spiętą wodę zimną z ciepłą. W tym roku przy słonecznych dniach temp. w zbiorniku wynosiła 44 st. Czy ta temperatura jest ok,a może powinna być wyższa. Proszę o opinię

Gość gościnna_1
o, sory, stary wątek. No dobra, może się coś przyda dla potomnych. Co prawda nie miałam doświadczenia z kolektorami, ale koleżanka polecała pompy ciepła z apeco.

Gość dacchyy
Osobiście korzystałam z firmy Budmar, mają solidne ceny i wysoką jakość towarów do tego są bardzo terminowi o co ciężko w tych czasach http://www.izolacje-budmar.pl/papy-termozgrzewalne bardzo mi pomogli w moich remontach.

Gość gość
Ja mam solary - zamawiałam tutaj http://www.top-dach.com.pl/1,14,solary.html , uwazam,ze to rewelacyjne rozwiązanie, ja jestem wielbicielką ekologicznych rozwiązań, wiec wlasciwie nie wyobrazam sobie nie miec solarów .

Gość oczami obserwatora
przepraszam ze dodam 3 grosze, zakładając solary cieplne , inwestując w ten przestarzały system sie traci , na zachodzie np w Niemczech juz nie montuje sie solarow cieplnych do grzania wody użytkowej tylko solary energetyczne , cena ciut nieco wyższa a korzyści podwójne , oprócz cieplej wody , zyskamy energie elektryczna do oświetlenia domu, prąd w gniazdkach do rożnych urządzeń itd, warto troszkę dołożyć i być niezależnym od elektrowni bo czym więcej paneli tym więcej mocy kv , warto poczytać w necie , jeżeli u nas są droższe sprowadzić z zagranicy , za ok 15 tys zl komplet takiego urządzenia starcza na mały dom do 120m2 zapotrzebowanie na 3-4 osobowa rodzinę w energie elektryczna .

Gość gość
Sami myslimy nad takim rozwiązaniem, nie ukrywam ze niesie to za sobą mnóstwo korzystnych rozwiązan, przyjaznym środowisku i człowiekowi. Ograniczają znacznie wydatki na energię , wstępnie upatrzyliśmy kolektory słoneczne z http://www.komarpol.pl/ ale opinie w Internecie znacząco przekonuja;)

Gość gość
u nas sąsiedzi maja kolektory słoneczne od www.soldach.pl z tego, co rozmawiałam z sąsiadka mówi,że jest zadowolona, wszystko działa cała instalacja tak, jak ma działać. Zastanawiam się czy może u nas takiego rozwiązania nie zastosować, raz że ekologicznie, dwa że chyba wygodniej też.

Gość gość
Gdybym ogrzewała wodę gazem a potem przeszła na solary to po ilu latach zwróci się koszt założenia solarów , po 10 , 15 , 20 latach ? I jeszcze jedno , co będzie wcześniej remont instalacji solarnej czy zwrot kosztów , czy może jakiś zysk ?

Gość gość
ja mam i opłaca sie, w sumie jestem zadowolona, instalowałam z tą firmą www.sunenergy.pl/strona-glowna.html sprawdz sobie ich oferte, na pewno cos tam wybierzesz dla siebie :)

Gość gość
Jestem zadowolona to za mało proszę o konkrety a podawanie linku do strony zakrawa na reklamę.

Gość gość
Dlaczego? Jak ktoś jest zadowolony, czemu ma nie podać linka? Taka nasza mentalność, że nic tylko sie narzeka, a pozytywne rzeczy są odbierane jako reklama. Szkoda, że to nie jest rozróżniane przez 90% społeczeństwa. Trafiłam tu, bo siostra szuka opinii o kolektorach słonecznych, osobiscie jednak mnie to nie przekonuje. Mamy pompe ciepła i tu mogę polecić http://www.muovitech.pl (oraz maść na bul dpy dla co poniektórych). Tylko jak się nie chciało uczyć, to niestety zostają solary.

Gość gość
Weź sobie słownik bo robisz byki , że aż wstyd [ bul ] przez ''u '' zamiast [ ó [ ty przeuczony gościu. Zadałam proste pytanie i nie uzyskałam odpowiedzi , widzę że nie umiesz czytać ze zrozumieniem .

Gość gość
Solary są dobre, ale trzeba kupić coś dobrej jakości i mieć fachowca, który zna się dobrze na montowaniu tego typu sprzętu. Przyda ci się też podnośnik koszowy, np. taki http://www.lisowski.net.pl/

Gość gość
Zamiast konkretnej odpowiedzi znowu reklama , tym razem podnośnika.Ech...

Gość gośćjacek
Solar za 10 tys zł to.zabawka.Zwróci się Wam jak.wasze dzieci wyfruną z gniazdka.Nikt nie kupi Energi bo nie muszą.Z elektrowni wiatrowych nie chcą kupić a od takiego co ma dwa solary tym bardziej.Liczy się dobry sprzęt

Gość gość
Długo zbierałem się z tym, aby zamontować w domu panele słoneczne no i szukałem też firmy, która potrafi to zamontować. Wiele dobrego czytałem o EKOPARK (www.eko-park.org ). Nie zawiodłem się.

Gość gość
witam ja mam już kilka lat jestem na razie zadowolony ty pewnie niedługo się przekonasz czy warto. Mi cało instalacje wraz z przerobieniem starej wykonali http://www.ziso.net.pl/