Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tabula rasa123

starające się 19 latki o dzidziusia

Polecane posty

Gość z ciekawoscii zapytaaam
- Ile macie dochodu z partnerem ? - Czy w ogóle pracujecie ? - Posiadacie umowę o pracę? - Posiadacie własne mieszkanie//dom?

Gość szz
Ja jestem w twoim wieku, autorko i też marzę o dziecku. mój narzeczony też, ale wiemy że nie mozemy sobie teraz na to pozwolić. Ograniczają nas pieniądze, nie wzieliśmy jeszcze ślubu a planujemy to za rok. Chociaż płakać mi się chce momentami jak widze mamy z dziećmi, lub ciężarne kobiety, wiem ze te czekanie moze tylko wyjsc na dobre ! W koncu im bardziej sie na cos czeka tym większa radość, a my będziemy mogli zapewnic dziecku godne życie

Gość ja mialam 26lat kiedy wyszlam
za maz syn urodzil sie 2 dni po pierwszej rocznicy naszego slubu, oczywiscie byl planowany :) My z mezem mielismy wlasny dom ktory oddziedziczylam po moich rodzicach, + maz ma dobrze platna prace. Ale uwierzcie mi dziewczyny w zyciu bym sie nie spodziewala, ze przy dziecku jest tyle roboty, serio. Byly takie dni , ze mialam ochote wyc z przemeczenia, niewyspania i ogolnej monotonii ktora nagle wkradala sie w moje zycie ( maz caly czas w pracy a ja non stop z dzieckiem) nIE NALEZE DO OSOB SLABYCH PSYCHICZNIE ale to co sie dzialo wtedy wspominam z dreszczem na plecach :( Prawie rok temu ur drugiego synka i juz mam zapieprz caly dzien :(. Teraz sobie mysle, ze moglam urodzic grubo po 30-tce bo wychowywanie dzieci to ciezka harowka. Czytajac was 19-letnie staraczki nie rozumiem jak mozna najlepsze lata marnowac na dziecko , sprawy sobie nie zdajecie co was czeka :( bo ja bedac w ciazy tez sobie nie zdawalam. Ja sie nie dziwie ze chcecie miec dziecko tak wczesnie bo nikt nie mowi jak jest naprawde czlwoiek widzi w tv reklame kaszki dla dzieci a tam usmiechnietego brzdaca ktory robi super wrazenie ale jesli jest to ogladane przez bezdzietne osoby a matki ktore na to patrza to wiedza z tym to sie wiaze. No ok , zrobicie jak bedziecie chcialy.

Fakt,19 lat to bardzo mlody wiek na dziecko,ale czy wy musicie od razu obrazac te dziewczyny? Pisac ze sa glupie,popierdolone itp? Nie umiecie kulturalnie sie wypowiedziec,przekonac ze to nie czas na dziecko? Szczeze to ja wolalabym miec 19-latke za matke niz nie ktore z was- hamskie,ordynarne i poprostu glupie .a juz ten tekst ze dziewczyny sa ze wsi i dlatego chca miec dziecko w mlodym wieku,to juz przegiecie. Jakby w miastach mlodych matek nie bylo. A jezeli dziewczyna jest gotowa na dziecko to wam nic do tego,pozatym ona nie pytala o to czy ja popieracie,tylko czy sa tu takie osoby jak ona.wiec jak nimi nie jestescie to sie nie wypowiadajcie. Autorko,zycze ci abys sobie wszystko jeszcze raz przemyslala i podjela decyzjje. Dobra nie dla ciebie ale dla twojego dziecka,bo. To ono bedzie odczuwac konsekwencje tego kiedy je urodzilas i czy nie bedziesz tego zalowac.ja bym radzila najpierw skonczyc studia ale zrobisz jak uwazasz. Badz wspaniala matka czy to teraz czy za kilka lat

ja co prawda zaszlam w ciaze majac 20 lat ale jestem bardzo szczesliwa. Nie rozumiem osob ktore "dra ryja" na mlode mamy. Jesli ktos jest dojrzaly i moze zapewnic dobry byt dziecku to czemu nie? ale to tylko moje zdanie

Gość jddddddddddddd
Czepiacie sie... Ja wiem, ze w tych czasach ciezko z kasa, praca, zwlaszcza gdy sie ma dopiero te 20 lat. Ale czy to zly wiek na rodzenie? Nie sadze. moja mama miala 20 lat, gdy mnie urodzila, po 2 latach urodzil sie moj brat. Tesciowa urodzila siostre meza w wieku 19 lat-byly idealnymi matkami, mialy poukladane w glowie.

Gość vfuegowehgio
każdy kto ma młodą mamę jest zadowolony. łącznie ze mną. moja ma 39 lat, ja mam 19. jest najwspanialszą mamą na świecie! :)

Uwazam, ze macierzynstwo jest trudne bez wzgledu na wiek i ci, ktorzy mysla ze maja dobre o nim wyobrazenie sa w bledzie, bo prawdziwe macierzynstwo jest stokroc trudniejsze niz to wyobrazone. Urodzilam corke w wieku 25 lat, niedlugo rodze syna -mam 27 lat. Obie ciaze planowane. Przed pierwszym porodem sie cieszylam, teraz sie obawiam bo wiem jakim wyzwaniem dla kobiety, dla malzenstwa jest rodzicielstwo. Mimo wszystko zdecydowalismy sie na drugie dziecko bo uwazamy, ze to wysilek wart swojej ceny... Inna sprawa, ze moj maz ma 33 lata, mamy dom, skonczone studia, oboje prace w budzetowce z umowa na czas nieokreslony i mamy jakies poczucie bezpieczenstwa. Nie dziwi mnie fakt, ze 19 latka chce miec dziecko. Dziwi mnie, ze twierdzi, ze da sobie rade dzieki rodzicom i pracy chlopaka...i ze twierdzi, ze chlopak NA PEWNO jej nie opusci. Nie jedna tak myslala i sie przejechala. A nie ma nic bardziej przykrego niz to, gdy masz swiadomosc braku kasy nawet na pieluchy dla dziecka. Moze wyobraznia przychodzi z wiekiem...

Autorko pytalaś sie kilka wypowiedzi wyzej o cesarke i znieczulenie...prosby o znieczulenie i cesarke nic nie dadza. By otrzymac znieczulenie musisz miec minimum 4 cm a max 7 cm rozwarcia, wczesniej albo pozniej nikt takiej decyzji nie podejmie. Po znieczuleniu akcja porodowa MOZE sie rozwinac ale moze sie calkowicie zatrzymac wtedy odstepuje sie od znieczulenia i podaje sie leki wspomagajace skurcze macicy. Co do cc, w panstwowych szpitalach cc nie jest opcja do wyboru. Zle ulozenie plodu albo przeciwwskazania lekarskie sa powodem ,ewentualnie komplikacje przy porodzie. Wiec niestety, pierworodka moze rodzic do 20 godzin wg literatury i nikt sie nie bedzie przejmowal tym czy boli czy nie. Sama rodzilam 14 godzin, mam nadzieje, ze drugie dziecko tez uda urodzic mi sie naturalnie:)

dziewczyny, jeżeli jesteście gotowe na macierzyństwo mimo młodego wieku. i bardzo tego chcecie - i wy i wasi partnerzy to ja nie mogę Wam powiedzieć nic innego jak tylko życzyć powodzenia!!!! :) lepiej teraz niż np koło 40-stki!!! :) tylko powiem Wam, że poród sn i potem dochodzenie po nim do siebie jest straszne więc jak macie możliwość to od razu decydujcie się na cc!! ale to nie o tym temat. w każdym bądź razie powodzenia Wam życzę :)

Gość mi to podchodzi pod patologię
trochę. Mając 19 lat w życiu nie myślałam o macierzyństwie. Właściwie wtedy zaczęło się prawdziwe, cudowne jak dla mnie życie. Studia, akademik, przyjaciele, sesje, imprezy, koncerty, wyjazdy.....Jak sobie pomyślę, że mogłoby mnie to ominąć..Myślę, że świadomie na macierzyństwo w tym wieku decydują się kobiety bez ambicji, planów, raczej ze słabym wykształceniem.