Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnnaS.

Są tu Świadkowie Jehowy ??

Polecane posty

Gość AnnaS.

Są jacys? bo mam pytanie

Gość zośkasamośka
a Ty jesteś świadkiem jehowy? ciekawi mnie bardzo ta "wiara" i chetnie wezme udział w wątku :)

Gość AnnaS.
Nie, właśnie też chciałam o coś zapytać.

Gość zośkasamośka
ja ogólnie pytać nie chce o nic ale chętnie popisze ze zwolennikami i przeciwnikamI :) a co to za pytanie jak moge zapytać :)

Gość qwre11
jestem przeciw ,swiadkowie Jehowi sprzeciwiają sie tranfuzji krwi nawet w najbardziej drastycznych przypadkach ich wiara nie pozwala na tranfuzje krwi , stawiają na laske bożą :o

Gość AnnaS.
Chciałam spytać dlaczego wg. nich Bóg ma na imie Jehowa a nie Jahwe

Gość AnnaS.
czy to prawda że świadkowie noszę podpaski te same całe życie?

Gość zośkasamośka
jest mnóstwo "nielogicznych" zachowań w ich "wierze" m.in. właśnie transfusja krwi, ale bardziej nielogiczne jest pochodzenie tego przekonania, ogólnie rzecz ujmując Świadkowie Jehowy bardzo dosłownie interpretują Pismo Św i z tego czasem dziwne rzeczy wychodzą....

Gość bongita
oni maja swoje wlasne pismo swiete to "prawdziwe" a sfalszowane i pelne bzdur jak i wersja "chrzescijanska"

Gość duzo paranoi w tej wierze
Bylam kiedys w wierze Jehowy. U sw.Jehowych jest przyzwolenie aby maż uderzal w "uzasadnionych" przypadkach wlasną żonę,, to wedlug nich nie jest grzechem jesli jest "uzasadniony" powod dlaczego mąż uudrezyl zone.Paranoja

Gość jshxggsw
Mam koleżankę, świadka jehowa i Ona nie obchodzi np dnia kobiet bo podobno Jej wiara zabrania

Gość AnnaS.
Świadków Jehowy jest 8 milionów, a dla porównania Judaistów 14 milionów

Gość zośkasamośka
a skąd u Ciebie to zainteresowanie Świadkami Jehowy?

Gość AnnaS.
Ja tez znam kilku świadków (m.in. moja ciotka jest Jehowa) i nie obchodzą żadnych świąt "ogólno" Chrześcijańskich maja tylko jedno swoje swieto, i tak samo nie obchodza urodzin bo mowia ze rodzi sie raz a nie co roku, i na wybory nie chodza.

Gość tak to widze
nie mam nic przeciwko świadkom Jehowy ,niech sobie wierzą w co chcą ale mam do nich jedno pytanie -jaki to jest pojebany przepis ze nie można oddać krwi dla swojego dziecka,bliskiego itp ,przecież już starożytni ,inkowie stosowali transfuzje niech mi zacytują przypis z bibli lub innych św ksiąg gdzie to jest zabronione ,przecież coś takiego tom mógł wymyślić idiota a nie normalny człowiek i dla mnie ten właśnie nakaz dyskwalifikuje waszą wiarę

Gość zośkasamośka
ochodzą Wielkanoc, nie uznają Bożego Narodzenia ale z tymi urodzinami i wyborami to ja szczerze przyznam nie widze sensu zbytnio, no ale jest wiele dziwnych przekonań w ich "wierze"

Gość zośkasamośka
---->tak to widze ja Ci powiem o co w tym chodzi w Bibli jest napisane i zakazie przelewania krwi.. nie wiem dokładnie gdzie jak znajde to wkleje, ale czytałam o tym nie raz oni "przelewanie krwi" interpretują bardzo dosłownie a każdy myslący logicznie dobrze wie o co chodzi....

Gość AnnaS.
Kiedys sie przejde na ich zebranie, bo wiem ze mozna tam isc "przyjzec sie" bez wstepowania. Ale na razie nie mam czasu

Gość zośkasamośka
mam :) (Księga Rodzaju 9:3-7 NŚ) Wszelkie poruszające się zwierzę, które żyje, może służyć wam za pokarm. Tak jak zieloną roślinność daję wam to wszystko. (4) Tylko mięsa z jego duszą - jego krwią - nie wolno wam jeść. (5) A ponadto będę żądał z powrotem krwi waszych dusz. Z ręki każdego żywego stworzenia będę jej żądał z powrotem; i z ręki człowieka, z ręki każdego, kto jest jego bratem, będę żądał z powrotem duszy człowieka. (6) Kto przelewa krew człowieka, przez człowieka zostanie przelana jego własna krew, bo na obraz Boży uczynił on człowieka. (7) Wy zaś bądźcie płodni i stańcie się liczni, sprawcie, by się od was zaroiła ziemia, i stańcie się na niej liczni.

Gość anika 28047
swiadkowie Jechowy sa mili i sie nie nazucaja - a co do wiary czy ,, glupich ,, przepisow - moj znajomy z Peru do dzis nie pojmuje jak mozemy wiezyc w czysta milosc ukrzyzowana - chodzi o znak jezusa na krzyzu . co wiara to inne obyczaje i wiezenia.

Gość Nanetta
anika, przeciez w Peru dominujacym wyznaniem sa Chrzescijanie, kosciol Rzymsko-Katolicki i Zielonoświatkowcy

Gość zośkasamośka
Świadkowie Jehowy sa mili jak akwizytorzy którzy chcą nam "wcisnąć" swój produkt. Oczywiście że się nie narzucają, ale raz na jakiś czas zapukają do moich drzwi, ja im grzecznie dziękuje ale raz odważyłam się powiedzieć: szanuje waszą wiare ale śmieszy mnie to jak chodzicie po doamch jak zebracy i werbujecie ludzi na kolorowe pisemka. My chrześcijanie nie musimy tego robić...Spojrzeli na siebie ze zdziwieniem i poszli bez słowa. Szanuje wszystkie religie, ale brak logiki bedzie przeze mnie permanentnie tepiony...

Gość AnnaS.
mnie to interere bo sie rucham z jehowami i z dupy mi płynie swieta woda

Gość zośkasamośka
aniu ja tez sie z nimi rucham. maja duze pały i ciasne dupy to im rękę tam wkładam

Gość zośkasamośka
co za wstretne podłe podszywy sio stąd :P

Gość AnnaS.
sio stąd podszywie wstretny! ruchac mi sie chce to szukam jehowego

Gość niekonieczny
Oni przerobili imię Jahwe, bo u nich nie można wypowiadać imienia Boga, więc wstawili sobie głoski w nazwę i wyszło jakoś tak albo podobnie-Jeaehoweh. Stąd nazwa.

to wszystko jest opisane w artykule do krórego wkleiłam link wiec niekonieczny jak jak najbardziej ma racje dziwna wiara nie ma co ukrywac ;)