Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnnaS.

Są tu Świadkowie Jehowy ??

Polecane posty

Gość fizia.
Merkaba - Świadkowie Jehowy nie są protestantami to po 1 A po drugie, Kaotlik może brac udział w nabozenstwach protestantckich (a przynajmniej ewangelickich) bo przeciez niejednokrotnie Księża katoliccy biorą udział w modlitwach ekumenizcnych w swiatyniach protestanckich ...

teraz ja postąpiłam nielogicznie ;) do pytanie było do merkaba :) ale dziekuje za odpowiedź i przepraszam za zamieszanie

Gość mały odkrywca
"ale nasz Bóg był tak wspaniałomyslny zeb dał nam ------------------wolną wole i od tego się zaczeło" Zaczeło sie od Lucyfera, który był zazdrosny o Bożą moc i został strącony na Ziemie zanim byli na niej ludzie. To Lucyfer zgodnie ze Starym Testamentem jest twórcą zła i grzechu. W ogóle polecam lekture Pisma. Całkiem ciekawe przeżycie które rozjaśnia wiele watpliwości jak np słynne- jeśli wdowa zostanie drugi raz żoną to czyją żoną będzie w niebie- pierwszego czy drugiego męza?

Gość fizia.
Ja tam nie jestem szczególna specjalistka, ale wiem że Ewangelicy (tzn. Ewangelicy-Augsburscy lub luteranie jak kto woli, oraz Ewangelicy-Reformowani czyli Kalwini jak kto woli) mają z Katolikami jakąś tam umowe czy coś i np. u Ewangelików katolik moze byc rodzicem chrzestnym, w katolickim kosciee jak jest nie wiem. Pozatym chrzest przyjety w kosciele ewangelickim jest uznawany w katolickim i odwrotnie. No i komunie chyba mozna przyjmowac w obu tych kosciolach. I jesli sie nie myle to Katolik/katoliczka oraz ewangelik/ewangeliczka mogą wziąć ślub bez koniecznosci zmiany wyznania. Miedzy Ewangeliami i Prawoslawnymi oraz Prawoslawnymi i Katoliami tez chyba taka "umowa istnieje" Inaczej zaś sprawa wygląda z Prostestantami Ewangelicznymi czyli Zielonoświątkowcami, Baptysyami i Adwentystami. Z tymi kosciolami takiej umowy nie ma.

Gość fizia.
Mój ksiądz na religii mówił że Chrześcijanie to właśnei Katolicy, Prawosławni i Ewangelicy, ewentualnie jeszcze Baptystów dopuszczal a o Zielonoswiatkowcach i Jehowych mowil ze to sekty.

katolik może wziąć z ewangeliczką ślub u siebie w kościele, wtedy on bierze go "normalnie" jako katolik a ona bierze go tak samo jakby była niewierząca. nie potrzebuje z kościoła ewangelickiego żadnego pozwolenia. Inaczej jest kiedy małżeństwo mieszane zawiera slub w kościele ewangleikim i załóżmy ze dalej on jest katolikiem ona ewangeliczką. On musi mieć zgode biskupa oraz podpisać dokument że dzieci będą wychowane w wierze katolickiej. czyli juz widać że katolicy sie zabezpieczają czego nie robią ewangelicy w odwrotnej sytuacji.

fizia. pamiętaj że ksiądź katolicki jest osoba stronniczą jego wypowiedzi nie sa obiektywne bo stoi po jednej konkretnej stronie

Gość fizia.
Ale i tak do Ewangelików katolicy sie jako tako pozytywnie odnoszą. A lubia przeciez nazywac inne wyznania sektami wiec to i tak dobrze.

wiem kim sa świadkowie i protestanci to są zdrajcy kościoła tu masz jednego byłego protestanta i muwi swoja historie nawrócenia to nie jest byle jaki protestant ale były pastor jest teologiem znający hebrajski i grekę wiec czytał pismo sw w originale i stwierdził ze niektóre załozenia protestantyzmu sa nie biblijne np sola fide sola Scriptura Scott Hahn Convertion http://www.youtube.com/watch?v=aI0dqLiEyHE&feature=player_embedded#! http://www.youtube.com/watch?v=xrU_FMc12bo&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Moh4jSRgaw8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=bFy2-snhSkU&feature=related

Gość mały odkrywca
To nie prawda. Odpowiedzi szukaj w ew. Św. Marka :Gdy bowiem powstaną z martwych, nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, ale będą jak aniołowie w niebie. (12, 27) Aniołowie nie mają ciała, są bezpłciowe.

wiesz nie mówie czy to źle czy dobrze czy pozytywnie czy tez nie, ogólnie chrzest jest powszechny i uznawany w tych kościołach ale np inne sakramenty już nie, katolik który ożeni sie z ewangeliczką w jej kościele jest trraktowany jak człowiek bez ślubu bo w kościele EA ślub nie jest sakramentem tak jak w KK

wiem kim sa świadkowie i protestanci to są zdrajcy kościoła ----> Marbaba czyżby kłania nam sie zagorzały katolik?? ja jestem osoba wielkiej wiary ale ani razu nie wyraziłam sie źle o zadnym wyznaniu nawet trudno sie go domyślić...:)

Gość fizia.
Merkaba, ale Prostetantym to tez troche sztuczne wyznanie 🖐️ Bo są wyznanie bliskie katolicyzmu jak wlasnie Luteranizm i kalwinizm ktore miedzy innymi chrzcza dzieci i sa wyznania zupelnie inne jak Zielonoswiatkowcy czy Baptysci ktorza miedzy innymi chrzcza doroslych A u tych pierwszych w kosciele byl nawet sam Papiez w "goscinie", i przeciez niejednokrotnie Ewangelicy i Katolicy maja ekumeniczne modlitwy.

Gość tak to widze
był to zbuntowany anioł a wiecie mądrale dlaczego bo już wtedy Bóg wiedział ze dając człowiekowi wybór ,wolną wolę mogą być problemy ale mimo ze wszystkowiedzący ,przewidział że anioł się zbuntuje przeciwko jego władzy pewnie tak ale widocznie tak miało być ,a prawdę poznamy na SĄDZIE OSTATECZNYM ,BÓG w swej mądrości na pewno dobrze wiedział co robi ale może uszło mu jedno -------głupota ludzi na to nie man religii ani lekarstwa .........

Bóg który się myli nie jest Bogiem... wiec nie mozemy zakładac że czegos nie wiedział, cos mu umknęło i czegoś nie przewidział bo to jest sprzeczne z istotą boską...

oni nie uznają przeistoczenia. Więc chyba śmiało można przyjmować - tyle, że z naszego punktu widzenia jest to po prostu zwykły chlebek.

Gość mały odkrywca
hmm ta "głupota" ludzi wynika z posiadania przez nich wolnej woli. Chyba nie nazwalabym tego głupotą bo pochodzi od Boga. Prędzej "nieposłuszeństwo" Bożej woli.

merkaba merkaba@tlen.pl'; oni nie uznają przeistoczenia. Więc chyba śmiało można przyjmować - tyle, że z naszego punktu widzenia jest to po prostu zwykły chlebek. Rozumiem że mówisz o protestantach... mówiąc o "naszym punkcie widzenia" zakładasz że jesteśmy katolikami a tak na pewno nie jest :)

Gość fizia.
Pozwólcie że dla ułatwienia przyjme od teraz taki podział: EWangelicy - Luteranie i Kalwini Protestanci - Zielonoswiatkowcy, Baptysci i Adwentysci, Prostanci fatkycznie nie uznaja przeistoczenia, oni po prostu spożywaja chleb i wino Ewangelicy uznaja przeistoczenie ale na jakiejs innej zasadzie, nie orientuje sie dokladne

Gość tak to widze
ja nie napisałem że się pomylił tylko że mu uszło a to nie to samo.......

fizia ten podział nie jest do końca dobry nawet można powiedziec że zły wiec osobom które są ewangelikami czy protestantami jak kto woli bedzie trudno sie przestawić... tak to widze uprościłam swoją wypowiedź ale zobacz o co mi chodzi pisząc że Bogu coś umknęło zakładasz że nie jest doskonały a Bóg który nie jest doskonały nie jest Bogiem...wiec w sumie na jedno wychodzi

czy merkaba wkleił / ła już linka o protestanckim pastorze , który pod wpływem lektury Pisma w oryginale nawerócił sie na katolicyzm ? :) Bo jak tego jeszcze nie wkelił to nie mogę isć spać , bo i tak nie zasnę :)

wklaił jakieś linki ale nie chce mi sie tego ogladac wiec zakładam że to coś właśnie na temat tego nawrócenia

Gość wiem co nieco na ich temat
i niegdy nie bralabym akurat tej wiary pod uwage gdbym chiala zmienic swoja. jak sie poczyta jak doszlo do powstania tej wiary to mozna zuwazyc same niekonsekwencje. na koniec swiata szykowali sie juz pare razy. krwi nie toczyli do czasu az ktos z rodziny guru tego nie potrzebowal. wierza w lacznac radiowa z abrahamem i zbieraja kase na maybacha dla boga, ktory mieszka w stanach :O kobiety nigdy nie pojda do raju bo sa tylko sluzebnicami meza. ochodza tylko dzien meki panskiej, ale pierwsi biora urlopy we wigilie i inne dni kiedy katolik chcialby miec wolne. niby nie moga sie ksztalcic wyzej niz szkola srednia, ale dorosli to czesto robia nie posylajac do szkol dzieci. nie moga korzystac z internetu a czestu tu pisza. katolickie figury i obrazy nazywaja balwanami :O maja swoje zjazdy kilka razy do roku. mowia ze nie biora kazdy za chodzenie po domach ale ci ktorzy chodza na etat to dostaja kase.

Gość fizia.
Niedawno w lokalnej parafii katolickiej proboszcz zaczął upamiętniać nie istniejąca już dziś parafie ewangelicką, miedzy innym postawil pomnik na cmentarzu itp. Wiec skoro są to zdrajcy kosciola to niby po co to zrobił? upamietnia zdrajców? Nawet niedawno mialam okazje byc na mszy i nie pamietam juz dokladnie slowo w slowo co mowil ale sens byl taki "Szkoda ze nie ma juz parafii Ewangelickiej" No to chyba o zdrajcach by tak nie mowil?

bo to jest " żelazna pozycja " :) i zawsze ja wkleja , nie wązne czy w temaci czynie - ale na wszelki wypadek :)

Gość tak to widze
i druga sprawa Bóg dając nam wolną wole przykazał nam jak mamy żyć ale czy - cz+ to my decydujemy za siebie nie BÓG ,WIĘC NA LOGIKE wszystko zło na ziemi począwszy od pierwszych ludzi pochodzi od naszych przodków i to nie bóg jest winien tylko my ,on tylko czasami nam pokazuje ze jesteśmy niczym poprzez siły przyrody i to są tylko ostrzeżenia ............na razie ...........