Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda mezatka potrzebuje rady

Maz zaprosil na kolacje tesciowa, brata i jego zone, a ja nie umiem gotowac:(

Polecane posty

Zanim na mnie naskoczycie, ze jak mozna nie umiec gotowac itd. to cos wyjasnie. Umiem zrobic proste rzeczy takie jak spagetti, schabowego jakiegos kurczaka z warzywami no i salatki. Ale tak sie sklada, ze moja tesciowa to swietna kucharka, jej druga synowa rowniez. I nie przesadzam, bo mialam okazje jesc ich dania. Jestem na meza wsciekla, ale tlumaczyl, ze mama sama sie tak jakby wprosila i zaproponowala by zaprosil brata z zona, a mu glupio bylo odmowic. I teraz mam problem i 3 wyjscia. Doradzcie, ktore wybrac: 1. Zamowic catering, aczkolwiek tu sceptycznie jestem nastawiona do tego, bo nigdy nic nie wiadomo 2. Przelozyc kolacje na inny dzien gdzie maz bedzie wczesniej w domu i sam cos przyrzadzi. Tak sie sklada, ze on tez swietnie gotuje, ale tego dnia akurat wroci do domu akurat niecala godzine przed kolacja wiec nie da rady:O 3. Poprosic kolezanke, ktora jest znana ze swoich umiejetnosci kulinarnych by przyszla i cos wymyslila:P Jak myslicie, ktore wyjscie bedzie najlepsze. I nie piszcie tylko, ze to gdzie sama bym cos przyrzadzila, bo to naprawde niemozliwe. Sztuke gotowania szlifuje od wielu lat i po prostu nie mam talentu do tego.

Gość pojhfgfdfgcjhgcvk
3 opcje bym wybrala na twoim miejscu

Gość dfgdfg
Proste rozwiazanie: maz zaprosil to niech maz gotuje.

Gość też wybrałabym opcje
3 :)

Gość 8y7uytyrtyfhgv
3 opcja

Tak, oczywiscie pomoglabym kolezance w kuchni na tyle na ile moge chociaz nie wiem czy nie wyrzucilaby mnie po kilkunastu minutach:P Co do gotowania meza to nie bede ukrywac, ze tesciowa chce sprobowac cos mojego, bo nigdy nie miala okazji i nie raz juz sie podgadywala:O A ja jakos nigdy nie potrafilam jej powiedziec jaka marna ze mnie kucharka. Ale mniejsza z tym. Mi tez sie wydaje, ze kolezanka to dobre wyjscie:)

a doradzcie co mozna na taka kolacje przyrzadzic? Kolezanka powiedziala, ze zostawia mi pole do popisu i sama moge cos zaproponowac:P a ja nie mam pojecia, dodam tylko, ze chcialabym by bylo troche wystawne:P nic prostego bo sama bym wtedy mogla przyrzadzic. No i nic ciezkiego, ale sycace.

A moim zdaniem powinnaś sama oś przygotować. Sama napisałaś że umiesz zrobić kurczaka z warzywami do tego ziemniaczki . na przystawkę możesz zrobić zupę krem np. z pomidorów albo z brokuł nic nie ma prostrzego napewno dałabyś sobie radę. Deser możesz kupić lody, albo kupić ciasto w cukierni. Myślę że Twoja Teściowa i rodzina będzie zadowolona i nie będą narzekać głodni nie wyjdą.

nie podam kurczaka z warzywami i ziemniakami:O No bez przesady, ona oczekuje wystawnej kolacji a nie dania obiadowego. Nie chce by mnie jeszcze skrytykowala za gotowanie. Juz widze jej mine i reakcje jakbym jej kurczaka smazonego badz kotleta podala:O

PRZESTAŃ PRZESTAŃ NIE WIERZĘ W TO. teściowa chcę zobaczyć jak dbasz o jej synka czy w ogóle coś mu gotujesz . Jak taiej kolacji oczekuję to zaproś ich na kolację do restauracji ale szczerze nie wierzę że właśnie o to chodzi Twojej teściowej

U mnie tez teściowa świetnie gotuje i jej druga synowa tez ... a ja sama figę potrafię, zrobię to samo co Ty :) Dlatego wiem co czujesz :D Wybierz opcję nr.3! Choć ja sama, zbeształabym faceta że tak wyszło bez brania pod uwage mojego zdania ... i skonczyloby sie na tym, że sam by gotował :)

nie znasz mojej tesciowej i rodziny mojego meza wiec wierzyc nie musisz:O Sama wiem doskonale co ona gotuje na co dzien i jak, same wymyslne dania, podobnie jej druga synowa. I nie chce sprawdzic czy dobrze karmie jej synka tylko mowila nie raz ze czas sie pochwalic swoimi umiejetnosciami kulinarnymi, bo w ich rodzinie kobiety zawsze swietnie gotowaly.

To lepiej o wszystkie szczegóły dopytajcie się swoich koleżanke. Bo jedna taka moja znajoma tez tak zroiła. Przy kolacji Teściowa się zapytała jaki jest główny składnik tego sosu ? I co nie umiała nic odpowiedzięc. I to dopiero był wsytd

ja mam zamiar wszystko wykluc zeby wlasnie wpadki nie bylo:D

Gość huec
Cóż takiego Twoja teściowa gotuje, że wpedzila Cię w takie kompleksy?

Moja tesciowa gotuje doslownie wszystko, umie zrobic potrawy z kuchni Wloskiej, Meksykanskiej, Chinskiej. No wszystko po prostu. Na obiad jak bylam ostatnio serwowala pieczona kaczke z jakims nadzieniem. Ona zawsze cos znajdzie jakies wykwintne danie, ktorego mi przyrzadzenie sprawiloby trudnosc.

Gość wspolczuje rodzinki szczerze
bo faktycznie, kulinarne umiejetnosci sa priorytetem udanego zycia i sielanki rodzinnej. mnie akurat nigdy nie interesowalo zdanie rodziny meza a tymbardziej tesciowej. Problem miala, nie, ze ja nie umie gotowac, tylko wlasnie w tym, ze umiem, ale za to za duzo wydajemy na "wyboorne" posilki. zastanow sie co jest dla ciebie wazne? - zdanie tesciowej, ze dobra z Ciebie kobieta bo umiesz gotowac? - a jak nie umiesz to co? to znaczy, ze jestes czlowiekiem gorszej kategorii? - a moze faktycznie zalezy Ci na tym by nauczyc sie gotowac i nalezec do sceny domowych kucharek to wtedy kup sobie ksiazke kucharska np. od Jamie Oliver (ja go uwielbiam) albo jakas inna i mozesz sie uczyc - napewno umiesz za to cos innego zrobic? np budyn? to podaj budyn na deser i powiedz, ze obiad zamowilas bo nie umiesz gotowac, ale za to budyn robisz najlepszy na swiecie :)

ta, zdanie tesciowej jest dla mnie wazne:P nie bedzie chyba zaskoczeniem jak napisze, ze nie przepada za mna:D Jestem wiec w stanie przyczynic sie do oszustwa by miec spokoj. Oni nas nie odwiedzaja wiec nie beda przychodzic na takie kolacje. A raz na odczepnego niech bedzie by tesciowa potem mogla powiedziec jaki to ze mnie niegospodarny len, ale przynajmniej gotowac potrafi:D