Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia_Lublin

wyniki USG - za duże odchylenia??? Proszę, pomóżcie !!!!!!

Polecane posty

Gość Kasia_Lublin

Witajcie. W sobotę miałam USG i wyszły mi wyniki, które mnie niepokoją. Lekarz twierdzi, że wszystko jest ok, że po prostu dziecko jest duże ale ja się martwię, że główka jest za duża. Wpisałam te wyniki w dwa różnie kalkulatory internetowe i wyszło mi tak: Pierwszy kalkulator: BPD 48,8 mm: 20 tydzień, 6 dni / odchylenie standardowe +/- 12 dni HC 185,5 mm: 20 tydzień, 6 dni / odchylenie standardowe +/- 10 dni AC 154,0 mm: 20 tydzień, 4 dni / odchylenie standardowe +/- 14 dni FL 33,1 mm: 20 tydzień, 3 dni / odchylenie standardowe +/- 13 dni Według drugiego kalkulatora wyszło tak: BPD 48,8 mm: 20 tydzień, 2 dni HC 185,5 mm: 20 tydzień, 4 dni AC 154,0 mm: 19 tydzień, 5 dni FL 33,1 mm: 19 tydzień, 0 dni Bardzo Was proszę, napiszcie co o tym sądzicie, o tych odchyleniach, bardzo się martwię :(

Po pierwsze nie szukaj niczego sama na necie- można takie rzeczy znaleźć że się nie śpi dwa tygodnie potem! Mój lekarz uważa, że odchylenia do 2 tygodni w obie strony są normalne, każde dziecko rośnie w swoim tempie. U mnie raz nóżki wyszły ponad 2 tygodnie "starsze". Ale to tylko statystyka. Po za tym na każdym usg to różnie wychodzi, czasem lekarz inaczej złapie obraz i już troszkę inny wynik jest. Jakby było coś niepokojącego to by Cię wysłał na konsultację.

ja tu nie widzę żadnych odchyleń - parę dni to zupełnie normalne. Jak byłam w pierwszej ciąży też się martwiłam, bo główkę miała chyba ze 3 tyg do przodu a wszystko jest ok. Bądź przygotowana, że takie wahania będą się pogłębiać w miarę zaawansowania ciąży. Dzieci nie są identyczne co do milimetra a tak mierzy maszyna. Słuchaj lekarza i ciesz się ciążą

Gość Kasia_Lublin
Bardzo Wam dziękuję dziewczyny, nawet nie wiecie jak mnie uspokoiłyście. Ja już wariowałam przez te dwa dni.

no cóż, mój młody miał większą głowę o 2 tygodnie i jest całkiem normalny jak narazie urodził się z wymiarem głowy 36, więc w normie, teraz też ma dużą głowę, ale nie za dużą, ogólnie jest duży, ale za to jaki inteligentny he he nie martw się usg zazwyczaj coś tam przekłamuje i tak jak zawsze, każde dziecko jest inne

Gość O masz!
Dziewczyno, weź nie panikuj , jezeli lekarz mowi ci ze wymiary są ok, to są ok. Nie porownuj !!! Kazde dziecko rozwija się we wlasnym tempie! Ja tez mialam przez moment takie schiza jak pokazalam wyniki z USG kolezance, a ona mi zwrocila uwagę, ze maly odstaje od wartosci srednich. Spokojnie. Zbyt duza dociekliwosc tez nie jest dobra.

Gość Kasia_Lublin
macie rację, za powinnam wierzyć lekarzowi i się uspokoić :) tak to jest jak się za bardzo internet przeszukuje, zawsze cos się znajdzie :)

Gość cdfcfdf
ja tu tez duzych odchylen nie widze, 2 tygodnie roznicy w obie strony nie sa odchyleniem, u nas bylo 6 tyg. glowka wieksza od reszty ciala, i tez lekarz mnie zapewnial ze wszystko jest wporzadku, i na szczescie wszystko jest ok;]

też miałam takie odchylenia w obu ciążach o może ciut większe i dzieci są zdrowe. nie martw się jest ok i nie denerwuj bo dzieciaczkowi szkodzisz :)

mnie też lekarze mówią, żeby nie stresować sie, jakby było coś nie tak interweniowaliby, moja córa odpoczątku jest duża, a na ostatnim usg wymiary 3tyg większe w stosunku do wieku, głowa prawie 4!!! i wiesz co mi pow, że po 1 jest akurat w takim momencie, że bardzo intensywnie rośnie i rozwija się móżg, a musi mieć gdzie;) poza tym jeśl chodzi ogłowę, to jak zaznaczają, to sprzęt nie uwzględnia anatomicznych "zagłebień", a każdy mm jest istotny przecież:) inna sprawa, że mam dzieci z makrosomią, mino braku cukrzycy, przy synu też tak było, więc może i u Ciebie tak jest, jedni jesteśmy wysocy, inni niscy, itp

Gość wiesz co nie martw sie
moje dziecko caly zcas dlugosc kosciu udowej mialo ok.2 tyg.dluzsze.a reszta mialo ok.tydzien mniej niz wskazuje wiek ciazy.jak urodzil sie to wazyl 3kg.dl.51cm.obw.glówki 34cm.teraz ma 8 mies i jest bardzo wysoki i ma dlugie nóżki(po mamusi).do 33tc szacunkowa wage mial wieksza niz wskazywalby na to wiek,bo zawsze przy gornej granicy.a pozniej przestal tak bardzo przybierac na wadze i urodzil sie z waga 3kg.

Gość ggdd
wszystko jest w jak najlepszym porządku, wyluzuj i ciesz się ciążą 🖐️

wg tych kalkulatorów to i tak wg mnie jest bardzo dobrze,gdyby byly roznice kilku tygodniowe to dopiero mozna sie martwic a usg to tylko usg,moja znajoma miala urodzic dziecko ponad 4 kg a urodzila 3300 ;)

Gość abcdefgkobieta
ja mam większe odchylenia... na ostatnim usg główka była na 25+2 a niektóre wymiary nawet 23+, większość 24+... lekarz powiedział, ze to ok. W końcu dzieci nie rodzą się identyczne, nie mają identycznych wymiarowo rączek czy nóżek, wiec spokojnie ;)

Gość ghrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
przecież masz napisane w wynikach, że odchylenia standardowe

Gość MamaFilipkaaaa
A u mnie w 22 tc nozki byly za dlugie o tydzien, glowka za duza o 4 dni, a brzuszek za maly o 2. Ramie za duze o 4 dni, wiec kazda czesc z innej parafii. :)

Gość Kasia_Lublin
dzięki, na Was zawsze można liczyć :) Już się tym nie stresuję. Ze mnie już jest taka panikara, tym bardziej, że to moje pierwsze, długo wyczekiwane dziecko :)

Gość MamaFilipkaaaa
Poza tym czesto milimetr przesuniecia pomiaru albo zle uchwycenie dzieciaczka i tydzien roznicy :) Lekarz mowil, ze do 2 tyg jest ok :)

Gość WERFGHN
Jeśli głowa jest tak duża jak piszesz to daun pewny

Gość MamaFilipkaaaa
Wieksza glowka nie jest wyznacznikiem zespolu downa, nie sluchaj.

no pewnie, ze nie, ktoś sobie jaja roboi

Gość ewelinka1992122
Mam problem. Wczoraj byłam na usg lekarz twierdzi ze jest dobrze ale ja się niepokoje. Jestem w 29 tygodniu ciazy. Miałam usg i roznice są duze miedzy głowką a kościa udową: Podaje wymiary: BPD=80mm 32 Tygodni 1 dni,Odchylenie standardowe:+/- 22 Dni FL=53mm 28 Tygodni 1 dni,Odchylenie standardowe:+/- 15 Dni Lekarz powiedział ze ma okrągła głowkę i stad te różnice. Ale ja sie boję, ze ma jakieś wady :( Pomóżcie.

Oj Mój też był duży ale przede wszystkim nie zamartwiaj sie nie potrzebnie!!! Lekarz coś mówił , że coś nie tak? Jeśli nie to pewnie jest ok. Mi np. poród z OM wychodził na 23 lutego a z USG 14 luty.

Gość laptop i wanna
ufac lekarzowi-zasada numer jeden, jak sie nie ufa to zmienic lekarza

Gość ewelinka1992122
Tylko mnie martwi ze głowka jest o 4 tygodnie wieksza od kosci udowej :( nie martwilabym sie jakby to byl tydzien roznicy :( mam głupie myśli ze jakąs ma wadę :( lekarz mówił że głowka jest okragła i możliwe że dlatego..ale myśle o pojsciu do specjalisty zeby mnie uspokoił...

Gość serewa
Mi też lekarz mówił, że dziecko jest duże, główka miała też być duża. W 36 tygodniu mały miał ważyć 3900 według jego wyliczeń(nowoczesne super usg). Dzidzia urodziła się wymiarowa o wadze 3500 z małą zgrabną główką:)

Gość serewa
U mnie też były niby takie odchylenia. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli lekarza nic nie niepokoi możesz spać spokojnie, naprawdę:)