Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nazwisssssssssskkkkkkkkkkkkoi

Odmiana nazwisk ...

Polecane posty

Sz.P. Halina i Janusz Nowak czy Halina i Janusz Nowakowie ??

Gość ona_wiedząca
Halina i Janusz Nowak

Personalizuję właśnie koperty na ślub i się zastanawiam, a np. Markiewicz Tak samo Sz.P. Anna i Grzegorz Markiewicz

czy Markiewiczowie ?

Gość imiona tez odmnien
Jeeśli przed nazwiskami jest wzmianka, że Wy macie zaszczyt zaprosić Sz. P. To raczej Janusza i Halinę a nie Janusz i Halina.

Gość wszystko jest w necie
ja pierdziele.... te temat był wałkowany już 1000 razy, nazwiska się ODMIENIA normalnie jak rzeczowniki, nieodnienianie nazwisk jest błędem.

Gość imiona tez odmnien
a w personalizacji kopert to podstawową formę

Tylko to chodzi o KOPERTY, a nie o całą formułkę w zaproszeniu. Na kopercie piszę tylko Sz.P. Halina i Janusz Nowak.

Gość ona_wiedząca
na kopercie piszesz Halina i Janusz Nowak (bez Sz.P.)

Gość nazwiska się odmienia!!!!!!!
Halina i Janusz Nowakowie

Gość heeeehhhhe
Nowakowie. Tylko i wyłącznie. Nieodmienianie jest niekulturalne i świadczy o braku wykształcenia (bo wykształcony człowiek potrafi się poprawnie posługiwać językiem ojczystym).

Gość nikakika
Ja odmnieniałam takie nazwiska Annę i Marcina Wasilewskich Roberta i Olgę Kwiatkowskich jakiś tam Pawłowskich Majewskich itp, itd tego typu nazwiska odmieniałam, bo nawet nie dało się inaczej ich napisać bo w zależności czy kobieta czy mężczyzna to by było Kwiatkowska, Kwiatkowski, a państwo Kwiatkowscy. Więc w przypadku tego typu nazwisk odmieniałam je i było to dla mnie sprawą oczywistą. Natomiast w przypadku nazwisk w prostej formie jak np. Grzyb, Kosior, Frąg nie odmieniałam, bo dziwnie by brzmiało Grzybów, Frągów, Kosiorów lepiej moim zdaniem brzmi to w podstawowej formie. I tak też na codzie każdy mówi. Odmnieniałam imiona w każdym wypadku, nazwiska nie w każdym. I uważam, że zrobiłam dobrze. Niektórzy przyzwyczajeni są do nieodmniennej formy swojego nazwiska i dziwnie patrzą gdy ktoś odmienia, bo niektórzy lubią po prostu swoje nazwisko bez odmian. Zawsze odmnieniam te ktore wymienilam na pcozatku, innych nie.

Ja zrobiłam identycznie jak wypowiedź wyżej, wszystkie nazwiska się odmienia ale nie wszyscy sobie życzą, takie nazwiska jak kozakiewicz odmieniłam ale np.Łatka, Zaucha, Włudyka,Ziaja to nie, ja także nie życzę sobie aby moje nazwisko ktoś odmieniał,

Gość Nazwiska się odmienia.
http://www.proto.pl/PR/Pdf/porady_jezykowe/teoria_10_odcinek.pdf Może to wam pomoże. I nie ma znaczenia, jeśli ktoś chce, niech się z Polski wyprowadza. Wtedy będzie mógł się nazywać np. Anna Kowalski. W Polsce zasady zapisywania nazwisk są jasno określone, a jeśli się komuś nie podoba, to niech próbuje te zasady zmienić, pisząc tutaj: http://www.rjp.pan.pl/

Gość odmiennik
Życzyć można sobie zdrowia, a nazwiska się odmienia bez względu na życzenie lub nie ich posiadaczy.

Gość gość
a jak mam wspisac ze zapraszam Anne i Roberta Mitrut?? czy Mitrutów?? Dla mnie Mitrut bez odmiany lepiej brzmi.

Gość gość
Ale nikogo nie interesuje czy lepiej brzmi czy nie, poprawnie się odmienia nazwiska! Tak więc państwo Nowakowie, a nie Nowak :O To samo Mitrutów a nie Mitrut. Jak widzę, że ktoś nie odmienia nazwiska to mi się wydaje, że brak mu podstawowej wiedzy.

A my nie patrzyliśmy na to czy odmiana jest poprawna gramatycznie tylko wpisywaliśmy tak, jak zapraszani zwykle się podpisują :) zazwyczaj była to rodzina, więc wiadomo że zawsze są jakieś kartki świąteczne i widać jak kto woli być podpisywany :) a w przypadku ludzi spoza rodziny wpisywałam tak, jak jest poprawnie czyli np. Nowakowie, Kowalscy...

Gość gość
Mnie mało obchodzi, jak ktoś się podpisuje, może się podpisywać trzema krzyżykami. Jeśli ma nazwisko polskie i odmienne to to nazwisko zgodnie z zasadami gramatyki będę odmieniać, szacunek dla języka jest ważniejszy niż czyjeś nieuckie widzimisię.

Gość gość
ważniejszy człowiek , niż gramatyka? Uśmiałam sie. Czy jeśli będziesz mówić/pisać z błędami będzie to oznaka większego szacunku do kogokolwiek, czy też świadectwo,że nie znasz ojczystego języka? Czy mówisz też " ręcamy ,nogamy" - przez szacunek, że ktoś może tak mówi? Są określone zasady gramatyczne, każdy człowiek po podstawówce ( bo tam ich uczą) powinien je znać.

Moim zdaniem jeśli ktoś życzy sobie żeby jego nazwisko odmieniać jakoś tam to niekulturalnie byłoby pisać inaczej, nawet jeśli poprawnie :) Dla mnie to tak samo niegrzecznie jak poprawiać kogoś z kim rozmawiasz jeśli coś powie z błędem. Nikt normalny tego nie robi, to nie kafeteria :p

Gość gość
Dziwną masz definicję kultury...

Gość Trójkąty i Kwadraty
Czyli co, mam obdzwonić paredziesiąt osób - rodzinę, przyjaciół i ich osoby towarzyszące z pytaniem, czy lubią jak odmienia się ich nazwisko? :D

Gość gość007
Jeśli nie wiemy jak odmienić dane nazwisko to piszemy w formie podstawowej czyli np Pani i Pan Nowak. W pismach urzędowych jest taka zasada więc czemu nie stosować jej tu.

Gość chyba sobie żartujesz
oczywiście, że ZAWSZE należy odmieniać. Skoro nie wiesz, jak odmienić, to znaczy, że masz braki w wykształceniu, tyle.