Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morfologia plemników

morfologia plemników - 4% prawidłowych - 96% nieprawidłowych - lekarz nie ...

Polecane posty

Gość morfologia plemników

... zalecił leczenia, mąż był z wynikami u urologa, który twierdzi, że leczenie ewentualnie wprowadzi mój gin ale według niego nie trzeba leczyć. No przecież 96% nieprawidłowych plemników chyba mówi sam za siebie prawda? Jak mam zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko z takimi wynikami????

Gość bleblanka
Bravo polscy lekarze!!!

czytałam w książce lwa starowicza, że teraz 4% zdrowych plemników to podobno norma i tyle wystarczy. może dlatego lekarz nie zalecił leczenia? spróbujcie może w klinice leczenia niepłosności, tam powinni podejść do pacjenta bardziej poludzku.

mój mąz mial tylko 1 % prawidłowych plemników - w sumie to bylo jak wyrok w głowie juz miala inseminacje, in Vitro itp, jednak sie udalo ;):) naturalnie ;):) wiem, ze można podnieść te wyniki - chodząc na basen, nosząc luźne gatki, pić dużo soków, pestki dyni jeść, suplementy diety : androvit , salfazin , poczytaj w necie co do zdrowia dziecka, raczej nie ma wpływu ile % ma prawidłowych plemników twój facet, przecież wystarczy 1 jedyny prawidłowy plemnik, który wciśnie sie w komórkę jajowa ;) , później to już raczej zależy od zdrowia kobiety ;)

tak to prawda 4% to norma a ty się badałaś ??, na drożność , miałaś monitoring itp ???

Wez te wyniki i idz na konsulatacje do androloga. 4 % to zly wynik i normalny lekarz kazal wam porobic badania hormonalne itd.

"Teratozoospermia to termin oznaczający zbyt niską liczbę plemników o prawidłowej budowie (morfologii). Wg najnowszych rekomendacji WHO morfologia plemników, (odsetek plemników o prawidłowej budowie) powinna wynosić 4% (wcześniejsza, już nieobowiązująca rekomendacja WHO wyznaczała poziom morfologii plemników wynoszący 14%)." http://badanie-nasienia.pl/o-plemnikach/teratozoospermia/

niech poczyta w necie jeżeli chce brać tabletki to androvit, lub/i salfazin, i zdrowa dieta i to wystarczy nie bądźmy mądrzejsi od lekarzy tym bardziej , ze 2 już powiedziało jej to samo mój tak samo nie przepisał nic kazał sie leczyc 'naturalnie' i dal zalecenia (dodam, ze jeden z najlepszych w miesie od nieplodności) wiec juz 3 lekarzy ;)

Gość gość
4 procent to wynik idealny wedlug Who

4 % to norma jeszcze zalezy jaka jest ogolna ilosc plemnikow w ejakulacie ;)

Gość gość

Mam 33 lata, mąż 39. Po 8 miesiącach nieudanych starań o dziecko postanowiliśmy zmienić lekarza. Poprzedni kazał mi zrobić badanie tarczycy, glukozy i prolaktyny po czym zapisał duphastan i cleo i kazał przyjść za 3 miesiące. Zaniepokojona „brakiem konieczności badań podczas zażywania tych leków” postanowiłam iść do innego lekarza. Dobrze trafiłam.

Pierwsza odpowiedź nowego lekarza „ nie będziemy Pani zapisywać leków dopóki nie sprawdzimy czy z mężem jest wszystko ok”. Dostałam listę badań do zrobienie ( z krwi), mąż też oraz badanie nasienia. Okazało się, że mąż ma 1% prawidłowych plemników ( morfologia), 99 % to wady główki, ilość 16 mln/ml, plemniki ruchliwe 56%. Co do tego 1% lekarz uświadomił nas, że mężczyzna płodny to ten, który ma od 4% prawidłowych plemników. Po wywiadzie lekarza z moim mężem lekarz podejrzewał, że przyczyną jest nadużywanie alkoholu, w co mój mąż nie wierzył, bo jest rosłym wysokim facetem, pił wino co 3 dzień ok 1 butelkę. Dodam, że 3 miesiące przed zrobieniem badań rzucił palenie. Po wynikach mąż brał suplement FertilMan Plus, ograniczył alkohol, starał się zdrowo odżywiać. Po 3 miesiącach miał powtórzyć badanie. Jeśli wyniki by się nie poprawiły to inseminacja prawdopodobnie nic by nie dała, pozostałoby in vitro.

W dzień odbioru badań plemników ( po 3 miesiącach od pierwszego badania) dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Obecnie jestem w 6 miesiącu ciąży i wszystko jest dobrze. Wyniki nasienia nadal pokazywały 1% prawidłowych plemników ale było ich dużo więcej bo 27 mln/ml. Po tym całym stresie nadal nie mogę uwierzyć, że jestem w ciąży...Mam nadzieję, że kogoś ten wpis podniesie na duchu.

przy takim podejsciu zycze Ci zebys nigdy nie zaszla w ciaze. 

Dnia 9.05.2012 o 19:45, Effi31 napisał:

mój mąz mial tylko 1 % prawidłowych plemników - w sumie to bylo jak wyrok w głowie juz miala inseminacje, in Vitro itp, jednak sie udalo ;):) naturalnie ;):) wiem, ze można podnieść te wyniki - chodząc na basen, nosząc luźne gatki, pić dużo soków, pestki dyni jeść, suplementy diety : androvit , salfazin , poczytaj w necie co do zdrowia dziecka, raczej nie ma wpływu ile % ma prawidłowych plemników twój facet, przecież wystarczy 1 jedyny prawidłowy plemnik, który wciśnie sie w komórkę jajowa 😉 , później to już raczej zależy od zdrowia kobiety 😉

wpychalas w niego te soki, pestki dyni i suplementy diety? XDD