Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ;iougyfvj

Dziecko chce amieszkać z ojcem po rozwodzie, zgodzić się?

Polecane posty

"...To, ze my nie możemy być ze sobą nie znaczy, że dziecko ma na tym ucierpieć. ...." Dziecko i tak już cierpi a jeśli go oderwiesz od Ciebie, czyli osoby która się nim zajmowała cały czas, dzień w dzień non stop, od osoby z którą jest emocjonalnie związany, to sądzisz, że nie będzie cierpiał? Ojciec, jeśli ma chęć, to może go widywać dzień w dzień, przecież mu tego nie zabraniasz, prawda? Od jego dobrej woli będzie zależało, jak często będzie odwiedzał syna.

autorko powiem tylko tyle,że dzieci z poprzedniego związku mojego obecnego meza chcialy byc z nim a nie z matką i mąż sprawuje opieke nad nimi od wielu lat a nie matka, wszyscy mają sie dobrze i fajnie nam sie ze sobą zyje

ToksycznaKobita chcesz powiedzieć,że nic na siłę? :) może i autorka też już podjęła decyzję,a teraz chce się tylko upewnić, że ma prawo do takiej decyzji, no cóż jak to mówią: jej życie, jej wybór i jej konsekwencji /dobre i złe/

Gość gość
ciekawa jestem jak się ta sytuacja potoczyła, właśnie mam to samo.....

Gość gość
Jak miałam 6 lat to moi rodzice się rozwodzili a ja stwierdziłam, że chcę być z tatą. W tamtych czasach ojcowie byli uważani tylko za dawcę materiału genetycznego i oczywiście matka przekabaciła sąd bym była z nią. Nigdy jej tego nie wybaczyłam, byłam buntowniczym dzieckiem i kiedy w wieku 14 lat wdałam się bójkę to kurator skierował mnie na badania psychiatryczne. Psycholog i psychiatra stwierdzili, że 8 lat wcześniej moja decyzja była świadoma i sąd powinien był ją uszanować. Sprawa wróciła na wokandę i sędzia oddał mnie pod opiekę taty. Kiedy ukończyłam 18 lat to wytoczyłam sprawę matce o szkody psychiczno-moralne i wygrałam. To, że dziecko ma 5 lub 6 lat nie znaczy, że nie wie czego chce. Kierując się matczynym egoizmem możecie poważnie skrzywdzić swoje dzieci

no właśnie kurde- jak dziecko ma być z matką to jest ok. ale jak chce być z ojcem to już nie :O a co to ojciec to osoba II kategorii czy jak? Dziecko nie ryba, też ma głos

Gość gość
Tylko że ja bym bez mojego synka umarła...ale czy to znaczy, że musze być z jego ojcem żeby być blisko niego? Czy żeby mieć piwo trzeba od razu kupować browar? Czekam na rozwód, ale strasznie się boje co sąd zdecyduje w sprawie dziecka.....tym bardziej, że wiadomo - kochają się bardzo.....Dla mnie synek jest teraz całym moim światem

Gość gość
dns dla kafeterianek ojciec to tylko dawca nasienia i bankomat.

Gość gość
moja córka ma 10 lat w tym roku po rozwodzie jesteśmy 7 lat...córka chce być z ojcem tylko dlatego że on na wszystko jej pozwala a ja wprowadzam zasady,chociaz ostatnio nie mam do niej sił jest trudnym dzieckiem i ostatnio powiedziałam mu żeby zabrał małą do siebie bo charakterek ma po tatusiu...powiedział ze się zastanowi i jeszcze zobaczy.Nie prędzej niz po skończeniu klasy mogę ją mu "przekazać".Jednak to nie takie proste bo on mieszka w innym kraju a ja w innym...bije się z myślami czy ją oddać czy nie....z ojcem ma sporadyczny kontakt 2-3 razy do roku,ale mała tęskni strasznie za nim..

Gość gość
Jak widzi malą 2-3 razy w roku to nic dziwnego, że na wszystko jej pozwala. Ja uwielbiam mojgo chrześniaka ale widze go tylko jeden tydzień w roku i też rozpieszczam go wtedy jak tylko mogę.

Gość duża krystyna
Moja córka (11l) też chciała do ojca, kiedy się rozstaliśmy (miała 6 lat). Z tą różnicą, że on był i nadal jest nieodpowiedzialnym gnojem. Pozwoliłam, a jakże, dziecko nie szafa, uszanowałam jej decyzję, bo jest wolnym, choć małym, człowiekiem. Po 2 tygodniach odwiedziła mnie już na cały weekend (wcześniej na godzinę/dwie co kilka dni), a po miesiącu prosiła, aby do mnie wrócić - tatuś już nie miał dla niej czasu, podrzucal ją ciągle dziadkom, a sam bujał się po mieście z kolegami i koleżankami. Trzeba dać dzieciom zasmakować tego, o czym tak marzą - jeśli wyjdzie im to na dobre to świetnie. Jeśli nie - do nikogo nie będą miały pretensji i przekonają się, że stara matka też może mieć czasem rację ;) Należy tylko trzymać rękę na pulsie.

Współczuję wam kobiety takich dylematów ... Moja siostra przechodzi przez takie piekiełko właśnie, moja koleżanka też. Ja mam to szczęście, że wychowuję moje dzieciaczki w pełnej rodzinie i póki co, nie zapowiada się na zmiany, choć wiadomo w życiu różnie bywa. Trzeba chyba takie sytuacje rozstrzygać angażując dużo serca i nie zapominać o rozumie, choć ciężko tu doradzać, gdy się nie ma doświadczenia.

Gość gość34
A dla mnie wlasnie ojciec jest i zawsze bedzie gorszy od matki. Nosimy dzieci pod sercem przez tyle miesiecy i znosimy wszelkie trudy zwiazane z ciazą, potem poród-czesto hardcore, potem karmienie piersia, nocne wstawanie, wyrzeczenia. A tatus idzie do pracy wraca zajmie sie chwile dzieckiem i ma miec takie same prawa??? tylko dlatego ze biologicznie posiada rowny udział w stworzeniu malucha nie czyni z niego osoby kompetentnej do samodzielnego wychowania dziecka jesli dziecko to ma kochajaca matke. Od razu moge palcem wskazac ktore kobiety sposrod wypowiadajacych sie nie maja dzieci. wiez emocjonalna z dzieckiem przecietnej matki jest tak silna ze nie da sie tego opisac inie wiem co za moda teraz panuje na forach i w mediach zeby promowac ojcow jako rownych matce.Nigdy nie beda namrowni chocby niewiem jak tego chcieli. taka jest biologia.

Gość gość
W tym wieku-5 lat nie wyobrazam sobie nawet,zeby dziecko decydowalo,ze bedzie z ojcem-to raz.Poza tym ojciec w tak krotkim zyciu dziecka,wcale nie byl tak obecny,jak pisze sama autorka .

Gość gość
ciekawa jestem czy masz już adwokata który pomoże ci w sprawie rozwodowej. Jeśli nie masz to ja ci mogę zaproponować adwokata który przeprowadzał moją sprawę rozwodową http://www.adwokatwysocki.pl/ Podczas spotkania z adwokatem powiedz mu w jakiej jesteś sytuacji i co planuje twoje dziecko. Ciekawe co ci doradzi. W Polsce dziecko zazwyczaj zostaje przy matce, chyba że matka przez lata zaniedbywała dziecko, wyjechała, opuściła je, znęcała się nad nim. Ważna jest w tym przypadku wasza sytuacja finansowa, mieszkaniowa. Ale to wszystko już omówisz z adwokatem.

Gość gość
pytanie kto sie bedzie dzieckiem zajmowal....i w jaki sposob znasz czlowieka, pokazal ci chyba juz zarowno swoje podejscie do dziecka jak i swoja obowiazkowosc w temacie jego wychowania