Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MiTTen

Motyw cierpienia w literaturze - matura ustna

Polecane posty

Gość MiTTen

Cześć, czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie pytania mogę dostać na maturze ustnej z polskiego - temat motyw cierpienia w literaturze. Będę wdzięczny

Gość bijhin
Pytania odnosza się do lektur...

miałem dość podobny temat i pytania miałem dotyczące postaci o których mówiłem

Gość ugiwq
dlaczego wybrales te lektory, oraz ktora z nich najbardziej ci pomoga w zrealizowaniu tematu, jakies wzmianki o autorach, czy ktorys z nich mial takei dosiwadczenia

Gość Apasz24
Dlaczego Werter strzelając sobie w łeb nie popełnił samobójstwa, Przejaw idiotyzmu czy nieporadności życiowej głownego bohatera?

Gość MiTTen
Z tego co słyszałem to nie zawsze pytania dotyczą lektur. Np. czytałem że mogą zapytać np. o przyczyny cierpienia, dlaczego poruszyłem ten temat...

Gość Ayaaaaa
mogom cie poprosic o wytlumaczcenie uacińskiej frazy 'stabat mater dolorosa" :)

też miałam ten temat i dostałam fajne pytanie(poniewaz nawiązywałam do śmierci Jezusa):Jak nazywli się rzymianie stojący pod krzyżem Jezusa?Duzo pytań było apropo nawiązań do współczesnośi tzn.:symboliki,ukrytego znaczenia cierpienia czyli:dlaczego,po co,jak to włynęło na literaturę .Niestety musze stwierdzic ze po maturze otrzymałam wiadomos od mojej polonistki,ze temat cierpienia jest najmniej lubianym tematem prze egzaminatorow..;/dostalam na maturze tylko 60% mimo swietnego przygotowania wyczułam niechec do mojego tematu