Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Blondiex

Wiek świadków.

Polecane posty

Czy świadkowie do ślubu zawsze muszą być pełnoletni, czy wystarczy, jak będą po bierzmowaniu? Czy mogą być jakieś wyjątki?

z tego co wiem to swiadkowie na slubie cywilnym musza byc pelnoletni, a na slubie koscielnim (konkordatowym) druzbowie musza byc po bierzmowaniu i np jesli nie sa pelnoletni to musisz miec kogos pelnoletniego( tz swiadkow )zeby papiery podpisal

Chodzi mi o ślub konkordatowy. To znaczy, że jeśli tylko jedno ze świadków będzie pełnoletnie, a drugie nie, to wystarczy? (Oboje po bierzmowaniu oczywiście).

A ta pełnoletność liczy się rocznikowo czy od daty urodzin? Przepraszam, jeśli pytanie zbyt kretyńskie... :(

Gość ToJaJaJa
Świadkowie muszą mieć skończone 18 lat.

Nie chcemy wesela, ale małe przyjęcie i w tym miałabym 3 dziewczyny na świadkowe do wyboru, bo nie chcemy jeszcze dodatkowo tego grona powiększać. W momencie ślubu jedna miałaby niecałe 16 lat, druga niecałe 18, a trzecia skończone 31... Więc wybór sam się nasuwa.

Gość slubkalubka
swiadkowie to tylko 1 PARA, reszte to druhny i moze ich byc tyle, ile chcesz, nie musza byc pelnoletni ( w przeciwienstwie do swiadkow). Ja bede miala 4 pary druhien i druzbow, z czego 1 para to swiadkowie.