Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam na dziś pomysłu

Zadanie z fizyki

Polecane posty

Potrzebuję Waszej pomocy... Jeśli chodzi o fizykę, to okazuję się być kompletnym debilem, nie mogę poradzić sobie z tym zadaniem: Oblicz wartość napięcia na żarówce na uzwojeniu wtórnym (15 zwojów), przez który przepływa prąd o natężeniu 0,1 A, jeżeli uzwojenie pierwotne składa się z 550-u zwojów i oporze 100 omów. Próbowałam znaleźć to zadanie z rozwiązaniem gdzieś w internecie, ale google mi nie pomogło.

. . . . . . .

koniec roku się zbliża, jedna pała za prace domową krzywdy Ci nie wyrządzi.

? Błagam :(

Dziecko Jaki jest wzór na napięcie? No U = IR Co masz dane? No masz dane natężenie 0,1A, które się nie zmieni i masz dany opór 100 omów dla 550 zwojów. Mówi ci to już coś? Liczysz napięcie dla 550 zwojów U1 = IR1 = 10V Skoro dla 550 zwojów masz 10V, to dla 15 zwojów ile? Oblicz sobie sama, bo to już naprawdę - podstawówka!

Gość asweroka
wstyd, miec wzor i podstawic nie umiec ;/

Ok, dzięki, po prostu brakowało mi informacji, że natężenie się nie zmieni :O Bo w zeszycie mam rysunek, jest wartość A1 i A2 i gościu nam nawet nie powiedział, że te wartości są sobie równe :O A tak właściwie to tranformator nie służy temu by przetworzyć prąd przemienny na inny przemienny, któy będzie miał inne parametry? No bo jeśli tak, to wtedy natężenie się już chyba zmieni... Ja już nic nie rozumiem :O:O

Czyli ma być tak? U1 = 0,1 A x 100 omów = 10 V U2 = U1 x n2 / n1 = 10 V x 15 / 550 = 0.27 V ?