Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Iza1508

Kraków, pierwsza ciąża-przygotowania do porodu i takie tam

Polecane posty

ech Krakuska miesiac to dla mnie wiecznosc normalnie... Ja juz ledwo sie ruszam a widze ze waga znowu leci do gory co za tym idzie ze znowu za chwile mi brzuch odskoczy i chyba mi metra braknie bo mam taki krawiecki 1,5m a ja mam juz 130cm w najszerszym miejscu. Moj jak z Francjii wrocil to taaaakie oczy na mnie ze mi brzuch urosl i rzeczywiscie w ciagu tygodnia 2cm

Asia dobrze mówisz na jedni dziecko 20 + 4 tyg, na dwoje 31 + 6 :0 U mnie nie ma ubezp grupowego, a ja sie z apóxno obudziłam o 2 tyg zeby sie ubezpieczyc dodatkowo

Angel dzieci sa brane pod uwage i twoj partner rowniez :) przykladowo ja mam 1111zl + 555zl= 1666 i to na nas i na dzieci czyli 1666/4= 416 :) u nas jeszcze mieszka przeciez tesciowa i siostra ale ich nie bierzemy pod uwage i wtedy piszemy pismo tylko wyjasniajace ze prowadzimy odrebne gospodarstwo domowe sami.

ja tez o tym grupowym pozno pomyslalam niestety, bo wtedy tez jeszcze wiecej bysmy dostali.

angel moj mi tłucze do tego mojego pustego łba ze mam caly czas lezec ale ja po prostu nie moge :D nudzi mi sie strasznie w tv nie ma nic sensownego, laptopa moj bierze do pracy wiec zostaje mi tylko kopmuter stacjonarny i sprzatanie. Ale pewnie jak bym nie mogla lezec bo np praca tak jak Ty to bym chciala sie wylegiwcć :D

A ja musze jakos udowodniz, że my prowadzimy wspólnie gospodarstwo ? Kurde bo teraz nie rozumiem co w takim razie zmienia slub ;/

a wogole to na tym USG taka cisza lekarz sobie mierzy, probuje sie skupic i nagle takim tekstem palnął "no a ten to ma łeb na 38 tydzien" myslalam ze tam padne :D

Ja tam nie narzekam na moja prace , czasami mnie tylko wnerwia siedzenie i nic nie robienie, ale tłumacze sobie , że jak pójde na macierzysński to się wybyczę :d i będe miała dosć :D

nie musisz :) we wniosku do rodzinnego po prostu wp[isujesz go ze jest na Twoim utrzymaniu bo tam chyba do takiej tabelki sie wpisuje osoby ktore sa.

przez ta glowe wielka? :D smialam sie ze ma czerep po tatusiu bo moj ma taka wielką dynie :D

fajnie bo jasobie urlopem przedłuże macierzyńskie jeszcze bo z tego roku zostanie mi 10 dni i z przyszłego mi będzie przysługiwać 13 :D

A czemu tak dziwnie 13 dni urlopu ci przysluguje ? przysluguje tez dwa dni opieki nad dzieckiem zdrowym i dwa dni urlopu okolicznosciowego.

ale te dwa dni na opieke na dzieckiem zdrowym moze wykorzystac tylko jeden rodzic lub np tata 1 i mama 1

i jest jeszcze takie cos jak przerwa na karmienie dziecka ale w sumie z karmieniem nie ma nic wspolnego. Mamie przysluguja dwie przerwy po pol godziny w ciazgu pracy ale niemozliwoscia jest jechac w tym czas i nakarmic bobasa wiec zwykle jest tak ze albo wychodzi sie godzine wczesniej z pracy albo godzine poznije przychodzi

ilośc miesięcy od lutego ( jak bym urodziła ) do lipca ( 20+4) ix 2,1 :d sorki zawias mam

Mi za ten liczą się tylko od maja niestety :( za ten rok mam 17,6 a wykorzystałam na razie 4 pewnie jeszcze wykorzystam ze 3 chyba ze wezmę l4 :)

Hej dziewczynki :) Na wizycie u Dr dowiedziałam się, żę mała siedzi głową już bardzo nisko a moja szyjka rzeczywiście się skraca wygładza i rozwiera. Od przyszłego tygodnia zaczynamy chodzić do szpitala na KTG :) Wczorajsze badanie ginekologiczne nie było za fajne ehh miałam wrażenie, że wepchnięto mi rękę aż po łokieć - bolało ale do zniesienia. Leżałam i czekałam na koniec myśląc, że przy porodzie będzie jeszcze mniej przyjemnie bo dzidziuś ma głowę większą niż ręka ale z 2 strony będę mieć rozwarcie większe :) Niestety potwierdził się moje obawy dotyczące znieczulenia :( Bardzo proawdopodobnym jest, iż w związku z zastrzykami, które biorę nie załapie się na znieczulenie, bo przed znieczuleniem robią badania krzepliwości krwi czyli tego z czym mam problem :( Ehhh marny mój los.. Nawiązując do dni wolnych z powodu urodzenia dziecka pamiętajcie, że tatusiowie mogą otrzymać na was L4 - tak zwaną opiekę jeżeli będziecie po cesarce. Nie wiem ile max można tego L4 - opieki na partnerkę po cesarce brać ale coś mi po głowie chodzi, że 2 tygodnie. Być może wymaganym jest zameldowanie pod tym samym adresem (wiem, żę wymagają tego przy L4 opiece nad chorymi rodzicami). Warto sprawdzić, jeżeli komuś się to opłaca :) Ja nie sprawdzałam dokładnie, bo my nawet jak cesarką skończymy to mój i tak L4 brać nie chce bo mu się to nie opłaca. Ja i Asia rodząc już pod koniec roku (do końca roku będziemy przebywać na macierzyńskim) nie możemy w roku 2012 odebrać dni opieki nad dzieckiem - musi to zrobić partner. Ponieważ po porodzie automatycznie przechodzi się na macierzyński - i trzeba go wykorzystać w pierwszej kolejności. Chyba, ze któraś z nas chciałaby go przerwać i wrócić do pracy ale wątpie :) Ja mam dziś kolejnu zabiegany dzień, lekarz, praca, raporty...

hej hej,,,nasze nocki znów sa ok- dzis mały spał od 22 do 8 bez pobudki-oby tak wiecej:) teraz po sniadanku odpoczywa popijajac herbatke. Inka takie L4 dla ojca po cesarce jest, ale trzeba byc małżenstwem:) bo jak sie nie ma slubu to sie nie nalezy. wiem bo u nas własnie z tym był problem.

Mój nie pracuje wiec tez nie dostanie hehe, ale w sumie ciesze się , ze jak będzie jeździła na handel to sobie dostosuje tak żeby mi pomóc:) akurat styczeń luty jest cięzko jesczze ze sprzedażą, ale w marcu juz będzi łatwiej :)

Moj tez nie mial l4 na mnie po cc bo nie jestesmy malzenstwem a po drugie ma firme jedno osobowa wiec takie 2 tyg wolnego to bysmy tynk jedli :) wiec w sumie po wyjsciu ze szpitala ( 7 dni tam bylysmy) zostalam z mala sama i powiem wam ze swietnie sobie poradzilam, czasem dobrze tak byc wrzuconym na gleboka wode bo nikt sie nie wtraca robi sie po swojemu i w swoim tempie.

ja jestem z tych co lubią wszytsko samemu :d Mam nadzieje, że sobie poradzę wiem, ze łatwo na pewno nie będzie :) Ale nie mozna się nastawić na najgorsze trzeba optymistycznie podejśc :)