Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 xxxxxxxoooooooooxxxxxxxxx

ile kosztuje wesele?

Polecane posty

chcecmy na weselu okolo 40 ludzi, nie chcemy porpawin, slub koscielny, zeby bylo dobre jedzenie, jakas muzyka, fotograf.. w malym miescie 100 tys. ile to mniej wiecej kosztuje bo kompletnie nie orientuje sie w cenach??? moglby mi ktos napisac mniej wiecej koszta???

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 tak ciezko okreslic
za talerzyk musisz liczyc ok 180 zl, za dobrego fotografa ok. 3000, alkoholu zazwyczaj w cenie nie ma. Wiec dochodzi ten koszt, ciasta, tort. Zespol ok 2,5-5000 zl, kosciol jakis 1000, kwiaty, auto, suknia, garnitur wszystko zalezy czy suknia uzywana czy nowa z salonu czy szyta. Ciezko okreslisc bo nie wiadomo czego chcesz dokladnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 slubkalubka
z jakiego regionu Polski jestes? ja moge powiedziec jak to wyglada u mnie na poludniu, ale wiem, ze w innych regionach sie to znacznie rozni. no i wazne jak sobie wyobrazasz swoje wesele: czy na 40 osob oplaca sie brac orkiestre, nie wiadomo jaka sale, kamerzystow, fotografow...musisz miec na uwadze to, ze zapraszajac 40 osob zawsze sie zdarzy, ze ktos nie przybedzie.

Udost臋pnij ten post

z kujawsko pomorskiego. to jest raczej biedny region. czy fotograf zawsze kosztuje 3 tys? i czemu za kosciol caly 1 tys.?? rzeczywiscie nie wiem czy zespol sie oplaca, moze dj? ile kosztuje mniej wiecej dj? czy w cene owego talerzyka wliczone jest wynajecie sali? zmiescilabym sie w 15 tys za calosc?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ankiete xfhjhjdhjdkdfjksd
jak masz bimbrownie to niewiele

Udost臋pnij ten post

moze napisze tak.. mam kwote 15 tys zl wstepnie, moze odrobine wiecej jakby trzeba bylo.. suknie chce kupic uzywana. mysle ze cos w miare taniego bym znalazla. tak do 1 tys zl. moze mniej.. gosci bede miala okolo 30 do 40.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poliglotttta
Oczywi艣cie, 偶e znajdziesz fotografa, kt贸ry zrobi ci zdj臋cia za nawet 700 z艂, tylko pytanie jakie to b臋d膮 zdj臋cia. Je偶eli chcesz bardzo zaoszcz臋dzi膰 to znajd藕 og艂oszenie pocz膮tkuj膮cego fotografa, kt贸ry szuka ludzi , kt贸rym zrobi zdj臋cia za darmo w zamian za to, 偶e bedzie m贸g艂 je umie艣ci膰 w portfolio. A co do ko艣cio艂a, to rzeczywi艣cie- uszykuj sobie ca艂y tysi膮c, najwy偶ej zostanie. Wszystko zale偶y od taryfikatora ksi臋dza- ile bierze za 艣lub? Ile b臋dziecie musieli da膰 w parafii pana m艂odego za zapowiedzi? czy b臋dziecie musieli p艂aci膰 za kwiaty do ko艣cio艂a? czy osobno b臋dziecie p艂aci膰 organi艣cie? itd itp... a jak bierzecie 艣lub w parafii innej ni偶 wasze to id膮 kolejne pieni膮dze....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 panna m艂oda to ja
my p艂膮cimy 150 z艂 za osobe, zapowiedzi 2x50 slub damy 400, kwiaty dekoracje ok 1000z艂, fotograf 1800, suknia 2200-700 ( wygrana) garnitur 500 buty mje 150 , pana m艂odego podobnie, zespo艂 dj roznie u nas mozna od 150 znalezc, alkohole, ciasta , napoje

Udost臋pnij ten post

Trzeba liczy膰 ok 200/230 z艂 w przeliczeniu (wszystkiego) na osob臋.

Udost臋pnij ten post

Dochodz膮 jeszcze zaproszenia, obr膮czki, kwiaty na samoch贸d/bukiet/wystr贸j sali, dodatki typu welon, buty, bi偶uteria, odpowiedni biustonosz, buty i garnitur dla m臋偶a, fryzura i makija偶, ewneutalnie paznokcie, alkohol, jak kto艣 dobrze pisa艂 - ciasta i tort te偶 zazwyczaj p艂atne osobno. Czasem je艣li sala jest oddalona od ko艣cio艂a trzeba za艂atwi膰 transport dla go艣ci np busa. Je艣li kto艣 chce bajery typu np. tuby z p艂atkami do wystrzelenia, oprawe muzyczn膮 mszy ( moim zdaniem to jest akurat wa偶ny element) podzi臋kowania dla go艣ci, zawieszki na w贸dke/winietki, to wychodzi jeszcze dro偶ej. Za 艣lub ko艣cielny w miasteczku 40 tys p艂acili艣my 1000 z艂 plus 200 z艂 zapowiedzi, wi臋c kto艣 prawd臋 o kwocie napisa艂. Wesele, czy nawet przyj臋cie to ogromny wydatek, niestety. Mo偶na kombinowa膰, 偶eby by艂o taniej ale pewnych rzeczy si臋 nie przeskoczy - przecie偶 np. obr膮czki trzeba kupi膰. Polecam kalkulatory wydatk贸w weselnych, jest tego pe艂no na internecie, mo偶na sobie wst臋pnie policzy膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jabadabajaja
Moja siostra robila przyjecie- wesele, z djem, do 24.00. Miala fotografa, suknie now膮, du偶o jedzenia, fajn膮 sale. Za kosciol wyszlo ich z 500 zl. Ze wzystkim wyszlo ich z 17 tys. Takze dasz rade :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jabadabajaja
i miala tez 40 osob

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 njovbkjbjk
Koszty wesela zale偶a od standardu/poziomu przyjecia. Ewsele moze kosztowa膰 i 200 000z艂. Nie ma g贸rnej granicy - sky is the limit.

Udost臋pnij ten post

dziekuje za wypowiedzi, to mi troche pomoglo.. mam jeszcze jedno glupie pytanie... co to sa te zapowiedzi??? i czy to jest koniecznie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jabadabajaja
Zapowiedzi przed艣lubne S膮 one publicznym og艂oszeniem zamiaru zawarcia zwi膮zku ma艂偶e艅skiego wobec miejscowej wsp贸lnoty parafialnej. Konferencja Episkopatu Polski, zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego, postanowi艂a w roku 1986, 偶e ka偶de zamierzone ma艂偶e艅stwo musi by膰 podane do publicznej zapowiedzi nawet w贸wczas, gdy duszpasterz jest moralnie przekonany o stanie wolnym narzeczonych. Zapowiedzi maj膮 by膰 g艂oszone w parafiach sta艂ego i tymczasowego miejsca zamieszkania ka偶dej ze stron. Wyg艂asza si臋 dwie zapowiedzi. Episkopat pozwala na wyg艂oszenie zapowiedzi przez ich umieszczenie na tablicy og艂osze艅 (szczeg贸lnie w du偶ych, miejskich parafiach). Maj膮 tam by膰 widoczne przez osiem dni, w czasie kt贸rych przypadaj膮 dwa dni 艣wi膮teczne. W mniejszych parafiach, szczeg贸lnie wiejskich, pozostaje aktualna dawna forma, mianowicie ustnego wyg艂aszania zapowiedzi przez dwa dni 艣wi膮teczne (niedziela lub uroczysto艣膰 obowi膮zuj膮ca). Gdyby narzeczeni w ci膮gu sze艣ciu miesi臋cy od daty wyg艂oszenia zapowiedzi nie zawarli zwi膮zku ma艂偶e艅skiego, nale偶a艂oby je powt贸rzy膰 przy ponownym przygotowywaniu si臋 do tego sakramentu. Jedna ze stron (je艣li jest z innej parafii) ma dostarczy膰 do kancelarii parafialnej, gdzie ma by膰 艣lub, za艣wiadczenie o wyg艂oszeniu zapowiedzi.

Udost臋pnij ten post

kto by pomyslal.. :)

Udost臋pnij ten post

u nas na 80os to koszt 25tys, zesp贸l 1500 fotograf 1300 du偶ba weselny 1000 od osoby 160z艂 wesele w domu weselnym koszt w贸dki to 3tys op艂aty koscielne ok 1tys z艂 suknia 1400 garnitur 500(wczoraj kupiony 350z艂 garnitur 150kamizelka z musznikiem) placki 400 kwiaty 300 ubranie koscio艂a zero zapjrzyja藕niona s膮siadka pieknie ubiera koscio艂y 50z艂 ubranie samochodu 350zaproszenia og贸lny koszt to ok 25tys

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 traklalalal
ja jestem z wielkopolski i wesele planuje na pazdziernik na 60 osob bez poprawin, wiec wzielismy dj za tysiac zlotych, fotograf 1500, suknie wylicytowalam na allegro za 100zl... mamy sale i kucharki, wiec sala 900 zl, kucharki z pieczeniem biora 2tys, kucharka powiedziala ze od osoby musze liczyc jakies 100zl za jedzenie, wiadomo, ze jak kucharki gotuja to jest taniej niz zaplacic w restauracji, obraczki robilismy z mojego zlota i z grawerem kosztowaly nas dwie sztuki niecale 300zl. Ksi臋dzu planujemy da膰 500, u nas kosciola sie nie przystraja, taka fanaberia ksiedza, ale w sumie tez oszczednosc, kosciolek jest piekny drewniany, wiec kupuje sie tylko kwiaty i tez jest ladnie. A sale zamierzam przystraja膰 z kole偶ankami, ja im te偶 pomaga艂am wcze艣niej;) nie umiem powiedzie膰 ile to b臋dzie w sumie kosztowa艂o, ale z pewno艣ci膮 nie trzeba mie膰 na wesele 50 tysiecy.

Udost臋pnij ten post

super! od razu lepiej brzmia takie ceny... :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no dobra a powiedzcie
Jest sens robi膰 wesele/przyj臋cie i na wszsystkim tak na maksa oszcz臋dza膰? Obr膮czki za 300, suknia za 100 itp... Wsz臋dzie patrzec 偶eby by艂o jak najtaniej, a wtedy nie zawsze jako艣膰 jest dobra. Nie lepiej od艂o偶y膰 przyj臋cie w czasie, dozbiera膰 pieni臋dzy albo po prostu zrobi膰 obiad tylko dla najbli偶szych? Chyba o koperty tu chodzi, bo nie widze innej przyczyny... I nie m贸wcie mi, 偶e fotograf za 700 z艂 jest tak samo dobry jak ten za 2000, 偶e zespol za 1500 to jaka艣 rewelacja i 偶e za 160 z艂 za talerzyk to jaka艣 super sala z ekstra jedzonkiem.

Udost臋pnij ten post

na zadne koperty nie licze, bo uwazam to za brak kultury, takze chcemy z wlasnych pieniedzy zrobic i na nikogo sie nie ogladac. i tez nie uwazam zeby wydawanie duzej sumy pieniedzy na zabawe na jeden dzien mialo jakikolwiek sens. bezsensowne dla mnie jestwydawanie na suknie 3 tys zl kiedy ubierasz ja tylko raz. juz wole cos z allegro wylicytowac. i tez moje wesele bedzie male bo tylko 30-40 ludzi. a pozniej tescie robia nam jeszcze przyjecie poweselne innego dnia na 150 osob z kapela na 8 osob, bufetem itd. ale to ich sprawa :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 doomini艣艣
Gdybym ja robi艂a wesele w tym samym miejscu co teraz tylko zmniejszy艂abym liczb臋 go艣ci o po艂ow臋 i tak jak w Twoim przypadku mia艂abym 40 to bym si臋 zmie艣ci艂a w ok. 18 tysi膮cach. Ja p艂ac臋 160 z艂 za osob臋 w Twoim wypadku by艂oby to razem 6400 z艂. Ja r贸wnie偶 wesele robi臋 ma艂e i trzeba szuka膰 restauracji, sali, kt贸ra specjalizuje si臋 w艂a艣nie w niewielkich przyj臋ciach okoliczno艣ciowych. Gdy chcia艂am na du偶ej sali (a mam 80 os贸b) to ze wzgl臋du na ma艂膮 ilo艣膰 liczyli prawie dwukrotn膮 cen臋 za talerzyk by im si臋 op艂aca艂o. Tak偶e szukaj sali, gdzie typowo b臋d膮 robi膰 takie ma艂e przyj臋cia to Ci臋 a偶 tak na koszta nie naci膮gn膮. Ja na szcz臋艣cie taka znalaz艂am. Sala jest do 100 os贸b tak偶e 80 to taka wersja lajtowa nie b臋dzie t艂oku, ani zbyt du偶o wolnej przestrzeni by si臋 nie wydawa艂o, 偶e jest pusto. W mojej ofercie mam 5 da艅 na ciep艂o, ale pierwsze danie sk艂ada si臋 oczywi艣cie z zupy i drugiego tak偶e razem 6 da艅. Do tego 12 ro偶nych rodzaj贸w przystawek, deser lodowy, owoce, napoje. Tak偶e musz臋 dokupi膰 i naprawd臋 w wi臋kszo艣ci przypadk贸w tak jest na w艂asn膮 r臋k臋 ciasta, tort i w贸dk臋, a tak偶e wino. A jeszcze w kwocie talerzyka mam po lampce szampana na przywitanie go艣ci i chlebek. Tak偶e to jest du偶ym plusem. Zrobi臋 wyliczenie na 40 os贸b w kwestii dalszych koszt贸w. W贸dka ja jeszcze nie zakupi艂am, ale licze, 偶e znajd臋 tak膮 w kwocie do 20 z艂 za butelk臋. W przypadku 40 os贸b zakupi艂abym nie wi臋cej jak 50 butelek. I oko艂o 10 butelek wina te偶 g贸ra po 30 z艂. Czyli razem 1300 z艂 za alkohol. Ciasto. Ja tort zamawiam z cukierni po 40z艂/kg. Na 40 os贸b musisz zam贸wi膰 4 kg tortu. Tak偶e oko艂o 160 z艂. Ciasta na 40 os贸b potrzebujesz ma艂ej ilo艣ci. Ja na 80 os贸b zamawiam 12 blach, ale r贸wnie偶 rozdaj臋. Tak偶e Ty gdzie艣 oko艂o 6 blach musia艂aby艣 zam贸wi膰. Plus/minus. Ja wola艂am mie膰 zapas, ale na pewno zostanie. Za blach臋 ciasta p艂ac臋 35 z艂. Nie wa偶ne jaki rodzaj. Mam prywatn膮 babeczk臋 zajmuj膮c膮 si臋 tym liczy taniej ni偶 cukiernia. Tak偶e u Ciebie wysz艂oby 210 z艂 za ciasta. Mam dj, ale impreza b臋dzie ca艂onocna nie do 24. Ja chc臋 bawi膰 si臋 do rana. Za ca艂膮 noc nasz dj bierze 1750z艂. Gdzie 50z艂 to za dojazd. Za fotografa p艂ac臋 1500z艂. Sukni臋 u偶ywan膮 mo偶esz odkupi膰 nawet za 500z艂. Ale ja akurat szyj臋 za 1800z艂. Plus do tego dodatki, bi偶uteria, welon, dwie pary but贸w, fruzury, makijaze x2 ( wersje pr贸bne i wlasciwie), bielizna, paznokcie, Wi臋c mimo wszystko musz臋 przygotowa膰 si臋 na kwot臋 3000 z艂. Pana M艂odego ubrali艣my za 1600 z艂 ze wszystkim. Obr膮czki za 1500z艂 robione u jubilera. Tak ko艣ci贸艂 to 1000z艂. 500 dla ksi臋dza, 50 z艂 zapowiedzi, 200 orgnista, oko艂o 300 za kwiaty nam robi膮 siostry zakonne dlatego tak tanio. Za 偶adn膮 inna dekoracj臋 nie p艂ac臋 a jeszcze w艂asna wi膮zanka. Oko艂o 200-300. Dekoracja sali w cenie talerzyka, ko艣ci贸l jak wspomnialam tylko za 300, oprawa muzyczna kosciola dziewczyny ze szkoly muzycznej ktore obydwie za 200 zl zaspiewaja i zagraja. Oczywisice lacznie z obecnym organista. Samo darmowe bo po znajomosci. My mamy jeszcze kamerzyst臋. No to chyba tyle:) Moje wesele to 28 tysi臋cy wi臋cej ni偶 Twoje, ale ja kupuj臋 dwa razy wi臋cej alkoholu, dwa razy wi臋cej ciasta, dwa razy wiecej za talerzyki. reszta rzeczy bez zmian nie wazne jaka ilosc osob. A zapomnialam ja jeszcze place za pokrowce na krzesla. Po 5 zl sztuka. Ale mysle ze Ty jak znajdziesz niedroga sale, to spokojnie zamkniesz sie w 18 tysiacach za calosc. A jak sie zaprzesz i np. nie wydasz tak jak ja na siebie 3000 tylko kupisz kiecke za kilka stowek, nie bedziesz szalala z dodtkami zbyt drogimi , gdzies tam na jakiejs jeszcze rzeczy utniesz po stowce. To i mozliwe, ze w 15 Ci sie uda. Powodzenia. Mam nadzieje, ze przebrniesz przez to co napisalam, ale chcialam Ci pomoc:)

Udost臋pnij ten post

super, dziekuje!!!!!!!! juz mi sie troche w glowie poukladalo, i wiem co szukac :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 traklalalal
a niby dlaczego nie ma sensu? kwestia gustu, po co mam wydawa膰 na suknie 2-3 tysi膮ce jak za 150 z艂 mam taka o jakiej marzy艂am? Dj b臋dzie w艂a艣nie dlatego, 偶e razem z narzeczonym uznali艣my, 偶e nie jest w stanie 藕le gra膰, mo偶emy ustali膰 playlist臋, dok艂adnie ze szczeg贸艂ami om贸wi膰 ewentualne zabawy weselne, a zesp贸艂 rzeczywi艣cie czasem jak zagra to nie wiadomo czy si臋 艣mia膰 czy p艂aka膰. Obiad dla rodziny? Mnie osobi艣cie si臋 taka opcja nie podoba, ja chc臋 zata艅czy膰 na swoim weselu, a 偶eby zrobi膰 wystawne mini wesele dla najbli偶szych, to te偶 sporo kosztuje, jeszcze zale偶y jak du偶膮 ma si臋 rodzin臋. Ponadto go艣cie nie musz膮 wiedzie膰 ile zap艂aci艂am za suknie i czy m艂ody ma nowy garnitur czy tylko now膮 koszul臋. By艂am na tylu weselach, 偶e s膮dz臋, i偶 naprawd臋 nie ma co bra膰 kredyt贸w na wesele, bo nigdy nie b臋dzie tak 偶eby wszyscy go艣cie byli zadowoleni i 偶eby m艂odym kto艣 ty艂ka nie objecha艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 slubkalubka
ja jestem z podhala (bogaty region) i talerzyk kosztuje mnie 150 zl i jest w tym 5 goracych dan, napoje, ciasto nawet w paczkach dla gosci. kolezanka ma podobne warunki i talerzyk za 135 zl. foto za 1000 zl a orkiestra 2500 tak wiec napewno znajdziesz u siebie duzo tansze oferty i w 15 tys powinnas sie spokojnie zmiescic. ze wszystkim.

Udost臋pnij ten post

dzieki za natchnienie, od razu mi ulzylo, bo jak mi ludzie zaczli mowic co ile kosztuje to ja sie ledwo co nie poplakalam... jednak mozna, strasznie mnie to cieszy :) a powiedzcie mi jak ma sie dja to on tez prowadzi jakos zabawe czy tylko muzyke puszcza?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 doomini艣艣
To zale偶y jakiego dj sobie we藕miesz. Ja zanim zdecydowa艂am si臋 na mojego odby艂am kilka spotka艅 i rozm贸w z r贸偶nymi did偶ejami. Zabawy na og贸艂 ka偶dy prowadzi艂 jednak mieli bardzo r贸zne pogl膮dy na temat wesela. Jeden Pan stwierdzi艂, 偶e wi臋kszo艣膰 m艂odych par, kt贸re bior膮 dj chc膮 mie膰 nowoczesne wesele bez oczepin i zabaw, bez biesiady itp. Dlatego on mo偶e zagra膰 tradycyjne wesele, ale preferuje nowoczesne bez tego. Natomiast my dj nie szukalismy ze wzgledu na nowoczesnosc, a oszczednosc. Po pierwsze mamy za 1750 zl dj, gdzie zespolu za tyle bysmyna pewno nie znale偶li lub watpliwej jakosci. Po drugie mniej osob dodatkowych osob do jedzenia, bo przeciez nalezy tez talerzyki i jedzenie zapewnic ludziom z obslugi. Takze wolelismy jedna osobe. I facet, ktorego mamy prowadzi wesele, puszcza muzyke, zagaduje do gosci, prowadzi konkursy, wychodzi za stoly, Nawet spiewa sam sto lat czy wznosi toasty. Bardzo dobrze sobie radzi jako dj. I jako jedyny nam sie spodobal i dlatego go wybralismy. Mimo, ze cena ciut wyzsza, bo inni liczyli sobie po 1000-1500. Ale nam zalezalo na tym by wesele bylo z prawdziwego zdarzenia, a skoro nie stac nas na zespol kilku osobowy to chociaz szukalismy dj ktory sprosta naszym oczekiwaniom. I znale藕lismy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arletaaaa
U nas na Podlasiu wygl膮da to tak kamerzysta +Fotograf - ok3500z艂 zesp贸艂 - 1600 -4500z艂 DJ - 400-1500z艂 Sala -110-160z艂/ talerzyk

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 traklalalal
ja bylam na weselu na ktorym dj tak zabawial gosci ze sie nawet przebieral, takze byla parodia elvisa, wisniewskiego! My z naszym dj om贸wli艣my ka偶da zabaw臋 jak膮 chcemy, a jakich absolutnie ma zakaz robi膰, akurat tak uda艂o nam si臋 trafi膰, 偶e Pan jest r贸wnie偶 ca艂kowicie przeciwny zabawom 偶enuj膮cym, jak np jakie艣 testy dziewictwa czy to bardzo popularne pompowanie balonow....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dr queen
Polecam stron臋 http://www.gdziewesele.pl/ podczas organizacji wesela! Wszystkie us艂ugi w jednym miejscu, na pewno ka偶dy znjadzie co艣 dla siebie!

Udost臋pnij ten post