Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamalegosynka

Dieta 6 ms dziecka

Polecane posty

Gość mamamalegosynka

Drogie Mamy powiedzcie mi prosze czy 6 ms dziecko musi juz jadac regularnie posiłki,cały słoik czy cos gotowanego??Mój synek nie chce jesc zadnych nowosci,zje 2-3 łyzeczki i to mu wystarcza!Za to chętnie pije mleczko!Rozmawiałam na ten temat z lekarzem pediatra,ale on twierdzi,ze w na tym etapie dziecko poznaje smaki i nie musi wcale dużo zjadac,jakie jest wasze zdanie?Ja na około słysze "mój je cały słoik" "mój dwa zjada" i mam metlik w głowie czy tylko mu jest takim niejadkiem?Dodam,ze jest karmiony mm!Jego przykładowy jadłospis: 7-8 mleko 11-owoce(2-3łyzki) + soczek/herbatka/woda 14-obiadek(2-3łyzki)+soczek lub mleko do picia 17-mleko 20-mleko 23-mleko potem dopiero o 7-8 rano

Gość Zielona oliwka ;)
Daj mu bigos ;p

ja mam wnusia 4 miesiace.... 8 -mleko 11-mleko z kleikiem 14-zupka 17 -kaszka z mlekiem 20 -mleko i kleik wszysto je w proporcjach ok 150 ml plus picie w miedzyczasie i deserek deserek ze sloiczka cora podaje rozrobiony z woda bo daje mu butelka... idzie spac o 20 spi do 6-7

Gość kamila4393
Witam. mam podobnie jak ty. Chciałabym zupka, obiadke zastapi butle mleka, ale nic z tego. Mala zje pare lyzek zupki czasami troszke wiecej niz pare ale musi popic mlekiem.

Spokojnie... poznaje smaki, a gotujesz sama? spróbuj gotować obiadek sama, zobaczysz jak będzie jadło. Nie przejmuj się chwaleniem innych, to tak jak się ludzie chwalą, że ich dziecko chodzi w wieku 8 miesięcy. Dziecko w końcu zacznie jeść tyle, że np. obiadek zastąpi picie mleka. Nawet jak teraz czegoś nie bardzo lubi to i tak podawaj to codziennie, ile zje tyle zje. Nic na siłę. Jak zje 2 łyżeczki obiadku, to ok, daj mleko, Ja tak robiłam, podawałam codziennie, aż któregoś dnia Mała tyle zjadła, że już nie musiała pić mleka, bo była najedzona. Na wszystko przyjdzie czas, tylko trzeba dziecku podawać codziennie. Powodzenia :)

Jeszcze dopiszę, że kombinowałam z warzywami, standard to była marchewka, pietruszka, seler i do tego raz kalafior, innym razem brokuły, i Mała upodobała sobie brokuły :) oczywiście do tego albo ryż brązowy, bo ziemniak jej nie przypasił :P potem kasza gryczana biała niepalona, kasza jaglana, oliwa z oliwek, mięso, żółtko. W tej chwili je wszystkie warzywa, bardzo szpinak lubi. Teraz już są kalarepy i inne rzeczy :) W tym wieku dawałam jeszcze do zupki kleiku ryżowego, potem kaszy manny, a potem grysiku orkiszowego. Trzeba próbować :)

Moja też nie chciała nowości, długo jadła właśnie brokuły w zupce i koniecznie z brązowym ryżem, ale potem, aż do teraz je wszystko i obojętne czy do zupki wrzucę pietruszkę zieloną, czy koperek :) Także spokojnie :)

Ja tez mam ten problem,mały kończy jutro 6 ms...ma takie dni,ze zje cały słoik,ale zazwyczaj konczy sie 1-2 łyzeczki i tyle,dla niego najlepsze jest mleko i tyle,chociaz i z tym bywa róznie... Próbowałam gotowac mu rózne rzeczy ale wszystkim pluje albo zacisnie buzke i koniec... Teraz mam na niego sposób np ziemniaczka krusze mu reka kawałeczki i daje do buzki z reki wtedy zjada a z łyzeczki nie... Martwiłam sie strasznie tym jego niejedzeniem,ale wrzuciłam na luz,głodny nie chodzi ,a pewnie z czasem wszystko sie unormuje:)