Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Don123

Ból kręgosłupa

Polecane posty

Gość Don123

Od roku czuje się jak..wrak? Od dawna cierpiałem na ból kregosłupa, skolioza.Bagatelizowałem to. Chyba nauczyłem sie lekcewazyć ból trochę, mimo ze stanie długie powoduje ból a nawet samo leżenie na prawym boku. Jak byłem młodszy mimo takich dolegliwości mogłem normalnie uprawiac sport, jak to młody chłopak.Mimo ze czesto wtedy miałem napady bólu.Brzmi to dośc poważnie, ale wtedy mi sie tak nie wydawało.Człowiek sie przyzwyczaił do bólu i nie zwracał uwagi. Zmieniło się jednak na tyle ze stało sie to poważnym problemem. Nawet jak to pisze odczuwam ból kręgosłupa.Wstaje z bólem i kłade się z bólem.Czasami są lepsze dni i praktycznie nie boli, ale i tak pod koniec dnia juz czuje lekki ból.Jazda wielogodzinna samochodem jest bardzo męcząca bo za kólkiem praktycznie cały czas ostro boli. To pół biedy. Najgorszy jest drugi problem który, czy moze byc wynikiem pierwszego?. Otóż czuje się przytępiony często, miewam zawroty głowy, jak głeboko oddycham to tez mam zawroty(nie pale papierosów), gdy cwicze tez mam zawroty do tego problemy z koncetracją i pamięcią.Pojawiło sie to od około kilku miesiecy. Nie mogę usiąść i przyswoić wiedzy, czuje sie wtedy jak debil. Jeszcze półtora roku temu mogłem siedzieć 12-14h na dobe i uczyć sie do sesji.Teraz "wysiadam" i do tego zmęczony.Durne 10 słów z jezyka obcego zapamietam i zapomne za pół godziny. Ogólnie czuje po prostu duzy spadek możliwości umysłowych. Ktoś miał coś takiego? Czy to wynik ucisku kregosłupa na narządy moze, jak uważacie?

Gość nie zamartwiaj się na zapas
ile masz lat ? ćwiczysz jakieś ćwiczenia wzmacniające mięśnie posturalne ? to podstawa przy bólach kręgosłupa, że nie wspomnę przy wadach postawy, powinno się ćwiczyć dwa razy dziennie po pół godzinki, zwłaszca jeśli ma się pracę siedzącą też mam skoliozę więc znam ten ból, ból praktycznie od 14 roku życia, dziś mam 38 lat uważaj bo przy wadach postawy o wiele szybciej dochodzi do zwyrodnień stawów, u mnie objawiło się to bólami kolan i bioder (jedna noga krótsza) co do objawów duszności i kłopotów koncentracji to może to być spowodowane rotacją kręgosłupa i sztywnoscią klatki piersiowej kóra utrudnia prawidłowe oddychanie, w efekcie niedotlenienie a wiec ćwiczenia by uelastyczniać kręgosłup, ewentualnie ćwiczenia oddechowe, oddychanie przeponą kiedyś w gazecie Shape była płyta dvd z ćwiczeniami "joga na ratunek plecom" ćwiczenia trudne i bolesne ale już po trzech seansach z płytą mineły mi bóle w kręgosłupie lędźwiowym

Gość Don123
mam 24 lata Dziękuje za rady. Czasami wykonuje typowe ćwiczenia(tak mi sie wydaje) na wzmocnienie miesni kręgosłupa, ale nie za często.Może systematyczność na tym polu by pomogła rzeczywiście. Zgadza sie, prace mam siędzącą i moja aktywnośc fizyczna zdecydowanie zmalała. Zainteresuje się może tą jogą. Podobno są wykonywane operacje, ale chciałbym tego uniknąć i mam nadzieje ze mój stan nie jest aż tak poważny.Tak czy inaczej ide do specjalisty i w miedzy czasie bede wiecej ćwiczył bo co innego mozna robić. Troche by mi ulżyło że jest możliwość że za inne dolegliwosci odpowiada kregosłup, przynajmniej znam przyczyne i wiadomo czym się zająć.