Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alexa_900

Ostatnio bardzo się zdziwiłam...

Polecane posty

Gość Alexa_900

Od czasu do czasu sprawdzam jakie imiona dla dzieci są najbardziej popularne, obserwuję też, że znajomi często idą za modą i imiona dzieci się powtarzają. Dowiedziałam się, że obecnie dla chłopców jest modne imię: Ignacy. W pierwszej chwili byłam zszokowana. Tak nazywał się mój dziadek, prosty człowiek ze wsi. ;) Zawsze to imię wydawało mi się staroświeckie, wieśniackie i wyjątkowo brzydkie. ;) Właściwie myślałam, że niedługo wyjdzie z użycia, a mój dziadek był jedną z ostatnich osób noszących to imię, a tu nagle takie zaskoczenie. Teraz już powoli zaczynam się przekonywać do tego imienia, a co wy o nim sądzicie? :)

Gość kanapka z serem
fajne imię :-)

Gość alergiczna mama alergika
Moja koleżanka ma synka Ignasia-ładnie to brzmi.

Gość kanapka z serem
moi znajomi nazwali dziecko Konstanty.Najpierw byłam zdziwiona jak ty a teraz się przyzwyczaiłam , że jest mały Kostek :-) Teraz jest moda na takie tradycyjne żeby nie powiedzieć staroświeckie imiona :-)

Gość ja też grubas :(
wsiowe to Brajan, Denis, Vanessa (często Wanesa, Vanesa, Wanessa itd.), Jessica (Dżesika, Jesica, Jessika itp.) Marysia, Ignaś, Jasiu czy Anielka - piękne ;) Moja jest Emilka ;)

mój synek ma tak na drugie - raczej mi się ze wsią nie kojarzyło a znacie jakieś małe dziecko o imieniu Teofil? mój przyszywany dziadek tak miał i się zastanawiam czy też wróciło do łask...mam nadzieje że nie :)

Gość TYUIKUJHYUIK
Ja widziałam top liste imion nadawanych w moim miescie w ciagu ostatnich lat i imie JAKUB bije rekordy bleee a dziewczęcych to Julia ,Zuzia tez BLEE :D

Teofila nie znam :P za w otoczeniu jest Ignaś ( bardzo ładne swoją drogą ), Franek, Leoś, mój to Staś :) Miło że starsze imiona znowu zaczeły funkcjonować wśród najmłodszego pokolenia :)

Gość Alexa_900
Teofil - tak ma na imię syn Reni Jusis :D

Gość a moja babcia ma na imię
Alfreda! :P

Gość ghjki
to ja was przebiję, moja prababcia miała na imię Amelia i jak popularne się zrobiło :D :P

Gość teraz modne dla
dziewczynek: maja, amelka, oliwia, nadia, iga; chłopców: olivier, ksawier, kacper, alan

Gość teraz modne dla
:o

Gość jugo
a swoją drogą to ciekawe, że ignaś jest teraz top a np. zygmuś by było obciachowe...

Imiona moich dziadkow jeszcze nie wrocily, Leon i Mieczyslaw :) za to moj pradziadek mial na imie Marcin i wielu znam Marcinow w zblizonym do mnie wieku. Ignas ladnie, kolezanki syn ma tak na imie a maly ma juz jakies 5-6 lat

Gość jatybada
Nie podoba mi sie ani Ignacy (brr!) ani Brajan. Ale...z dwojga zlego (i obrzydliwego) mniejsza krzywde zrobia rodzice Brajanem niz Ignasiem :O Swiat sie zmienia, nasze dzieci zyja juz w swiecie globalnym wiec doroslemu Brajanowi zawsze bedzie w tym swiecie latwiej niz Ignacemu :O Swiat sie wcale nie zamierza przystosowywac do Polski, to Polska musi sie nagiac do swiata. Najlepsze sa imiona miedzynarodowe - takie ktore maja podobne brzemienie za granica i w PL.

Gość ignacy to bardzo piekne imie
MOj syn tez ma imie pozornie zapomniane, ale ppularne na poczatu XX wieku.

Gość ettetew
moj konstanty sie urodzi w sierpniu

Gość ettetew
lepszy ignacy niz witkacy

Gość laluna88
a moi dziadkowie mieli na imie Kazimierz (Kazik) i Antonii, babcie Rozalia i GENOWEFA( to dopiero imie- napewno do łask nigdy nie wroci) Ignas brzmi bardzo ladnie.

Gość ignacy ach ignacy
W sumie nawet fajne imię :)

Dojatybada: Akurat Ignacy nie jest polskie! Pochodzi od łacińskiego ignacius (czy jakoś tak) czyli ogień. Dla mnie imię jak imię. Nie zastanawiam się nad modą. Ja bym swojego tak nie nazwała, ale moje tez maja bardzo nietypowe imiona. I dobrze nam wszystkim z tym.

Mnie ostatnio na stacji benzynowej obługiwał młody koleś i podpisał się na fakturze Edwin jakiś tam ... Edwin zawsze kojarzył mi się z moim wujkiem urodzonym w latach pięćdziesiątych . Jacek Braciak ma córkę o imieniu Jadwiga ... jak dla mnie wielka krzywda dla nastolatki - Jadzia , Jadźka .. W liceum miałam chłopaka rówieśnika który nazywał się Rysiek, nie nazwałabym dziecka Ryszard ... Zwłaszcza że jego imię nie było nadane po żadnym dziadku, ojcu itp, tylko od tak, z własnych upodobań. Brat tego chłopaka miał "normalne" imię. Ale te wszystkie Jadwigi, Mieczysławy i Czesławy - i tak są lepsze od Brajów, Alanów , Wanes czy Jessic.

Gość gretylda
gdzies ty sie dziewczyno uchowala, ze takie rzeczy cie dziwia??? przeciez nie od dzis widac, ze imiona naszych dziadkow wracaja z wielkim powodzeniem. a niby te popularne zosie, janki, franki, antosie, hanie, ignasie, to niby co jak nie imiona wlasnie naszych dziadkow, ktore w naszym pokoleniu uwazane byly jako "wiesniackie", a ktore przezywaja druga mlodosc??? dla naszych wnukow nasze imiona takie jak agnieszka czy kasia czy piotrek czy wojtek beda wiesniackie ;) moda sie zmienia ale powraca po latach, to dotyczy tez imion.

Gość jestem w LO
i w roczniku znam osoby o imieniach: Antoni, Dobrosława, Regina, Renata, Janusz, Jowita i wiele innych "starodawnych" imion :) ale znam również: Tiziana, Klarissa, Andżelika.... i nie będę się zagłębiać kogo bardziej lubię a kogo nie ale osobiście bardziej podobają mi się "starodawne" imiona :)

Jadwiga można zdrobnić Jaga i ładnie brzmi :)

Gość vnd ncxmxcxmxmc
a moja znajoma nazwała synka Eugeniusz...:( to dopiero masakra Mowią do niego Gieniu..:((((