Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kanselariia

Czy chodzicie do kościoła?

Polecane posty

Gość kanselariia

1. Czy chodzicie do kościoła? 2. Czy przestrzegacie nakazów Kościoła? Np dotyczących czystości (nie uprawiacie masturbacji, seksu przedmałżeńskiego, pettingu, antykoncepcji)?

nie chodze do kościoła już od 8 lat. odpowiedź na punkt drugi jest chyba w związku z tym oczywisty.

Gość kanselariia
Czekam na wypowiedzi osób, które chodzą do kościoła

Gość zrób ankietę na uczelniach to
Nigdy nie chodziłem do kościoła i nie zamierzam. Tzn. kiedyś w Boga wierzyłem, stałem się jednak agnostykiem i powoli ukierunkowuje się na Buddyzm. Na początek dobry przestaje jeść mięso.

Gość bxc
nie chodze do kosciola, ale jestem wierzaca nie przestrzegam przykazan koscielnych (tylko Boze) ani niczego co wymylil kosciol (ludzie)

Nie trzeba zatem było pisać pytań, a jednoznacznie określić, że interesują Cię wypowiedzi tych osób, które chodzą do kościoła.

Większość z nas mieszkając w Polsce, ma w sobie coś z moralności chrześcijańskiej. Co do kościoła, nigdy do mnie nie trafiały nabożeństwa, za dużo w tej organizacji obłudy.

Gość bxc
kiedys chodzilam do kosciola, wtedy uprawialam sex przedmalzenski itp. wiesz dlaczego? bo to jest mój partner od 9 lat, bo wiem, że będę z nim do końca życia, z powodów osobistych nie mamy ślubu. kosciol ma dojsc jednolite podejscie do sexu przed slubem. niewazne czy laska puszcza sie na prawo i lewo, czy robi to z jednym jedynym partnerem - przed slubem wiec zle. podobnie antykoncepcja - kosciol zakazuje. spojrzmy na to on strony czysto technicznej, religie na chwile zostawmy. mamy pare ktora chce 2 dzieci (bo na tyle ich jesczze stac). ok robia ta dwojke.. i co dalej? antykoncepcja jest beee wiec stosuja najwyzej kalendarzyk. a ten, jak wiadomo, zawodzi. wystarczy ze zle zmierzysz temp, zle cos zrozumiesz i bach, ciaza.... tzn ze wedlug kosciola tacy rodzice maja stosowac metody naturalne i "oj tam, trudno, najwyzej jeszcze 5 zrobimy"? a co potem te dzieci beda jadly?

Właśnie chodzi o te głupotę. W szkole dzieci uczą o życiu małżeńskim ludzie, którzy nigdy go nie zaznają, bez urazy za księży - znam takich, którzy są jak najbardziej ok. Kościół stara się za nasze pieniądze edukować dzieci, te kasę można by zainwestować w "wychowanie seksualne" i to ten przedmiot powinien wliczać się do średniej, nie zaś religia. Wychowanie seksualne, powinno być obowiązkowe. Religii można uczyć, ale za pieniądze tych rodziców, którym na tym zależy, w skrajnych sytuacjach biedy, organizacja kościoła powinna uczyć za darmo (te dzieci, które mają problemy).

Gość bxc
ktoś mi kiedyś powiedział, że takie zasady jak moje, to ewangeliści mają a nie katolicy.... ALE uważam, że wiara wiarą, a swój rozum mieć trzeba. wierzę w Boga, modlę się i nawet mam wyrzuty sumienia, że nie chodzę do kościoła.. ale z 2. strony nie podoba mi się aż taka ingerencja kościoła w życie... bo skoro ja wiem, ze w tej chwili nie wykarmiłabym dziecka, bo ledwo zarabiam sama na siebie... to czy nie lepiej, że stosuję anty niż gdybym miała urodzić dziecko, które będzie żyło w nędzy? czy kościół tego nie dostrzega? i jest wiele innych 'życiowych kwestii", na które kościoł chce mieć wpływ, mimo że rozsądnie rzecz biorąc, nie są one dla ludzi najlepsze

Mało jest katolików, którzy przestrzegają wszystkich z absurdalnych kościelnych zasad.

Gość bxc
no właśnie, ale to chyba nie sprawia, że przestajemy być osobami wierzącymi, prawda? a gdzie Autorka tematu?

Gość moje odpowiedzi:
1. tak 2. tak

Gość alabala
Nie chodzę do kościoła, bo nie wierzę w tą Instytucję, tylko w Boga. Tak jak ktoś napisał, ja również przestrzegam dekalogu. Nie przestrzegam natomiast przykazań kościelnych.

Gość ja chodzę i jestem szczęśliwa
Często zapomina się o tym, że tylko we wspólnocie Kościoła, czyli „chodząc do kościoła, człowiek może otrzymać sakramentalne rozgrzeszenie oraz zjednoczyć się z Chrystusem, przyjmując Jego Ciało w Komunii św. Nie można zapominać, że tylko i wyłącznie w świątyni można złączyć się z Bogiem całkowicie poprzez korzystanie z sakramentów, bez których nie można mówić o życiu duchowym człowieka. Jeśli ktoś z pełną świadomością i z własnej woli rezygnuje z udziału w niedzielnej czy świątecznej Eucharystii, strata, którą ponosi, powoduje jego duchową śmierć. Niestety, i trzeba to wyraźnie zaznaczyć, taki człowiek popełnia grzech śmiertelny i bez uzyskania odpuszczenia grzechu podczas sakramentalnej spowiedzi nie może przystąpić do Komunii św. Często się o tym zapomina, niektórzy nawet nie są świadomi tego, jak wiele szkody może wyrządzić takie postępowanie Należy też pamiętać, że sam Chrystus powiedział, iż kto spożywa Jego Ciało, ma życie w sobie, kto zaś nie spożywa Ciała Syna Człowieczego i nie pije Krwi Jego, nie ma życia w sobie (por. J, 6, 53-54). Zatem to co nazywamy „chodzeniem do kościoła wiąże się z życiem duchowym, które jest zapoczątkowaniem tutaj, na ziemi, życia

Gość bxc
czy dla Ciebie spożywanie Ciała Chrystusa to tylko zjedzenie opłatka w kościele? to coś więcej to postępowanie według przykazań Boga, to życie na wzór życia Chrystusa

Gość betyyuula
Nie chodze do kosciola bo nie mam sie w co ubrac,a przeciez nie wypada mi pojsc w trampkach do kosciola a to jedyne moje buty;D Ludzie zreguly patrzą kto co ma na sobie..

Gość PSX XBOX ATARI PC
KWATERA MOJA KOŚICiOŁEM WASZYM WSZYSCY MOI GRZESZNICY KOCHANI!

Gość jamototu.
ja chodze...

Gość też chodzę a jak wracam
to czuję sie dziwnie spokojna i radosna, a do Komuni jak przystępuje to później czuję miłość do Jezusa. Chodze teraz na majówki. U nas ludzie chodzą do Kościoła w czym sie da, ja chodzę w dzinsach i adidasach bądź balerinkach inni też. Idzie sie do Boga, a nie dla ludzi.

Gość betyyuula
ale ludzie patrza i obgaduja takie swinie,ja wole isc rano na 7.00 ale zadko chodze

Gość ostatni moheranin
EUCHARYSTIA JEST POKARMEM zupełnie innym niż wszystkie. Spożywając Ciało i Krew Pańską, dobrowolnie zgadzamy się na to, byśmy stanowili z Nim jedno. Przepływa wtedy przez nas nowe życie, Boże życie.

Gość asselef
nie , bo jestem ateistą

Gość ja też upadam
kolega z pracy zapytał mnie w obecności pracowników, czy ja chodzę do kościoła ? bez wahania odpowiedziałem że, tak! i zauważyłem na niektórych twarzach ironiczne uśmieszki. a po co ty tam chodzisz? zapytał ponownie. bo mam taką potrzebę, mam za co dziękować, prosić i przepraszać Boga. a tak w ogóle, to moja sprawa osobista i co to kogo obchodzi gdzie ja chodzę. com przyrzekł Bogu dotrzymać pragnę szczerze :) Pozdrawiam

tak tak chodze by miec zycie wieczne a po co chodzicie do lekazy oni terz zyja w obłudzie kaza odzywiac sie zdrowo a sami jedza tłusto i pala papierosy czy pija alohol

pytasz, czy chodzimy do kościoła (nr 1) a potem piszesz, że pytasz tylko tych, co chodza do kościoła myślisz ty trochę, czy ani ani? 1

Chodzę do kościoła i staram się żyć zgodnie z wiarą w Boga.