Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wstdliwaaaaaaaaaaaaaaaa

poród, lewatywa?

Polecane posty

juz lada chwila bede rodzić i zaczynam się martwić wszystkim co z porodem związane. I tu własnie nasuwa się pytanie, jak to jest z ta lewatywą? czy robią ją obowiązkowo, czy pytają czy chcesz, czy może trzeba poprosić? jakie wy macie doświadczenia ze swoich porodów? nie chciałabym przy parciu się załatwić na fotel... :/

U mnie szpitalu pytają, czy wyrażam zgodę na lewatywę :) Przeważnie każda wyraża zgodę, lewatywa zapewnia komfort psychiczny :P

a lewatywa nie taka straszna:) a one robiły to tyle razy że maja gdzieś nasz wypięty tyłek:P zreszta jak masz skurcze to też zaczynasz mieć to gdzieś:P

Gość mam takie zdanie
moze nie jest przyjemna ale potem jest bez niespodzianek

a jak nie zapytają to co upomnieć się?

Gość kaisaaaaa
mnie pytali i zgodziłam się bo przynajmniej nie bałam sie niespodzianek.

Ja się zgodziłam, nie jest to tragedia, troszkę zimne. Mojej znajomej dziecko urodziło się całe obsmarowane kupą - ja dziękuję :o

uwierz mi, lepiej sie zgodzić... zapytać się na początku też nie zaszkodzi, choc raczej personel o tym pamięta, wola to niz potem sprzatac w trakcie porodu

lewatywa nie jest taka straszna, a zapewni Ci komfort psychiczny. W szpitalu przeważnie podczas przyjęcia, czy tuż przed porodem pytają, czy robiłaś lewatywę, jeśli nie, to zrobią Ci i po "strachu", znam gorsze rzeczy od lewatywy :P Pozdrawiam :)

Gość Funduszu
A ja rodzilam bez moim zdaniem to zbędne na dzien przed porodem mój organizm sie sam oczyścił a pózniej juz nic nie jadlam tak więc wydała sie zbędna ale j rodzilam za granica i tutaj jest to normalne ze ani nie gola ani nie robią lewatywy

Gość Dflcmsdndsnfnf
ja miałąm cesarskie cięcie i nie robiono mi lewatywy

Gość mamama27
ja polecam lewatywę - można ją też samemu zrobić w domu - kupuje się w aptece i przez planowanym cc można zrobić - ja też miałam opory ale potem się mega cieszyłam - miałam cc więc to było wybawienie że po niemusiałam iść do kibelka przez pare dni bo ciężko jest z brzuchem krojonym ...

Gość chyba zwariuje z niewyspania
mi nie robili lewatywy, nawet nie pytali. w czasie porodu czulam ze "cos" ze mnie wychodzi :O mowie do poloznej, ze zaraz chyba cos wycisne (doslownie) :D a ona na to: spokojnie, to normalne :D wytarla co trzeba i po klopocie, jednak wolalabym miec ta lewatywe dla wlasnego komfortu. Mimo, ze plozna byla ok i mnie zapewniala, ze to nic takiego, to wolalabym miec ja jednak zrobiona

Gość hanamotana
z jednej strony - lewatywa jest dobra, żeby nie było przykrych niespodzianek, a z drugiej po porodzie przynajmniej nie trzeba biegać do wc... a jak natną krocze i do tego trzeba iść się wypróżnić to można z bólu paść... w szpitalach sami pytają czy robić. Robić! :)

Gość selerowa mama
ja nie miałam (mimo iż prosiłam) ale to dlatego, że tego dnia co rodziłam był jakiś wysyp rodzących i najzwyczajniej w świecie położna nie zdążyła mi jej zrobić :) Zachciało mi się w pewnym momencie i pozwolono mi iść do ubikacji (była w sali porodowej) i zrobiłam co nieco ;) jednak to nie było jeszcze przy partych więc mogłam iść jak by mi się nie zachciało to pewnie urodziła dzidzię razem z kupą :)

no ja właśnie też bym się chyba zdecydowała, tak sobie myślę że będzie to duży komfort chociaż trochę krępujący. Koleżanka mi opowiadała, że jej nie zrobili nawet nie zapytali czy chce no i ona im zrobiła niespodziankę ale tak jej było głupio, że powiedziała tej położnej, że ona to zaraz posprząta :) chociaż może lepiej zrobić sobie w domu tylko ja nigdy nie miałam robionej lewatywy więc nie wiem jak to ma w ogóle wyglądać... chyba jednak poczekam do porodu i położnych co się znają na rzeczy :)

ja też w ciąży jak pomyślałam o lewatywie to aż mnie ściskało, takie to krępujące mi się wydawało. Jak miałam już skurcze, to połozna sama się zapytała czy chce, powiedziała że może pomóc w rozwarciu, zgodziłam się. Nie było to nic strasznego, jak się ma mocne skurcze to już się nawet tego nie czuje. Napewno daje komfort podczas porodu, ja niestety i tak miałam cc ale nie ma co sie bać lewatywy.

Gość znam takie co i tak im ni
pomoglo i popuscily przy parciu ...

Gość na allegro są, można sobie
kupić i jak w domu się coś zacznie to samemu zrobić...od początku nie trzeba pędem biec do szpitala, więc można się przygotować, a podobno to jest bardzo prosta sprawa...ja się zastanawiam czy nie kupić

Gość na allegro są, można sobie
tym bardziej, że rodzę z mężem i boję się niespodzianki:) tzn bardziej krępuję...

no właśnie ja tez się boję, że jak mąż będzie na sali to się zdarzy jakaś niespodzianka. tylko nigdy nie miałam robionej lewatywy i nie wiem czy jak sama sobie zrobię to będzie to wykonane prawidłowo i tu może być później kolejny stres - czy aby na pewno jak zacznę przeć nie okaże się ze lewatywa była wykonana źle i nie popuszczę podczas parcia? taki zestaw do lewatywy idzie też kupić w aptekach, nie trzeba płacić za wysyłkę z allegro.

Gość erryeeee
miałam lewatywę i nie żałuje, nie musiałam się martwic czy wraz z dzieckiem nie wyskoczy ze mnie coś jeszcze...:-P