Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 game offza

czy ktos sie zna na prawie mieszkaniowym?

Polecane posty

Go艣膰 game offza

po kr贸tce: m贸j m膮偶 ma brata. 偶yje tylko ich mama, tato zgin膮艂 w wypadku pare lat temu. by艂o oczywiste ze kiedy艣, jak mam odejdzie- mieszkanie zostanie dla mojego m臋偶a i jego brata na p贸艂-wiadomo, dzieci dziedzicz膮. i to by艂o sprawiedliwe i ok. ale dzieje si臋 co艣 niepokojacego. ostatnio te艣ciowa zacz臋艂a wspomina膰 偶e moze przepisze mieszkanie na jedno z wnucz膮t (my jeszcze dzieci nie mamy a szwagier ma syna i c贸rk臋). m贸j m膮偶 by艂 w szoku bo zawsze obiecywa艂a 偶e zostawi mieszkanie dzieciom i si臋 podziel膮-sprawiedliwie. jeste艣my pewni na 100 % 偶e brat m臋偶a urabia matk臋 by zgarn膮膰 ca艂膮 chat臋 (by przepisa艂a na kt贸re艣 z jego dzieci). je艣li tak si臋 stanie to czy mojemu m臋偶owi i tak si臋 co艣 nale偶y (jakie艣 zach贸wki i inne tego typu) czy przepadnie mu wszystko i nic mu sie przypadnie mimo 偶e jest dzieckiem czyli jest w pierwszej linii, wnuki w przypadku spadku s膮 po dzieciach. jak uwa偶acie? prosze o porad臋

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 GAMEstein aka FIGHTsztajn 666
Familijniaki und familiada vel debiliada! Kasa vs geny nap艂odzone! Mi艂o艣膰 kontra pazerno艣膰! Wygra cwa艅szy, szybszy and zaradniejszy! Dostosowa艅cy za偶eruj膮 na reszcie! Reszta w piach, albo na renty!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 GAMEstein aka FIGHTsztajn 666
Familijniaki und familiada vel debiliada! Kasa vs geny nap艂odzone! Mi艂o艣膰 kontra pazerno艣膰! Wygra cwa艅szy, szybszy and zaradniejszy! Dostosowa艅cy za偶eruj膮 na reszcie! Reszta w piach, albo na renty!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
ze tylko matka towjego meza dziedziczyla po swoim mezu mieszkanie a nie cala trojka... bo u nas jest tak, ze ojciec nie zyje juz 3 lata. ja mam dwoch starszych braci i razem z bracmi dziedziczylismy po ojcu 1/8 albo 1/4 nie pamietam dokladnie bo np mieszkanie rodzicow bylo wspolne wiec mama ma swoja polowe a my czesc po ojcu na 4. a z kolei dzialki, ktore ojciec mial na siebie tylko i wylacznie juz w rownych czesciach dziedziczymy. wiec dziwie sie dlaczego u was tez nie bylo czegos takiego. no chyba, ze mieszkanie jest tylko i wylacznie matki to wtedy moze zrobic z nim co chce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
no w艂asnie mieszkanie musia艂o by膰 na oboje jego rodzic贸w bo ojciec dosta艂 je kiedy艣 z zak艂adu pracy...czyli jak to teraz b臋dzie> czy moze przepisac na wnuka a mojemu m臋偶owi sie nic nie b臋dzie nale偶a艂o? aha, maz jest tam zameldowany- czy to co艣 zmienia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
Joasiu a o co chodzi z tym zach贸wkiem? jakie % z warto艣ci mieszkania nale偶a艂by si臋 wtedy m臋偶owi? je艣li m贸j maz jest tam zameldowany to moze to jako艣 uniemo偶liwi膰? (przepisanie na wnuka w sensie)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
musisz przejsc sie do jakiegos adwokata, bo mnie naprawde dziwi to, ze maz nie przejal z bratem mieszkania w trakcie sprawy spadkowej. bo skoro mieszkanie bylo obojga rodzicow to braciom nalezy sie 1/3 z czesci po ojcu!! tak jak to jest w naszym przypadku. u mnie akurat kazdy z rodziny zameldowany jest w mieszkaniu rodzicow bo nikogo na wlasne lokum poki co nie stac. a jest cos takiego, ze jesli sie nie mieszka chyba 5 lat w danym miejscu to kogos mozna wymeldowac z racji nie przebywania tam. bo niby z jakiej racji ktos za kogos ma dodatkowo wyzszy czynsz placic?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
przedstawilam swoja sytuacje. ale najlepiej sie jest poradzic prawnika. dlaczego tej sprawy spadkowej nie bylo i czemu bracia nie dziedziczyli po ojcu, a tylko zona?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
no on tam nie mieszka ponad 5 lat, ale jest zameldowany...jego brat nie (ma swoje mieszkanie). z tego co wiem to nie tak 艂atwo kogo艣 wymeldowac...tym bardziej je艣li on nie ma innego meldunku. aha, ale mama m臋偶a 偶yje, tata nie 偶yje. czy moze tak zrobi膰 偶e nie zostawi dzieciom (cho膰 s膮 pierwsi w kolejnosci!) a zapisze wnukowi? czy m贸j m膮偶 jest wtedy przegrany czy moze jeszcze walczy膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
no, ale jak mieli dziedziczy膰 po ojcu skoro w tym mieszkaniu mieszka matka! ona ma do tego prawo bo by艂a 偶on膮, wi臋c automatycznie po 艣mierci 1 z ma艂偶onk贸w drugi pozostaje w ich wsp贸lnym mieszkaniu. pytanie co po smierci matki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zupe艂nie nie rozumiem
Po ojcu mo偶na si臋 domaga膰 spadku do bodaj偶e 3 lat po jego smierci. Je艣li ten termin up艂yn膮艂, prawa do mieszkania prawdopodobnie odziedziczy艂a jego 偶ona. Zale偶nie jak zadecyduje ona, tak b臋dzie, ale kto nie dosta艂 spadku mo偶e si臋 ubiega膰 o zachowek i to te偶 nie d艂u偶ej ni偶 3 lata od chwili przepisania na spadkobierc贸w albo odej艣cia matki. Nie wiem tego na pewno, ale tak przypuszczam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zupe艂nie nie rozumiem
Zach贸wek wynosi prawdopodobnie 30% wartosci spadku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
no moja mama tez jeszcze zyje i wszyscy dziedziczylismy po ojcu, ona po mezu a my po ojcu! po roku po smierci ojca robilismy sprawe w sadzie. i oczywscie moja mama miala najwiekszy udzial w tym dziedziczeniu, bo niektore nieruchomosci byly na nia zapisane i na ojca czyli ich wspolny dorobek zycia. a to co ojciec sam na siebie mial np samochod dziedziczylismy po rowno na 4!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
no w czasie gdy zgin膮艂 ojciec m贸j m膮偶 by艂 niepe艂noletni, wiec nawet mu do g艂owy nie przysz艂o...zreszta matka zawsze powtarza艂a ze po jej 艣mierci mieszkanie dostanie on z bratem- sprawiedliwie i maj膮 si臋 podzieli膰 po r贸wno. i to by艂o ok. a teraz zacz臋艂a co艣 kombinowac z przepisanie chaty na wnuka...i robi si臋 niepokoj膮co...przeciez to nie fair 偶eby m贸j m膮偶 zosta艂 z niczym bo dziecko brata przejmie chat臋...:O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
mnie dziwi- ale to mieszkanie nie by艂o tylko ojca tylko jego i 偶ony!!! joa艣ka- tak, mieszkanie by艂o juz wtedy w艂asno艣ciowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
ale to nie szkodzi ze matka tam nadal mieszka! nie musi sprzedac mieszkania w chwili kiedy jej maz umiera, bo jego czesc nalezy sie zarowno jej jak i dzieciom, chyba ze nie byloby potomstwa wtedy ona caly spadek dziedziczy. nieszkodzi naprawde ze ona tam mieszka. co ma piernik do wiatraka? w chwili smierci tescia po jego czesci pozostalo 3 spadkobiercow, zona i dwojka dzieci. i to trzeba bylo zalatwic w sadzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
nie wiedziel艣my o tym- czyli teraz juz po zawodach i ona moze zrobi膰 z tym mieszaniem co chce? naprawde mog艂oby by膰 tak ze m膮偶 by zosta艂 z niczym? przecie偶 jemu te偶 si臋 nale偶y, cho膰by po ojcu! dzieci sa w pierwszej linii, przed wnukami. mozna co偶 z tym zrobi膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
ALE DO CHOLERY JESZCZE RAZ CI TLUMACZE!!! MIESZKANIE MOICH RODZICOW TEZ BYLO WSPOLNE!!! MY ODZIEDZICZYLISMY CZESC MIESZKANIA PO OJCU TZN JA Z RODZENSTWEM I MOJA MAMA TEZ. MIESZKANIE BYLO WSPOLNE NA MALZONKOW. MOJA MAMA ZACHOWALA SWOJA POLOWKE MIESZKANIA+ 1/4 CZESCI PO MEZU!!! CZESC PO MOIM OJCU ZOSTALA PODZIELONA NA WSZYSTKICH SPADKOBIERCOW CZYLI NA MOJA MAME I MOICH BRACI ORAZ MNIE!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
no rozumiem, z tego wynika 偶e matka nie moze tak po prostu przepisac mieszkania na wnuka bo 1/3 nale偶y si臋 mojego m臋偶owi!!! tak?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
nie wiem teraz co macie robic, my zalatwilismy to od razu w ciagu pol roku po smierci ojca i dzieki temu nabylismy prawa wlasnosci po jego skromnym majatku. wszyscy jestesmy dorosli i ja mam dziecko i jeden z moich braci tez ma dziecko. ale nasze dzieci tutaj nic nie maja do tego, ani nasi wspolmalzonkowie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
kurde, nie wiem co teraz...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
tak wlasnie tak. gdyby mieszkanie bylo tylko jej moglaby z nim zrobic co jej sie chce. ale skoro mieszkanie bylo jej i meza na pol to twoj maz ze swoim bratem powinni dziedziczyc prawa do tego mieszkania. co prawda mniejsze od matki, bo tylko czesc po ojcu jest do podzialu ale jednak mieli do tego prawo. tak jak to bylo u nas. w tym momencie gdyby moja mama chciala wziasc np hipoteke pod mieszkanie musialaby uzyskac wszystkie nasze podpisy, ze wyrazamy na to zgode, bo mamy prawa wlasnosci, mniejsze ale jednak sa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
wiesz, m贸j ma偶 w chwili smierci ojca mia艂 16 lat wiec co on tam m贸g艂...czy to moze by膰 jaka艣 okoliczno艣膰 na jego korzy艣膰 ze by艂 wtedy nie lewtni wiec wiadomo ze nie m贸g艂 dopilnowac spraw s膮dowych?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
z tego wynika ze ona nie moze tak po prostu przepisac mieszkania na wnuka...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
"mnie dziwi" ma racj臋 id藕 do prawnika, nie zwlekaj, aby nie i艣膰 zupe艂nie zielona spr贸buj poszuka膰 informacji na temat dziedziczenia w internecie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie dziwi
poradzcie sie prawnika i bedziecie wiedzieli, taka porada pewnie wiecej jak 100zl nie kosztuje.my w chwili smierci ojca wszyscy bylismy pelnoletni. wiec u nas bylo oczywiste, ze sami sobie z tym poradzimy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 game offza
no tak, ale tak jak m贸wi臋 on wtedy by艂 dzieckiem wiec je艣li matka nie dopilnowa艂a pewnych spraw to dlaczego on ma by膰 pokrzywdzony?

Udost臋pnij ten post

Posluchaj,krok po kroku trzeba to wyprostowac. To ze maz jest zameldowany nie ma teraz znaczenia. Zalozz w sadzie administracyjnym sprawe spadkowa po ojcu,sad orzeknie wtedy ze po 1/3 nalezy sie obu braciom a reszta matce. Wtedy beda musieli splacic Twojego meza. Sprawa kosztuje 50zl,a bedziecie miec jakies szanse chociaz na kase ze splaty.

Udost臋pnij ten post