Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemka z musu

Do mam mieszkających w Niemczech

Polecane posty

Gość MonikaDddd26
ja się uczyłam sama :) jestem typowym samoukiem i dopiero po pół roku poszłam na kurs i od razu na średniozaawansowany mnie wysłali :) przerobiłam trzy poziomy kursu Pimsleur, po za tym ebooki i do nich audiobooki przerabiałam, a potem gramatykę z repetytorium Bezy. :) W sumie po 10 miesiącach pobytu tutaj już się dogaduję bez większego problemu po niemiecku, więc jestem zadowolona :).

Gość bena-jki
moja kolezanka mieszka w mnchen i sama mi opowiadala, ze tam mieszkania sa bardzo drogie i chetnych bardzo duzo, ale co sie dziwic..to bardzo duze miasto. avent ..to 300 jest tylko dla matek, ktore urodzily w niemczech..zreszta tylko przez 12 m-cy od urodzenia..nie jestem pewna, ale moze bedziesz mogla zlozyc podanie o kindergeld to jest 184 miesiecznie..musisz dowiedziec sie w familienkasse, ktore sa przy urzedzie pracy..wydaje mi sie, ze skoro twoj maz bedzie normalnie pracowal, to nie powinno byc problemu. odnosnie kursu jezyka niemieckiego w domu..hmmm ja nie bylabym tak zdyscyplinowana, zeby samemu sie uczyc, nie ma to jak szkola.

dziekuje dziekuje jeszcze raz. I mąż też dziekuje za rady, oboje jestesmy ciemni :P co do języka- to ja niestety tez nie jestem zdyscyplinowana ale zawsze dobrze miec w domu jakies ksiązki, zeby czasem chociaz zajrzec ? no i na poczatek planuje sie nauczyc z 10 słow, przed wyjazdem ;)

Gość bena-jki
mamy ci zrobic ranking najpotrzebniejszych slow;)

ciekawe jakie to byłyby słowa ? :D mi przychodzi do głowy " prosze, nie rozumiem, dziekuje -- ale te akurat znam ;)

Gość MonikaDddd26
jeszcze pytanie, czy rozmówca zna angielski :D to najczęściej używałam na początku ;)

o to juz za tudne ;) ogolnie cos tam patrzyłam juz na niemiecki, duzo słow podobnych do ang.Natomiast gramatyka jakas kosmiczna.Ale moze to kwestai przestawienia sie na inny jezyk po prostu :D

Gość tofifik831
Hej :) Widzę, że nie jestem osamotniona jeśli chodzi o obawy związane z przeprowadzką :) Ja z mężem i dziećmi (dwóch chłopców 4 i 5 lat) wyjeżdżamy na początku lipca. Tzn najpierw jedziemy z mężem sami żeby załatwić wszystkie formalności (mieszkanie, praca itd) a po tygodniu czy dwóch przyjeżdżamy po dzieci. Mąż będzie pracował najprawdopodobniej jako spawacz (nie wiecie ile zarabiają spawacze w DE? ) ja otrzymałam ofertę pracy w przedszkolu (jako pomoc wychowawczyni) ile taka pomoc może zarobić? Damy radę się utrzymać tam jakoś ????- wiadomo na początku pomogą nam trochę rodzice,ale trochę się boję... :/

tofik- z tego co wiem, to spawacze zarabiaja dosyc dobrtze. No i TY bedziesz pracowac. A powiedz jak sobie załatwiłaś prace ? znasz język ?? u nas bedzie chyba tak, ze maz wyjedzie juz 1 lipca, ja jeszcze zostaje na lipiec z synem w domu. Umowe o prace mam do 10 lipca, wiec zamierzam pracowac do konca. Maz w tym czasie ma przygotowac mieszkanie i załatwic chociaz cxzesc formalnosci .

Gość Mama z Frankfurtu
Ja mieszkam we Frankfurtcie nad Menem i potwierdze, ze mieszkania w miescie sa kosmicznie drogie podobnie jak w Monachium. Na atrakcyjne oferty pojawia sie wiecej chetnych i wynajemca wybiera sobie z nich kto mu bardziej pasuje. Na dodatek, wiele mieszkan jest nieosiagalnych bezposrednio od wynajemcy tylko musisz zaplacic maklera, koszt mniej wiecej 2 razy miesiecznego czynszu. Do tego dodaj osobno kaucje. Wynajecie mieszkania to na poczatek duzy wydatek. We Frankfurcie jest problem z miejscami w przedszkolu, ale zawsze latwiej o miejsce jest dla dzieci obcokrajowcow bo gdzies sie przeciez tego jezyka musza nauczyc. I bez wzgledu na wszytko radze kazdej kobiecie pracowac bo w zyciu roznie sie nieraz toczy, maz moze stracic prace, nigdy nie wiadomo, dobrze jest miec wlasna prace. Na poczatku naturalnie zarobki sa nieduze ale bez doswiadczenia nigdy nie zaczniesz wiecej zarabiac wiec gdzies trzeba zaczac. Poza tym inaczej sie czujesz jak wyjdziesz do ludzi, jezyka tez sie tak szybciej czlowiek nauczy.

Gość Historynka_
Hej, my wynajmujemy dom pod Monachium za 1500 euro na miesiac plus oplaty...I uwierz mi, ze chetnych bylo tylu, ze tez wlasciciele zrobili casting na najemce... Tez sie niedawno tu przenioslam, zaczelam sie uczyc niemieckiego, dla mnie ten jezyk jest koszmarem... Angielski znam bardzo dobrze i zwykle w Moanachium sie po angielsku dogadasz, ale juz na takich zadupiach, gdzie ja mieszkam, to niestety jest ciezko... Szczerze powiem, ze nie za bardzo wyobrazam sobie tu zostac na zbyt dlugo, jedyne, co nas tu trzyma to kasa...

dziewczyny- ale mnie dołujecie. Ja sie nastawiam na coś zupełnie innego, nie wyobrazam sobie oddawac pół zarobków za samo mieszkanie :O jade z mysla o wielkim oszczędzaniu a wyjdzie jakas wielka d88a :P A powiedzice mi jak to jest z tymi samochodami- jakis koszt paliwa , ile na miesiac wydajecie i za OC ??

jeżeli to będzie auto nr. 2 w rodzinie to koszt ubezpieczenia jest zawsze większy. NAJLEPIEJ PORÓWNAC OFERTY UBEZPIECZALNI PRZEZ INTERNET. A nie możesz auta na polskich numerach zostawić, bo na niemieckich to Ci jeszcze podatek do Skarbówki za samochód dojdzie, a od nowego roku będzie większy bo wysokośc zależy od emisji spalin. Benzyna różnie, najlepiej tankować na tańszych stacjach a ceny benzyny zmieniają się kilka razy dziennie. My wydajemy na benzynę 250 euro ale M. dojeżdża do pracy 30 km na spółkę z kolegą co drugi dzień. Co do tych 300 eoro to od 2011 roku już nie płacą ale faktycznie płacili przez rok lub dwa lata po 150 euro.

Gość tofifiki
Hej:) Jestem nauczycielem języka niemieckiego - niestety w zastępstwie więc od września jestem bez pracy. Niemiecki znam, ale ponieważ jestem po germanistyce i nie mam innych studiów nie jestem atrakcyjnym pracownikiem dla Niemców - tak myślę no bo przecież sama znajomość języka to nie wiele :( Ile waszym zdaniem trzeba zarabiać w De aby normalnie żyć - "normalnie" tzn opłacić mieszkanie, jedzenie (dla 4os. rodziny) samochód no i odłożyć na 2tyg urlop dwa razy w roku ?

ostatnio oglądałam program w tv, że jeżeli ktoś zarabia poniżej 1802 euro na rękę to tzw. socjalfal. Teoretycznie właśnie zarabjający poniżej tej kwoty dostają pomoc od państwa ale piszę teroretycznie bo np. brat mojego M. zarabia sporo mniej ale nic nie dostaną bo mają np. 3 pokojowe duże mieszkanie, które im się też teoretycznie nie należy gdyż są bezdzietni, więc państwo nie będzie im do niego dopłacało.

Gość search
tina-podaj prosze link,gdzie jest napisane,ze od 2011 roku nie placa Elterngeldu:o

Gość Historynka_
Avent, moze akurat Ci sie w Niemczech spodoba- sam kraj jest bardzo ladny! Ja nie wiem ile wydajemy na paliwo, ani na ubezpieczenie, bo placi za to firma mojego meza, a poza tym, my chyba jezdzimy wiecej niz jest to potrzebne do zycia, bo my chcemy tu jak najwiecej pozwiedzac, skoro juz jestesmy ud***ieni w tym kraju...

Gość bena-jki
elterngeld nie dostaja ci co pobieraja Hartz IV..a autorke jesli jej maz bedzie pracowal, nie ma szans na HartzIV tofifik831 jesli chcesz pracowac w przedszkolu, to spytaj sie czy mozesz robic tam ausbildung to jest polaczenie szkoly i pracy..zawod nazywa sie po niemiecku staatlich anerkannter erzieherin albo poszukaj sobie takie szkoly..jako erzieherin nie zarobisz moze super duzo, ale masz stala i w miare lekka prace;)..i to jest bardzo dobra praca dla matek, ktorych mezowie musza duzo pracowac, albo maja nienormowany czas pracy..

Gość bena-jki
search... generalnie to musisz pracowac chociazby na 400 zeby bez problemu dostac elterngeld...jak pobierasz hartzIV to nie masz szans, bo sa one wliczane w sozialhilfe i hartzIV..

search, moja koleżanka urodziła na początku ubiegłego roku dziecko i nie dostała Elterngeld, bo przepisy się zmieniały i czekali na decyzję. Nie wiem, może później jej przyznali ale też była zaskoczona.

Gość bena-jka
**tina** a pracowala twoja kolezanka przed ciaza?

Gość jakotakommmm
witam, mój maż pracuje w DE już 3 lata, dojeżdzam do niego w lipcu z synkiem bo takie zycie w rozłące jest straszne. dzięki za wszystkie info. Mój syn ma 10 m-cy- czy jest szansaa oddaania go do żłobka? czy istnieje ono w ogóle w DE? od jakiego wieku mozna posłac dziecko do przedszkola? chcialabym iśc do pracy choć na parę h dorobić sobie. Mój mąż ma dośc dobre zarobki, na czysto zostaje mu ok 3,5 tys euro. będziemy mieszkac ze znajomymi- 5 pokojowe mieszkanie za 700E w mieście 100-tysiecznym.

bena-jka nie koleżanka w DE nigdy nie pracowała. jakotakommmm żłobek w wersji PL to się w DE nie spotkałam, są przedszkola gdzie mają grupy dzieci poniżej 3 lat. Nie wiem jak w mieście, w którym będziesz mieszkac ale np. u mnie jest ciężko trzeba czekać na liście rezewrwowej bo brak miejsc. Normalnie posyła się dzieci do przedszkola w wieku 3 lat, moja znajoma posłała od 4 to dziecko musiało iść na test/rozmowę ze znajomośći języka niemieckiego. W ostatnim roku przedszkolnym nie ma już opłat za przedszkole, dziecko chodzi za darmo

Gość tofifik82
bena-jka - a wiesz może co trzeba zrobić żeby uczyć w szkole ?? oczywiście jestem gotowa na studia, ale czy kończąc nauczycielskie kolegium języków obcych i Uniwersytet Wrocławski zaliczą mi jakieś egzaminy czy muszę od nowa studia robić??

Gość benaj-ka
jakotakommmm moje dziecko poszlo do przedszkola jak mialo prawie rok...w niemieckich przedszkolach jest podzial na kinderkrippen, tam chodza dzieci od chyba 9 tyg. do 3 lat, a potem jest zwykle przedszkole od 3 roku zycia do szkolenego. tofifik82-jako skoczysz szkole w polsce to postaraj sie w de o uznanie swojego dyplomu..to nazywa sie anerkennung auslndischer bildungsabschlsse....gdzie to u ciebie w miescie sie odbywa niestety nie wiem, moze moglabym ci pomoc, gdybym wiedziala w jakim miescie bedziesz mieszkac.. wiem jednak, ze na pewnie mozesz spytac sie w urzedzie pracy..odnosnie czy ci uznaja..trudno mi powiedziec, ja skoczylam w polsce prawo i nie wiele zostalo mi uznane, ale ty widze konczysz inne kierunki, bardziej ludzkie;) ausbildung to nie studia, ale takie jak gdyby przygotowanie do zawodu...polaczenie teorii z praktyka....trwa 3 lata. jak bedziesz chciala jeszcze cos wiedziec, to pisze..pomoge ci w miare mozliwosci;)

o avent,my sie znamy z innego topiku:) widze,ze dziewczyny ci sporo podpowiedzialy. pytaj jakby co,moze tez pomoge:) gdzie dokladnie jedziesz?

benaj-ka-niestety w de lubia sobie zanizac dyplomy i wyksztalcenie. horror jakis,doslownie.

Gość search
benajki-to jest nieprawda,nie musisz pracowac przed ciaza,zeby dostac Elterngeld bez problemu,a co do Harz 4 to wiadomo,ze to dochod i jest odliczany,ale autorka chyba nie jedzie po to,by siedziec na socjalu.