Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamil Krakow pacjent

Co mogę z "tym" zrobić? korony protyczne bez mojej zgody

Polecane posty

Dzień dobry, Witam wszystkich. Poszedłem kilka dni temu do pani stomatolog poleconej mi przez mamę kolegi. W planach miałem poprawienie estetyki na moich 4 przednich zębach (górne jedynki i dwojki) na których miałem kompozyt. Podczas kilku wczesniejszych rozmowach telefonicznych rozmawialiśmy o róznych wariantach poprawienia tych kilkuletnich juz i nieestetycznych kompozytów. Była mowa o koronach, licówkach, pytłem o ceny itd. Ale pani stomatolog powieddziala ze najlepiej jak mnie zobaczy to wtedy zadecydujemy co bedzie optymalnym rozwiazaniem dla mnie. Po wejsciu do gabinetu powiedziała, ze najpierw spiłuje kompozyt który miałem na zębach i dalej pomyślimy co z tym robić. Dostałem dużo znieczulenia. Długo się schodziło ale ufałem ze wie co robi ze jest delikatna z kompozytem by nie uszkodzić własnych zębów a co okazało się pani doktor juz opiłowała moje 4 zęby pod korony. Nie wiedziałem co zrobić gdy znieczulony, opuchniety zobaczyłem się w lustrze. Stałem jak wryty gdy zobaczyłem te kikuty które zostały po moich czterech zdrowych zębach. W grę miało wchodzić róznież nałożenie kompozytu lub zrobienie licówek by było minimum ingerencji w moje zdrowe zęby. Dlatego też na samym początku powiedziała ze tylko zdejmie mi ten stary przebarwiony kompozyt i dalej bedziemy myśleć co z tym zrobić. Pani stomatolog po 2 godzinach przebywania w jej gabinecie odebrała mi możliwość jakich kolwiek decyzji. Bez mojej zgody a nawet wiedzy (bo biorac sie za opilowywanie na kikuty mogla mówic na bierzaco co zamierza zrobic bo bylem znieczulony ale nie gluchy) opiłowała do malutkich kikutów moje 4 zdrowe zęby. Byłem zmuszony zdecydować sie na korony bo pod licówki były one zbyt mocno zeszlifowane. Nie miałem żadnego wyjścia z tej sytuacji ponieważ moich zębów nic juz nie mogło mi zwrócić. Teraz czekam na korony by je założyć a obecnie mam tymczasowe korony akrylowe. Nie wiem czy cokolwiek moge w taakiej sytuacji zrobić, przeciez lekarz dentysta na pierwszym miejscu powinien stawiac ochrone zdrowych zębów pacjenta, dbać o nie, a u mnie zostały mi one odebrane mi bezpowrotnie. Prosze o jakie kolwiek rady, sugestie czy coś mozna z tym zrobić. Rozumiem ze dentysci jak kazdy zawód nastawieni sa na zarobek bo taka korona kosztuje kilka razy tyle niz poprawienie kompozytu ale czy to etyczne? czy dentystów obejmuje jakakolwiek etyka zawodowa. Bardzo prosze Was o opinie. Dziekuje.

Witam, moze dzis znajdzie sie ktos kto móglby mi pomóc. dziekuje i bede tu zagladał

Gość AKmilllllllllllllll
?? :(

Gość pacjenttttttt1
czy ktos pomoze, prosze.

Gość kij od miotły
niektórzy dentyści maja tylko jeden cel - wydrenowac ci portfel jakas dobra "reklama" w necie by sie pani przydała

Gość i po co ci to
Tylko porcelana i najlepiej pełnoceramiczna, bo będzie wyglądała naturalnie, mozna też na podbudowie metalowej, ale niestety wygląda mniej naturalnie, poza tym trzeba ZAWSZE spisywać umowę. Teraz wszystko zależy od dentysty, choć wątpię by partycypowała w kosztach a koszt nie będzie mały. Mam na jedynkach i jednej dwójce porcelanowe koronki na podbudowie metalowej, niestety ale do nałożenia porcelany zęby zawsze są mocno spiłowane. Od załozenia koronek minęło prawie 6 lat. Jestem zadowolona.

Gość i po co ci to
Tylko jedno dodam, z tak mocno opiłowanych zębów zwykłe koronki będą po prostu spadać. Tylko porcelanowe właściwie nie istotne jakie ale musi byc porcelana, bo sa po pierwsze mocne i po drugie na tak opiłowane zęby najlepiej nalozyc raz a dobrze.

Gość pacjenttttttt1
dziekuję za odzew. nie rozumiem jak moze byc porcelana nie pełnoceramiczna? chodzi Ci ze podbudowy tez mają byc porcelanowe czyli na cyrkonie?

Gość pacjenttttttt1
czemu mialyby spadac przeciez sa cementowane

Gość Gazela27
Dla mnie to szok. Jak stomatolog może cokolwiek robić z Twoimi zębami nie informując Cię o swoich zamiarach i nie pytając o zgodę? Przecież to są duże pieniądze a lekarz ma obowiązek zapytać o zgodę pacjenta z każdą kwestią - jeśli chodzi o znieczulenie, leczenie kanałowe czy zwykłe borowanie. Nie może zrobić niczego bez Twojej zgody jeśli nie jest zagrożone Twoje życie, a więc stomatologa to nie dotyczy raczej. Powinieneś z tym się gdzieś zgłosić, do biura praw pacjenta czy coś. Przecież nie podpisała żadnej umowy z Tobą.

Gość pacjenttttttt1
Gazela dziekuje, nie wiem gdzie moge to zgłosic i co z tym zrobic, jestem bezsilny wszedzie pisza, ze stomatolodzy to klika i nikt nikomu zlej opini nie wystawi itd, jakas komisja lekarska, nie wiem.. gdzie mam to zglosic i czy jest sens

Gość nie bardzo rozumiemmmmm
Ja mogłeś mieć nałożony kompozyt na nieopiłowane wczesniej zęby???? Własnie jestem na etpaie robienia koron na jedynki i chociąz zawsze przed działaniem dentystki jestem dokumentie znieczulona to nie ma takiej opcji zebym nie wiedziała że piłuje mi zeby aż do "kikutów" Dziwna historia:o

Gość poszukaj rzecznika
odpowiedzialności zawodowej, złóż skargę.

Gość nie bardzo rozumiemmmmm
Gwoli ścisłości: Może być korona pełnoceramiczna, nie na cyrkonie. Chodzi tylko o to zeby nie była na metalu bo wtedy pojawia się siny pasek na dziąsle i wiadomo jak to wygląda... Ja mam korony pełnoceramiczne ale nie na cyrkonie, gdyż moja stomatolog, do której mam 100% zaufanie stwierdziła, ze wizualnie śa one bez róznicy, ta na cyrkonie jest za to zdecydowanie twardsza, ale z koroną jak z własnym zebem, jak masz pecha to złamiesz... No a koszt rowną połowę mniejszy...

Gość pacjenttttttt1
zeby miec nalozony kompozyt nie trzeba opiłowywac zębów, tzn napewno mozna ale w moim przypadku one i tak byly male wiec trzeba bylo nadbudowac je tym kompozytem wiec mialem je zdrowe tylko ze male wiec nic opiłowanego nie mialem.

Gość pacjenttttttt1
co wniesie taka skarga, jakie sa zazwyczaj skutki takiej skargi, sprawa w sądzie jak to moze wygladac

Gość pozjadamrozumki
no ja poszlabym z tym do federacji konsumentow,nie zostawili by na tej pani suchej nitki,odszkodowanie musialaby zaplacic za moje straty moralne tez ;), oduczcie sie z tym typowym...a co da skarga, i tak nie wygram itp, to sie juz dawno skonczylo,nawet tv pomoze dzis,trzeba walczyc o siebie i nie dac sie partaczom

Gość pacjenttttttt1
dziekuje Ci, przez ten czas schudłem 7kilo! tak siedem kilo, nie moge jesc nie ze wzgledów fizycznych ale i stres mi nie pozwala, zasypiam po kioku silnych tabletkach, jestem gotowy nawet gdzies do gazety to opisac bo to jest karygodne niestety. moich zdrowych zębów nic mi juz nie wróci

Gość i po co ci to
Wracam do tematu, z tego co wiem pod korony ceramiczne zęby są inaczej opiłowywane niż do zwykłej. Mnie również podczas zabiegu zastanowiło dlaczego tak mocno jest spiłowywany i czy ząb nie osłabi się i nie będzie nadwrażliwy, usłyszałam, że po nałożeniu porcelany ząb staje się twardszy. A wracając do skargi, możesz pójść, ale po pierwsze musisz mieć podkładkę, świadków rozmowy i oczywiście to że nie zgodziłeś sie na spiłowanie, a tylko na zdjęcie kompozytów i dalsze konsultacje. Oj wątpię czy coś wskurasz. Jedno jest pewne podchodząc do leczenia zębów mniej więcej każdy powinien wiedzieć, że to nie zamknie się w 100zł, a raczej w tysiącu jak nie więcej, gdzie należy zastrzec, że wykonanie pracy ma mieścić się w kosztach spisanych w umowie. To daje gwarancję, że nic ciebie nie powinno już zaskoczyć. Mało tego w umowie lekarz daje gwarancję co najmniej na rok. W tym okresie wszelkie poprawki są bezpłatne, a nawet jakieś szkody typu pęknięcia złamania itd. I nie przejmuj się tym tak bardzo, pieniądze rzecz nabyta, ale nie rób zwykłych koron, bo to na bank będzie nieestetyczne i nie trwałe. Porcelana jest nie doodróżnienia i sądzę, że do końca będzie dobrze służyć. Fakt wydatek może i duży, ale może warto nad tym pomyśleć.

Gość pacjenttttttt1
Dziekuje Ci. Moje tez sa mocno opiłowane niemal jak szpileczki, zeby byl ten stopien do koron. poprostu brak słów

Gość delikatny maxiu
ja poszedlem w krośnie z dwoma a chodziłem ze 2 lata, wydal em na to 2400zl taka sama partaczka ... uwaga na dentystke z krosna machowską anne. niepodleglosci masakra kurwa malo by pisac

Gość gość
niestety dentyści nie liczą się ze zdrowiem pacjentów trzeba bardzo uważać i huba tak spisywać umowę najlepiej notarialną bo inna nie wiem czy ma moc prawną . Rzecznik odpowiedzialności zawodowej dla dentystów w moim przypadku powycinała moje zeznania i dopasował tak by sprawę umorzyć oby tylko nie wyszła wina dentysty . Dentysta potrafił skłamać z, że nie pamięta że połamała igłę i nic nie powiedział maja prawników bo za ta kasę co wyłudzają to ich stać. a pacjent jest pozbawiony kasy i zębów. Potrafią zwichnąć staw podczas wycisku i się śmiać w żywe oczy, połamać igły i nic nie powiedzieć, spiłować naturalnego zdrowego zęba , bo źle zrobili wycisk i korona czy implant się nie mieści , nie liczą się z tym że jak wytną połowę zdrowego zęba np do dziąsła to dziąsło będzie się ugniatać , tak robią taki luki w zębach potrafią pościnać naturalne kształty zębów maja gdzieś że zęby się będą potem wskutek tego obracać tracić odparcie, a wciskają kity ze wskutek braków w uzębieniu.

Gość gość
koniecznie taką dentyskę z imienia i nazwiska trzeba opisać bo czują się bezkarnie niszczą zeby pod znieczuleniem wykorzystują brakmożliwości reakcji pacjenta i wyłudzają kase ..... taką mamy stomatologię a dodatkowo zakładają kompozyt ni einformując co za badziewie , które w ustach potem śmierdzi jak gnój np brillaant i chariiizma przybiera oasady nie mówiąć o wielkim skurczu i powtórnej próchnicy czyli zab zniszony i potrzeba zrobienia korony i znów pukamy do dentysty,,,,szok tak nas leczą a na funsdusz 20 lat temu wypełninia sie trzymają lepiej

Gość gość
z leczeniem u dentystów jest coraz "lepiej " robią co chcą tną co i ile chcą i wołają za swoje usługi kasę A nic prócz potem braku w uzębieniu i smród nie zostaje a potem pacjenta jebią że ząb rozjebany a to rozjebał kolega po fachu! mają swoje programy w którym oznaczają pacjentów ,którzy nie dają sobie wcisnąć kitu i grymaszą że im zjebali zęby . Potrafią na swoich forach opisywać pacjentów z pełnymi danymi oraz podawać historię leczenia szkoda że nie opisują co spartolili ...Zamiast rozpuścić olejkiem eukalipusowym gutaperkę kroja kanał na oślep . No cóż olejek kosztuje całe 14 zł biedni nie mają ; i tak np zamiast odbudować korzeń pod leczenie kanałowe to po co lepiej wykroić "miso" i zostawić nadwrażliwy korzeń ... stony by brakło na to partactwo..