Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola686

Co wybrać miłość czy studia..

Polecane posty

Gość ola686

Mam pewien problem.. Od października chcę zacząć studia, mam do wyboru uczelnie w Polsce, wtedy studia zaoczne lub studia dzienne za granicą. Opcja nr 1: Myślałam, żeby wyjechać do pracy na wakacje by zarobić na opłacenie całego roku studiów w Polsce z góry, w takim przypadku uczelnia daje możliwość ukończenia drugiego fakultetu całkowicie za darmo. Tak więc studiowałabym w dwóch kierunkach praktycznie jednocześnie (wiem, że wiąże się to z tym, że każdy weekend spędze w szkole ale to nie problem). W tygodniu pracowałabym w ukończonym zawodzie - skończyłam technikum co dawałoby mi jednocześnie spore doświadczenie ponieważ chcę dalej uczyć się w tym kierunku. Opcja nr 2: Mam możliwość podjęcia studiów za granicą na bardzo dobrej uczelni. Otrzymałabym stypendium i studiowałabym tam na takich samych zasadach jak obywatele tego kraju ponieważ moi rodzice mieszkają i pracują w tym kraju a co za tym idzie opłacają tam podatki więc nie obejmowały by mnie zasady studiów takie jak studentów z za granicy, a to znacznie ułatwia sprawę, byłam dziś na uniwerku ze znajomym rodziców, który jest profesorem na tej uczelni a zarazem kierownikiem jakiegoś tam wydziału i cały czas mi powtarza, że o nic nie muszę się martwić ale sama nie wiem... Nie wiem na co mam się zdecydować ponieważ jeśli zdecyduje się wyjechać mój chłopak (jesteśmy ze sobą 5 lat) prawdopodobnie by tutaj został - a jak wiadomo związek na odległość to niezbyt dobry pomysł i bardzo rzadko ma szanse przetrwać.. Na tym właśnie polega mój problem, bardzo WAS KOCHANI proszę o rady, może ktoś z WAS też miał podobną sytuację.. Wiem, że to musi być moja decyzja ale pomóżcie mi ją podjąć. Możecie pisać też do mnie na maila: ola686@onet.pl

Gość ewcewex
studia - bezapelacyjnie!

Gość Dyrygentem jestem
Zanim przeczytałam myślałam : studia Ale studiować możesz i miłość tez mieć Zależy jak bardzo ci zależy na nim Możesz już takiego drugiego nie spotkać

Studia za granicą! Nawet się nie zastanawiaj!!!!!!!!! Ja w ubiegłym roku wyjechałam do Francji na magisterkę, zamieszkałam z chłopakiem... dzisiaj się rozstaliśmy, takie życie. Przynajmniej pierwszy rok zaliczony, trochę skomplikował mi sprawę,bo muszę wybrać inne miasto na drugi rok magisterki i oczywiście nie chciałabym go spotykać na kampusie...

Gość ola686
no właśnie to jest to - drugiego takiego już mogę nie spotkać a studiując tutaj mogę mieć jedno i drugie.. TO BĘDZIE NAJTRUDNIEJSZA DECYZJA W ŻYCIU ;/

Gość studia kobieto studia
zdecydowanie mimo klapek na oczach kiedyś, jednak wybrałam studia. dobrze na tym wyszłam.

Gość Antonio de
do ola686 wybierz miłosć :) nie słuchaj głupich zazdrosnych bab :)

Gość studia kobieto studia
nie słuchaj głupiego Antonia, który chce się jak bluszcz owinąć wokół jakiejś idiotki :D

Gość Juz nie mam sily ...
Studia :) Ja wlasnie kilkanascie lat temu wybralam studia za granica :)Zostawilam chlopaka i choc sie oficjalnie nie rozstalismy to "zawiesilismy" nasza znajomosc na jakis czas bo oboje zdawalismy sobie sprawe ze zwiazek na odleglosc raczej nie przetrwa.... A tu niespodzianka : po roku do mnie przyjechal na wakacje i zostal :) ... jak ma byc Twoj to bedzie bez wzgledu na wszystko :) ... a studia za granica otwieraja wiele drzwi ;)

Gość ola686
do: już nie mam siły jak wyglądały wasze kontakty przez ten rok? wiązaliście się z kimś itp.?

Ja mialam mala przygode ;)... nic znaczacego. A co on to nie wiem, bo nie pytalam ;).... nie chce wiedziec i on tez nie pytal i nie chce wiedziec, to nie jest wazne bo nasz zwiazek byl "zawieszony" przez ten rok za obopolna zgoda. Jestesmy juz ponad 10 lat po slubie wiec to i tak nie ma juz znaczenia.

Gość ola686
a jak walczyliście z tęsknotą? Myslałam zeby namowić go na wyjazd.. sama juz nie wiem

A co do kontaktow : listy, telefon.... bylismy w stalym kontakcie. Tyle ze nie "spowiadalismy" sie sobie z tego co robimy....

Nie namawiaj ale zaproponuj... powiedz ze chodzi o Twoja/Wasza przyszlosc i chcialabyc zeby byl przy Tobie i Cie wspieral. Moj nie myslal wogole o wyjezdzie... zreszta ja w zamysle pojechalam tylko na"jakis czas" i mialam wrocic. Stalo sie inaczej i nie zaluje !!