Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawocywilne

Najem mieszkania

Polecane posty

Gość prawocywilne

Witam, byc moze znajdzie sie tu ktos w podobnej sytuacji lub znajacy odpowiedz na moje watpliwosci. Otoz wczoraj dowiedzialam sie podpis na mojej umowie najmu zostal sfalszowany prze syna wlascicielki oraz ze nie zglosili oni najmu do US i nie odprowadzaja podatku. Czy w takiej sytuacji moge wypowiedziec ta umowe w trybie natychmiastowym i czy moge zadac jakiegos odszkodowania? Dodam ze umowa zawarta byla na 3 lata a minal dopiero rok, a okres wypowiedzenia to teoretycznie 3 mies.

Gość prawocywilne
W umowie nie musi byc to nigdzie napisane....... fakt zgloszenia najmu do US i odprowadzania podatku do US wynika sam z siebie i z przepisów...............

Gość Boli Cie ze nie odporwadzają
podatku? Przeciez nic Ci do tego!

zgłoszenie do us jest sprawą wynajmującego i wynajmującego chroni przed nieuczciwością lokatora. Ciebie może najwyżej irytować, że nie płaci. Ale z jakiej racji odszkodowanie?

Gość prawocywilne
Place krocie za ten najem!!!!! I dlaczego niby ktoś kto sfałszował podpis na mojej umowie ma sie na tym dodatkowo wzbogacac??? Poza tym interesuje mnie odpowiedz na pytanie czy jest to powodem do natychmiastowego rozw. tej umowy czy musze to zrobic z zachowaniem okresu 3 mies wypowiedzenia.

Gość prawocywilne
ktoś tu chyba myli pojęcia najemcy i wynajmującego........

Gość prawocywilne
i niby w jaki sposob odprowadzanie podatku ma chronic "wynajmującego przed nieuczciwoscia lokatora" ???

Gość Boli Cie ze nie odporwadzają
To płać - ale w ogóle nie powinno Cie interesować czy wynajmujacy odprowadza podatek - daj spokój!

proste: jeśli lokator nie płaci, masz umowę, masz potwierdzenia przelewów do us, bierzesz to na policję/do sądu i wyeksmitowanie takiego gagatka to pikuś. I wiem co mówię, bo sama wynajmuję. Prawdopodobnie rozwiążesz umowę od razu, bo właściciel wystraszy się zgłoszenia do us. Ale odszkodowanie żadne Ci się za nic nie należy. A skąd wiesz, że nie odprowadza podatku? I dlaczego podpisujesz umowę z kimś innym niż właściciel?

Gość Ale ci
Żal dupę ściska!

Gość prawocywilne
po pierwsze gdybym wiedziala ze ta umowa nie jest podpisana przez wlascicielke tylko przez jej syna to bym jej sama nie podpisala! Po drugie to co piszecie o podatku i jakiejs eksmisji nie ma zadnego przelozenia prawnego na to. Po trzecie wiem ze nie odprowadza podatku i nie zglosili umowy najmu bo mam osobe kompetentna w US. A o odszkodowanie pytam bo skoro ktos zrobil przekret i tak naprawde umowa nie jest chyba do konca wiarygodna to tak naprawde sama nie wiem jak powinnam w tym momencie zareagowac.

Gość prawocywilne
A cała sprawa ze sfałszowanym podpisem rypnęla sie kilka dni temu kiedy to syn wlascicielki zadzwonil do mnie i powiedzial ze mama ma nowych lokatorow ktorzy zaplaca jej wiecej i tak naprawde ona mieszka w innym miescie i nie wie wogole ze syn wynajal to mieszkanie mi i malo tego rowniez na meldunku podrobil podpis swojej matki. ja mam umowe podpisan na 3 lata z 3 mies okresem wypowiedzenia. On chcial zebym wyprowadzila sie juz bo ktos inny - tym razem juz od matki wynajmie to mieszkanie. jestem w kropce bo moge sie zgodzic na wypowiedzenie skrocone za porozum stron do powiedzmy mies ale tylko pod warunkiem ze dostane je na pismie i to od wlascicielki a nie od niego!!! Ale skoro on tak ze mna pogrywa to i ja nie bede mu dluzna i pojde za ciosem...

sama jesteś sobie winna o swoje pretensje. Ja zawsze jak wynajmuję mieszkanie pokazuję księgę wieczystą, w której jest jak byk napisane, że jestem jedyną właścicielką. Poza tym w umowie jest punkt z danymi osobowymi, w tym nr dowodu i oświadczenie, że osoba wynajmująca ma pełne prawa do lokalu. Jeśli spisywałaś/-eś umowę na kolanie bez przeczytania to miej pretensje do siebie. A umowę podpisuje się zazwyczaj na rok na początek. a na odszkodowanie nie licz, co najwyżej właściciel będzie miał problemy z us, ale Ty na tym nic nie ugrasz, bo nie jesteś pokrzywdzona w żaden sposób.

Gość prawocywilne
ale badziew.... umowe czytalam i na umowie sa dane wlascicielki z ksiegi wieczystej - czytaj uwaznie tylko podpisy sa sfałszowane!!!!!!!!!!!

Gość prawocywilne
ale jak dla mnie brak podpisu włascicielki czyni umowe nie wiarygodna!!! i teraz po rozmowie z radca prawnym wiem ze sprawa jest dla mnie wygrana jak rowniez odszkodowanie w postaci 3 mies czynszu bo moge wypowiedxiec umowe w trybie natychmiastowym!!! i wierzcie mi wszyscy nieuczciwi wynajmujacy ze jest nas lokatorow coraz wiecej i nie pozwolimy sie tak traktowac. a potw wplt mam wszystkie wiec i udowodnienie w US nie bedzie trudne...

Gość prawocywilne
i tak generalnie to nie ma tu znaczenia fakt na jaki okres spisana byla umowa........... rok czy trzy lata skoro i tak zawarty byl w niej paragraf o okresie wypowiedzenia.

naprawdę nie rozumiem. Sama wynajmuję mieszkanie i umowę podpisuje właściciel (ja) i wynajmujący. Razem czytają ją punkt po punkcie, spisywany jest protokół liczników, wyposażenie, itd. Kto w takim razie podpisywał Twoją umowę i z kim?

Gość prawocywilne
z umowa juz przygotowana i wyciagiem z ksiegi wieczystej przyjechal sym twierdzac ze matka jest w szpitalu itp...

Gość prawocywilne
i owszem przeczytalam ja, sprawdzilam z danymi z ksiegi wieczystej i spisalismy liczniki........

w takim razie z jego strony jest to oszustwo, z Twojej niedopatrzenie. Udowodnił chociaż jakoś, że faktycznie jest synem czy uwierzyłaś na słowo? jeśli nie inwestowałaś w remont mieszkania to moim zdaniem nie uzyskasz żadnego odszkodowania. Możesz co najwyżej rozwiązać umowę bez okresu wypowiedzenia za porozumieniem stron i odzyskać kaucję (chyba że coś się zniszczyło, nie chcę się wymądrzać, bo nie wiem co było w umowie). Raczej Ci pójdą na rękę, bo będą się bali zgłoszenia do us - odszkodowania dla Państwa są pewnie dosyć spore. Nadal nie widzę podstaw do odszkodowania dla Ciebie. Czy możesz udowodnić, że którykolwiek z punktów umowy został złamany?

sorry, dopiero teraz doczytałam, że są jacyś nowi, "lepsi" lokatorzy. Wynajmujący ma prawo podwyższyć opłatę za wynajem do 10% rocznie. Ale jeśli znalazł kogoś na Twoje miejsce, obowiązuje go okres wypowiedzenia (pod warunkiem, że taki został wpisany w umowie). Faktycznie nieuczciwy gość.

Gość prawocywilne
Pokazal mi swój dowód osobisty. Czy zlamal ktorys punkt umowy? no np chce zebym sie wyprowadzila juz pomimo ze mam 3 mies okr wypowiedzenia, nie jestem uciazliwa dla sasiadow, nie zalegsm z czynszem...... i on tak mysli ze ja z nim cokolwiek na "gębę" bede ustalac. Moim zdaniem z nim wogole nie powinnam dyskutowac tylko z prawdxiwa wlascicielka... a poza tym on mnie straszy ze jak sie juz nie wyprowadze to przyjdzie z policja i ślusarzem... A takiego prawa z tego co wiem nie ma!

najlepiej poinformować go, że możesz się wyprowadzić zgodnie z okresem wypowiedzenia, a jeśli chce od zaraz to zgłaszasz sprawę do us i do sądów z nim. Żeby Ci tylko zamków nie powymieniał :/ Czemu ludzie nie potrafią być uczciwi? Teraz pewnie się boi, że będzie musiał matce zwracać kasę. A nie możesz zdobyć jakichś namiarów na nią i dać jej znać co synalek wyrabia za jej plecami?

Gość prawocywilne
a z tego co wiem to moze podwyzszyc czynsz ale z tzw zachowaniem okresu wypowiedzenia czynszu ktory trwa tez 3 mies??? jesli sie myle to sprostuj prosze

Gość prawocywilne
Tak tez go poinformowalam ze prosze o wypowiedzenia na pismie i jesli chce sie "rozejsc" po dobroci chos i tak juz narobil dziadostwa to ja moge sie zgodzic za porozum str na skrocenie wypowiedzenia do 1 mies. Ale tylko pisemne wypowiedzenie mnie interesuje. Poza tym z policja nie ma prawa interweniowac bo niby czemu?? umowe mam, place czynsz - a ze on okazal sie byc nie uczciwym i podrobil podpisy matki to jest jego problemem

wydaje mi się, że musiałby poinformować Cię pisemnie, że od tego i tego dnia czynsz będzie większy, zostawiając Ci przy tym trzy miesiące na rozwiązanie umowy, jeśli nowy czynsz nie będzie Ci odpowiadał. Nie ma takiej siły, żeby Cię wyrzucił z dnia na dzień. Na wszelki wypadek noś przy sobie umowę, jeśli pod Twoją nieobecność wymieniłby zamki możesz wezwać ślusarza, żeby Ci otworzył na podstawie umowy. I poinformuj tego cwaniaka, że znasz swoje prawa, niech nie będzie taki do przodu. No i postaraj się zdobyć kontakt do matki. Może sąsiedzi? Jemu powiedz, że jeśli chce coś załatwić z Tobą t tylko na piśmie i w obecności właścicielki mieszkania.

Gość prawocywilne
aaa i powiedzial mi jeszcze ze jesli sie nie wyprowadze to on sie do mnie wprowadzi bo ponos tez jest tu zameldowany...... tylko ze na umowie pisze ze lokal jest wynajmowany bez zamieszkałych osob trzecich i prze okres wynajmu nikt nie bedzie tu mieszkal poza mna. A to ze ktos ma meldunek nie swiadczy ze ma prawa do lokalu bo ja oprocz meldunku mam umowe..