Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pumpalumpa

Nalewki

Polecane posty

Go艣膰 przepis na dobr膮 wi艣ni贸wk臋
Dzi臋kuj臋 :) pokombinuj臋, zobaczymy co wyjdzie. :) Jak robisz zio艂ow膮? (melisow膮 bym zrobi艂a, bo uwielbiam to zi贸艂ko).

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 no to sobie policz
Wygl膮da ciekawie. Ja osobi艣cie nie preferuj臋 cytryny do nalewek, chyba, 偶e to jest likier cytrynowy :) P臋czek m艂odych p臋d贸w (albo gar艣膰 li艣ci) melisy Tyle samo mi臋ty (wol臋 te zielone i delikatne w smaku) dwie gwiazdki any偶u gwia藕dzistego p艂aska 艂yzeczka kolendry mo偶e byc kilka ziaren ziela angielskiego albo laska wanilii (wg mnie wanilia zbyteczna w tej nalewce). Zala膰 to 1/2 litra lekko rozcie艅czonego spirytusu (ok 70 - 75%), zakr臋cic i wstawi膰 do ciemnej szafki na 5 dni. Po tym czasie zla膰 do ciemnej butelki a zio艂a zala膰 zimnym roztworem cukru (zagotowa膰 i ostudzi膰 - s艂odko艣膰 wed艂ug uznania, ilo艣膰 ok 1/2 litra). Odstawi膰 w to samo miejsce na 3 dni. Po tym czasie zla膰, po艂aczy膰 obydwa roztwory. Po kilku dniach przefiltrowa膰. Przechowywa膰 w ciemnej butelce w ciemnej szafce to d艂uzej zachowa kolor.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 przepis na dobr膮 wi艣ni贸wk臋
Brzmi pysznie :). Czy kolendra w tym przepisie to nasiona czy suszone listki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no to sobie policz
Kolendra to nasiona, ca艂e, nie t艂uczone. Podobnie any偶, ca艂y. Mo偶na doda膰 ziarna any偶u, ale b臋dzie ostrzejsze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 martulkaaaa_________
otworzy艂am wczoraj butelk臋 nalewki bo偶onarodzeniowej - przepi臋knie pachnie je偶eli nie robi艂y艣cie, to polecam, w艂a艣ciwie mo偶na j膮 zrobi膰 nawet teraz, bo najlepsza jest, gdy pole偶y kilka miesi臋cy, czyli na 艣wi臋ta by艂aby idealna przepisy s膮 w necie, ale mo偶na dowolnie eksperymentowa膰 z r贸偶nymi bakaliami i dodatkami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jubilattka
Nie chc臋 si臋 czepia膰 ale specjalnie sprawdzi艂am! U mnie w najbli偶szym supermarkecie 0,5l czystego spirytusu kosztuje 41,99z艂, (w sklepie przy domu ponad 44z艂)wi臋c dla mnie wychodzi taniej bo musz臋 dojecha膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pumpalumpa
Wyt艂umaczcie mi prosz臋 dlaczego w jednych przepisach na nalewk臋 z malin miesza si臋 je od razu z cukrem i spirytusem a w innych czeka najpierw a偶 owoce z cukrem puszcz膮 sok i dopiero zalewa si臋 cukrem? Jest r贸偶nica w smaku? Kt贸ra lepsza?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zupe艂nie nie rozumiem
Z tego co wiem, to owoc贸w nigdy nie powinno si臋 zalewa膰 samym spirytusem, owszem mo偶na, ale tylko rozcie艅czonym. R贸偶nica o kt贸rej piszesz jest taka, 偶e alkohol potrafi wydoby膰 wszelkie niezb臋dne warto艣ci z owoc贸w, natomiast alkohol wlany do soku z owoc贸w, uwydatni jedynie w艂a艣ciwo艣ci soku, kt贸ry wiadomo, ma warto艣ci na tyle, na ile wydoby艂 je z kolei cukier, kt贸ry ma moc wydobywcz膮 du偶o s艂absz膮 od alkoholu.

Udost臋pnij ten post

u mnie w domu zawsze zalewa艂o si臋 owoce czystym spirytusem, je偶eli nalewka by艂a robiona bez cukru (polecam gruszkow膮 bez cukru, jest boska) to tyle, a je偶eli by艂a z cukrem, to dosypywa艂o si臋 cukier i co par臋 dni potrz膮sa艂o s艂ojem, 偶eby cukier si臋 rozpu艣ci艂 nalewki zawsze wychodzi艂y boskie ale pewnie co gospodyni to inna teoria ;) moim zdaniem ci臋偶ko jest nalewk臋 zepsu膰, jak nie zrobisz b臋dzie dobrze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Martu$
Zaciekawi艂y mnie te nalewki bez cukru..dajesz zamiast cukru mi贸d czy ca艂kowicie pomijasz s艂odzenie? Nie b臋dzie za kwa艣ne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tamarka41
Pewnie zale偶y od owoc贸w i upodoba艅 - jak ma si臋 s艂odziutkie maliny to mo偶e i mo偶na bez cukru.. cho膰 sama tego nie praktykuje.

Udost臋pnij ten post

nalewk臋 z gruszek robi si臋 u nas w domu od lat zupe艂nie bez cukru i wychodzi pyszna, wcale nie kwa艣na nie dodaj臋 miodu ani niczego s艂odkiego, wystarcz膮 same dojrza艂e gruszki, ale koniecznie musz膮 by膰 bardzo dojrza艂e, s艂odkie i mi臋kkie na kilogram gruszek daj臋 litr spirytusu - zalewam spirytusem pokrojone gruszki (bez obierania, mo偶na tylko oderwa膰 ogonki), tak 偶eby by艂y zakryte, odstawiam do spi偶arki na trzy tygodnie, co jaki艣 czas potrz膮sam s艂ojem, po tym czasie zlewam spirytus przez sito i gaz臋 do butelek i chowam, a gruszki zalewam ponownie, tym razem czyst膮 w贸dk膮 (ilo艣膰 - p贸艂 litra), dodaj臋 sk贸rk臋 z pomara艅czy i z cytryny (bez bia艂ych cz臋艣ci), par臋 go藕dzik贸w (ilo艣膰 na oko - nie za du偶o, 偶eby nie zdominowa艂y gruszek, ale 偶eby doda艂y aromatu) i znowu chowam do spi偶arki, mo偶e by膰 na d艂u偶ej, nawet na 2 miesi膮ce, po tym czasie znowu zlewam przez sitko i przez gaz臋, 艂膮cz臋 ze spirytusem z pierwszego zalania i jeszcze raz przez gaz臋 przelewam do butelek - warto odstawi膰 najlepiej na rok, ale je偶eli kto艣 nie mo偶e si臋 doczeka膰, to chocia偶 na kilka miesi臋cy przed piciem warto jeszcze raz przela膰 j膮 przez gaz臋, b臋dzie wtedy pi臋knie wygl膮da艂a w karafce ja robi臋 od razu z kilku kilogram贸w, bo to nasza ulubiona nalewka, proporcje wy偶ej s膮 na kilogram - litr spirytusu, p贸艂 litra w贸dki, ale warto mie膰 pod r臋k膮 niewielki zapas, bo owoce po ka偶dym zalaniu powinny by膰 ca艂kowicie zakryte

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a dlaczego
w贸dka i spirytus??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Amandzia34
Cze艣膰 dziewczyny, znalaz艂am fajny przepis na nalewk臋 z czere艣ni. W sam raz na ten gotowy spirytus do nalewek. Sk艂ad: 1 kg dojrza艂ych czere艣ni 0,3-0,5 kg cukru 1 l spirytusu 60% sok z 1 cytryny Dojrza艂e owoce czere艣ni umy膰 i os膮czy膰. Zala膰 spirytusem, macerowa膰 w s艂onecznym miejscu przez miesi膮c, co 2-3 dni wstrz膮saj膮c naczyniem. Po tym czasie zla膰 i doda膰 przecedzony sok z cytryny. Uzyskany nalew szczelnie zamkn膮膰 i odstawi膰 w ch艂odnym pomieszczeniu. Owoce zasypa膰 cukrem, gdy si臋 rozpu艣ci, zla膰 syrop do wi臋kszego s艂oja i dola膰 nalew spirytusowy. Po kilku dniach przefiltrowa膰 i rozla膰 do butelek. Powinna dojrzewa膰 przez 3 miesi膮ce w ciemnym, ch艂odnym pomieszczeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 micha艂a艂
nalewka gruszkowa ca艂kiem ca艂kiem si臋 zapowiada, ale ja poszed艂em nieco na skr贸ty i zamiast litra spirytusu i mieszania z w贸dk膮, wybra艂em gotowy spirytus nalewkowy 1,5l za艂atwia spraw臋

Udost臋pnij ten post

nie wiem, czy s艂abszy spirytus wyci膮gnie ca艂y aromat z gruszek, ja zawsze zalewam je 96% spirytusem i tu gwarantuj臋 przepyszny efekt, jak b臋dzie ze s艂abszym spirytusem - tego nie wiem a w贸dka ma potem za zadanie wyci膮gni臋cie z gruszek ca艂ego tego aromatycznego spirytusu, kt贸rym nasi膮k艂y

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosmatatata
nie polecam zalewa膰 owoc贸w takim spirytusem bo zamyka on pory w owocach i wi臋cej nie puszcz膮 soku. Trzeba zalewa膰 rozrobionym lub gotowym do nalewek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sussanna
A mo偶na by zmiesza膰 owoce? Np. jab艂ka z gruszkami??

Udost臋pnij ten post

ja zawsze zalewam najmocniejszym spirytusem, moim zdaniem nie zamyka 偶adnych por贸w :D zreszt膮 gruszki s膮 pokrojone na kawa艂ki nalewka wychodzi super, polecam nigdy nie pr贸bowa艂am miesza膰 gruszek z jab艂kami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶eby miesza膰 smaki
Zr贸b nalewk臋 z soku z jab艂ek, taki 艣wie偶y z sokowir贸wki a osobno zalej gruszki. Potem kupa偶uj, czyli po艂膮cz obydwie nalewki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 suzzanna
A jak si臋 robi nalewk臋 z soku?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶eby miesza膰 smaki
Poczytaj w necie :) Sok z jab艂ek bez rozmieszaj z ma艂膮 ilo艣ci膮 cukru, dodaj spirytus rozcie艅czony to mocy 75-80% w proporcji p贸艂 na p贸艂. Zakr臋膰 s艂贸j i odczekaj a偶 p艂yn si臋 sklaruje. Zlej klarowny p艂yn znad osadu, osad mo偶na przefiltrowa膰 i p艂yn doda膰 do ca艂o艣ci. Odstawi膰 w ciemne miejsce na minimum 3 miesi膮ce. W zesz艂ym roku do soku jab艂kowego doda艂am trawy 偶ubr贸wki i 艂y偶k臋 pestek jab艂ek. Udany eksperyment.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 micha艂a艂
spokojnie wyci膮gnie, wed艂ug mnie nawet nieco lepszy smak b臋dzie, ale najlepiej spr贸bowa膰, ja wiem jak to jest przy 96% i jak przy spirytusie nalewkowym - spr贸buj i Ty i wtedy b臋dzie jasno艣膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amadeus123
je偶eli chodzi o 艂膮czenie smak贸w to fajne s膮 nalewki w艂a艣nie 艂膮cz膮ce kilka owoc贸w, ja mam jedn膮 tak膮 nastawion膮 i po kolei dorzuca艂em owoce, najpierw troch臋 truskawek (niewiele 偶eby nie zdominowa艂y p贸藕niej smaku), wi艣nia, porzeczka a teraz malina, p贸藕niej dam jeszcze winogron i troch臋 jab艂ek, wychodzi taka "multiwitaminka", od strony technicznej - mam taki 15l s艂贸j i do niego wrzucam wraz z sezonem po kolei owoce, za ka偶dynm razem dodaj膮c troch臋 cukru i 0,5l spirytusu nalewkowego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hehaaaeaa
Ludzie, czy wy nie widzicie, 偶e ten w膮tek to jedna wielka szemrana reklama tego dziadowskiego rozcie艅czonego spirytu? :/ Spamerzy si臋 rozpisuj膮 a wy 艂ykacie te g艂upoty jak m艂ode go艂臋bie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hehaaaeaa
W艂a艣nie policz艂y艂em. W biedronce spiryt 95% kosztuje ok. 40 z艂 za p贸艂 litra i 偶eby otrzyma膰 litr 40% nalewki trzeba zu偶y膰 mniej ni偶 butelk臋 (421 ml konkretnie). Czyli litr gotowego produktu to ok. 34 z艂. Tego "nalewkowego" cuda trzeba na to samo st臋偶enie da膰 670 ml, co przy cenie 28 z艂 za butelk臋 daje ok. 38 z艂 za litr nalewki. Czyli nalewka na spirtusie "nalewkowym" to strata 4 z艂 na litrze. CBDU.

Udost臋pnij ten post

a w艂a艣nie si臋 zastanawia艂am czemu kto艣 si臋 nie zgadza z moim fantastycznym i robionym od lat przepisem i nawet bez wypr贸bowania chce la膰 inny spirytus :) taka stara jestem i nie wyczu艂am reklamy ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te偶 robi臋 nalewki
Dzis widzia艂am w sklepie spirytus nalewkowy soplicy za 36 z艂otych za p贸艂 litra!!! Mo偶e dlatego, 偶e w miejscowo艣ci uzdrowiskowej nad morzem? Zgroza!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 suzzanna
Spodziewa艂am si臋, 偶e b臋dzie dro偶szy od normalnego, ale 4z艂 to wcale nie jest du偶o.. dla kogo艣 kto nigdy nie robi艂 nalewki to jednak spore u艂atwienie. M贸wi臋 na w艂asnym przyk艂adzie, nie robi艂am nigdy swojego alkoholu i kiedy kto艣 da艂by mi wyb贸r rozrabiaj albo masz gotowy - to oczywi艣cie wybra艂abym gotowy. Za to na pewno jeszcze sporo nauki i eksperyment贸w przede mn膮, bo widz臋, 偶e moje wtajemniczenie to pocz膮tek g贸ry lodowej :).

Udost臋pnij ten post