Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pumpalumpa

Nalewki

Polecane posty

Go艣膰 Marzenia si臋 spe艂niaj膮_*
darujcie ju偶 sobie reklamowanie tego spirytusu, co? to si臋 robi 偶a艂osne

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 suzzanna
To chyba nie by艂a odpowied藕 na m贸j komentarz? Napisa艂am co uwa偶am a to chyba nie jest zabronione? Wracaj膮c do tematu i nalewki z soku, czy mo偶e by膰 sok sklepowy czy musi by膰 taki z sokowir贸wki? Bo niestety nie posiadam obecnie nic do wyciskania sok贸w naturalnych..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no chyba 偶artujesz
Soki sklepowe s膮 z koncentrat贸w, chyba, 偶e kupisz taki 艣wie偶o wyciskany.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 suzzanna
Po to pytam, po to jest forum. Jakie艣 kiepskie wibracje w tym temacie. Takie 艣wie偶o wyciskane to chodzi Ci o te kilku-dniowe?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosmatata
taaa ja w okolicy spirytusu 96% nie dostan臋 taniej jak za 48 z艂 wi臋c jak kto艣 robi wi臋cej jak kilka litr贸w to nie藕le si臋 przejedzie. No, ale co teraz nie jest drogie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no nie wiem jak to jest
Dzis w biedronce widzia艂am spirytus za 39 z艂 za p贸艂 litra.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosmatata
No to ja r贸偶nice na benzyn臋 wydam, 偶eby dojecha膰 do tej Biedronki :( nie mam 偶adnej po drodze.

Udost臋pnij ten post

Jak kupisz ze 3-4 litry to si臋 op艂aca jecha膰 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ula la la
Z takiej ilo艣ci spirytusu zrobi膰 nalewki to chyba wszystkich s膮siad贸w trzeba b臋dzie obdarowa膰 :).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosmatata
Szczerze powiem cena spirytusu dla mnie to drugorz臋dna sprawa, my艣l臋, 偶e s膮 jednak por贸wnywalne. Bardziej mnie martwi膮 ceny samych owoc贸w :-/. Nie zamierzam wi臋cej kupowa膰 ich w mie艣cie. U mamy na wsi na bazarze zap艂aci艂am za 3,5 kg wi艣ni 15 z艂 a za 3 kg w Warszawie 27 z艂!

Udost臋pnij ten post

4 litry spirytusu na sezon to niewiele, zw艂aszcza, 偶e s膮 nalewki, kt贸re nabieraj膮 mocy po roku albo po kilku latach. Renklodowa musi sta膰 (po przefiltrowaniu) minimum rok. Jarz臋binowa, z owoc贸w dziekiej r贸zy, podobnie - nabieraj膮 aromatu po roku. Z pigwy pono膰 najlepsza po 10 latach. Itd itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosmatata
o masz . . . a moje dopiero miesi膮c stoj膮. Kto 10 lat wytrzyma? Chocia偶 taka nalewka to by艂oby co艣.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marzenia si臋 spe艂niaj膮_*
kto艣 si臋 tu oburzy艂 na 4 litry, a dla mnie to nic nadzwyczajnego i wcale nie jeste艣my rodzin膮, kt贸ra du偶o pije zawsze wyci膮gam butelk臋 z nalewk膮 na jak膮艣 okazj臋 rodzinn膮 czy 艣wi臋ta i zawsze chowam jedn膮 albo dwie butelki na samo dno dna ;) i mam nadziej臋, 偶e nikt tego nie odkryje jeszcze przez lata i po wielu latach spr贸buj臋 naprawd臋 wspania艂ych nalewek a je偶eli chodzi o d艂ugie stanie, to chyba nie ka偶da nalewka si臋 do tego nadaje, s艂ysza艂am 偶e niekt贸re trac膮 pi臋kny kolor i robi膮 si臋 nieapetycznie br膮zowawe czy szarawe, wiec trzeba uwa偶a膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kesaty
zeby 10 lat chociaz jedna butelka wytrzyma艂a to chyba musia艂oby ich byc na pocz膮tku oko艂o 50 :) chocia偶 i tak nie jest powiedziane ze by wytrzyma艂y ;) rozumiem rok, dwa lata, ale wi臋cej to ju偶 chyba przesada

Udost臋pnij ten post

Wcale nie przesada te 10 lat. Jest to pewne wyzwanie, ale kt贸ry mistrz nalewek nie chce zrobi膰 tych najlepszych? S膮 inne do wypicia "na ju偶" wi臋c jedna czy dwie butelczyny mog膮 spokojnie sta膰 latami. Co roku robi臋 nalewk臋 pigwow膮 i stoj膮 one sobie latami. Najstarsza ma juz 7 lat. To prawda, nie wszystkie nadaj膮 si臋 do takiego dojrzewania. Czekam tez na efekt swojej pracy ju偶 drugi rok - nasyci艂am mi贸d, zobaczymy jaki z tego wyjdzie dw贸jniak :P bo na p贸艂torak trzeba d艂u偶ej czeka膰.

Udost臋pnij ten post

Ja rok temu robi艂am z malin i z 艣liwek i pyszne wysz艂y w tym roku te偶 my艣l臋 zrobi膰, takie a z truskawek jeszcze nie pr贸bowa艂am ciekawe jak smakuje:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 martulkaaaa_________
znacie mo偶e jakie艣 przepisy na nalewki bez cukru?

Udost臋pnij ten post

Nalewki zio艂owe z dodatkiem ziela stewii nie wymagaj膮 cukru. Nalewki mog膮 byc tez na miodzie. Nalewki ze s艂odkich owoc贸w nie wymagaj膮 cukru. Nalewki z dodatkiem py艂ku pszczelego moga byc bez cukru. Nalewki wytrawne takie jak pieprz贸wka, z papryczk膮 chili, kmink贸wka, ajer贸wka (z k艂aczy tataraku) nie wymagaj膮 cukru. Na dobr膮 spraw臋 z tarniny otrzymamy wytrawn膮 smaczn膮 nalewk臋 bez cukru, mo偶na te偶 z soku z jab艂ek bez cukru spr贸bowa膰, chocia偶 tej ostatniej nie by艂abym pewna dobrego smaku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosmatata
Czyta艂am gdzie艣 o nalewkach wytrawnych i m.in. o nalewce z gruszek i tzw. list贸wce, do kt贸rej dodaje si臋 dowolne owoce. Nie mam przepisu, ale to ju偶 chyba jaka艣 podpowied藕.

Udost臋pnij ten post

List贸wka to nalewka z majowych li艣ci czarnej porzeczki. Dodaje si臋 do niej cukier, chyba, 偶e masz stewi臋. Z li艣膰mi stewii albo werbeny cytrynowej jest smaczna bez cukru.

Udost臋pnij ten post

chodzi艂o mi raczej o konkretny, wypr贸bowany przepis, z kt贸rego wychodzi super nalewka bez cukru o tym, 偶e w og贸le mo偶na robi膰 bez cukru wiem ;) a pr贸bowa艂 kto艣 robi膰 co艣 w stylu cointreu? podobno wiesza si臋 pomara艅czk臋 na sznurku pod pokrywk膮 s艂oika, w kt贸rym jest spirytus i czeka, a偶 opary spirytusu wyci膮gn膮 pomara艅czowy aromat, potem s艂odzi czy jako艣 tak...

Udost臋pnij ten post

No w艂a艣nie konkretny przepis, dla kogo艣 kto robi nalewki poda艂am wystarczaj膮co informacji. Np nalewk臋 艣liwkow膮 bez cukru robisz wed艂ug przepisu z cukrem tylko pomijasz etap dos艂adzania. Na likie pomara艅czowy s膮 dwie szko艂y - kawa艂ki pomara艅czy podwieszone pod wieczkiem w kawa艂ku gazy albo zanurzone w roztworze alkoholowo cukrowym plus kilka ziaren kawy.

Udost臋pnij ten post

Ja czerpi臋 inspiracje st膮d http://wino.org.pl/forum/ Martulka, z twoich wpis贸w wnioskuj臋, 偶e jestes pocz膮tkuj膮ca, wi臋c r贸b nalewki ze sprawdzonych przepis贸w do艣wiadczonych winiarzy (link powy偶ej) a jak ju偶 nabierzesz pewnego do艣wiadczenia, mo偶esz eksperymentowa膰 ze s艂odko艣ciami. Mam wra偶enie, 偶e chcia艂aby艣 zrobi膰 jak膮艣 nalewk臋 ale sama nie wiesz jak膮 i tak sobie my艣lisz i my艣lisz....

Udost臋pnij ten post

no w艂a艣nie tak sobie my艣l臋 i my艣l臋 :D z tym brakiem do艣wiadczenia to chyba przesada, robi臋 nalewki od kilkunastu lat moja ulubiona to gruszkowa, kt贸r膮 dopracowywa艂am przez kilka lat, stopniowo ograniczaj膮c cukier i mi贸d, a偶 dosz艂am do zera, bawi艂am si臋 te偶 r贸偶nymi dodatkami i ostatecznie wychodzi idealna, przepis ju偶 podawa艂am wi臋kszo艣膰 nalewek niestety mi nie smakuje, bo s膮 za s艂odkie i p贸藕niej id膮 na prezenty ;) my艣la艂am, 偶e jako do艣wiadczony spec od nalewek, jakiego tu grasz, podasz jaki艣 sw贸j ulubiony przepis zamiast takich og贸lnik贸w, no ale trudno :)

Udost臋pnij ten post

Bo ja juz mam wyczucie i robi臋 nalewki z przepisu id膮cego z serca i umys艂u, nie spisuj臋 przepsi贸w bo walory nalewki zale偶膮 od dojrza艂o艣ci owoc贸w, s艂o艅ca w jakim dojrzewa艂y, aromatu wiatru, kt贸ry je owiewa艂.... Nie lubi臋 nalewki gruszkowej, ani 艣liwkowej, no chyba, 偶e z tarniny (to tez 艣liwka) a w swojej piwniczce naliczy艂bym kilkadziesi膮t litr贸w r贸znych trunk贸w, co stoj膮 po par臋 lat i tych takich ca艂kiem 艣wie偶ych :P Nie gram speca (co za przytyk hmm), pisz臋 o swoich do艣wiadczeniach. A ulubionych przepis贸w mam kilka, s膮 tajemnic膮 poliszynela :P a nalewk臋 mr贸wkow膮 znasz? Bo trzeba pami臋ta膰, 偶e nalewki s艂u偶膮 r贸wnie偶 leczeniu r贸znych dolegliwo艣ci :)

Udost臋pnij ten post

"wychodzi idealna" c贸偶 za okre艣lenie, pewna jeste艣, 偶e ka偶demu tak posmakuje? Idealnie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikiton
tarnina, smaczna i zdrowa, ale 偶eby zebra膰 owoce to trzeba si臋 troch臋 napracowa膰 :/ ma艂e i niedost臋pne, do tego najlepiej zbiera膰 po pierwszych przymrozkach, inaczej si臋 nie nadaj膮 :/ ale faktycznie warto si臋 po艣wi臋ci膰, bo efekt wart jest stara艅

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosmatata
A kto艣 si臋 orientuje jak to jest z owocem dzikiej r贸偶y? Kiedy najlepiej zbiera膰?

Udost臋pnij ten post

Owoc dzikiej r贸偶y najlepiej zbiera膰 dobrze dojrza艂y. Owoce twarde ale dojrza艂e.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikiton
m贸j dziadek zawsze mawia艂, 偶e owoce dzikiej r贸偶y najlepiej po pierwszym przymrozku, podobnie jak tarnin臋, pono膰 wtedy owoce s膮 najlepsze

Udost臋pnij ten post