Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prosze pomozcie

Miec KOTA- pierwszy raz w zyciu...

Polecane posty

Gość Prosze pomozcie

Witam. Z racji tego ze w niedlugim czasie przeprowadzam sie do domku z ogrodkiem postanowilam ze do mojej rodziny dolaczy KOT. Niestety nigdy w zyciu nie mialam mozliwosci poznania tego zwierzecia od "kuchni".. a wiec prosze, pomozcie!! Jakiego kota najlepiej wybrac?? Jaka rasa, plec?? Jak chowac? Jak karmic? Jak szczepic?? Czy duzo kosztuje utrzymanie?? I jaki kotek- najlepiej nadaje sie do domku z dzieckiem??

Gość marianna pe *
oddam kotkę wysterylizowaną wychodzącą

Gość ccl
Rasa: ja preferuje zwykle dachowce. Ale jesli chcesz rasowego poogladaj w necie jakie ci sie podobaja. Plec: zdecydowanie kocur! Kotki maja fochy, sa upierdliwe i zlosliwe. Szczepienia: podstawowe to na odrobaczenie, jesli wzielas kociaka z ulicy - reszte powie ci weterynarz. Dom z ogrodkiem: nauczylabym kota zalatwiania sie na zewnatrz. Odpadnie ci problem kuwety. Karmienie: radzilabym ne karmic kota "ludzkim" jedzeniem. kot ma inny przewod pokarmowy, zle wchlania np. sol. Kocie karmy sa ok, niekoniecznie te najdrozsze. Utrzymanie kota to glownie jedzenie. Sporadyczne szczepienia i tyle. Wiedomo, ze jesli trafi ci sie chorowity to nalezy wliczyc wizyty u weta, a to potrafi pojechac po kieszeni.

Gość ccl
I sterylizacja! Szczegolnie w przypadku kocura!

Gość marianna pe *
u mnie ok. 100 zł/m-c karma,żwirek, sterylizacja 150zł leki, szczepienia...

Gość ccl
A ja znalam zlosliwego kocura, wiec to pewnie sa te wyjatki od reguly. ;)

Gość Prosze pomozcie
Ok. Sterylizacja- kiedy sie dokonuje?? I jak nauczyc kotka zalatwiania na dwor?? Tylko wolalabym aby zalatwial sie w jednym miejscu a nie na calym placu.. ;/ A czy sa grozne dla dzieci??? Szukalam wiadomosci ogolem, ale wydaje mi sie ze Wy mozecie najlepiej odpowiedziec ;)

Gość marianna pe *
moje chorują i mają długie kudełki, więc cały dom ...do odkurzania wiecznie brudzą

Gość Prosze pomozcie
Dziekuje Wam bardzo!! :) Tak zastanawiam sie nad syberyjskim- ale ten jego wyglad troszke przypomina mi szczura, a tych nienawidze ;/ A i czy wszystkie koty lapia myszy?? Czy moze sie trafic jakis leniwiec??

Gość ccl
Jesli wezmiesz calkiem malutkiego kotka to szybko sie zorientujesz, ze nadszedl czas sterylizacji. ;) Koty szybko lapia, wiec jesli raz drugi "wysadzisz" go na siku, bedzie chodzil tam juz zawsze. Nie sledze mojego kota, ale wydaje mi sie, ze ma jedno miejsce, ktorego uzywa jako toalety. koty sa czystymi zwierzetami, nie lubia paskudzic wokolo.

Gość marianna pe *
moja jedna kotka przynosi myszy ale nie je, bo dostaje karmę druga nie łowi

Gość Prosze pomozcie
A przepraszam, pomylilam chyba ze sfinksem;) niestety nie znam sie jak zaznaczylam w pierwszym poscie. Ten syberyjski sliczny jest :)

Gość fjjfkkkk
Lapią myszy? Chyba w bajkach. Wypasiony domowy kot złapie co najwyżej ćmę. A kotki są przesłodkie. Ja tylko i wyłącznie przez całe życie mam kotki. Co do jedzenia - odradzam suche. To koci fast food nawalony węglowodanami. Mokre jest znacznie dla kota lepsze.

Gość ccl
Koty sa jak ludzie, maja rozne charaktery: sa wojownicze albo ciamajdy, sa leniwe albo rozrabiaki, jak trafisz. Natomiast licz sie ztym, ze kotek, szczegolnie mlody, moze dokonywac zniszczen: ostrzyc pazury o twoj ulubiony mebel, sikac do butow, wyzerac jedzenie z garnka itd.

Gość ccl
Moj wypasiony kot domowy dwa tydodnie temu przyniosl mysz z lasu i skonsumowal ja na moich oczach w domu.

Gość fjjfkkkk
Zastanów się, czy naprawdę chcesz rasowego. Taki kot kosztuje, poza bardziej choruje, jest słabszy. Weź dachowca, to są najwdzięczniejsze koty, stosunkowo zdrowe i bezproblemowe.

Gość Miliana23
ja mam kotke dachowca zwykłą mąż ją przyniósł w mróz bo nie miał serca zostawić samej była malutka os tej pory mieszka z nami mam 3 letnią córke nic jej nie jest kotka nawet ani razu jej nie podrapała mysle ze szczepienia karma i kuweta to najwieksze wydatki bo sterylizacja raz na zawsze wiec nie powtarza się w wydatkach .To psy są złośliwe ciagle szczekają szukaja dziury w całym jak ktoś przechodzi chodnikiem masakra.

Gość marianna pe *
u mnie strasznie poniszczyły meble i to sprzątanie kuwety.. przyjdzie z ogrodu i do kuwety wali wygodne i leniwe

Miałam bardzo wiele kotów w swoim życiu i powiem tak: rasa : jak sobie życzysz, choć ponoć dachowce najbardziej się przywiązują płeć: kocur - zależy od jego charakteru, ale przeważnie jest większym brudasem od kotki, jeżeli wychodzi na dwór to gryzie się z innymi kotami kotka - przeważnie są czyste i nie obdrapane, z moich doświadczeń wynika, że bardziej łowne (w razie zalęgnięcia się myszek w domu), jeśli kotkę wysterylizujesz, wszystko jest ok (zależy też od sterylizacji - moja kotka kiedyś brała zastrzyki a i tak się okociła), jeśli nie wysterylizujesz - masz małe kotki, z którymi trzeba coś zrobić (rekord mojej kotki to 6 w jednym miocie) i do tego inne kocury przychodzą i sikają Ci pod domem, co potrafi naprawdę cuchnąć :p PS. moja rada - jeśli kot złowi mysz i martwą przyniesie Ci do domu, nie krzycz na niego! To oznaka jego wdzięczności i przywiązania ;)

tak, tak, koty jeśli łapią myszy to przynoszą je Tobie, żeby się pochwalić :P a co do dzieci, mój kocur małych dzieci nie lubi i to bardzo, ale pewnie dlatego, że nigdy małych dzieci w domu nie było, jak czasem ktoś przyjdzie z małym dzieckiem to robi sceny zazdrości. Mój jako że jest kastratem, nie może jeść wszystkiego, pokarm jaki je kosztuje ok 15 zł za kilo, ale na jakiś czas starcza. Nie wyobrażam sobie załatwianie się na podwórku, no choćby że są wypuszczane na cały dzień poza dom. Z kuwety raczej szybko się nauczy korzystać każdy mały kotek.

Gość fdbvrdfb
Chce rasowego kota wypuszczać samopas ? Powodzenia! Żaden hodowca nie sprzeda ci kota ktory bedzie wychodzil bez kontroli! Wiesz, ze kot ma umysl 2 -latka i jego zycie predko moze sie zakonczyc albo w paszczy psa, albo pod kolami auta ? albo po potrąceniu będzie konał w krzakach godzinami ! Najpierw poczytaj moze troche o kotach, o opiece nad nimi, a potem EWENTUALNIE rozważ zakup .

Gość meniax
Wsiowe koty pewnie dalej łowią myszy. Kilka tygodni temu massmedia publikowały badania włoskich naukowców na temat zmian w zachowaniu kotów. Z których wynikało, że koty większość dnia spędzają w dzisiejszych czasach na kanapie, a od myszy wolą zdecydowanie łososia. Wypuszczanie kota poza tym na swobodę nie jest dla niego wcale takie dobre. Jeśli ogródek, to zabezpieczony. Koty wychodzące żyją znacznie krócej, zwykle niestety kończą pod kołami samochodu albo przytrafia im się coś innego. Koty niewychodzące mogą dożyć do 20 lat.

Mam 3 koty. Jeśli masz brać kota to upewnij się czy nikt nie jest uczulony na jego sierść i czy na pewno chcesz. Kot to nie pies i ma swój charakter. Kota należy wysterylizować (kotka) lub wykastrować (kot). Proponowałbym kota małego takiego, którego wszystkiego nauczysz. Chociaż te starsze też są kochane. Proponowałbym z ogłoszenia lub z schroniska. Dla czego? bo one są najbardziej potrzebujące i najbardziej kochane. Moje koty mają bardzo łagodne choć mają charaktery. Musisz mieć kuwetę i do tego żwirek który zabija zapach i działa antybakteryjnie. Masz domek, kot może załatwiać się na ogrodzie, ale jak będzie zima to zadbaj o to aby był już nauczony gdzie ma swoją toaletę. Do tego łopatka. Co do żywienia kota nie kupuj mu produktów z rossmana tzn ich własnych wyrobów, bo to jest cholernie naszpikowane chemią i koty dostają na starość uczulenia. Suchy pokarm najlepiej Purina lub Royal ale ten drugi droższy. Ewentualnie Whiskas. Kot lubi i powinien mieć swoje miejsce do spania, a nie spać tam gdzie chce. Kotkę jak bierzesz powinnaś wiedzieć, że będzie miała rujkę. Najlepiej jest aby pierwszą rujkę przeszła to wpływa na lepszą kondycję kota i najlepiej jak by miała małe (wtedy jest niewielkie około 4% że będzie miała raka sutka) po pierwszej rujce należy kotkę wysterylizować. Koty są bardzo fajnymi towarzyszami dla człowieka. Jest z nimi mniej kłopotów niż z psem. Proponuję również kupić transporter jak będziesz np jechała do weterynarza. Drapak aby nie niszczył ci mebli. Takie rzeczy muszą być od małego aby już wiedział co może co nie. Koty są również ciekawskie i mają bardzo dobry słuch.

Gość ccl
Najpierw poczytaj moze troche o kotach, o opiece nad nimi, a potem EWENTUALNIE rozważ zakup Wlasnie zasiega informacji, wiec po co pyszczysz?

Gość marianna pe *
moje kotki po sterylizacji, więc gromada kocurów od wiosny...sika pod drzwiami, gryzie kotki, tak,że czasem nie moge ich wypuścić smród wokół domu! nigdy więcej kotów! zresztą w domu tez śmierdzi, bo kotki wydzielaja taki zapach...fe

Gość ccl
mój kot upolował przed świętami w kuchni woreczki z bakaliami, przez całą noc pracowicie porozkładał mi je dookoła łóżka zwracając szczególną uwagę na zawartość woreczków. Migdały z jednej strony łózka, daktyle obok, orzechy trochę dalej, a na końcu rodzynki... teraz wyobraź sobie moją minę, gdy się obudziłem Nie gadaj, ze posegregowal!! :D

Gość Miliana23
hahahaa zajebisty ten twój kot hahaha ale sie usmiałam z tymi migdałami

Gość dddjjdjd
W tej chwili nawet ze schroniska nie dadzą kota jak ma wychodzić - preferowani są włąściele mieszkań z zabezpieczonymi oknami i balkonem. Znam dziesiątki kotów, które wypuszczane nie przeżyły 2 lat. W moje okolicy chodzi ich sporo, z obróżkami, zadbane. Niestety, co jakiś czas któryś leży przy drodze a następnej wiosny pojawia się kolekcja nowych. Nie wiem, czemu ludzie to robią. Czasem tak jest łatwiej, bo kot "przeszkadza" w domu.

Gość fdbvrdfb
Styczniowy przyjaciel co ty opowiadasz czlowieku! Jak to NAJLEPIEJ aby kotka miala małe przed sterylizacja ??? Co to za bzdury! Jedzenie z rossmanna jest naszpikowane chemia a taki Whiskas to juz nie ktory zawiera mielone pazury, zboza i sam syf ? Nie no ludzie wiekszosc z was nie ma pojecia o kotach :o .