Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glllllllllllllllllllluuuu

CYPR, Korfu czy Kreta - gdzie polecacie z małymi dziećmi???

Polecane posty

Gość glllllllllllllllllllluuuu

Jak w temacie. Proszę o opinie. Nie byliśmy w tym rejonie nigdy.

a moze Rodos?bylam tam rok temu z niespelna 2letnia cora i w 6miesiacu ciazy.bylismy na przelomie wrzesnia i pazdziernika.cieplutko,30stopni,morze wyborne.plaze roznie,w zaleznosci od rejonu,kamieniste lub piaszczyste.mozna wypoczac,troszke zwiedzic,akurat tak na wyjazd z dzieckiem.zeby tylko na plazy nie smazyc sie, ale tez zeby dziecka nie wymeczyc podrozami i zwiedzaniem.w tym roku planujemy znow rodos,tym razem z dwojka dzieci:-) kreta tez godna polecenia.siostra byla z 5 letnim dzieckiem. mysle,ze wszystkie greckie wyspy ksztaltuja sie podobnie.slyszalam tylko ze zakyntos na 2tyg to za dlugo bo nie ma tam co zwiedzac. co do Cypru z dziecmi nie wiem,ale chetnie bym sie tam wybrala.kolezanka byla ze znajomymi to okreslila wyspe jako sielsko anielska:-)

Gość Tak. Ja myje. I miski po
Wszystkie 3 opcje są ekwiwalentnie dobre. Btw, mam osobisty sentyment do Cypru. Była to moja pierwsza w życiu zagraniczna destynacja podczas której zaliczyłam też swój pierwszy rejs samolotem. To były lata 80. Miałam wówczas 6 lat. :) Potem byłam tam kolejny raz w latach 90 (jakieś 7 lat starsza).

Polecam Cypr bo jest przecudowny :) aczkolwiek na wakacje z małym dzieckiem odradzam lipiec, bo wilgotność powietrza w tym miesiącu nie daje normalnie funkcjonować :/

Ja nie pamiętam, żeby tam było wilgotno. Ale nie pamiętam też w których miesiącach byłam. Na pewno było to lato i okres przerwy wakacyjnej w szkole, ale czy lipiec - tego nie wiem. W każdym razie wilgotno nie było. Nie przypominam sobie.

chodzi o to że przy wysokiej wilgotności powietrza upał jest bardziej odczuwalny i nie do zniesienia :) mieszkałam tam troche, spędziłam 3 sezony letnie i za każdym razem lipiec był najgorszy :)

Z malymi dziecmi najlepiej na Korfu - ze wzgledu na temperature, ktora w lecie najlepiej zniesc na polnocnych wyspach. Na Cyprze i Krecie duchota i parzacy piasek.

Ja pamiętam tylko że bywało bardzo wietrznie. Szczególnie w ostatnim miejscu, w którym byliśmy (przedmieścia Larnaki).

wściekła mrówa A pamiętasz karmelowe rożki do lodów? :)

ja tak samo jestem tego zdania, że najlepiej Korfu. temperatura w sam raz dla maluszków. przy upałach i one i Ty z nimi będziesz się męczyć.

nie spotkałam się z tym niestety, ale może dlatego że nie jem lodów :) :P Cypr zawsze bede kojarzyć z niesamowitą ilością kotów, cytryną rosnącą u płotu, masą angoli, i z tym że mieszkając w górach miałam pare kilometrów do morza :) A i z moim sąsiadem Adonisem ( :D ) i sąsiadka która codzienne przychodziła na ploty wiedząc że i tak nic nie kumam z jej pół godzinnego monologu :D i z panem sklepikarzem który zanim obsłużył klientów musiał dokończyć serial i dopalić papierosa a po roku pobytu tam powiedział że nie będzie mnie obsługiwać bo już tyle tam mieszkać i mam do niego po grecku rozmawiać :D no i z podstawowym mottem cypriotów ( i ogólnie greków )- siga, siga ( powoli,powili ) ale mnie wzieło na sentymenty :D ( sorki :P )

A ja z kolei z niesamowitą ilością ...Rosjan ;) (szczególnie w ostatnim czasie kiedy tam byłam). Dosłownie co drugi interes (w sensie: hotel, pensjonat, restauracja, knajpa) był ruski, albo zatrudniał sztab Rosjan. :) Poza tym pamiętam, że lokalni zamiast 'sorry' mówili 'sorja' (jakoś mi to utkwiło w pamięci). I pomnik pamiętam - ten wielki biały w Larnace. Nawet mam przy nim jakieś zdjęcia. ;) No i lody pamiętam! Pyszne, o smaku mango, róży i wielu innych egzotycznych.. no i te rożki karmelowe! :D I winogrona pamiętam i arbuzy (akurat był sezon). I fioletowe lody Solero (u nas w PL były wtedy tylko pomarańczowego koloru) i lody rożki tak duże, że miały plastikowe nakładki u góry żeby zmieścić całą zawartość :D ..I kierowców, którzy śmigali z prędkością dawców narządów ..momentami aż trudno było przejść przez ulicę (mój ojciec nawet bał się wypożyczyć tam samochód, bo myślał że nas pozabijają na tej drodze ..no i ruch był lewostronny, co tez utrudniało decyzję). Pamiętam też kamieniste plaże i prawdziwy naturalny marmur przed plażami (chyba to był marmur? - w każdym razie był eksploatowany, bo był bardzo równo powycinany). I skutery wodne (jeździliśmy z rodzicami) :D i banany ciągnięte przez motorówki (rozcięłam sobie na nim rękę i pamiętam jak piekła w tej słonej wodzie) :( I pamiętam bojlery na wodę na dachach budynków! :D I zapach grillów wieczorem (dosłownie zewsząd) i tarasy od frontów domów (a nie od podwórek) tuż przy ulicy, na których wszyscy biesiadowali. :) I pamiętam kąpiele w basenie z widokiem na morze, aż do ciemnej nocy. I ogniska na plaży, na które młodzież spraszała wszystkich turystów jak leciało. :D Mnie też chwyciło na sentymentalną podróż w przeszłość... :) ale to wszystko tylko z perspektywy dziecka.

oj tak bojlery ! sama miałam taki na dachu swojego domku :) genialny pomysł tak w ogóle :)Basen z widokiem nad morze - miodzio :) noce na plażach, biesiady, grile... ech piękne czasy mojej młodości :) ( wyjechałam na cypr zaraz po liceum :) ) a kierwowcy śmigają ale też po pijaku niestety :/ więc każdemu komu przychodzi podróżować nie po głównych drogach radziłabym uważać :(

No my musieliśmy przechodzić przez taką drogę (szybkiego cypryjskiego ruchu) codziennie na i z plaży... A co tam porabiałaś jeśli mogę zapytać? Pracowałaś, czy wyjechałaś ze względu na tamtejszego partnera? :) Ja to byłam dawno dawno temu. Raz jak byłam 6-cio letnim smykiem, a kolejny raz w wieku tak gdzieś 13 lat mniej więcej. :) To był 89 i później 96 lub 97 rok. Pewnie wiele się tam teraz pozmieniało. Ale bojlery są raczej nieśmiertelne. U nas w PL niestety nie zdałyby egzaminu, ale tam - rzeczywiście, rozwiązanie idealne. Niektóre pamiętam były jeszcze tak ładnie obudowane naokoło dachówka ceramiczną - w tych co bogatszych domach. Pamiętam jeszcze jak ludzie myli okna w niektórych domach. Brali szlauch, puszczali wodę i heja! :P Mój młodszy brat po powrocie do domu zrobił to samo ale ...z drewnianymi drzwiami wejściowymi, bo chciał pomóc w porządkach. :D Jak się pewnie domyślasz drzwi spuchły i nie chciały się zamknąć. Matka pukała się w czoło. ;)

Można, żadna tajemnica :) Pojechałam do pracy, po maturze szukałam swojej drogi, kieunku studiów, pojawiła się okazja i rzuciłam wszystko i 2 dni później siedziałam w samolocie :P Z tego co piszesz to troche się tam zmieniło, np tak jak pisałam wyspe opanowali anglicy, rozwineła się infrastruktura, ale mentalność cypriotów zawsze pozostanie taka sama, i sama wyspa która oprócz pafos, larnaki, aya napy ma tyle niesamowitych zakamarków, pieknych miejsc, dobrego jedzenia, sielskiego klimatu. Ale ja w ocenie Cypru jestem bardzo stronnicza - po prostu kocham to miejsce i ludzi :)

jak miło poczytać dziewczyny o Waszych wspomnieniach :) moje kolejne wakacje planuję na Rodos :P

Gość ggggggggkkkkkkkkkkkkkkvvvvvvv
Ibiza Majorka Portugalia lub Wlochy!!

Ooo.. to ja jestem z czasów jeszcze 'przedanglikańskich'. :) O Aya Napie też się wtedy niezbyt wiele słyszało - ona się chyba jakoś stosunkowo niedawno wylansowała. Tak mi się wydaje. :)

ambrama - miło że miło i nie zaśmiecamy topicu :) dokładnie,całkiem nie dawno - znana jako wielka imprezownia :) Ja za to mieszkałam koło pafos :)

Gość szarmila
Zdecydowanie polecam wyspę Cypr, jesli chodzi o wyjazd z dziećmi. Mieszkam na Cyprze już 3 lata a moja córka ma 2 latka i nie miała problemu z zaklimatyzowaniem się. Zapraszam serdecznie na moją stronę, gdzie znajduje się szczegółowy opis atrakcji (również dla dzieci) na Cyprze a także wskazówki dla rodziców odnośnie przygotowania do takiej podróży: www.cypr.link

Gość kvviatt
Bardzo polecam hotel Salamis Bay Conti na Cyprze i animacje z biura podrózy Rainbow. Spędziliśmy tam tydzien i żal było odjeżdżać. Dzieci wybawione, my tez korzystalismy z animacji dla doroslych - świetny rodzinny wypoczynek :)