Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

campa

Wiejska glupota

Polecane posty

Gość niussa
a ja powiem tak -zależy jaką kto ma mentalność a nie gdzie mieszka. Myślisz że to tylko na wsi są tacy ludzie? Wyobraź sobie że i w mieście mieszkają tacy. Mieszkanie w mieście nie oznacza od razu bycia światowcem. Są ludzie i ludziska.

Gość przedział dla matki z dzieckie
Jakie masz wykształcenie, bo po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że pewnie podstawowe i to na dodatek niepełne. Jak można tak kaleczyć język polski...

Gość SFkhdlkb
parówki dla psa? banany? ja pierdolę, ciemnogród.

No właśnie każesz jest poprawnie... Karzesz jest w znaczeniu karać, a każesz w znaczeniu kazać. A oni chcieli Cię za coś pokarać? Chyba za Twoją głupotę...

Gość czop456
jestes sfrustrowana bo masz z tym problem. Mówisz ze nie masz czasi u tyle w końcu sie odczepią,ale nie lepiej odrazu obrażac ludzi bo coś się księżniczce nie podoba

Gość trop
To na cholerę sprowadzałaś się do wymierającej wsi. Akurat usiałaś się sprowadzić w miejsce skąd inni młodzi ludzie uciekają? Pewnie dlatego, że było za bezcen. Poza tym nie uogulniaj. To, że ty trafiłaś na zacofańców to nie znaczy, że każdy mieszkaniec wsi jest taki.

sjp.pl słownik języka polskiego strona główna słowa komentarze więcej > każe dopuszczalne w grach kazać 1. wydawać rozkaz albo polecenie, polecać, zarządzać, rozkazywać 2. powodować, że coś się dzieje, zmuszać do czegoś swoim postępowaniem, nie rozkazem

Ależ autorka jest na bardzo wysokim poziomie, innych bierze za zacofańców, bo jej rozumek jest tak malutki, że nie pojmuje, że można żyć inaczej niż ona. A resztę sobie wymyśliła, żeby móc napisać tutaj jaki ciemnogród mieszka na wsiach :O

Gość czop456
przestańcie już z tą ortografią to irytujące to nie jest meritum sprawy,a nie każdy jest orłem z polskiego

To nie chodzi o orła, ale jak się wyśmiewa z zacofania, a ona taka na poziomie bo z miasta, to mogłaby operować poprawną polszczyzną, a nie jak ktoś jej uwagę zwróci, to jeszcze się rzucać - gdyby była inteligentna tak jak twierdzi, to zanim napisałaby po raz trzeci karzesz to sprawdziłaby w słowniku. Widać inteligentna nie jest, a innym ciemnotę zarzuca.

Gość SFkhdlkb
akurat zarzuca ciemnotę ludziom, którzy np. nie leczą swoich dzieci- choć tego wymagają. Słusznie.

Ja mieszkam trochę w Gdańsku, a trochę w Warszawie i sorry, ale znam na Uniwerku bardzo dużo osób z małych wiosek i nie ma tam takiego skrajnego zacofania. Owszem zdarza się, że pojedyncze osoby, ale nie cała wioska... :O Zresztą największy odsetek studentów wyższych uczelni to właśnie mieszkańcy wsi...

SFkhdlkb Alutka- sęl w tym, ze człowiek ma prawo wybierać sobie znajomych i się spotykać z kim chce- a nie z tym kto akurat obok mieszka. Poza tym ie każdy lubi trwonić czas na wiejskich plotach. jak kogoś bawi to ok a jak nie? Ludzi łączą różne rzeczy- zainteresowania, książki, muzyka, koncerty, podróże itp. Nie tylko "sąsiedztwo zgadzam się, każdy wybiera sobie znajomych, jak si nie ma ochoty z kims spotykac to mowi sie to wprost i po sprawie, zyje sie swoim zyciem. autorka natomiast sama robi to co sasiadki-obgaduje! traktuje te kobiety, podobnie jak cala wies z pogardą. nie ma tylko jednego sposobu na życie, nie zawsze ten "oświecony" jest najlepszy a cywilizacja, postep oprocz kilku jasnych punktów ma mnostwo negatywnych. w moim miescie dzieci tez chodza z prochnica na zębach, dodatkowo codziennie wdychają zanieczyszczone powietrze, wracaja po szkole do ciasnych klitek mieszczacych ledwo tapczanik i biurko. nie wspomne juz o zieleni na zewnatrz- jest jej coraz mniej.

Tak, a ona jest lekarzem, zresztą nie wierzę w jej przerysowanie - w tym momencie również szkoła podejmuje działanie i wysyła dziecko do logopedy, więc nie wierzę, że 8 latka nie potrafi mówić poprawnie. Po prostu to wymyśliła, a teraz zniknęła i pisze na pomarańczowo, żeby poprzeć swoje wysnute z palca teorie...

No niestety sa zacofani . Mamy tutaj sasiada mlody po 30 .zlodziej , pijak bije zone ,mieszka z nia u jej rodzicow . I co nic mu nie robia nawet z domu boja sie go wyrzucic nie wspomne o sasiadach ktorzy z nimi sa za plotem szambo wylewali sasiadowi a on sie bal odezwac ze ten zlodziej go pobije. Prawie jak film Lincz tu takie zacofanie nikt sie nie odzywa. A ten kot to akurat od tesciowej tego zlodzieja .wiec sasiedzi sie zdziwili ze sie odezwalam bo tu sie go wszyscy boja.

Przepraszam nie pisze na popmaranczowo. A co do ciebie to zawsze znajdzie sie jak męda na topiku i wmawia ludzia prowakacje jak to wszystko prawda. Szkola ,szkola wiejska ma w dupie czy twoje dziecko mowi r czy nie. Nie klamie nie mam takiego zwyczaju , pisze bo mnie to wszytko dziwi.

Gość czop456
haha co za hipokryzja gorsza z Ciebie plotkara niz te baby ze wsi,buahaha,żenada

To idź na grochów w Warszawie to dopiero zobaczysz - nie obrażając nikogo kto tam mieszka - ale można zobaczyć bose i brudne, bezzębne dzieci, pijaków i złodziei i nikt z nimi nic nie robi, bo boi się dostać kosę. Poza tym w kwestii innych "ułomności" sąsiadów - jak spanie z 12 latką w jednym pokoju sądzę, że przekoloryzowujesz. W tego pijusa to nie ciężko uwierzyć, bo tacy są wszędzie, ale to nie kwestia tego, że mieszka się na wsi.

campa No niestety sa zacofani . Mamy tutaj sasiada mlody po 30 .zlodziej , pijak bije zone ,mieszka z nia u jej rodzicow . I co nic mu nie robia nawet z domu boja sie go wyrzucic w gdańsku sa osiedla gdzie tacy pijacy codziennie siedza na ławkach, łoją wódę i wino, a w domu biją zonę i dzieci, mieszkają razem "na kupie" po 8 osób na 2 pokojach ok. 45m2.

Gość sarenkkkkka
Mam znajom to znaczy mialam bo chodzila ze mna do klasy w podstawowce. Jej rodzice byli z duzych miast a wprowadzili sie na wies zeby edukowac wiekskie dzieci i unowoczesniac szkole no i ona wychowala sie na wsi od urodzenia. Nikt nigdy by nawet nie powiedzial ze ona miala cokolwiek wspolnego z wsia. Nie dosc ze wiekszosci zwierzat gospodarczych na zwyo nie widziala typu swinia, nie chodzila do kosciola, wogle nie wychodzila u nas na rynek na wsi. na wsi mowi sie gwara to ona w ogole nierozumiala tej mowy. a zyla tu od dziecka. jak byla na studiach to widzialam na zdjeciach na fejsie ze ma wciul znajomych a teraz jak przyjechala po studiach na rok na ta wies i dalej nie utrzymuje z ludzmi tu kontaktu. nie gada z nikim, tylko w sklepie dzien dobry dowiedzenia jak minal dzien, milego dnia, do kociola nie chodzi a ludzie ciekawi jej ze szok. a z drugiej strony jestesmy my, ludzie co tu zyja od zawsze i znamy wsystkich. ale nie kumam wpisu autorki ze ludzie spai w jednym pokoju......

Serio ta 12 latka spi z rodzicami bylam widzialam ma lozko obok lozka rodzicow.

A MENDĄ jestem, bo Ci brak wykształcenia wytknęłam, he he he, nich Ci będzie.

Niech miało być. Alutka - z Gdańska jesteś? To witka, ja też, choć teraz więcej czasu niestety w Wawie :(

Gość sarenkkkkka
campa a moze ta corka ma jakies lęki???? i dlatego spi z rodzicami?

A skad ty wiesz jakie ja mam wyksztalcenie ? Jasnowidzem jestes a nie przepraszam ty pewnie doktorat z psychologii robisz.

Z Olszynki jestem :)

Blisko - owszem doktorat, ale z nauk ścisłych i na dodatek mam dysleksję, dysgrafię i dysortografię, ale nie piszę męda ani każę... :O Pomijając już gramatykę budowanych przez Ciebie zdań.

Autorko, w miastach moze tego nie widać od razu bo tutaj ludzie raczej rzadko sie zapraszaja do domow ale tez zdarza sie ze dzieciaki sypiaja z doroslymi, mam kolezankę pedagoga w szkole, czasami opowiada takie rzeczy, ze włos sie na głowie jezy....