Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

campa

Wiejska glupota

Polecane posty

Gość psycholog kafeteryjny
Jak mozna oceniać człowieka na podstawie pochodzenia? Znam mnóstwo osób ze wsi, większość kulturalna, ma zainteresowania, szerokie horyzonty(jak jedna dziewczyna ze wsi w uczelnianej stołówce dała wykład o problemach egzystencjalnych poruszanych w "Dżumie" to miastowe nie wiedziały o co kaman.) Zdarzają się i ci z patologii, ale wielu moich "mistowych" znajomych to snoby i hipsterzy. Bez kultury chamy i buraki.

Gość mama teraz na urlopie!
Sorry,ale mi net w lapie padł :( takie uroki wsi,ale w telefonie jeszcze na szczęście działa. Autorko pisałaś wcześniej,że dziewczyny w Twoim wieku są takie zacofane,teraz piszesz że tam same dziadki mieszkają... Napiszcie gdzie takie wsie to krowę pojadę zobaczyć:-) A i ja również mam wykształcenie wyższe-zaoczne ale na państwowej uczelni. Także wieśniaki po podstawówce górą :) takie wsie to są w okolicach białegostoku i ogólnie na wschodnich terenach,ale tam zostali sami ci starsi,młodzi uciekli.

campa ma rację mieszkam w małej miejscowości jak byłem biedny tak jak oni to wszystko było ok teraz mam kasę i nagle wszyscy się odwrócili i tylko czekają aż mi się noga podwinie. Wsie i małe miasta to ciemnogród

Gość psycholog kafeteryjny
To wcale nie ciemnogród, po prostu w mieście jesteś anonimowy, jest więcej ludzi i to wszystko się jakoś rozkłada, bo na wsi, jak mieszka 70 osób to każdy się, choćby z widzenia, zna. A pod Pałacem Prezydenckim to kto bronił krzyża? Może panie z pobliskich wsi się zjeżdżały, co? W końcu na wsi to katole i zacofanie.

Moi bliscy sasiedzi przez plot to ludzie po 70 natomiast pare domow dalej wybudowaly sie ich dzieci wiec to ludzie po 30 . Ale mentalnosc maja po rodzicach . Tak tu sa krowy, kury swinie i inne zwierzatka. Ludzie nie maja kanalizacji no moze pare domow bo wola szambo wylewac na dzialke. Po co placic tyle za wode i scieki. No straszne ze ide z dzickiem do stomatologa i za pol roku bedzie miec aparat na zeby w wieku 4 lat jak i tak mleczaki jej wyleca. Do przedszkola tez jest za mala w ich mniemaniu.

Nikogo nie obrazam poprostu oni tutaj inaczej zyja - wolniej.

Gość mamuska mama
autorka ma po czesci racje, ale nie powiedziala bym ze tacy sa ludzie na wsi; w miescie tez zacofancow mozna spotkac, ktorzy nie lecza dzieci i td; a smiac mi sie chce bo moi tesciowie pochosza ze wsi iu tam mieszkaja i do lekarza nie da rady ich zaciagnac, chodza bez zebow z obolalymi stawami; ich corka ma 3 dzieci, ona nie pracuje a maz haruje na koparce zeby wszystkichj utrzymac a ona narzeka ze nie ma kasy na kosmetyczke czy fryzjera a ja mam i tak mi zazdrosci- to jej slowa ale nie pomysli idiotka zeby isc do pracy, nawet sezonowo nie zamierza pravcowac bo baba ma w domu siedziec ja razem z mezem (zupelnie inny niz jego rodzina) pracujemy mimo ze mamy ponad 2letnia corke i jakos sobie zyjemy, zeby tez kontrolujemy;)

To napisz gdzie takie zapomniane przez Boga wsie są.

Na Gornym Slasku. To stara wies jedna z pierwszych ,pobliskie juz sa bardziej nowoczesne.Wiecej pustych terenow bylo to sie mlodzi pobudowali.Na naszej wsi dzialek bylo malo i tanie, bo nikt nie chcial. My kupilismy dom od kogos czyli wprowdzilam sie w serce starych mieszkancow ja mam 5 sasiadów .Jestem takim rodzynkiem obtoczonym sasiadami.

Obrazasz i tych ludzi i mnie,bo stawiasz znak równości między zacofaniem a wsią. I jeśli tego nie widzisz to też jesteś zacofana.

Gość gość
up

Gość gość
wiecie co mnie to jakiś obłęd- ktoś mieszka za miastem z wyboru bo ma tam tam dom auto itp jest wykształcony i oczytany albo jest ciężko pracującym rolnikiem a ktoś kto żyje z socjalu ale w mieście albo w mieszkaniu klitce wziętym na kredyt na całe życie wyzywa go od wieśniaków itp. Szanujcie się ludzie I spójrzcie ilu ludzi sukcesu albo sportowców olimpijczyków jest ze wsi i wcale się tego nie wstydzą!!!

Gość gość
Rzeczywiście kredyt na mieszkanie to powód do wstydu i bycia gorszym od osób ze wsi. Teraz to przegięłaś.

Gość gość
Nie źle mnie zrozumiałaś - nie jest gorszy jest w innej sytuacji życiowej to wszystko. Chodzi mi o to żeby nie oceniać ludzi tylko ze względu na miejsce zamieszkania ja np mieszkam na wsi z upraw to mam iglaki przed domem a w pracy od ludzi z miasta słyszę docinki- czy już kartofle wykopane albo czy internet do mnie dochodzi. To przykre.

Gość gość
Co juz nie nadajecie na wies

Gość gość
Nie chodzi o to gdzie kto mieszka, ale o mentalność. I tak, jest coś takiego jak wiejska mentalność, mentalność folwarczna, mentalność chłopa pańszczyźnianego. Zawiść, wrogość do wszystkich, postawa "moja chata z kraja", roszczeniowość...... Trzeba na nich uważać, bo dać im palec to wezmą całą rękę. I zero myślenia wspólnotowego, liczę się tylko JA i moja korzyść. A wszystko pokryte niby uprzejmością, niby dobrocią, wszystko na niby. Prawda jest taka, że gdyby się dało, to by ci nóż w plecy wbili, bo masz więcej, jest ci lepiej niż im. Mieszkam na wsi od 15 lat i mam swoje obserwacje i przemyślenia. Tacy ludzie są na wsi i w mieście. Ważne jest jakie mają korzenie. I czy "przerobili" swoją mentalność niewolnika czy nie. Niestety, choć minęło 150 lat od uwłaszczenia chłopów (1864), to nadal większość tkwi mentalnie w tamtych czasach.

Gość Klient14
Wies Tomaszkowice kolo Wieliczki. Wsioki halasuja na zlosc sasiadom, puszczaja nagrania karetki pogotowia lub szczekajacego psa na zlosc sasiadom. Psychiatryk chyba takim p*****m by pomogl. To jest patologia wsiokow.Podloze to woda i dragi.To nie jest glupota tylko bandziorska dzialalnosc. Policja sie tylko smieje.