Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Śmieszny Student

Ślązaki, jak będzie Polska-Niemcy, to za kim będziecie?

Polecane posty

sosssssss -Obywatelstwo to papier, liczy się krew a nie papier, tym bardziej że niemieckie paszporty wyrabiało się w celu pracy na zachodzie, teraz to już nie trzeba mieć paszportu niemieckiego.

tak moj ojciec mogl wyjechac do niemiec i tam zyc ale powiedzial ze tutaj zostanie bo slask to slask :D

Gość padre..
pewne prawda do czasu II w. , gdzie powiedzmy mieszana wielonarowowa i wymieszana krew słowiańska dawnych ślężan , polaków , morawian , żydów stanowiła z 80 % mieszkańców faktycznego Śląska , ale nie okolic powiedzmy Opola i terenów tak z 50 km na wschód od Opola póżniej dojechali polacy i sowieccy chazarzy z warszawki do zarządzania tym całym bajzlem

Gość padre..
dolina łodry to Opeln , Ratzeburg najdalej raczej taki polako-niemiec z ciebie raczej niż ślązak

padre..-Żydów na Śląsku było bardzo mało, a ja już byli, to się nie mieszali z Niemcami i Ślązakami, najwięcej żydów było w Bedzinie i w Sosnowcu, ale to nie był Śląsk, tylko zagłębia co należało do małopolski, na Śląsku głównie byli Morawianie, Ślązacy i Niemcy. Polaków było bardzo mało.

Gość padre..
mieszali się mieszali , przynajmniej starali się mieszać jak mieli okazję stąd tak liczba żydów w Werhmachcie ( od 150 - 350 tys. )

Gość t5eyt544b 54yt
😭

Gość t5eyt544b 54yt
😢

padre..-W Niemcach się mieszali, ale na Śląsku nie bardzo. Żydzi na Śląsku byli źle postrzegani, stąd też woleli Sosnowiec i Będzin od Śląska. Polska lepiej ich tolerowała od Śląska.

Gość kupa ze
za Monczką

Śmieszny Student-A czemu sie niby należał? Po za tym Polska zbankrutowała Śląsk, dziś tu jest ruina, bezrobocie itp, to co Polska dała Śląskowi. Po za tym Śląsk należy się Ślązakom, bo to osobny naród i osobna kraina.

Bez urazy, ale określenie "w Niemcach się mieszali" kojarzy mi się tylko ze stosunkiem homoseksualnym. "W Niemczech" to co innego...

Śmieszny Student- A ci co "godają" to kim twoim zdaniem są? Moorland- W Śląskim języku godo sie "Niemcach" a bardzi prawidłowo to godo sie w "rajchu"

co nie zmienia faktu, że pisząc po polsku dajesz do zrozumienia, że coś mieszasz coś w Niemcach i to jest dość sugestywne ;)

Moorland-Te słowo było napisane po Śląsku a nie po Polsku. To tak jak wtracanie Angielskich słów w Polski jezyk, też takie coś występuje.

dobra, dobra, ale "wtrącać" słowa też trzeba umieć, żeby coś dwuznacznie nie zabrzmiało ;)

Gość szaaaloma
ratiborszczyzna to moje tereny i z tego co wiem do niemiec należała do 2 wojny swiatowej co widac na każdym cmentarzu :D i w ilosciach paszportów niemieckich mlodych ludzi.. a ten kto twierdzi ze paszporty niemiecie wyrabialo sie tylko wczesniej po to zeby prace dostac to sie myli. bo jest male prawdopodobienstwo zeby robic w niemczech czy austrii bez paszportu. Poza tym niby granice otwarte ale ci z niemieckim paszportem dostaja na reke co najmniej 10euro na godz nie tak jak czysty polak maksymalnie 7-8. wiec dalej oplaca sie byc niemcem! AMEN

szaaaloma-Moje tereny to też są, ale do rajchu bych nie pojechoł, za dużo syfu multikulturowego tam je, ratibora też nie lubia, ale samo miasto je piekne, ale za dużo goroli tam je, ale wsie pobliski to są piekne, rdzeni tam mieszkają, dużo śląskich fanów wisi, a większość niemców z tych terynów uciekła do rajchu, tako je prowda.

Gość szaaaloma
JA TAM MAM ZAMIAR WYJECHAC DO RAJCHU NA STALE ZEBY MLODOSC TAM PRZEZYC EMERYTURY SIE FAJNEJ DOROBIC I WRÓCIC TUTAJ (MOZE) BO POLSKA TO PIEKNY KRAJ, ALE NIE AMA ZAMIARU ZAPIERZIELAC DO 67 ROKU ZYCIA...

DKW-Nie do końca, na Śląsku żyły także plemiona Słowiańśkie, jak Gołęszczyce, które osiadły w dolinie górnej Odry. Nie zapomni także o pańśtwie Wielkomorawskim, które powstało z Słowian w polaczeniu Morawian i Ślązaków.

szaaaloma-Jak lubisz zapierdalać na turasów to twoja sprawa, za chwilę w rajchu będzie więcej turasów niż niemców, wtedy będziesz musiała im usługiwać seksualnie, jak chcesz być turecką dziwką, to twój wybór.

Gość szaaaloma
DLACZEGO USŁUGIWAC TURASOM? BEZ PRZESADY... OD TEGO MAM MEZA.. A TURASY TO CIULSTWO ...

Gość szaaaloma
z reszta turasy to auslandrowie i to oni siedza na garnuszku u niemcow. a jak jak sie tam osiądę na stałe bede czysta niemką bo mam paszport niemiecki.. a oni tam siedza tylko jako emigranci wiec sie deczko synek mylisz