Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Śmieszny Student

Ślązaki, jak będzie Polska-Niemcy, to za kim będziecie?

Polecane posty

Gość szaaaloma
nie mozna porownywac turka do polaka-niemca

Gość nie będzie Polska - Niemcy
jak zwykle nie wyjdziemy z grupy i dzisiaj nam to Czesi udowodnią.

Gość szaaaloma
DKW - - - - :D:D:D pieknie powiedziane

Gość szaaaloma
dlaczego turasów jest wiecej w niemczech - - - bo to dziecioroby którzy wiedzą ze jak sobie piątke spłodzą to chałupe od panstwa dostana... lecz nie zmienia to faktu ze w niemczech i tak jest lepeij niz w polsce.. na emeryture lepiej jednak wróci do pl spokojnie umrzec z niemiecka kasa

DKW - mnie tam żaden krzywdy nie zrobił. Bywają irytujący (możliwe, że kwestia kultury), ale nie gryzą.

Śmieszny Student-A wiesz jakie Niemcy były kiedyś potężne? Polska kiedyś była od morza do morza, było tak w czasach ok 1610 roku. czyli twoim zdaniem powinna to odzyskać? Wyście i tak dużo dostali, no ale podpisaliście z Stalinem sojusz, więc był wam winny terenie zachodnie. Nie zapomnij że wyście pierwsi tak naprawdę wyszli do Berlina i Polska flaga pierwsza tam zawistał, ale bez sojuszu z Stalinem to byście tego nie dokonali. No a potem żeście zaczęli mordować Niemców i Ślązaków w obozach.

Gość szaaaloma
ja tam tez nie mam nic do turków to była moja odpowiedz dlaczego jest ich tyle w niemczech.. to samo mozna powiedziec przeciez o polakach w holandii... nie jest tak ze jest ich wiecej niz rdzennych holenderczykow? dlatego mam to w d... zdanie moje takie... na polskich politykow nie ma co liczyc... to trzeba isc tam gdzie mózgi nie są sprane

szaaaloma- Z tym że żaden niemiec za niemkę cię uznawał nie bedzie. Moja kuzynka od babci w Niemczech żyła od 1945roku(musiała uciekać z Śląska, bo był żoną SSmana) , zmarła w latach 90, na wsi mówili że umarła "Pani z Polski" a polką nigdy nie była i się polką nie czuła, ale nikt ją za niemkę nie uznawał

Gość padre..
nie przyczepiając się tak akurat mocno do żydów w tamtych okolicach - byli i raczej OK. byli w porównaniu np. do nienawistnych do wszystkich litwaków z okolic współczesnej białorusi sprowadzanych od XiX w. do polski ...tak np. w znaleziono na opieczęciach u nas z końca XIII w. gwiazdy Dawida oraz teksty niemieckich osadników

Gość szaaaloma
moze nie beda mnie za niemke uznawac ale prawa bede miec niemieckie... zyc bede po niemiecku nie po polsku (czyli od 10 do 10)... łatwo nie bedzie ale bynajmniej ci rzadzacy którzy nazywają mnie w polsce polką nie beda mnie wkurzac...

DKW=Bzdury, tak naprawdę nikt nie wie, z jakiej rasy wywodzili się hunowie. Był to to spokojny naród, zajmujący się rolnictwem, nikt nie wie czemu nagle zaczeli się masowo zbroić i wyruszyli na podbój Europy. hunowie czyli na terenach obecnej polski i wielu mówi że byli germanami, inni że byli mongolami. Spór w tej sprawie jest nieroztrzyhnięyty.

szaaaloma-A ty czujesz się niemką czy Ślązaczką? Mam kolegów z raciborza i oni czują się bardziej Ślązakami niż Niemami, natomiast w Samborowicach czy w Owśiszczu, w Rudyszwałcie to moii kumple czują się Niemcami.

DKW-Germanie to nie jest jednolity lud, tak jak Polacy, wywodzą się z róznych plemion, więc hunowie mogli być także germanami i dać i wycisk.

Gość padre..
tak im nakazali rabini , a poza tym ich 'myślenie' było najbardziej zbliżone do myślenia germanów czyli budujemy i panujemy nad wszystkim co można ( tzn. oni niewiele budowali , ale zachęcali niemców )

Gość Ich_trafi:)))
Pytanie jest bezzasadne. Ślunzoki to taki polski Amish, nienawidzą wszystkiego, co nie jest "ślunskie". Że niby ich Polacy wykorzystują. A prawda jest taka, że to narodek zadufany w sobie, dupowaty, przywykły do ślepego wykonywania rozkazów. A jak sami muszą np. coś wymyslić albo mieć pracę ciut bardziej złożoną niż walenie kilofem czy machanie łopatą, to są jak dzieci we mgle.

Gość padre..
ze skandynawi przybyli wikingowie na tereny rusko-ukraińskie , rozbijając w koalicji z rusami państwo judaistycznych chazarów w X w. nie na tereny śląska w kazdym razie nie mylić , tylko czytać i sprawdzać

Gość regerg
taaa... ich trafi... i dlatego maja najlepszy system zdrowotny całej polsce?:D wez ty sie zastanów co ty fanzolisz :D

Gość padre..
germanie ro saksoni i pokrewne plemiona wikingowie to normadowie , duńczycy , alamandowie , waredzy zupełnie insza inszość - l kształcić się dalej i czytać w tym temacie germani byli podbijani przez wikingów i stracili np. władzę w anglii na ich rzecz w 1066

regereg Jak widac, niestety nie. Twojej manii wielkości nie udało im się wyleczyć. Buahahaha....

Gość padre..
zacznij czytać konkretniej i dokładniej był niby francuzem , ponieważ wikingowie wcześniej opanowali francję i uważali sie za właściwych władców tego kraju , spowinowacajac sie nieco z dawnymi rodami germańsko- galicyjskimi takim francuzem jak np. prezydent USA berlineńczykiem

Gość regerg
manii wielkości :D no coż poziom kafeterii to jednak zbyt wiele sie nie wymaga... znasz takie stwierdzenie lokalny patriota?

Chłopczyku, regerg, wrzuć sobie w googla hasełko "szowinizm". Lokalny patriota nie pogardza innymi. W przeciwieństwie do ciebie.

Gość regerg
po pierwsze kobietko jak się już tak mamy czepiać i gdzie napisalam, że pogardzam innymi? w tym, że śląsk ma najlepszy system zdrowotny co potwierdzaja ludzie z innych województw? bo nie rozumiem... tak to jest jak sie ocenia ludzi po jednym zdaniu guzik o nich wiedzac "chłopaczku";)

Gość padre..
normanowie , którzy częściowo podbili francję mówili po fracusku z racji oczywistych czyli drugi język - zdolni wikongowie byli zawsze pod wieloma względami normanowie byli duńskimi wikingami np. którzy stali się póżniej arystokracja zarówno we francji , jak i w anglii , wyrzucając starą saksońsko-germańską arystokrację na bruk , co prowadziło póżniej często do różnych spisków , buntów , walk o tron

rege coś tam... Coś się tak tego systemu zdrowotnego uczepił? Jest taki sam beznadziejny, jak gdzie indziej. Za kasę wyleczą wszystko, wszędzie. Podaj 1 Ślązaka, który dostał Nobla. Uuuuuu... I dupa. Bo to albo Niemcy, albo rdzenni Polacy. Żaden Kopocz ani Smolorz niczym się w dziedzinie wymagającej wiedzy i inteligencji nie wsławił. P.S. Żyj dalej w błogiej nieswiadomości. Chow się ;-)

Gość regerg
a o kartach zdrowia słyszaleś? no chyba nie... i wprowadził to Sośnierz ignorancie jak już sie czepiamy, nie wiem co ma do tego kopacz.... (celowo z małej) dlaczego sie uczepiłam? bo wypowiadam się w dziedzinie, na której się znam.... przypominam, że jestem kobietą, więc jak ze mną dyskutujesz odmieniaj proszę formę żeńską i myślisz bardzo stereotypowo... zapewniam cie ze nie tzeba byc rdzennym niemcem/polakiem by byc slazakiem.... bardzo mało wiesz w tej dziedinie w próbujesz swoich sił radzę doczytać więcej o czeskich korzeniach slaska a tak poza tym to żegnam nie dyskutuje z reguly z taką pretensjonalną częścią społeczeństwa