Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agusia2402

Dowód osobisty półtorarocznemu dziecku?

Polecane posty

Gość Agusia2402

Za miesiąc wyjeżdżamy do Niemiec. Właśnie się dowiedziałam, że moje półtoraroczne dziecko musi mieć dowód. I wszystko ok, tylko że przy wyrobieniu muszą być podobno oboje rodziców, a ojciec dziecka jest w Niemczech i przyjedzie tylko po nas. Co mam robić?

Tylko do paszportu podobno oboje rodziców. Do dowodu jeden wystarczy. W urzędzie się tego dowiedziałaś?

oboje muszą być. u nas musieliśmy być razem. podobno to od dobrej woli urzędnika zależy i czasem zgadza się na 1 rodzica. skoro mąż jest w DE to może notarialnie potwierdzić swoją zgodę na wydanie dowodu dla dziecka.

Gość do wyrobiebia
dowodu też muszą byc oboje rodziców. Wiem bo własnie wyrabiam dzieciom dowody, do tego jeśli dziecko ma powyżej 5 lat to dziecko też musi byc obecne w urzędzie.

Gość lajza manella
potrzebni sa oboje rodzice niestety,szkoda,ze wczesniej o tym nie pomyslałas

W przypadku niemożliwości stawienia się o wydanie dowodu może wnioskować tylko jedno z rodziców, ale za pisemnym pozwoleniem drugiego, poświadczonym za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza. Jeśli natomiast jedno z rodziców przebywa za granicą, jego zgoda na wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka musi być poświadczona przez konsulat lub ambasadę RP, ewentualnie przez notariusza (w wielkiej Brytanii Notary Public). Aby upewnić się, czy taka możliwość istnieje i jakie dokumenty należy przygotować, lepiej uprzednio skontaktować się ze swoim urzędem gminy. Dowód może odebrać już tylko jeden z rodziców. http://www.polkadot.pl/pl/mama_i_dziecko/formalnosci__1/jak_wyrobic_dowod_osobisty_dla_dziecka

Gość Agusia2402
Wiem że za późno o tym pomyślałam, ale dopiero dzisiaj się dowiedziałam że go musi mieć :( Jutro jadę do urzędu.

Gość Agusia2402
kolometa- i nie miałaś żadnego problemu?

Gość Connie....
zwyczajnie powiedz, że tatuś gdzieś się zgubił i nie wiadomo, gdzie jest... działa...

nie ,ale ja mam nastoletnie dzieci nie wiem ale to chyba nie ma znaczenia,nawet nic nie wspominali o mężu ,że musi być nie wiedziałam,że małym dzieciom robią dowody mi powiedzieli,że od 13 roku życia można robić

Gość muszą być
obydwoje rodzice...nie dziwcie się urzędnikowi, on wiele ryzykuje, nie zna was , nie wie po co ten dowód..Obecnie dowód jest traktowany podobnie jak paszport i stąd tak jak przy paszporcie obydwoje rodzice są niezbędni,Odebrać może jeden..Mój miał dowód wyrabiany jak miał 2 miesiace, podobna sytuacja jak twoja, tylko,ze ja złożyłam wniosek jak mój mąż był w domu..A jak chciałaś jechać za granicę z dzieckiem???? Musi mieć jakiś dokument...wydają go bezpłatnie..mój czekał a szufladzie , be z problemów pojechałam do męża z dzieckiem

Gość muszą być
Z tym ,ze ja leciałam samolotem, ale może jka do Niemiec samochodem , to można bez???