Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ___malutka___

Turcy w Niemczech, skad ich tyle?

Polecane posty

Gość pincetka
przykładów na co?

Gość karolina@21
a ile milionow ludzi jest w całych stanach zjednoczonych ameryki polnocej i poludniegwej

Gość huuihiu
Mycha pewnie broni ich bo sobie jakiegos przygruchala glupia pinda. oni dostaja socjal na dzieci, jak masz 3 to pewnie z kilka set euro juz! to wiekszosc dostaje zasilki na mieszkania. czesto maja markowe samochody. a mieszka ich ok. 6 milionow, oficjalnie mowi sie o 3 milionach.

Gość czy to prawda ze jak
W publikacji pod tytułem "Deutschland schafft sich ab: Wie unser Land aufs Spielt setzen", który to przetłumaczyć można, jako "Niemcy likwidują się same: Jak nasz kraj wypada z gry", Sarrazin poddał, bowiem mocnej krytyce obecny niemiecki model integracji imigrantów. W szczególny sposób skupił się w niej na temacie imigrantów z Turcji i krajów arabskich. Według niego tworzą oni równoległe zamknięte społeczeństwo oraz przysparzają państwu więcej kosztów socjalnych, niż wart jest ich wkład w rozwój niemieckiej gospodarki. Powtórzył w niej także tezy, które już kiedyś wygłosił w jednym z wywiadów dla magazynu "Lettere International". Stwierdził wówczas, że znaczna liczba Arabów i Turków, oprócz handlu owocami i warzywami oraz produkcji "dziewczynek w chustach", nie wnosi nic produktywnego. Posunął się nawet do stwierdzenia, że "Turcy opanowują Niemcy, tak jak Kosowianie opanowali Kosowo - poprzez przyrost naturalny". Za te słowa wszczęte zostało nawet wobec niego postępowanie, które miało ustalić, czy nie doszło tu do przestępstwa podżegania do nienawiści narodowej. "Imigracja koncentrowała się w minionych dziesięcioleciach w coraz większym stopniu na niewykształconych warstwach z krajów ukształtowanych przez islam" - tłumaczy w swojej książce Sarrazina. Gmina turecka natychmiast zarzuciła mu rasizm. Atmosferę podgrzał także fragment, w którym stwierdził, że "wszyscy Żydzi mają pewien określony gen". Jednocześnie autor, przytaczając liczne statystyki, zauważał również, że podobnej skali problemu nie ma z emigrantami pochodzącymi z Azji czy Europy Środkowo-Wschodniej. Winą za ten stan rzeczy, Sarrazin obarcza islam, który jego zdaniem, stoi w opozycji do zasad obowiązujących w liberalnych państwach europejskich oraz wartości wytworzonych przez wieki europejskiego chrześcijaństwa. Tezy te potępili natychmiast czołowi niemieccy politycy, w tym kanclerz Angela Merkel. Wszczęto postępowanie mające usunąć go z zarządu Banku Centralnego RFN. Zaraz po wybuchu skandalu rzecznik rządu Steffen Seibert stwierdził, że "wypowiedzi Sarrazina szkodzą wizerunkowi Bundesbanku zarówno w kraju, jak i za granicą". Również według liberalnego dziennika "Financial Times Deutschland" jego tezy położyły cień na wizerunku tej instytucji. W celu wypromowania swojej książki jeszcze dobitniej wyraził swoje wszystkim znane tezy na temat ogłupiania Niemiec i tym samym jeszcze bardziej przybliżył się do kręgów ksenofobicznych pisali komentatorzy.

Gość czy to prawda ze jak
Nie wiadomo dokładnie ile jest Turków w Niemczech, źródła podają od 1.9 mln do 2.5 mln, a nawet 5 mln. Po tym, co wiedziałem w Niemczech, skłaniam się ku tej największej liczbie. Co ciekawe, Turcy nie są w Niemczech uznawani za mniejszość narodową. O ile 2/3 mieszkających w Niemczech Polaków może pochwalić się ukończeniem szkoły średniej lub wyższej, to w przypadku Turków jest to - według danych Urzędu ds. Migracji i Uchodźców - odsetek rzędu zaledwie 41%. Były premier Turcji Erbakaban powiedział kiedyś w wywiadzie do jednego z niemieckich dziennikarzy: „Pan uważa, że my, tureccy muzułmanie, przybywamy tu jedynie, żeby znaleźć pracę i zbierać okruszyny z waszego stołu. Otóż nie, przybyliśmy, aby przejąć władzę w waszym kraju, zapuścić tu korzenie i zrealizować nasze wizje, a wszystko to z waszym przyzwoleniem i zgodnie z waszym prawem”.

Gość huuihiu
macie ta ksiazke po polsku?

Gość wamdammmm
nie ma po naszemu

Na logike - gdyby bylo tak jak wam sie wydaje to Panstwo byloby bankrutem od lat. Nie ma czegos takiego jak utrzymywanie osoby, ktorej sie do pracy isc nie chce. Osoby, ktore ja stracily owszem. Lub jak wyzej napisalam - przekrety. Lewe zaswiadczenia o chorobie, ktora uniemozliwia podjecie pracy itp. Dla tych obeznanych w socjalach male sprostowanie - Kindergeld to co innego niz socjal, dwa rozne urzedy sie tym zajmuja. Kindergeld to smieszne 184 euro na dziecko. Socjalu do tego sie dostaje chyba okolo 30 euro. Majatek, prawda? :D Jesli chodzi o kare o ktorej pisalam - tak jest. Jesli pobierasz go nie majac do niego prawa i to sie wyda dostaniesz kare z ktorej sie nie wyplacisz. Tak samo jak pobieranie socjalu i pracowanie na czarno. Ludzie ktorzy sa na socjalu maja albo macierzynskie albo szkole jezykowa na kursie albo sa chorzy, ze siedza w domach. W innym przypadku sa ciagle wysylani na rozmowy i do prac za grosze do tego musza miesiecznie rozsylac iles tam CV i listow motywacyjnych poszukujac pracy. Jesli tego nie robia odmawiaja prac z JobCenter itd to urzad wstrzymuje lub zabiera im pieniadze socjalne. Dla ciekawskich - wiekszosc z nich zyje z budek z kebabami, imbissow a grubszym tematem sa kasyna i lewe pieniadze ale malo kto moze znac taka prawde.

Gość huuihiu
Mycha a skad to wiesz? od Turkow, masz takich znajomych, juz wspolczuje..

Gość bhkuy
Mycha, jest lepiej niz mowisz, bo moja sasiadka, totalny tlumok, wyjechala do niemiec, zaciazyla raz, drugi i majac dwoje dzieci i bedac samotna matka (oczywiscie nie jest sama, ale oficjalnie tak), dostaje tyle kasy, ze sobie spokojnie zyje i nawet nie pomysli o pracy

Gość gffgfffdffdffdfgfdgfdffddff
pewnie ze tak jest a teraz polaczki beda okradac hihihi

Gość dscasdr
tylko nie zapominaj mychol ze w tamtym temacie nie mialas racji, bo kindergeld byl pobierany jak najbardziej zgodnie z prawem!!

Gość dscasdr
Dla tych obeznanych w socjalach male sprostowanie - Kindergeld to co innego niz socjal, dwa rozne urzedy sie tym zajmuja. to, to my też wiemy 🖐️

Gość &qqw
owszem mieszkanie dostaje sie np ze spoldzielni mieszkaniowej.Wielkosc i czynsz jest uzalezniony od iloscii czlonkow rodziny.Socjal oplaca to mieszkanie-czynsz,ogrzewanie itd.No i oczywiscie na osobe przysluguje pewna suma na zycie,gdy idzie sie do lekarza jest sie zwolnionym z oplaty kwartalnej,leki tez za darmo.Wiem,ze niektorzy tak zyja calymi latami,nastepnie ich dzieci,bo znaja tylko taki sposob na zycie.A pracy unikaja jak ognia

Gość huuihiu
tak jest.

przeszkadzają Ci Turcy, a skąd tyle Polaków na Wyspach Mieszkam we Francji tu skolei Hindusi, Arabi, Polacy Czesto jestem na Wyspach - zastanawiam się POLskA TO CZY GB?

Gość ataxiaaaaa
ja tez znam jedna dziewczyne ktora zwiazala sie z turkiem, mieszkaja w niemczech, on pracuje, ona nie bo rodzi dzieci, dostali mieszkanie socjalne, takie o ktorym marzy wielu polakow, dwupoziomowe na nowym osiedlu, dostaja zasilki i sobie swietnie zyja, pewnie dlatego turcy sa tak znienawidzeni przez niemcow.

Gość wamdammmm
dlaczego Niemcy nie ida na zasilki w takim razie?

Gość **Mycha ty nic nie wiesz
albo robią z ciebie idiotkę dostaje sie 300 euro +opłacone mieszkanie mój kuzyn pracował parę lat i był w urzędzie pracy dostawał socjal 600euro miesięcznie przez 6 lat tak kombinował ale znowu musiał iści do pracy mi proponawali znajomi prace do hotelu w berlinie sprzątać pokoje 3 euro od pokoju sprzątanie zajmuje jednego pokoju 20 min a czasem i mniej czasu a masz dziennie 20 pokoje

Gość agusia md 810
zamknąć mordy białe szmaty i do garów wasze córki a już na pewno wnuczki będą żyły w Europie muzułmańskiej gdzie kobieta zajmie się tym do czego została stworzona - wychowywaniem dzieci i prowadzeniem domu a nie "rywalizacją" z facetami i "pracą" w policji czy wojsku :O więc przyzwyczajajcie się już :D

Nauczcie sie czytac ze zrozumieniem moze najpierw? Oczywiscie, ze na socjalu oplacaja czynsz za mieszkanie (prad, gaz, telefon juz nie) ale nikt ci nie da mieszkania pod nos ANI NA WYNAJEM ANI TYM BARDZIEJ WLASNOSCIOWEGO no ludzie, przeciez wlasnosciowe to majatek tak jak drogi samochod wiec mozna je sprzdac by miec srodki do zycia. Samemu trzeba sobie szukac co jest cholernie trudne w ich cenie - o to mi chodzilo. Z reszta skladajac Antrag juz trzeba podac adres i koszta wiec tu sie kolo zamyka. Przy przeprowadzce trzeba samemu szukac nawet jesli oni sie kaza wyprowadzic gdy czynsz idzie w gore. Jesli sam ktos nie da rady znalezc mieszkania w przeciagu chyba 6 miesiecy moze i wiecej to moga go wyslac na dzielnice socjalna - obskurne, smierdzace bloki, slumsy, mieszkania w tragicznym stanie - I TO TEZ NA ZASADZIE PODANIA NAMIAROW a o reszte martw sie sam, czyli termin z wlascicielem, wizyta i nie mowione, ze to wlasnie ty je dostaniesz bo chetnych na jedno jest zawsze kilkunastu. Jest jedna dzielnica w Berlinie - Marzahn - tam sa tanie mieszkania socjalne w blokach z plyty mieszkaja tam sami patologiczni ludzie, ja bym tam za chiny nie poszla nawet za darmo... A kasy nie dostajesz za nic nie robienie. Mozesz ich robic w ciula miesiacami zalatwiajac lewe zasweiadczenia, chodzac niby do szkoly itp ale wiecznie tego nie pociagniesz predzej czy pozniej cie wysla do jakiejs beznadziejnej pracy za grosze no i trzeba jej regularnie szukac wysylac papiery do firm inaczej urzad zabiera socjal i tyle z tego pieknego niby zycia nic nie robiac.

Gość caryca bez cara
**Mycha ..nie przegadasz niektorych ..oni lepiej wiedza,gdzies cos slyszeli, kindergeld z socjalem myla, takze..oni wiedza najlepiej. a jak wam sie wydaje, ze niemcy to krajna mlekiem i miodem plynaca...to przyjedzcie i zobaczycie...juz dawno to sie skonczylo..i kto nie pracuje ten nic nie ma bez wugledu na pochodzenie...a ja bym nie wierzyla w jakies opowiesci o mieszkaniasz dwupoziomowych.. ale jeszcze kilka faktow, dla ciekawych i zebyscie dalej glupot nie powtarzali: -wielkosc mieszkania socjalnego zalezy od ilosci osob, ktore maja sie tam zamieszkac...jezeli wprowadzaja sie 2 osoby to nie dostana mieszkania 100m kwadratowych..nigdy w zyciu. -turcy oszczedzaja na czynszu, bo mieszkaja na kupie, jak cyganie np. 7 osob w 3 pokojach, na ubraniach bo kazdy nosi po sobie i na jedzeniu...poza tym oni nie korzystaja z dobr kultury;)... -za zasilek dla bezrobotnych przezyc to jest sztuka..na niewiele stracza, chyba ze ktos ograniczy sie do makaronu z sosem pomidorowym.. -mlodz turcy tez maja problemy z bytem i walcza o lepsza przyszlosc..robia ausbildung i studiuja..aha i nie maja rodzin wielodzietnych. -i co najwazniejsze, polacy na tle turkow wypadaja nie wiele lepiej, co druga osoba, ktora przyjechala tu wczesniej..to bezrobotni alkoholicy, ktorzy uskarzaja sie, ze tak im zle, ale do pracy to sie nie rusza... wiem, ze zaraz pojawia sie insynuacje, ze pewnie z turkiem jestem, otoz nie..pracuje z osobami mlodymi i obcokrajowcami..

Gość caryca bez cara
pracuję w kebabie :( ale u chińczyka! a nie u turka :) (turka mam narzeczonego) :( :)

Dokladnie o to mi chodzilo. Ktos przede mna napisal tak, jakby tu pieniadze i mieszkania spadaly ludziom z nieba na glowy a tak nie jest. Dostac socjal jest dzisiaj baaaaardzo trudno, odmawiaja wiekszosci, Niemcy nie sa glupi przeciez nikt nie da socjalu osobie, ktora dopiero co wcz\oraj przyjechala tutaj. Trzeba mieszkac na terenie Niemiec z dwa lata, pracowac okolo roku i wiadomo jak sie samemu rzucilo prace bo sie robic nie chcialo to nikt ci socjalu nie da teraz sie sam martw. A Turcy czy Araby w tych czasach w wiekszosci zyja nie z socjalu ale ze swoich licznych knajp typu kekab czy inne Scheisse. Z tym Kindergeld nic mi sie nie pomylilo - w temacie ktory mial ktos tam na mysli napisalam, ze nie wiem w jakiej sytuacji jest autorka i czy jej sie prawnie nalezy czy nie ale jesli bedzie go pobierac niezgodnie z prawem (np pobierajac i tu i tu lub nie majac do niego prawa) to jak sie wyda dostanie ogromna kare. Na jakiej zasadzie jej on przyslugiwal - i czy przyslugiwal nie wiedzialam bo nie znalam jej sytuacji i tam o tym nie pisalam. Wiec nie wiem w ktorym momencie tam nie mialam racji ale mniejsza o to.

Gość caryca bez cara
nie chodzilo mi o ciebie z tym kindergeld.. moze i sasiadka zyje z kindergeld, ale jak dlugo?...dzieci kiedys podrosna, wyprowadza sie, a ja dopadnie szara rzeczywistosc..i kto ja zatrudni, jak ostatnie 20 lat nie pracowala...zreszta sorry..ale dla mnie wiekszosc ludzi,ktora wiele lat zyje na socjalu, albo bezrobociu, to tlumoki niedorozwiniete ...i to motto zyciowe "zeby sie tylko praca nie skalac" przekazuja swoim dzieciom.. nie ktos sobie zamieszka w takich socjalnej dzielnicy...to zobaczy jakie tam jest miami beach;)

wiem, to nie Ty pisalas :) a ztym dwupoziomowym mieszkaniem to nawet zabawne bylo co ktos tam napisal :) oczywiscie, jak ktos chce uparcie postawic na swoim nie znajac faktow to moze tu i 10 nickow stworzyc pod ktorymi napisze, ze z socjalu kupil sobie auto za 50tys i mieszka w nowiutkim mieszkanku wlasnosciowym :P ja jedynie moge napisac co wiem i moze otworzyc oczy tym, ktorzy faktycznie sobie wyobraza cud miod i orzeszki w tych Niemczech. Ktos chce za wszelka cene miec swoje na wierzchu choc wie, ze nie mowi prawdy, bo byc moze to sprawdzil juz albo i nie - prosze bardzo jak to sie mowi - Twoja racja, moj spokoj :)

z tym socjalem to jest roznie. ale te mieszkania tam w nie ktorych rejonach... tam policja juz nie wchodzi. pamietam ciekawa historie, zastrzelili jakiegos niemca w domu. to byl napad w biednej dzielcy, i zlapali cala grupe ktora za to dopowiadala z rejonu. sami albance, turcy, i jakis murzyn. rodowity niemiec nie wezmie takiego mieszkania, juz woli mieszkac ze starymi albo w samochodzie z przyczepa. niemcy sa cwani, zauwazylem ze oni tych wszystkich nie z europy lokije w jedne rejony, dzielnice. zeby sami sie powybijali. oni tam sobie tworza wlasne srodowiska, te budki, meczety. zydzi tez arabow zepchli w pewne strefy. a azyli juz niemcy tez nie daja. odsylaja kurdow, nawet jka maja panienki w ciazy. tu niestety polki im czesto pomagaja.

Gość luterrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Wiekszosc turasow-brudasow zyje z socjalu i nie ma sie co oszukiwac.Ja mieszkam w niemczech 25lat czyli prawie cale swoje zycie.I powiem ze nie moge patrzec na tureckie ryje zreszta na murzynow tez.nieroby nieroby i jescze raz nieroby.

Gość luterrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Wertyp-ale pieprzysz farmazony,jasne do jednej dzielnicy obcokrajowcow.ty chlopie chyba niemcy to tylko w telewizji widziales.