Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ___malutka___

Turcy w Niemczech, skad ich tyle?

Polecane posty

nie tylko mam tam rodzine. i wiem jak to wyglada. w Berlinie masz dzielnice maly stambul czy jakos tak. tam sami turcy prawie sa, jest tez dzielnica co zmienila nazwe na turecka. te biedne rejony tam sa tanie mieszkania i niemcy ich tam grupuja.

Gość jaka jest waszym zdaniem
najgorsza dzielnica hamburga??

Prezes nie wiem skad Ty masz to info. Jak dlugo tu zyje tak dlugo nie ma tu ani dzielnicy, ktora sie nazywa maly stambul ani dzielnicy, ktora nosi turecka nazwe. Jest taka, gdzie jest pelno turkow, wlasciwie dwie Neukoelln i Kreuzberg tam ich najwiecej ale nie sa to slumsy, wrecz przeciwnie, piekne kamienice, koscioly, zabytkowe buowle, a apartamenty na Kreuzberg sa bardzo drogie i mieszka tam rowniez mnostwo bogatych Niemcow (tak jak na Kudamm' ie) Najtansze mieszkania sa na Marzahn, Hellersdorf ewentualnie Treptow i Koepenick.

Gość co sadzicie o Mummelmannsberg
Billstedt, Bergedorf w Hamburgu??

Gość uber alles
Turasy maja wszystko za darmo dziadki,babki dzieci po 15 i te babska w tych kiecach i wkooorwia mnie to jak hoooj ni słowa po niemiecku wieśniary nie umia a prawa maja większe jak cały świat brudasy

Gość ffewwwe
nie wypieraj się mychol, że nie wiedziałaś o co chodzi z tym kindergeld kobieta wyrażnie napisała swoją sytuacje a ty oczywiście chciałaś zabłysnąć :D :D :D zachowywałaś się jakbyś miała pms conajmniej, albo menopauze :o :o :o nieznośna gówniaro :o

Gość Mycha ma duzo racji
w tym co tu pisze,w niemczech nie ma nic za ładne oczy.... Mieszkam w Hamburgu i również jest dzielnica gdzie Turków można więcej spotkać jest to Altona ale czy nazwałabym ich i dzielnice slamsami???Raczej nie.Nie oszukujmy się niemcy właściwie z podatkow Turkow zyja....zakladaja firmy ,sklepy pracyja w nich calymi rodzinami a niemcy patrza tylko jak dlugo na socjalu im sie uda

Gość ffewwwe
słuchaj pamiętam tamten temat i oczywiście stwierdziłaś, że skoro dzieci mieszkają w polsce to ona ( czy tam jej mąż) nie może pobierać Kindergeld w niemczech :D 🖐️

Gość ffewwwe
23:23 [zgłoś do usunięcia]**Mycha Proste pytania - gdzie dzieci mieszkaja i w jakim sa wieku. Jesli nie mieszkaja w Niemczech to podbieranie Kindergeld jest niezgodne z prawem i jest naciaganiem, jesli sie wyda to z kary sie nie wyplacicie.

Gość ffewwwe
i o to mi chodzi dziecinko :D teraz się już nie wyprzesz :D

Gość dfghgfdsdfg
gdyby ie Turki to zdecydowanie niemcy by dawno juz poupadali :)

Gość Kochanie Ty NIE moje
Bergedorf mało turecki jest nie zapominaj ze do tego okregu należy tez Luhbrucke a to jest stosunkowo droga dzielnica. Billstedt tam faktycznie jest duzo obcokrajowców w tym równiez polaków i bywa niebezpiecznie wieczorami. A Mummelmansberg to z tego co ja wiem od dawna dzielnica w której mieszkaja przedewszystkim polacy, jak zerkniesz na domofony to 30% polskich nazwisk. Na Harburgu bardzo duzo Rosjan, Polaków oraz Turków i Arabów ale ogolnie wydaje mi sie tam spokojnie znajomi tam mieszkaja i nie krzywduja sobie. A najbardziej niebezpiecznie hmmm Billstedt i powiedziałabym Sternschanze noca

Gość Kochanie Ty NIE moje
A jeszcze jedno Wlhelmsburg. Tam jest chyba najwieksze skupisko obcokrajowców.Spotkasz tam kogo chcesz rok temu zauwazyłam duzo bułgarskich rejestracji wiec sadze ze i oni sie tam osiedlili. Sluszalam ze tam jest niebezpiecznie ale nie wiem bo nie mam tam znajomych i zadko tam jezdze.

a to co, moja wypowiedz? :D pisalam - nawet tego nie pamietam :) nie sledzilam go po wpisie autorki, gdzie wyjsnila, ze rozchodzi jej sie tylko o to czy moze to sobie wrzucic do rozliczenia czy czegos tam. I juz wiem jak to bylo - zrozumialam tak Autorke, ze mieszka w Polsce i pobiera w obu Panstwach zasilek jednoczesnie. Jesli tego nie zglosi do FA i FK to jest to niezgodne z prawem, bo oni musza obliczyc, czy polski zasilek nie jest za wysoki, nie przekracza ich limitu, bo jesli tak to odejmuja te roznice obcinajac Kindergeld. Jak sie tego nie zglosi to wtedy ''oszukujesz'' i jak sie wyda dostaniesz kare jak za oszustwo. Poza tym na jakiej podstawie ktos kto nie mieszka w DE i nie mial z tym Panstwem nic wspolnego moze pobierac KG ? Myslalam, ze ona robi przekret jakis i tyle. - prosze bardzo jak juz chcialas tak bardzo to masz wyjasnienie :)

Gość ffewwwe
aha i dodam, żebyś się już nie broniła, że wcale nie chodziło ci o pobieranie tu i tu, czy zaświadczenia ze szkoły tylko cytuje: Jesli nie mieszkaja w Niemczech to podbieranie Kindergeld jest niezgodne z prawem i jest naciaganiem, jesli sie wyda to z kary sie nie wyplacicie. ośmieszyłaś sama siebie i jeszcze nie potrafisz się do tego przyznać ;)

Gość ffewwwe
poza tym ( ale tego możesz nie wiedzieć bo mieszkasz od dawna w niemczech) składając wniosek o kindergeld pobiera się z polskiego mopsu zaświadczenie o niepobieraniu zasiłku rodzinnego i innej pomocy społecznej i to zaświadczenie jest wymagane. więc oszustwo w tym przypadku jest mało prawdopodobne

no dobrze, to sie somieszylam, niech ci bedzie :D co do zaswiadczen z MOPSu - przekrety trudne? Na pstrykniecie palcem moge miec prawo jazdy, studia, czeladniki i zwody, wszelki papierowy kram a Ty myslisz, ze zalatwienie zaswiadczenia o zasilek byloby problemem? :) Ludzie robia wieksze przekrety o kase jaka nie widzialas na oczy, wiec to akurat bulka z maslem - jak ktos chce to potrafi.

Gość ffewwwe
Poza tym na jakiej podstawie ktos kto nie mieszka w DE i nie mial z tym Panstwem nic wspolnego moze pobierac KG ? myślałam, że takie rzeczy są oczywiste :p wiadomo, że rodzic musi tam legalnie pracować, a dzieci uczyć się (obojętnie w jakim kraju :p).

Gość ffewwwe
owszem mogą robić przekręty, ale wiesz ile wynosi rodzinne w polsce? :D naprawdę się nie opłaca :D

no wlasnie a ona nie napiusala nigdzie, ze pracowala kiedykolwiek tam. Pozniej dopiero cos tam wspomniala jak juz ''swoje'' napisalam :P a rodzinne w Polsce to pewnie grosze, ale jak ktos nie ma co do gara wlozyc to i ono sie przyda.

Gość caryca bez cara
no akurat Bergedorf to nie slamsy...tam sa drogie mieszkania, to jest taka mala fajna wioseczka...w hamburgu juz dawno nie ma takich typowych slamsow...kiedys moze byl vedel i wilhelmsburg..ale teraz juz nie...niech sobie tam ktos podjedzie..najgorsza dzielnica dla mnie jest steilshoop..zdecydowanie za duza. odnosnie tych socjali...czy wy nie widzicie roznicy w poziomie zycia turka a niemca czy normalnego polaka?...pewnie ze dobrze im sie zyje z socjala, jak mieszkaja na kupie..po 3 dzieci w pokoju, cala rodzina nosi te same majtki i gotuja codziennie caly garnek ryzu z miesem...jak wy bedziecie tak zyc, to gwarantuje wam, ze tez dorobicie sie bmw...ale to nie zycie to wegetacja..

Gość ffewwwe
poza tym znam wiele rodzin, którzy pobierają kindergeld z niemiec (oczywiście legalnie) i nikomu by się nie chciało robić przekrętów z rodzinnym. Nie wiem ile dokładnie wynosi, to są dane z 2008 roku : 48 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia, - 64 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia, więc w porównaniu z niemieckim kindergeld są tak śmieszne pieniądze, że szkoda zachodu z kombinowaniem :D i jesli ktoś ma możliwośc pobierania w niemczech, to robi to tylko tam ;)

ale jest jeszcze jedna kwestia - ktore auto dla Polaka jest szalem i rowna sie z posiadaniem duzej ilosci pieniedzy, w Niemczech jest niczym specjalnym. Bo tutaj za 10 tys EUR kupisz mlody samochod w miare,kilkuletni na ktorego w Polsce trzeba by bylo dac 40 tys ZL wiec Polak ze swojej pensji nie odlozy a ludzie w Niemczech szybciej na to samo.

ffewwwe no tak, niby pobierajac w euro maja na zlotowkach 4x tyle ale ceny produktow,ciuchow czy artykolow szkolnych w Polsce sa prawie tak samo wysokie jak w Niemczech, wiec pewnie moga z tymi pieniedzmy tak samo ''poszalec'' jak ludzie w Niemczech. a ja zawsze bylam zdania, ze KIndergeld to smieszne, psie pieniadze a tu prosze, wystarczylo, zeby mi ktos pokazal polski zasilek... to dopiero paranoja.

Gość ffewwwe
dokładnie, ale jeśli dzieci mieszkają w polsce i dostać śmieszne 60 zł czy tam 70 zł, a 700 zł kindergeld to jednak robi wrażenie ;)

Gość mechlin
Okradli mnir na budowie całe klamory a potem nos p*******i