Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezradnamamamama

Dziecko roczne problem z kupka

Polecane posty

Mój syn miał podobne problemy. Na początku pomagały mu czopki glicerynowe, jednak nie za często raz na dwa/trzy dni. Kiedy to już nie pomagało moja mama poradziła mi stary dobry sposób. Bardzo delikatnie drażnic odbyt termometrem, naprawdę pomaga. Baliśmy się, że przyzwyczai się do takiego sposobu jednak niesłusznie. Dzisiaj to już przeszło rok od jego problemów, robi codziennie jedną kupkę. Spróbuj, czasami naprawdę trzeba pomóc Maluszkowi.

Gość bezradnamamamama
A ten duphalac mozna dostac w UK ? Co do termometru probowalam raz . nie wiem jak to sie robi , balam sie i niestety nie pomoglo :( moze powinnam dalej wsadzic do srodka.

Gość bezradnamamamama
Co do tych kaszek , to nawet ryzowa zamienilam na zbozowa jablko ze sliwka bo myslalam , ze bedzie lepiej ... i lipa :/

Gość idel
mam pytanie do olki a jaki olej z siemienia lnianego polecasz konkretnie bo chcialabym wyprobowac

Gość bezradnamamamama
Hej Dziewczyny ! Maly dzisiaj zrobil kupke , chyba czopek mu pomogl , albo suszone sliwki juz nie wiem . Sliwki dostal no ale tez ma wysypke dzieki temu :/ ehhh , Probowalam znalezc ten olej z siemienia lnianego i nie moge tutaj tego nigdzie dostac :/ Jeszcze poszperam net to moze jedynie cos online moge zamowic.

Ja kupiłam z Oleofarm ten olej. To dokładnie się nazywa olej z sienienia lnianego tłoczony na zimno. Te wszytskie oleje są takie same bez względu na firmę, ja poszłam do apteki i ona mi sprzedała jakiś tam i już ;] Dużo przerobiłam na ten temat literatury i przerzuciłam pól internetu aż do niego dotarłam, nie pamiętam żebym czytała iż on uczula ale co nie uczula w dzisiejszych czasach? Tak pomyślałam te mleko co ty małemu dajesz to jest sojowe? Bo jak on ma uczulenie na mleko to może te zaparcia od mleka właśnie? Czopki i termometr to tak średnio działają na zaparcia. Termometr to tylko u małych dzieci a czopki rozpuszczają tylko warstwę przy czopku a reszta pozostaje twarda więc i tak boli. Czytałam, że dla satszego dziecka to tylko ciepła woda na czczo, u mnie tak za bardzo nie działała więc koleżanka poradziła mi ten napar... Ten napar to jak najbardziej z suszonych śliwek i moreli, zapomniałam tam tylko dopisać ;] na początek wlewaj tak żeby było 2/3 do 1/3 z czego 2/3 to woda a 1/3 to napar. Tylko pamiętaj, że to musi byc ciepłe ale nie letnie i nie za gorące. Ile zrobisz w butelce tyle zrobisz to nie istotne, ważne aby tylko wypił i nie musi pić całości ;] potem najwyżej między mlekiem a drugim śniadaniem go podpajaj tym dalej. Jak uda Ci się kupić w aptece ten syrop na kupę to olej zacznij podawać po zakończeniu syropu dopiero bo w trakcie to nie ma sensu. Moja mała dostała zalecenia na ten syrop takie, że miałam go jej podawać 2 tygodnie, gdzie wpierwszym tygodniu 2 Razy dziennie po 5ml ( łyżeczka mała) najlepiej o stałej porze, a w drugim tygodniu zmniejszamy dawkę do 5 ml dziennie tylko. Możesz podawać go do picia, ja wlewałam 20 ml picia i do tego chlup tę łyżeczkę syropu. Tak mało tego robiłam, żeby ona mi to wypiła od razu wszytsko a nie sączyłam przez pól dnia. Z tym syropem to chodzi o to aby dziecko się obczyściło ze złogów i żeby zapomniało, że kupa boli. W naszej sytuacji ważne jest aby dziecko dużo piło, więc musisz małego nauczyć pić więcej. Jak pisałam wcześniej co 15 - 20 minut podawaj mu niech zrobi kilka łyczków. Picie jest również konieczne przy błonniku, bo jeśli zaczniesz mu podawać więcej błonnika a on nadal będzie tak malutko pił to będzie dużo gorzej z kupą niż jest.

Może jeszcze napisze jak wygląda spis posiłków mojej małej Rano: ok 6 * łyżeczka oleju z sienienia na czczo, popija naparem ze śliwek lub moreli *po 15-20 minutach mleko bez żadnej kaszy itp po rozrobieniu gdzieś 240 ml Drugie śniadanie ok 9 *kanapka z mięskiem, twarogiem plus jakieś warzywa lub taki miks, że np na talerzu jest mięsko, ser. warzywa chleb i raz tego tego tego. Ważne żebyś nie dawała tylko surowego ogórka tylko kiszony, bo surowy jest zabroniony przy zaparciach. Oczywiście w czasie śniadania dziecko ma stały dostęp do wody ( nie soku) Ok 12 dostaje słoiczek mały musu z owoców ale bez marchewki, banana i jagód. + 120 ml soku jabłkowego zmieszanego pól na pól z wodą albo nektar, którego nie mieszam z wodą bo ma już w sobie wodę ( tu ta sama zasada co w słoiczkach czyli żądnej marchewki, banana i jagód). Myje małej zęby i idzie spać Ok 14:30 Zupa rozwodniona ( na wywarze warzywnym seler pietruszka, wszelkie natki i zioła) ze zgniecionymi widelcem warzywami koniecznie gdyż kawałki w pożywieniu też mają wpływ na zaparcia. Tylko pilnuj aby to nie był kit taki jak w słoiczkach tylko żeby widać było że na łyżce jest woda, będzie trochę kapało ale ślinieczej i po sprawie ;] zrób tej zupy gdzieś 3/4 szklanki ile zje to jego sprawa ;] ok 2 h po zupie ( zależy ile dziecko zjadło) podaje drugie danie. Mięso( gotowenr lub pieczone) lub ryba plus warzywa najlepiej gotowane brokuły, buraczki ogórek kiszony albo ziemniaki po 20 przed spaniem koniecznie mleko i tu też po zmieszaniu wychodzi ok 240 ml w międzyczasie podajemy jej wodę. harbatkę owocowa z torebki bez cukru. którą uwielbia. Na spacer lub gdy zgłodnieje i chce jakiejś przekąski to dostaje chlebek typu wasa np z dynią ja zrezygnowałam całkowicie z kaszek, owsianek, kasz mannych i kukurydzianych, słodyczy nie dostaje wogóle żadnych

bezradnamamo niech ktos Ci z Polski wysle Biogaje, moja córcia robiła kupki nawet co 14 dni jak była mała tzn tak do 4 mca zycia dopiero ten probiotyk ustabilizował sytuacje. koszt ok 40zł ale warto ssama mieszkam w Londynie i wiem co to znaczy uganiac sie z tutejszymi lekarzami i wysłuchiwania ze to normalne.

inny sposob jakie mi kobiety podsuneły jak ci sliwki odpadaja podaj dziecku lyzeczke oliwy do wypicia.

Gość bezradnamamamama
Hej dziewczyny ! \Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i rady ! Napewno skorzystam :) BYlam dzis prywatnie jeszcze u polskiej doktor - kazala jesc duzo blonnika , pic duzo ale z tym problem no i przepisala leki takie jak lacidofil, colon c, forlax . Kazala stososwac przez 30 dni i pozniej odstawiac. Czy ktoras was miala stycznosc z tymi lekami ? Tez smiesznie w tej przychodni , zaplacilam kupe kasy za wizyte a jeszcze leki nie na recepte tylko sama sobie musze wykupic przez apteke internetowa. masakraa :/

Gość oooona
Witam moja córcia (19 miesięcy) tez ostatnio cierpiała na zaparcia, robiła trwade zbite kupki z wielkim płaczem, musielismy czasami wręcz pomóc wycisnąć jej to z pupci, czopki glicerynowe pomagały tylko doraźnie, aż w końcu podałam probiotyk lacidolak baby i juz po dwóch dawkach tj na trzeci dzień wyszła kupka bez płaczu i od teraz robi mała już normalnie, nie płacze i nie są zbite, więc polecam probiotyki - lacidolac itp., sa w proszku więc wystarczy je tylko rozpuścić w piciu

Gość agula8
u nas na zaparcia pomagała raczej dieta, głównie owoce i soki przecierowe i buraki.Do tego podawałam jeszcze probiotyki-lactoral-można bezpiecznie podać alergikowi bo nie zawiera mleka/ uważaj bo niektóre probiotyki sa właśnie na mleku/.Ale jak nie pomaga dieta to spróbuj syrop Lactullosum-jest bezpieczny bo działa poslizgowo. I ćwiczcie razem-np.rowerek, masaz brzuszka itp

Gość gość
Na zaparcia tylko świeże owoce :]

Gość gość
Ja na zaparcia mojemu dziecku daję dicopeg junior. Nie ma dla mnie nic lepszego. Nie chcę męczyć dzieci czopkami i innymi wynalazkami. W pełni ufam temu lekowi zwłaszcza po rozmowach z pediatrą